Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.01.2025., 06:54   #5521
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
E da zaboravilh, na dno iskopanog jarka oko temelja stavio sam prvo batudu, pa drenažnu cijev, pa geotextil (služi kao filter da se ne začepe ulazne rupice u drenažnu cijev), batuda, pa onda tek zatrpavanje.

Potrošiš vremena, materija i nije tako skup, ali poslije vidiš odmah rezultate.

Kod objekata građenih prije 60tih, temelji često nisu izolirani (ni onaj prelaz između betona temelja/ploče na prvi red cigli nema onaj sloj smole+traka).

Od tuda kreću problemi s vlagom, zna kroz to kapilarna voda uči i do 1.5m u zidove.
Staro 03.02.2025., 08:35   #5522
EdoFazlinovic
Registered User

EdoFazlinovic's Avatar

Datum registracije: Jul 2018
Da li imate preporuku firme za sekcijska garazna vrata na podrucju zagreba? Hvala

Zasad sam nasao Hormann i Tekla. Ako ima kakvih recenzija, bio bih zahvalan.
Oglas

Oglas
Staro 03.02.2025., 09:32   #5523
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
na preporuku Juicea uzeo novoferm garažna vrata, 6m širina, gotova neki dan i čeka se dostava iz njemačke

firma je https://garaznavrata.eu/
Staro 03.02.2025., 16:13   #5524
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
na preporuku Juicea uzeo novoferm garažna vrata, 6m širina, gotova neki dan i čeka se dostava iz njemačke

firma je https://garaznavrata.eu/

Ajd baš javi kada dođe, moram i mi na vikendici promjeniti vrata.

Cijene su im super, mene je samo motor od Hormanna za kuću došao oko 5000 kn.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 16:34   #5525
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

tekla mi je tražila 5000€
VMK Kolektor 5000€
Hormann preko 5500€

novoferm koji sam odabrao - 4000€

kad stignu javim, ovo je sustav https://www.tormatic.de/produkte/gar...be/black-1000/
Staro 03.02.2025., 20:25   #5526
5ar
Premium

5ar's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ima li ovdje eksperata za fasade? Trebam odabrati od kojeg proizvođača ću kupiti materijal za stiropor fasadu. Zasad su mi Baumit i Bekament dvije opcije, eventualno bi još Caparol bio u igri.

Čitao sam sve i svašta, čuo puno iskustava iz različitih izvora i nakon svega i dalje nisam baš siguran što odabrati, a da budem zadovoljan sljedećih 20 godina. Fasada bi trebala biti 15cm stiropor i završni sloj silikat ili silikon. Za Bekament sam čuo više lošeg nego dobrog, pa mi se Baumit nameće kao neka zadovoljavajuća opcija, rado bi čuo ako netko od vas ima iskustva s nekim od tih proizvođača.

Rado bi čuo i neki dobar razlog o tome zašto kamena vuna umjesto stiropora na jednu prosječnu obiteljsku kuću u kontinentalnoj Hrvatskoj. Bolja zvučna izolacija, smanjena zapaljivost i paropropusnost u odnosu na stiropor mi i dalje nisu dovoljno dobri argumenti za duplo veću konačnu cijenu cijelog sustava s ugradnjom.
5ar je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 21:00   #5527
siloman
Premium
Moj komp

siloman's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 5ar Pregled postova
Ima li ovdje eksperata za fasade? Trebam odabrati od kojeg proizvođača ću kupiti materijal za stiropor fasadu. Zasad su mi Baumit i Bekament dvije opcije, eventualno bi još Caparol bio u igri.

Čitao sam sve i svašta, čuo puno iskustava iz različitih izvora i nakon svega i dalje nisam baš siguran što odabrati, a da budem zadovoljan sljedećih 20 godina. Fasada bi trebala biti 15cm stiropor i završni sloj silikat ili silikon. Za Bekament sam čuo više lošeg nego dobrog, pa mi se Baumit nameće kao neka zadovoljavajuća opcija, rado bi čuo ako netko od vas ima iskustva s nekim od tih proizvođača.

