|
![]() |
#4921 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2017
|
Ekipa, radi li kome od Vas na iPhone-u (iOS 18+ ![]() Od Telemacha sam dobio mail da oni podržavaju RCS na svojoj mreži na iOS uređajima, nedavno sam čak imao i ažuiriranje Carrier settingsa no i dalje samo SMS fercera prema Androidima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4922 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
priča se da novi ajoes nebude 19 nego 26, pa da nastave kao godišnja imena, i neki novi ''solarium''dizajn bolje da se pozabave sve većim brojem bugova
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4923 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Ja sam poceo sumnjati da sam dobio los 15PM primjerak, a onda pogledam taj video. Bugove koje nije spomenuo: -Ne mogu kliknuti na poruke na lock screenu. To je od neki dan. Na notifikacije. Nista se ne desava vec moram otkljucat telefon i otici direkton u aplikaciju -Kada pricam na "speakerphone", isti se gasi nakon nekog vremena bez razloga -U pojedinim aplikacijama kada idem na back, iste kresaju na desktop -Tastatura ima inputlag i sa zvukom i sa vibracijom. A desava se ako mi je zvuk dok tipkam smanjen gotovo skroz, nekada se pojaca na 100% iz cista mira da me svaki put dobro trzne -Kada neko zove jacina zvona nekada pada na nivo da se gotovo ne cuje -Nikada mi nije radio auto update aplikacija -Wallpaper bug gdje slika postane desaturirana postoji vec neko vrijeme da je jedini fix restart telefona -Nije bug, ili jeste.. kad kucam velika slova na tastaturi pa prebacim na brojeve ili simbole, i nastavim sa tekstom. Ugasi capslock. Sto je frustrirajuce najvise kod kucanja sifre -Kamera prikazuje black screen kao da imam prekrivenu ruku preko kamere. Doslovno da se osramotis kada hoces nekoga slikati. A znalo se desiti na 16 ili 17 da kamera zaledi i nabije procesor na 100% da se podje pregrijavati. Pa se morao raditi obavezno restart. -Nikada nisam vjerovao racunanju na iphoneu pa sam svaki put uzimao neki drugi telefon da izracunam sta mi treba -Mozda je do mojih slusalica, stavim bt jbl slusalice ih u djep privremeno. Uzmem telefon u ruke kad telefon zove nekoga u Kolumbiji. Kolegica isto kaze da joj zna zvati random brojeve na iphone 16 -Photos ne prikazuje screenshot koji sam upravo napravio I na sve to, stuttering koji je dosao sa 18. Mislim da njima bugovi nisu ni deseti prioritet po redu. Sada su sve stavili na AI. Koliko se sjecam, iOS 18 AI u full funkciji je obecan sa q1 2025. Mislim sa 18.4. A sada je to sve pogurano za 2026.
Miquella is mine and mine alone. Zadnje izmijenjeno od: Promo. 29.05.2025. u 17:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4926 |
Registered User
|
Dva puta stavljao. Osim toga probavao public bete i dev bete na 17.x i 18.x. Ali sam se prestao borit s tim bugovima kad sam vidio da ih i ostali imaju. Svaki od njih. Isto tako, ja licno nisam imao problem, ali jesu drugi sa modemom. Sjecam se da su mediji pisali o tome. Kolega je dugo koristio neku betu radi update firmware modema jer na normalnoj verziji nije imao signala. To je iPhone 13 iOS 17.x. Kako je i sam naziv videa, Its not just me..
Miquella is mine and mine alone. Zadnje izmijenjeno od: Promo. 30.05.2025. u 11:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4927 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2018
|
a jadan mob...dobro to i radi nemam nikakvih problema |
![]() |
![]() |
![]() |
#4928 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Apple iOS - info, pitanja, jailbreak, downgrade, unlock, FAQ
Vidim da još uvijek nisu riješili stuttering na 240fps slomo videu :-/ Taj problem postoji od iPhonea 12. Zato tvrdim da su glavne kamere od 48Mpix vjerojatno bile još u iPhoneu 12 samo downsampleane na 12Mpix. Stuttering se vjerojatno događa jer image procesor nije u stanju procesirati 48Mpix pri 240fpsa. Uz to ne znam kako bi drugačije dobili HDR fotke i HDR 4K video bez različitog eksponiranja pixela u letu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4929 |
Registered User
|
HDR je "fake" na telefonima. U pitanuju je jedan frame a onda npr -2, 0, +2 ekspozicija. I ako opet mislim da ne radi cak ni to vec da je postprocessing filter ali nisam siguran kod iPhonea obzirom da nemamo nikakav pristup kamera opcijama. Nakada smo mogli palit-gasit HDR auto ali sada ni to. Samo se staticki mogu uzeti 3 slike za pravi HDR ali je i tada proces duzi. A ne vjerujem da je stuttering radi 48mp jer oni svakako cropaju senzor za 4K. Jer jel.. MP ne oznacavaju velicinu senzora vec rezoluciju. 48mp je 12000 x 9000 dok je 4K 3840 x 2160.
![]() |
#4930 |
#erase startup-config
|
Kako misliš fake? Rade pixel binning 4u1 tako što četiri pixela očitavaju na različitim ekspozicijama (EV). Kasnije procesiranjem izbace pretamne i presvijetle pixele odnosno od četiri pixela zadrže onog “najboljeg”. Navodno Sonyjevi IMX senzori imaju tu mogućnost već dugo. Primjena je npr. u nadzornim kamerama i dash camovima gdje se jasno vide registracije u mraku za razliku od običnih “non-fake” senzora gdje se vidi samo bijela tabla. I ne radi se crop nego se radi resize. Taj dio vjerujem uzrokuje stutter jer treba resizeati 240 sličica od 48Mpix u jednoj sekundi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#4931 |
Registered User
|
Nema veze pixel binning sa HDRom. Pixel binning je grupisanje piksela u jedan dok za HDR rade rapid fire sa tri razlicite vrste ekspozicija za sta sam kako sam rekao, jako skeptican kada je u pitanju HDR video. Znaci ne rade 4 piksela razlicite ekspozicije vec se stitchuju tri razlicite slike uslikane jedna nako ndruge. " For HDR photography, the iPhone captures multiple exposures in rapid succession, each with different exposure settings (e.g., one for highlights, one for midtones, and one for shadows). These exposures are then blended together using computational photography to create a single HDR image with enhanced detail in both bright and dark areas. " A pixel binning pomaze za range ekspozicije jer, kako slikaju sa 4 piksela vise, mogu povecati ISO. Povecavanjem ISO se povecava osvjetljenje i zato pomaze na kamerama pri nocnom slikanju, ali je downside noise. Noise se eliminise 4x radi downscale same rezolucije. "Navodno Sonyjevi IMX senzori imaju tu mogućnost već dugo. Primjena je npr. u nadzornim kamerama i dash camovima gdje se jasno vide registracije u mraku za razliku od običnih “non-fake” senzora gdje se vidi samo bijela tabla." -Upravo tome pomaze binning ali vjeruj mi samo je u pitanju kompenziranje noise level, nista vise. Da li sa povecanjem ISO ili ekspozicije overall. Znaci ne moze kamera aplicirati razlicite kamera postavke na razlicite povrsine senzora. Praktico rade post processing -1 +1 na razlicite povrsine senzora/razlicite piksele da dobiju dynamic range. A ne copaju oni standardno senzor za 4K, ali cropaju ako hoces high framerate mod. Znaci ovo sve pricamo o videu, da ne bude zabune. EDIT: Ali koliko god impresivna tehnika iPhone kamera bila (mislim ujedno da imaju najbolji hardware bez obzira stio nije 1" senzor), u 90% slucajvea meni slike izgledaju ovako, 90 % slikanja HDR uopste ne radi (nije moja slika): ![]() Moraju dozvoliti vise slobode sa slikanjem ako ulazu toliko resursa u razvoj kamera.
Miquella is mine and mine alone. Zadnje izmijenjeno od: Promo. 30.05.2025. u 14:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4932 |
#erase startup-config
|
Ako jetako kako tvrdiš kako onda nema motion blura kod HDRa koji bi se pogotovo vidio po noći? I kako se tablice auta u mraku tako dobro vide? ![]() HDR procesiranje se radi na samom CMOS senzoru i prosljeđuje dalje u telefon. Senzor ima na sebi procesor koji to odradi. Evo kako: Imaš četiri pixela - dva mala i dva velika. Prije je tu bio jedan jako veliki. Imaš dva ili četiri kanala preko kojih procesor paralelno očitava te male i velike pixele u isto vrijeme. Zato nema motion blura jer nema brzog eksponiranja istih pixela. To je bio problem na SE modelima koji nemaju takav senzor i tamo se vidjelo to treperenje u nekim situacijama. I zato možemo imati HDR video i po noći uz uličnu rasvjetu. I zato iPhone po defaultu snima 24Mpix fotke jer imaš 24M malih pixela i 24M velikih pixela koji se kombiniraju u jednu 24Mpix HDR fotku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4933 |
Registered User
|
"Ako jetako kako tvrdiš kako onda nema motion blura kod HDRa koji bi se pogotovo vidio po noći? I kako se tablice auta u mraku tako dobro vide? ![]() Zato sto povecaju ISO kako sam rekao. Ako ignorisemo binning tehniku overall. Motion blurr se javlja pri slabom framerateu jer treba duza ekspozicija "da se nesto vidi". Povecas ISO da osvjetlis slike, imas veci framerate i eliminises motion blurr. Ali dobijes prevelik noise koji se prije binning rjesavao post processing blurom. E sad na to apliciraj binning koji radi (da ignorisemo iphone senzor) smanjenje slike. Npr sa 3840 x 2160 na 1920x1080. Na taj nacin smanjis 4x noise level i dobijes kvelitetniju sliku. To je klasicni pixel binning. 4 piksela idu u jedan. "Imaš četiri pixela - dva mala i dva velika." Malo si to pogresno svatio. Nemas dva mala i dva veliak piksela. Imas cetiri mala koji formiraju jedan veliki. Ili 16 malih koj iformiraju jedan veliki (ako 2x2 formira 4K, onda 4x4 formira 1080p). Pikseli su identicne velicine. Samo im se dodijel post-processing na recimo dva piksela PP -1 i na dva PP +1 na druga dva. Znaci pikseli su iste velicine: ![]() Na dosta telefona, koji koriste ovu tehniku, mozes u opcijama forsirati full rezoluciju da zaobidjes pixel binning. I ako je export kamere 50MP, mozes promjeniti da dobijes 200MP sliku ali gubis pixel binning. Ali kako sam rekao ranije, pogotovo u vrijeme AI. Sve je to jako upitno kada je video u pitanju. Nije Apple imun na filtere za bolju sliku, blurru da sakrije noise itd. Jedini pravi rezultat vidis na RAW exportu slike ili na LOG exportu videa. Ali opet ti slijedi post processing da li u lightroomu ili u nekom video editoru. Pa dobiejs isto.
![]() |
#4934 |
#erase startup-config
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4935 |
Registered User
|
Nema iphone sp1 i sp2 piksele na senzoru. Ti pikseli imaju svoj lens. Nije cak sony ni proizvodjac senzora za sve modele na iphoneu. Iduce godine ce im proizvoditi samsung. To o cemu ti pricas nema nikakve veze sa telefonom. Pricamo o iphoneu. Znaci iphone nema subpiksele. Ne mogu mislim praviti ni vjestacki subpixel jer im treba socivo za svaki piksel da se blokira curenje informacija. Dalje. Senzor IMX490 piksel sp1 je cetiri puta veci od sp2. Ta kamera ima output oko 5-6 megapiksela. Ne znam jedan telefon da je ima. To je video dash senzor.
![]() |
#4936 |
#erase startup-config
|
Ja ti želim reći da je to fora stara puno godina i da Sony nije jedini s takvim senzorima niti je iPhone jedini mobitel s takvim senzorima. Ono je prvi link koji mi je Google izbacio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4937 |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Jel gleda netko ovu blasfemiju ? ![]()
![]() |
#4938 |
Premium
Datum registracije: Jul 2010
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4940 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
IpadOS je dobio jeben upgrade. Multitasking kao na Mac-u, nativna pdf aplikacija (bye bye spamware Adobe Acrobat), Files app unaprijeđen. Punokrvni upgrade, a ne ovo za iPhone, šteta troška za reklamu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4942 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Odlican komentar ![]() Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Spikeman. 10.06.2025. u 12:58. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4945 |
Registered User
|
Mene podsjeti u doba kada je windows XP bio aktuelan pa bile popularne one silne "teme". Ko je imao dark theme bio zajeban. ![]() Ali su sjebali dizan vec sa 18 kada se dark mod aplicira na setting. Pa settings ikone izgledaju ko android gingerbread. Ne znam sto ne redizajniraju galeriju, ne oslobode opcije za kameru i uvedu full manuelni mod, ne fixaju video player i druge korisne stvari. Ili na kraju krajeva sto ne puste totalni slobodu custom ikonica. Imamo 4 reda ikona ko prije 18 godina. Ovo defiinitivno ne moze biti kontra argument "radi ljepote".. ![]() E da, RIP Siri.
![]() |
#4946 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
mene najviše živcira kada gledam slike na mobu tap da bude full screen i sve okolo crno i svako malo ode u bijelo, ko da sam tapnul za edit ili šta več i tako se mjenja kako listam slike .. bug a ? i to se vuče od samog početka ios 18 ili koji je več ip 15 pro 256gb |
![]() |
![]() |
![]() |
#4948 | ||
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4949 |
Registered User
|
"AI chatbots continue to hallucinate with abandon, leaving a wake of chaos and confusion" ..nasmija me. Mislim da apple nije nesposoban da napravi konkurentan AI (koji meni ne treba) vec je problem sto ne znaju sta hoce. Bezidejni su u kojem pravcu da ide. I ono sto su predstavljali je obicni totalni gimmick. Ja kad cujem emodži AI debilizmi, meni se zeludac okrene. Kome to zaista treba? Pola prezentacija im je bilo dopisivanje i slanje maloumnih emodjija. Dok kinezi i ostala konkurencija izgleda 50 godina ispred. Ali mislim da se vidi po iOS26. Pomak je mizeran. Sve se svelo na skin a nigdje prakticne koristi.
![]() |
#4950 |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Namjerno su ubacili tu rečenicu i onda na nju složili link na članak koji se bavi tematikom AI haluciniranja, pa je ispalo taman kak spada. ![]() ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|