|
![]() |
#5221 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
ma cek malo. jedno je doc do venta, drugo je izvuci ga van. nemos ga oprat kak spada bez da ga vadis vani da ga hebes. a nema sanse da ide van bez natezanja isparivaca AFAIK, sto je mnoge strah raditi, ukljucujuci i servisere LOL. mene nije strah, na miceku. a radim i na feroliju prastarom i whirpool-u (prije). zaista ne vidim problem ako znas sta radis i imas "touch" za tehniku. a da bi mogli to bolje dizajnirat ovi moroni koji to dizajniraju, pa naravno. daj boze da i dode do toga. kao da nisu mogli napravit na nacin da je sa lijeve strane npr, neki sklop koji se skine na vijke i samo izvuce rotor lijevo. ma sve se moze. pitanje je samo dali oni to zele i koliko bi tu izgubili love... @shadow, sta ta toshiba nema vijak unutar turbine nego moras cupat sve ono desno oko motora ili je neki drugi problem? jel se vadi barem kadica dole sva? da ti nije rjesenje onda famozna vreca i opako pranje turbine na mjestu. jest da ces se izhebat sa kistom, al mozda je moguce, AKO kadica ide dole pa dobijes veliki otvor za pristup.
![]() |
#5222 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Moj majstor za klime ih od milja zove GovnoMaloVeće i pored toga sto je ovlasten za njih, radije nudi Midee i ne zeli imati posla s Hjundajem. Konkretno, za GMV3 mi je cak savjetovao da ne vadim turbinu svake godine jer se previse sve to mora savijati i izvijati da bi doslo do nje. GMV2 je puno lakse za doci, skida se donji dio i onda je lako. GMV3 se turbina vadi s gornje strane i tu treba natezati isparivac da bi napravio mjesta za izvuci turbinu van. Dva majstora su mi radili na GMV3, oba su se lipo naseksali s njom ![]() Edit: geronimo je to lijepo objasnio. Ovako izgleda GMV2, milina za ocistiti, isparivac niti ne diras: https://imgur.com/a/m8gVHdb Nemam sliku GMV3, ali u principu plastike se NE skidaju i moras dizati isparivac...
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 11.06.2025. u 21:28. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5223 |
Premium
|
blazeni micek. to govorim vec neko vrijeme. jednostavno dok ne promjene dizajn dat cu tu razliku u cijeni jer jednostavno ne zelim razmisljat i nervirat se vise. hebali ih dizajni i izmisljanje tople vode. da se mogu rjesit ovog samsunga isto odmah bi ga dao za sicu samo da ga skinem sa zida i stavim HR. nije vrijedno ustede 150e, bar pred 3g kad sam uzimao. neznam kakve su cijene sad, vjerovatno vriti ![]() sto se tice vadenja turbine. mislim da se moze proci sa vadenjem svake 2. il 3. godine ak se pazi. ja dosta slabo koristim klimu i sad je prvi put vaden rotor nakon 3 g. bila je prljava, al nije bila nesto pretjerano koma. u apartmanu vadim svake g hebga. tamo gosti kuhaju i svasta rade pa se klima u blagavaoni (vrlo blizu ploči za kuhanje). ponekad cak i nakon 6mj operem isparivac bez vadenja turbine. radim sam pa mi nije problem. edit: @xlr, vau, nemrem bilivat da se neko sjetio ovak napravit. bice neki pametniji inzinjer lol. e sad jedino je pitanje koliko je posla za pocupat sve ovo okolo. jesi pratio? ja sam nesto slicno ocekivao / nadao se da je sa samsungom, jer sam rastavio do pola i promatrao i cinilo mi se da postoji sansa da ide dole plastika, ali eto, bio je serviser i nije bilo cupanja nicega, u razgovoru mi je rekao da se kadica nemoze skinut i nategnuo je isparivac i cupao standardno.
![]() |
#5224 |
49%winner
|
Dodao sam gore jednu sliku pa usporedi s micekom hehe ![]() Meni su turbine bile dosta ciste na tri klime, a jedna GMV2 je bila prljavija i nju cu svakako vaditi svake godine jer ta klima radi 24/7 po ljeti. Al da, ne planiram ni ja svake godine vaditi turbinu van pogotovo jer ovaj moj s kompresorom cisti unutarnju jedinicu i to bude miljama bolje od svih mojih kistova i sprejeva. Edit: Dosta lako je ovo rastaviti iako izgleda drasticno. Mislim da se skida prvo dio maske, pa onda turbina i njene plastike. Sve su samo sarafi i par kopci lijevo i desno. Ovo bi se cak i ja usudio pokusati. Dok recimo GMV3 ne bih dirao nakon vidjenog, da budem iskren.
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 11.06.2025. u 21:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5225 |
Premium
|
bas gledam cijene. kad sam uzimao samsunga (500e), micek hr35 je bio 700e. bio sam skrt. sad bih dao tu razliku. al sad gledam miceka hr35 i slabo mi je, 864e. samsung 550e. taj gmv nalazim po 700e. - pardon, 2,5kW (cijena ludilo lol) 3,5kW - 530e to je neka niza klasa (kao micek HR) ili nesto vise?
![]() |
#5226 |
49%winner
|
Editirao sam ti odgovor gore. Te cijene danas su koma, ovo je bila moja ponuda u 02.2024 bez ugradnje za tri klime pa je bilo malo rabata: Hyundai Elite Inverter 2.5 kW – HRH-09GMV2/HRO-09GMV2 - 414 eura (nije bilo rabata) Hyundai Elite Inverter Plus 3.5 kW – HRH-12GMV3/HRO-12GMV3 - 545 eura (tu sam dobio rabat) U 07.2024 sam uzeo jednu 2.7kW GMV3 za 615 eura. Vec tad ih je bilo na kapaljku i cijene su otisle gore. Ovo za 700 eura za GMV2 nemam komentara. GMV2 je po mom misljenju neka srednja niza klasa. GMV3 bi rekao srednja klasa, kvalitetnije izrade. U miceke se ne kuzim, ne mogu usporediti. Uzeo sam Hyundai izmedju ostalog jer ima pozlacene lamele vanjskog isparivaca zbog dosta soli u zraku na mojoj lokaciji i jakog juga i u nadi da nece propasti za recimo 10 godina. Vidjet cemo, zasad izgledaju ko nove.
![]() |
![]() |
#5228 |
49%winner
|
Ne iskljucujem marketing, tada kad sam to gledao izgledalo mi je sve tako idilicno ![]() Kaze: "Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente."
![]() |
![]() |
#5229 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Dobra klima
Uzeo sam Mitsubishi AY 3.5 kW (Super Inverter Plus). 1400€ + ugradnja Jednom kada radhladi prostoriju unutarnju jedinicu ne čuješ da radi. Vanjska jedinica je najtiša koju sam ikada čuo. Nova je, vidjet ćemo… ima i funkciju isušivanja isparivača nakon gašenja - to mi je must have. Jučer mi je rekao čovjek koji uvozi klime da se nisam zeznuo i da je Mitsubishi bio i ostao top što se tiče kvalitete i održavanja. Kaže i ovako: sve što nije Mitsubishi, Toshiba i Daikin je doslovno isti drek. Bosch, Ariston, Maxon, Vivax, Kalamburbut… sve su to kinezi koji se proizvode za sve samo s drugim logom. BTW: Mitsubishi ima multisplit sa dvije ili tri unutarnje. Htio sam to ali konfiguracija stana i lođe mi nažalost to ne dozvoljava ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5230 |
Premium
|
To svemiraki brod za tu cijenu bokte lol. Daj reci malo o tom isušivanju. To me zanima skroz. To bi svaka jeb klima danas teebala imat. Jel štos u tome da samo ostane u fan modu neko vrijeme prije off il je jos nešto u igri. Osobno to vec godinama prakticiran, pogotovo u autu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5231 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Pa što nije to automatika i must-have na svakoj klimi? U modu hlađenja, vent unutarnje ostaje raditi još neko vrijeme nakon gašenja klime. 19g stara toshiba to radi automatski, korisnik ne može utjecati na to, skuži se po tom što ostavi mrvicu otvorene lamele. Vjerujem da sve klime tako rade. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5232 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Moj Mitsubishi AP nema isušivanje i stalno gledam kako to složiti pomoću Home Assistanta, ima ograničenu integraciju pa ne znam hoću li moći. Na moru imam Haier, Samsung i Fujitsu, ne znam modele napamet, nijedna nema isušivanje. Samsung najbrže hrđa, iza njega Haier pa Fujitsu ništa. Aluminij ne hrđa, ali oksidira, zato možda ima smisla taj pozlaćeni marketing. ![]() Ova xlr-ova unutarnja GMV2 izgleda odlično za pranje, to na AP ne mogu tako, sve plastike iza mi ostanu, motor i ostatak elektronike desno također. Ne znam ni sam kako staviti vreću kad bih se odlučio na takvo pranje jer gdje god stavim, iza će ići po zidu. I vidim da drenaža nema nikakvu kvačicu što na AP imam.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5233 |
Premium
|
Nijedna klima koju sam imao/imam nema isusivanje. Sve se gase odmah. Prebacim na fan mode i auto turn off za 15-30min zavisi kako ima koja. Done.
![]() |
#5234 |
Premium
|
Ne mogu vjerovati... Možda je to jedna od tih "novo je bolje" shema na novijim klimama... Jeste probali provjeriti, ugasiš je nakon hlađenja i zaviriš da li se vrti vent unutarnje. Kod mene kako sam opisao, toshiba mrvicu otvori lamelice i vrti jako lagano. I to hoće i po par sati tako nakon hlađenja. @domy_os Svaki aluminij oksidira, to je svojstvo metala. Napravi tanki sloj oksida na površini koji ga štiti od dalje oksidacije i to je normalno. Svaki čisti Al će to napraviti i to nije problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5235 |
49%winner
|
Klime danas cesto imaju otvore iako su im lamele zatvorene pa se valjda na taj nacin suse - gore suplja na strani filtera, dolje ima proreze/otvore na strani lamela.
![]() |
![]() |
#5236 |
Premium
|
Nije to dovoljno. Treba pritisak kroz isparivač dabse sto bolje/brže osusi imo. Zaista ne vidim problem danugrade u svaku klimu naredbu da se baca u fan mode pol ure prije gasenja.
![]() |
#5237 |
Premium
|
Zašto bi mi kao korisnici trebali voditi brigu o tome? Moje je da ugasim klimu, a njezin firmware neka radi ostalo ako teba. U svakom slučaju hvala što ste mi skrenuli pažnju na taj detalj. Očito treba paziti kod kupnje novog uređaja ![]() I dalje mi ne ide u glavu da toga ne bi bilo na klimama... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5238 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Evo, konkretno za jedan objekt krajem godine (nadam se popustima) razmišljam uzeti Hitachi AirHome 800 5kW za "glavni" dio kuće (na istom objektu su i 2x Haier Flexis od 3,5kW po drugim sobama). Koristila bi se za grijanje i hlađenje nekih 40kv. Jeftiniji od Mitsu AY serije nekih 130€, od Daikina još više, čak i jače grije + twin-rotary motor, gledajući ovako sa strane vanjska jedinica je masivna i teška pa zaključujem da nije za baciti ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5239 | |
#erase startup-config
|
Dobra klima
Citiraj:
Da, logika nalaže da bi sve klime to morale imati. I nema razloga da nemaju osim što muzu lovu od kupaca. Ja sam uzeo Miceka više klase jer obični inverter nije imao tu funkciju isušivanja. Ne bi to ni gledao da ne znam da Toshiba na poslu to ima. Ugasiš ju a ona još pola sata melje ventilator na najslabije. Stisneš gašenje još jednom i skroz se ugasi ako ne želiš da isušuje. Daisekai Inverter. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5240 |
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
Naručio sam ga i ja, AY50 za 1800€. Oslobodi bože di su te cijene otišle. Da me moj Japanac Panasonic ne služi već 20 godine bez ikakvog kvara, a u tom vremenu mater i ćaća nisu prominili 4 Vivaxa, Gree i šta su već imali ne bi išao na ovako skupu stvar... Nije da je više i Japanac garancija ičega ali eto. Inače, pitao sam ovdje no nije bilo odgovora za Mitsubishi Heavy industries. Uglavnom, različita firma od Mitsubishi Electric, jednako kvalitetna ali nema zastupništvo kod nas, servisera i dijelova tako da sam odustao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5241 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Eh, da je bar Japanac, baš pogledaj vanjsku i unutarnju, gotovo sam siguran kako nijedna nije made in Japan kao što nije ni moja Honda.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5242 |
Ili jesi ili nisi
|
Pisat će Tajland. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5243 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5244 |
Ili jesi ili nisi
|
Naravno, imaš PP. Evo, to je ponuda bila. I meni je pretraga po internetovima bila preko 2000 pa se ko malo bolje osjećam na 1800. Jesam vraga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5245 |
#erase startup-config
|
Moja Misubishi klima je išla preko arhitekta a on ju je uzeo od Veka-Inga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5246 |
Premium
|
Veka Ing je veleprodaja od klimatizacija.hr Kod njih sam uzeo Mitsu FT35 za viksu od staraca, malu, 30ak kV. Tada je stara platila 1300 i nešto sitno EUR taj model. Trenutno je skoro 2k EUR pa si mislim da su se gospoda malo previše polakomila... Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|