Rado bi čuo i neki dobar razlog o tome zašto kamena vuna umjesto stiropora na jednu prosječnu obiteljsku kuću u kontinentalnoj Hrvatskoj. Bolja zvučna izolacija, smanjena zapaljivost i paropropusnost u odnosu na stiropor mi i dalje nisu dovoljno dobri argumenti za duplo veću konačnu cijenu cijelog sustava s ugradnjom.
Ja sam imao slične opcije i odabrao sam Baumit. Za bekament su mi rekli da je niže kvalitete, i da ljudi nisu zadovoljni završnim slojem nakon par godina..
Sto se same izolacije tiče sve je to slično, ali postojanost boja završnog sloja, posebno tamnijih je upitna s vremenom..također sam bio u kontaktu s predstavnikom STO i on je rekao da je sam stiropor sličan ali da je razlika osim u završnom sloju i u ljepilu, kutnim lajsnama Itd
Nakon 2 godine boje su dobre, i kvaliteta mi se čini ok, to sta su majstori usrali sve nažalost nije krivnja proizvođača 😂

Sto se vune tiče, nisam proučavao jer mi nikad nije bila opcija zbog cijene..
Staro 03.02.2025., 21:42   #5528
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:

Može info o cijeni materijal+posao? Hvala
mamikulcic je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2025., 22:10   #5529
5ar
Premium

5ar's Avatar

Bekament sustav, 15cm bijeli stiropor, ljepilo BK Stirolfix 1, a završni sloj je akrilni u ovoj cijeni - 17EUR/m2
Baumit sustav, grafitni stiropor 15cm, završni sloj silikonski - 24EUR/m2
Kamena vuna 15cm, Baumit ljepilo i završni silikonski sloj - 36EUR/m2
Ceresit sustav, grafitni stiropor 15cm - 20EUR/m2

Za radove ne znam što bi rekao za cijenu, u ovom trenutku imam ponudu za 40EUR/m2 za radove i skelu, nekako mi se čini da je ovo neki minimum što sam uspio dobiti, a da je majstor barem u nekoj mjeri spreman raditi po nekim standardima. Dobio sam nekoliko ponuda po 45EUR/m2 radovi i skela. Navedene cijene se odnose na rad sa stiroporom, za kamenu vunu nisam baš uspio ni dobiti neku ponudu jer većina majstora s kojima sam pričao ne želi ni dati ponudu za vunu

Što se tiče radova, dobio sam i dosta odbijenica. Toliko je posla da trenutno svi mogu birati pa mnogi ne žele trošiti vrijeme na manje objekte.
Staro 03.02.2025., 22:38   #5530
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

ja sam prije pol godine stavio grafitni 15cm, STO fasada i dost dobro ispalo

20k€ za kuću nešto manje od 300tinjak kvadrata

Oglas
Staro 04.02.2025., 07:48   #5531
5ar
Premium

5ar's Avatar

Meni je ponuda za STO sustav za grafitni stiropor s radovima i skelom bila 65EUR/m2

Trenutno sam u nekom razmisljanju da su za istu debljinu stiropora prednosti grafitnog vrlo male. Jesi mozda radio neki izracun kolike su ustede na grijanju i hladjenju grafitni u odnosu na bijeli? Pogotovo me to zanima kada se gleda ista debljina stiropora.
Staro 04.02.2025., 09:33   #5532
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Grafitni ti je po toplinskoj provodljivosti bolji cca 18% a puno skuplji. Pa se po meni ne isplati bas

Kad sam ja radio fasadu bio je skuplji 35 %

Poslano sa mog 2306EPN60G koristeći Tapatalk
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 10:26   #5533
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Citiraj:
Jesi mozda radio neki izracun kolike su ustede na grijanju i hladjenju
nisam jer je nova kuća pa nemogu usporedit, fino drži toplinu, cigla i fasada skupa skoro pol metra pa bi bilo čudno da ne drži
Staro 04.02.2025., 11:08   #5534
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Teroija i prakse često nemaju veze.
Možeš računati na papiru uštede, a u stvarnosti nećeš ništa primjetiti
Staro 04.02.2025., 13:17   #5535
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Isto imam grafitni 15cm, ne mogu reći da je sada to nešto wow.

Skuplji je dosta bio, što se tiče grijanja, noću često padne temperatura ispod 20 u kući, ne grijemo noću (u ovim minusima tu na sjeveru u RH).

Brzo se zagrije, dugo drži, ali da je to nešto wow, nije.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2025., 20:45   #5536
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Ajd baš javi kada dođe, moram i mi na vikendici promjeniti vrata.

Cijene su im super, mene je samo motor od Hormanna za kuću došao oko 5000 kn.
Koje su ti dimenzije vrata te koliko te izašla ta kombinacija? Planiram skoro naručivati pa svaki info dobro došao
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2025., 09:57   #5537
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Situacija: generalno renoviram jedan stari stan iz 60-ih pa je sad tu hrpa posla, evo par pitanja:

1. zgrada nema nikakvu izolaciju, starinska fasada koja je samo obojena pred par godina. S firmom koja bi radila grube poslove sam razgovarao i vele da bi na vanjske zidove iznutra se mogao staviti stiropor do 5cm. Arhitekt opet ima neke svoje ideje...
Kako bi to bilo najbolje napraviti, što sve staviti ispod: kakve folije, stiropor, gore knauf,...?
Stan je 50m do mora, srećom vlage nema nikakve, unutra sve suho ko barut, ali ne bi htio zeznuti nešto s tom izolacijom jer ide nova pvc stolarija.

2. tražim preporuku za kakva transportna kolica kojima bi s 3. kata po relativno uskim stepenicama mogao spustiti dolje komade namještaja? Rasturio/raspilio bi sve što mogu na manje komade da si olakšam. Gledam tu po trgovinama ima svakakvih modela: s 3 manja kotača na jednoj strani osovine, s jednim velikim ko na tačkama.... s čim je lakše po stepenicama?
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2025., 10:06   #5538
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Možeš staviti xps, pogletati.
Spustiš strop s knaufom, staviš vunu i parnu branu.

Ja sam uzeo ona kolica/rudle kako već, manja su, imaju tri kotača da mogu ići po stepenicama
Staro 06.02.2025., 10:39   #5539
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Situacija: generalno renoviram jedan stari stan iz 60-ih pa je sad tu hrpa posla, evo par pitanja:

1. zgrada nema nikakvu izolaciju, starinska fasada koja je samo obojena pred par godina. S firmom koja bi radila grube poslove sam razgovarao i vele da bi na vanjske zidove iznutra se mogao staviti stiropor do 5cm. Arhitekt opet ima neke svoje ideje...
Kako bi to bilo najbolje napraviti, što sve staviti ispod: kakve folije, stiropor, gore knauf,...?
Stan je 50m do mora, srećom vlage nema nikakve, unutra sve suho ko barut, ali ne bi htio zeznuti nešto s tom izolacijom jer ide nova pvc stolarija.

2. tražim preporuku za kakva transportna kolica kojima bi s 3. kata po relativno uskim stepenicama mogao spustiti dolje komade namještaja? Rasturio/raspilio bi sve što mogu na manje komade da si olakšam. Gledam tu po trgovinama ima svakakvih modela: s 3 manja kotača na jednoj strani osovine, s jednim velikim ko na tačkama.... s čim je lakše po stepenicama?
Na zidove kauf i iza njega kamenu vunu, dobro je i za zvučnu izolaciju. Neki ne žele oduzeti tih 7cm od prostorije ali ja bih (i jesam) sebi tako napravio
Staro 06.02.2025., 10:48   #5540
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Knauf i vuna ti je bolja opcija od stiropora jer je manja šansa za pojavu vlage pošto bolje diše i imaš mogućnost lakog provlačenja i proširenja instalacija.
Iako pošto se radi o stanu pitanje je da li je to potrebno, tj lokacija stana i da li ti postotak vanjskih zidova zgrade.
Staro 06.02.2025., 11:33   #5541
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Hvala svima na promptnom odgovoru
Svakako bi žrtvovao tih 7cm. Ok, idem onda s preporukom za kamenu vunu pa da vidimo što kažu arhitekt i građevinari. Pokušavam to dogovori nekako "ključ u ruke", ali opet moram paziti da mi što ne zafušaju, puno ih je.
To su dva zida, stan je na uglu zgrade i taman tuda obilazi sunce pa je pakleno preko ljeta. Sad po zimi me iznenadilo koliko je toplo unutra, u sendviču je s dvije strane + gore i dolje pa valjda susjedi griju
Izolirao bi štogod mogu, nema druge opcije grijanja, samo struja. Još da smislim kako staviti klimu na fasadu, a da mi ne klepe kaznu

E, još nešto - podovi.
U sobama je stari klasični parket koji ide van jer je skroz propao, po hodnicima i kuhinji/kupaoni djelomično je neki onaj čudni šareni materijal, zaboravih kako se to zove, nekad su to svugdje stavljali, doslovno bi ga izlili i poravnali. Dio je nešto nalik na sive tvrde vinil pločice, to još nisam utvrdio što je.
Arhitekt veli da ako se to sve diže da bi bilo dobro dolje staviti neku izolaciju, prvenstveno radi buke.
Da li mi je to bitno i što tu staviti, a da ne uzme previše visine?
Da li će se čuti u stan ispod me ne zanima previše, ali je fora kad oni griju od ispod
Staro 06.02.2025., 13:09   #5542
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Ja sam također na zidove stavljao knauf plus vuna, izgubiš te cm, al vrijedi.
Na pod možeš staviti izolaciju, ovisi što na nju tj. Kakav bude završni sloj
Staro 06.02.2025., 14:59   #5543
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:

E, još nešto - podovi.
U sobama je stari klasični parket koji ide van jer je skroz propao, po hodnicima i kuhinji/kupaoni djelomično je neki onaj čudni šareni materijal, zaboravih kako se to zove, nekad su to svugdje stavljali, doslovno bi ga izlili i poravnali. Dio je nešto nalik na sive tvrde vinil pločice, to još nisam utvrdio što je.
Arhitekt veli da ako se to sve diže da bi bilo dobro dolje staviti neku izolaciju, prvenstveno radi buke.
Da li mi je to bitno i što tu staviti, a da ne uzme previše visine?
Da li će se čuti u stan ispod me ne zanima previše, ali je fora kad oni griju od ispod
Neki bolji laminat s onom plutenom izolacijom?
Ali kritično je da je ravan pod, bez previše oštećenja i izbočina.
Staro 06.02.2025., 16:18   #5544
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Kolika mogu očekivati cca razlika u cijeni pločice vs laminat na recimo 60 m2 stana?
Računam da će sve podove trebati ravnati, sada nisu sve prostorije u istom nivou, znači otpada neka deblja izolacija. Pločice ili laminat, to još odvagujem jer će stan vjerojatno ići u najam pa nisam još ziher što mi je isplativije dugoročno.
Staro 06.02.2025., 16:35   #5545
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
U spavaću sobu stavi laminat, ostalo keramiku. Lakše održavat i neće se pohabat s vremenom. Ako bace nešto teško pa slučajno pukne pločica, zalijepiš novu. Mislim, možeš i u spavaću isto potegnut keramiku, ovo je više radi navike da u spavaćoj nije keramika.
Staviš neke okej pločice imitaciju drva i neće ni znat da je keramika sve dok bosi ne stanu na nju.
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2025., 13:36   #5546
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Nastavno sa teme Sam svoj majstor, evo malo nocnog ambienta kod mene (jos smo u radovima ali zivimo neuredno u objektu &#128515

Nije ovoliko sareno i svijetlo uzivo, mobitel udre dugu ekspoziciju pa sve nabrije.
(Cijev u vrtu je odvod nape, to ce u buducnosti ici desno u bambuse)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 07.02.2025., 13:49   #5547
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Citiraj:
Kolika mogu očekivati cca razlika u cijeni pločice vs laminat na recimo 60 m2 stana?
Teško je to reći jer i jednog i drugog ima jeftino i skupo.

Citiraj:
po hodnicima i kuhinji/kupaoni djelomično je neki onaj čudni šareni materijal, zaboravih kako se to zove, nekad su to svugdje stavljali, doslovno bi ga izlili i poravnali
Da nije terrazzo? To zna bit pokora za skinit
Staro 07.02.2025., 13:57   #5548
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Mnogi su odustali od skidanja istog... Jos ako je dobro odradjeni i ispolirani yugo stil, to je bezvremenski dragulj (ovisi s koje strane ga gledas):

https://www.reddit.com/media?url=htt...cpf6vlyla1.jpg

Mrzim taj pod u toj boji, vidjao sam ga u stanovima, podsjeca me na popisana stubista valjda svake zgrade izgradjene do 1991 Ili nadgrobne ploce
Staro 07.02.2025., 14:03   #5549
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
U spavaću sobu stavi laminat, ostalo keramiku. Lakše održavat i neće se pohabat s vremenom. Ako bace nešto teško pa slučajno pukne pločica, zalijepiš novu. Mislim, možeš i u spavaću isto potegnut keramiku, ovo je više radi navike da u spavaćoj nije keramika.
Staviš neke okej pločice imitaciju drva i neće ni znat da je keramika sve dok bosi ne stanu na nju.
Ne dolazi u obzir pločice, kuhinja i hodnik i kupaona eventualno.

Dnevna pločice?

Užas.

Bez obzira, bila imitacija drva ili ne, užas.
Staro 07.02.2025., 14:23   #5550
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Ja sam imao takve pločice u kupaonici.
4m2 pločica sam pola dana vadio.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas