|
![]() |
#5821 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Mene brine nekoliko stvari kod tih malih rekuperatora: - iskoristivost - ima ih pasivnih kao ovaj na linku i aktivnih, s grijačem - automatika - ovi s linka mogu biti ili po C02 ili po vlazi, očito imaju različite senzore. Najbolje bi bilo oboje. - nemaju kontrolu vanjske temp/vlage. U smislu da ako je vlaga unuta 60%, a vani isto ili više, da se ne uključuje, osim ako treba zrak promijeniti radi CO2. Sad gledam kako to ukomponirati npr. u HASS pa kad već imam senzore i vani i unutra preko automatike i nekog pametnog releja ih paliti/gasiti kad svi uvjeti budu zadovoljeni. Jedino nemam CO2 senzore, to bi trebalo nabaviti. Sve mi se čini da ću ostati na dobroj staroj shemi "otvori ručno prozor" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5822 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne znam kako je kod vas ali ima dana kada niti ne zelim otvoriti prozor makar se udavio kuci :D Oke, lazem, otvaram ih kada znam da je "sigurno", najcesce preko dana. Znas ono kad je teska vlaga bez vjetra, a susjedi oko tebe jos loze i to onda smrdi danima jer ne znaju loziti ili loze sranja. Zivio sam u centru Pule, smrdilo je. Dodjem doma iz setnje, kosa mi smrdi kao da sam bio u pušnici. Zivim sad u manjem mjestu i opet smrdi jer jos vise ljudi koristi drva. Nekad radije biram zagusljiv prostor nego otvoriti prozore :D Kazem ovo samo iz razloga jer ne znam koje su sanse da ti rekuperatori dodatno pokvare zrak u kuci ako imas susjede koji ne znaju loziti drva
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5824 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Zato me i zanimaju iskustva s rekuperatorima, ali izgleda da se ne koriste baš za po doma. Smeta me što mi je zimi zagušljivo u spavaćoj kroz noć ako ne otvorim prozor na kip. A grijem spavaću minimalno jer ne volimo ni žena ni ja veliku temp za spavanje. U dečjoj sobi ista priča. U firmi imamo rekuperator, ali je dio industrijske stropne instalacije klime, nije usporedivo. Prije dok toga nije bilo bi kolege i ljeti i zimi imali prozore otvorene dok klima radi... ono idioti... klima roka hladno po njemu, lik ima stalno prozor otvoren ![]() S rekuperacijom nije zagušljivo, ali se malo čuje da radi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5825 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ja ima tri komada u podrumskom apartmanu. Znači stara gradnja, debeli zidovi oko 1,5 metara napravljeni od kombinacije kamena i vapna. Idealna stvar za vlagu i ustajali zrak, pogotovo ako je nešto zatvoreno godinu i po dana, i još je bilo vlage unutra. Provjetravanje je moguće,ali su prozori na razini zemlje, pa je stalno problem da ne ulazi dovoljno zraka. Miris ustajalosti (tufine) da ne govorim. Vlagu ti neće rekuperatori riješiti, nego moraš prvo riješiti gdje curi voda, pa nakon toga odvlaživačem isušiti taj dio. Ne znam dal ima smisla namjestiti klime da odvlažuju. Što se mog iskustva tiče, poprilično je pozitivno, rekuperatori rade 0-24 dnevno, nisu bučni, potrošanja struje nije velika. Eliminirali su miris tufine, zrak je normalan, nije ustajao. Također, nema gljivica. Izmjenilo se tonu turista u apartmanu, nitko nije imao zamjerki nikakvih. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5827 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ja sam vjerojatno išao na lošije rješenje nego što ste vi izabrali, ali mi se sviđalo što sam mogao na jednom mjestu sve riješiti po pitanju montaže. I vent sustavi, 2 modela najjača i jedan slabiji koji ide u wc. Moram pogledati modele na računu pa javim. Što se tiče instalacije, dođu montažeri iz slovenije, ljudi su pravi profesionalci, točno u minutu došli, izvršili montažu u tri sata, točno koliko su rekli da će i trajati, i ostavili su stan besprijekorno čistim, čistačica je došla poslje i rekla da nema što očistiti. A bušili su mi kameni zid debel jedan i po metar. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5828 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
U mene se zimi strateški prozori otvaraju 2-3 puta na dan, po x minuta, s time da izbjegavam otvarati na večer, jer smrad može biti stravičan. Mislim da je to onaj efekt inverzije, kako li se zove, koji nastupa kad je hladno pa se zrak zadržava uz tlo i ne ide gore. Sa zrakom ostaju i nesnosni smradovi. Par puta me spasio odvlaživač kada bih zaboravio na otvoren prozor pred večer, kako izvlači vlagu tako zadrži i dosta smradova.
![]() |
#5830 |
Premium
Datum registracije: Jul 2019
|
I ja bi otvarao prozore, ali HDZ donator zvan Širjan ne dozvoljava. U krugu 10 km smrdi mu farma do te mjere da tjera na povraćanje. Otvaranje prozora ujutro i pod večer ne dolazi u obzir već par godina. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|