Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2024., 18:55   #5701
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Hombre Pregled postova
Zar notepad još postoji.
Ne da postoji, nego je dobio tabove i dark skin čoeče.
Staro 17.09.2024., 19:04   #5702
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Druga aplikacija koju sam napravio pred 20+ godina, odmah nakon klasičnog hello world prompta, je bio text editor jednako napredan kao što je to notepad.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2024., 19:49   #5703
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Ti si neki šaljiv tip ha? Ti očito otvaraš word i sve snimaš u docx.
Notepad++ nema na cemu
Staro 17.09.2024., 20:01   #5704
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Znam za njega ali nije mi bio potreban. Meni je bilo potrebno samo da skopiram imena fajlova odjednom i spremim u običan txt fajl.

Pa ne bum sad korisnicima instaliraval notepad++ za najbanalniju stvar.

Onda bi prije stavio https://www.contexteditor.org
Staro 17.09.2024., 23:46   #5705
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Cijepljen od sarkazma x)

Isprobao taj Context Editor, fora je, ali Notepad++ ima sve to + podršku za skinove da ne moram gledati crno na bijelom. Ali solidna alternativa.
Staro 18.09.2024., 07:38   #5706
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Meni notepad običan treba za brzinu. Inače sam na Linuxu privatno i djelomično poslovno. Što mogu obavim preko Linuxa a Windows samo tipa MS Office jer LO nije kompatibilan za neke stvari koje drugima trebaju.
Staro 18.09.2024., 07:48   #5707
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Obični stari notepad je zakon za osnovne stvari. I brz. Koristim ga najviše od svega u win-u valjda.
Notepad++ rijetko, kad zatreba za neke edite .cfg file-ova i sl.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2024., 10:55   #5708
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Još da naprave da kada selektiraš fajlove i napraviš Copy i ako odeš u Notepad da ti s Paste napravi ispis. Gdje bi tek onda bio kraj Windowsima.

Sva sreća pa Linux to ima već ugrađeno.
Sva sreca pa "Linux" to uopce nema, nego DM/WM kojeg koristis, sto posljedicno onda ako bas zelis mogu imati i Windowsi.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2024., 11:05   #5709
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Apropos na stranu cjepidlacenje oko "Linux" (kernel) i "Linux" (distra) - ovo gore sto je spider spominje nije "killer feature" al je bas zgodno za imati. Postoji li neka 3rd party aplikacija koja isti feature na Windows platformi omogucava? Dakle za one koji nisu upuceni:

1. Selektiras tekst misem
2. Srednji klik misa bilo u koju aplikaciju (npr. Notepad) za pejstanje

Sve Linux distre sa bilo kojom kombinacijom sucelja/login managera istu funkciju podrzavaju (zadnji put sam to rucno moro konfigurirat na Slackwareu 9 al me sjecanje ne vara) pa sigurno ima neka aplikacija na Windows platformi za tak nekaj.
Staro 18.09.2024., 11:13   #5710
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Sva sreca pa "Linux" to uopce nema, nego DM/WM kojeg koristis, sto posljedicno onda ako bas zelis mogu imati i Windowsi.

OK. Debian Mate ima to.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Apropos na stranu cjepidlacenje oko "Linux" (kernel) i "Linux" (distra) - ovo gore sto je spider spominje nije "killer feature" al je bas zgodno za imati. Postoji li neka 3rd party aplikacija koja isti feature na Windows platformi omogucava? Dakle za one koji nisu upuceni:

Sve Linux distre sa bilo kojom kombinacijom sucelja/login managera istu funkciju podrzavaju (zadnji put sam to rucno moro konfigurirat na Slackwareu 9 al me sjecanje ne vara) pa sigurno ima neka aplikacija na Windows platformi za tak nekaj.

Mislim znam za: dir *.* > text.txt ili ako ti trebaju subfolderi dodaš -R

ali to je za nas već naprednije, daj ti korisniku objasni kaj da napravi i pošalje ti.

Copy/paste u notepad bi bilo jednostavnije.
Oglas

Oglas
Staro 18.09.2024., 11:38   #5711
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Na delu koristim Win 10 i probao sam pasteanje pathova više fileova odjednom. Radi kako je @domy_os rekao na prošloj stranici.

1. odaberi fileove
2. shift+desni klik -> Copy as path
3. otvori Notepad i pasteaj

Također bude u ribbonu (alatnoj traci) "Copy as path" kad se odabere neki file.

@tomek@vz, kako si od pasteanja pathova došao do pasteanja middle clickom? Ili sam ja "neupućen" ili uopće nije bilo spomena o tome.
Staro 18.09.2024., 11:43   #5712
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor d0X Pregled postova
Na delu koristim Win 10 i probao sam pasteanje pathova više fileova odjednom. Radi kako je @domy_os rekao na prošloj stranici.

1. odaberi fileove
2. shift+desni klik -> Copy as path
3. otvori Notepad i pasteaj

Također bude u ribbonu (alatnoj traci) "Copy as path" kad se odabere neki file.

@tomek@vz, kako si od pasteanja pathova došao do pasteanja middle clickom? Ili sam ja "neupućen" ili uopće nije bilo spomena o tome.

Nisu to trebali sakriti i to još sa shiftom da se otkrije. Nekako je logičnije meni CTRL tipka ili ALT.

Hvala!
Staro 18.09.2024., 11:59   #5713
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova

Autohotkey je tvoj prijatelj.

Ja osobno koristim Ditto.
Staro 18.09.2024., 12:45   #5714
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor d0X Pregled postova

Nisam ni implicirao da je direktno povezano . Samo sam zadnje vrijeme vise na Windows platformi nego Linuxu (nakon 8-10 sati buljenja u terminal doma ni ne palim komp vise zadnja 3 tjedna) pa bi mi taj feature malo ubrzao dnevni workflow .

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Autohotkey je tvoj prijatelj.

Ja osobno koristim Ditto.

Svaka ti dala bi se reklo Bum cekiral oba
Staro 19.09.2024., 16:50   #5715
Hombre
Registered User

Datum registracije: Jan 2011
Citiraj:
Ti si neki šaljiv tip ha? Ti očito otvaraš word i sve snimaš u docx.
Nope, imam EditPadLite koji je jednako brz, a ima daleko više opcija.
BTW, za ozbiljnije stvari koristim Libre Ofice.
Hombre je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2024., 09:21   #5716
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Bio sam kratko vrijeme na Win11, ali vratio se na Win10 jer mi neke stvari za posao ne rade na Win11. Kad istekne podrška za Win10 u 10. mjesecu 2025, koja su realne opcije za nastavit koristit Win10?
1. Koristit bez updatea pa do kad ide-ide.
2. Plaćat za update Microsoftu, jer sam vidio da i za to ima opcija.
3. Win10 LTSC verzija (guglam i nađem "Windows 10 Enterprise LTSC 2021 (version 21H2) does not have extended support and so support will end on 12 January 2027.") To je ipak malo duža podrška od Pro verzije Windowsa 10.

Planiram promijenit diskove u kompu uskoro, a bez dugoročnijeg plana za OS mi to nema previše smisla.
Koja je razlika između Pro i LTSC verzije Windowsa u praksi?
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2024., 09:35   #5717
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Win 10 IOT LTSC (do 2032) 👍 Dotad tko ziv tko mrtav

Bilo je tu dosta price o razlikama tu u temi unazad bubam 5-10 stranica pa preleti sa searchom, ja sam ih cak i guglao i nasao chartove s razlikama. Probaj prvo tako, a ako te zanima nesto specificno za alat koji koristis sibni upit
Staro 20.09.2024., 09:49   #5718
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Da, bacio sam oko. Znači i gaming radi kolko vidim. Isprobat ću prvom prilikom.
Staro 20.09.2024., 10:41   #5719
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Koristim pc za svasta, gaming isto, ali ne koristim nikakve specificne alate za posao
Staro 20.09.2024., 10:49   #5720
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Čitam malo pa naletio na ovo:
Digital License (HWID) - Not supported on LTSC
Digital License (HWID) - Supported on IoT LTSC

Ovo drugo trebam. Isprobat ću na laptopu prvo prije nego srušim sytem na kompu.
Staro 20.09.2024., 13:54   #5721
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
Da, bacio sam oko. Znači i gaming radi kolko vidim. Isprobat ću prvom prilikom.
Pa onda vec kad ides na ltsc stavi win11 iot ltsc radi bez greske i bez bloata vec mi 5,6 miseci.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2024., 14:00   #5722
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

👇

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
..vratio se na Win10 jer mi neke stvari za posao ne rade na Win11...
Staro 20.09.2024., 14:08   #5723
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
..vratio se na Win10 jer mi neke stvari za posao ne rade na Win11...
Tajl3r, this.
Staro 20.09.2024., 14:18   #5724
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Razumin jbg, iman san slicnu stvar na win 11 pro i nije mi vrag da mira da ne proban win 11 ltsc ka sta jesam i na kraju osta.
Ionako je kopija win10.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2024., 21:18   #5725
Hombre
Registered User

Obzirom da su SSD diskovi za šaku eura naravno da sam nakon preko 5 godina instalirao Win od početka bez backupa ili kloniranja.
Trajalo je niti 20 minuta, dok je pokupio update i ostalo otprilike isto, a onda sam se našao pred nečim što mi je poznato ali nikako se sjetiti gdje se što nalazi pa je radio Google.
Kako da je prvi pokušaj pokazao da je ponavljanje majka znanja jer sam brzopleto ukucao username i pass drugi put sam isključio LAN ksbel i sramežljivo izjavio da nemam net pa sam kasnije unio svoje podatke.
Bio sam upravo impresioniram količinom bloata što sam sve s gađenjem pobacao, Google najmanje jedna strana prvo sponzorirano... jer sam navikao na hladovinu blockera pa mi je bilo neobično ali sam shvatio da većina korisnika sitnog zuba živi stalno u takvom okruženju nesvjesni da trče, a u rukama nose željeznu kuglu vezanu za nogu.
Problem da mi treba 5 minuta čekati na restart nakon što sam isključio interni disku ladici je nestao, čak i pokaže da je Safe to remove iako je na početku nekoliko puta otezalo. Naravno da će slijedećih mjesec dana biti sitnih dorada kako što bude nailazilo ali je većina smeća pobacana, onemogućena pa će dočekati proslavu 70. rođendana

Mi korisnici backup programa Macrium Reflect dobili smo čestitku da će sadašnja verzija biti u desetom zamijenjena novom i da imamo godinu dana slobodno, a zbog lojality će nam omogućiti da zauvijek vraćamo ali nakon godinu dan više nećemo moći snimiti backup te da ukidaju klasičnu licencu i prelaze na godišnju "jer im je većina korisnika rekla da im tako odgovara" što je naravno baljezganje i razlog da im pokažem vrata i pređem na Acronis.
Staro 02.10.2024., 16:48   #5726
Hombre
Registered User

Evo, chatam malo sam sa sobom
Sve sam lijepo instalirao i podesio, računalo mi uredno odjavi interni disk u ladici pa mi je ostalo još par utility i slično što ne koristim svaki dan pa sam izbrisao sve backupe osim inicijalnog i snimio završni, a kada sam kliknuo da mi ga isključi nema nikakve poruke pa sam ga isključio na prekidaču za napajanje i poslije čekao pet minuta restarta dok nije pokazalo Your device is ran into... i već sam mislio uzeti bat od 5 kg koji mi je pri ruci i razračunati se s računalom ali sam se suzdržao i malo razmislio bi li problem mogao biti s nekim od tih pomoćnih programa što me koštalo da moram vratiti inicijalni backup, ponovo podesiti Win, instalirati i podesiti programe i onda jedan po jedan koji su manje bitni, provjeru je li izbacuje disk, napraviti backup, instalirati slijedeći...
Izgleda da sam bio u pravu jer nakon instalacije jednog uredno kupljenog i plaćenog sustav se opet zblesirao pa sam vratio sliku bez njega i radi, pa sam ga instalirao pa ne radi, pa sam vratio sliku i radi tako da sam trenutno bez njega i bez snage da ponovo pokušam ali ću svakako pokušati slijedećih dana pa javim.
Staro 05.10.2024., 18:48   #5727
Hombre
Registered User

Nakon tri dana intenzivnog korištenja gdje sam često koristio vanjski disk bez ikakvog problema, a kada sam ubaci stari boot dogodio se (očekivano) odmah tako da sam problematični program deinstalirao i problem je nestalo.
Naravno da su uzrok žalosni Windowsi koji se nisu u stanju obraniti od problematičnog programa. Ne želim pisati o nikome bez argumenata pa sam dobro provjerio, a riječ je o O&O Defrag.
Obzirom da su mi u lošem sjećanju jer mi svojevremeno njihov alat za tweakanje Win nije htio vratiti postavke na tvorničke kada sam nešto zabljao iako se radi o drugome računalu.
Staro 25.10.2024., 22:48   #5728
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Može kratki info kak se aktivira Win 10 iot ltsc? Bilo je riječi o tome, ali ne mogu naći. Sutra se bavim time.
Staro 26.10.2024., 00:48   #5729
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Samo upises massgrave u google i to je to
Staro 26.10.2024., 05:19   #5730
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar