Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.07.2025., 23:50   #4711
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Nova zvjerka u kolekciji
Bling bling.
Staro Jučer, 07:07   #4712
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ni bez displaya nisu bile dobre a kamoli sad s time :D

Nadam se da će te dobro služiti. Nakon nekoliko vraćenih crnih Parkside bušilica odmah isti/drugi dan prekrižio sam ih.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 07:37   #4713
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
I što preporučate od alata generalno, za hobby varijantu? Ja svaki put kad mislim odustati od Parkside-a, shvatim koliko su im cijene dobre u odnosu na drugi sličan hobby alat.

Einhell je dosta skuplji od Parkside-a, a neki alati im izgledaju identično (isto vrijedi i za Scheppach i još nekoliko takvih brednova). Plavi Bosch je generalno malo skuplji od Einhella. Makita je malo skuplja od plavog Boscha... Metabo zna biti na solidnim akcijama...

Nekako si razmišljam da bi za sljedeću aku bušilicu (nakon što Einhell TE-CD i zeleni Parkside krepaju) uzmem ili crni Parkside BL 60Nm ili da idem na plavi Bosch.

Koja su vaša razmišljanja? Govorim o aku programu.
Buger je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 07:45   #4714
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Plavi bosch je mislim ipak dost skuplji od Einhella.
Hobi - Einhell, zeleni Bosch.
Pro - Makita, plavi Bosch.
I Makita je u principu malo jeftinija od plavog Boscha, bar je tak bilo kad sam opremao radionicu.
Parkside = skoro nepostojeća kontrola kvalitete tak da ti je tu ono, kak te zapadne. Možeš naletit na primjerak koji će radit odlično (imam dva takva na viksi) ili je smeće koje će crknut odmah ili uskoro.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je online   Reply With Quote
Staro Jučer, 08:06   #4715
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Teško je preporučiti.

Imaš recimo dva DeWalta od 500-600€. Izgledaju isto. Jedan je sranje, drugog ne možeš strgat da hoćeš. Razlika je u jednom slovu u kobasici od modela.

Osobno sam na Einhellu. Više manje se sve zna o njima a po uređaje, baterije i dodatni pribor se ušećem u dućan i kupim za razliku od Parksidea kojeg ima/nema, čekaj da dođe, naručuj od tkozna kuda.

Razmišljao sam i o nečemu boljem ali što ako mi za 10-15god bude zatrebala baterija ili glava za Makitu, DeWalt… a tada možda bude neki drugi sustav… ili nađem bateriju koja mi treba po paprenoj cijeni a stajala je godinama na nekom skladištu i time napola propala.
Staro Jučer, 08:31   #4716
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Ovo je isto problem što kažeš za dewalta, da imamo brend uređaj te cijene i da ne valja... a toga ima kod tih profi uređaja...

Što se tiče Makite i Boscha, recimo aku bušilice od tipa 50Nm su relativno jeftine, tipa 90-100 eur (Einhell je slična cijena), ali je još toliko punjač i dvije baterije, što čini razliku...
Buger je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 09:05   #4717
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Nažalost da, deru na cijenama potrošne robe i raznih dodataka.

I ne samo za alate. Za Sony mirrorless fotich sam dao 80€ za bateriju a nemaš ju šta vidjeti. Zamjenske su uglavnom smeće pa nema izbora.

Da netko napravi zamjensku bateriju bolju od originalne vjerojatno bi ih tužili za hrpu toga što su “povrijedili” makar neosnovano samo da ih izbace iz posla.
Staro Jučer, 09:24   #4718
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
I što preporučate od alata generalno, za hobby varijantu? Ja svaki put kad mislim odustati od Parkside-a, shvatim koliko su im cijene dobre u odnosu na drugi sličan hobby alat.

Einhell je dosta skuplji od Parkside-a, a neki alati im izgledaju identično (isto vrijedi i za Scheppach i još nekoliko takvih brednova). Plavi Bosch je generalno malo skuplji od Einhella. Makita je malo skuplja od plavog Boscha... Metabo zna biti na solidnim akcijama...

Nekako si razmišljam da bi za sljedeću aku bušilicu (nakon što Einhell TE-CD i zeleni Parkside krepaju) uzmem ili crni Parkside BL 60Nm ili da idem na plavi Bosch.

Za hobi einhell zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete,uz veliki izbor raznih alata na istoj aku platformi 18v.
Plavi bosch svoju cijene opravda tek u skupljim alatima viših serija performansi,početne serije su jako ograničene u mogućnostima,niže kvalitete i sa skupim akumulatorima.

Dewalt je prosle godine imao super ponudu, dcd100yp2t aku bušilica 68nm sa 2x5ah za cca 220-250 eura ovisno o trgovcu, a mislim da ih se jos nadje negdje da su ostale po lagerima
Router je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 09:47   #4719
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Ni bez displaya nisu bile dobre a kamoli sad s time

Nadam se da će te dobro služiti. Nakon nekoliko vraćenih crnih Parkside bušilica odmah isti/drugi dan prekrižio sam ih.
Ne bih se složio, ja imam 3 komada. Jednu staru zelenu, 64NM Performance i onu malu s skidivom glavom 12V Performance.
Sve 3 rade bez greške, ova 64nm udarna je izvrsna, jako precizna i radi vrlo uglađeno i kontrolirano.

Mala 12v je isto jako simpa ali nije na razini ove velike ne samo u snazi nego i u gneeralno ponašanju i kvaliteti.

Ova sad je značajno veća od stare 12v i djeluje jako dobro na prvu.

Citiraj:

Ovisi ti i što uzimaš, svaki brend ima dobrog i lošeg alata i serija.
Meni je Parkside pokazao dobar jer ima odličnu garanciju, možeš probati i ako nešto nevalja ili nisi zadovoljan vratiš. Imaju česte revizije i nove modele (nabolje ili nagore ) pa ako imaš volje možeš malo kemijati.
Ne mogu reći da sam nešto pretjerano oduševljen Einhellom, meni se pokazao ništa boljim, dapače lošijim od Parksidea a ima sam more alata.

Evo neki primjeri:
Einhell Axxio kutna brusilica - super dok radi ali mikro prekidač ode i ulazi prašina pa ako pilaš keramiku ili kamen ode u 3pm brzo, Parkside na membranske tipke nema problema (imam onu s plosnatom glavom) + ima regulaciju snage i kočnicu što je čini puno boljom brusilicom.
Einhell Herocco 2.2J udarni čekić - ispala kuglica u glavi koja drži svrdlo, inače dobar ali PS za manje para je bio jači, ima amortizaciju i regulaciju snage
Einhell TP Brushless ekcentrična brusilica 125mm - stalno ispada posuda za prašinu (lako se sredi s malo izolir trake ali ipak), tijelo brusilice i donji dio imaju malo lufta, riješeno s teflon trakom - 3x jeftinija stara Parkside radi jednako dobro i nema te probleme
Einhell Varrito multi tool - bučan u 3PM, dobio jednog na garanciju jer je stari samo stao u radu, u usporedbi Parkside mali crni 12v je zvijer - reže 3x bolje što me šokiralo koliko je dobar a cijena neka smiješna mislim da je bio 27€ i onda uzeo još jednog kad sam slučano naletio za 12€

Neki PS alati su isti kao Scheppach - imam malu tokarilicu koja je super osim alu ploče za dosjed dlijeta ali se to da popraviti, košta pola ili trećinu identične Scheppach, stalak za pilu isto proizvodi Scheppach kao i preklopne pile (ali po dosadašnjem iskustvu sa Scheppachom ne bih uzimao preklopne pile).

Od nekih problema što sam imao:
Parkside 30L radionički usisivač - imam 2x odlični jedini problem prekidač koji ako radiš u prašini nije zabrtvljen pa je dobro preventivno promjeniti istog za zabrtvljenim modelom.
Neki potrošni materijali su loše kvalitete - na uranjajućoj pili koja je super list pile je loš ili neka SDS svrdla koja dobiješ s bušilicom nisu dobra
Performance 8Ah baterije su mi sve imale problem da su se prestale puniti, valjda je bio neki problem s prvim serijama ali sam na garanciju dobio nove.
SDS 3j model čekića mi je otišao rotacijski mehanizam na 2 komada
SDS max 15j čekić se pokazao najgorim, 3x nisu radila sve zajedno par sati i pregorila bi.
Brusilica za zidove/podove isto je pregorila nakon 30min brušenja estriha i kamena

Za razliku od svih drugih, Parkside alati imaju normalnu garanciju i ne zahtjevaju da radiš kerefeke sa produljivanjem jamstva.

Zadnje izmijenjeno od: Mar. Jučer u 10:06.
Mar je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:44   #4720
hooligan.no1
matori
Moj komp

hooligan.no1's Avatar

Datum registracije: Feb 2011
Citiraj:
I što preporučate od alata generalno, za hobby varijantu?

Malo mi grezo za reći, ali hobby alati su doslovno bacanje novaca!
Najprije se zapitaš koliko puta godišnje koristiš dotični alat i da li ti stvarno treba?

Neman velika iskustva sa raznim aku programom, ali svi osnovni aku alati (bušilica, kutna brusilica, šišač za živicu) su mi od Einhella PCX sa 2 baterije od 4Ah i zadnjih 3-4 godine nema problema. (inače u radu često bacam alat sa škala na pod tako da i to prolazi).

Sa profi strane, od aku alata preferiram Makitu i nebi je minja ni za što drugo.

A ono najbitnije još uvik najviše vire iman u alate na kabel.
hooligan.no1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 11:49   #4721
Mr.Ex.President
Torrent freek

Mr.Ex.President's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor hooligan.no1 Pregled postova
Najprije se zapitaš koliko puta godišnje koristiš dotični alat i da li ti stvarno treba?.
A alternativa u tom slučaju je?
Tražiti meštra za svaku sitnicu? U Splitu možda (čak i izuzmemo cijenu i dostupnost), ali na selu, na otoku?

Imho hobby alati baš tome služe, kad ti treba nešto 2 puta godišnje da to možeš odraditi odmah i samostalno. Ako nešto radiš svakodnevno onda ćeš gledati ozbiljniji alat, valjda

CPU: AMD Ryzen 5 1600X MHz - cooling: Corsair H100x
MBO: MSI B450 Gaming Plus
RAM: 2x 8 GB DDR4 G.SKILL 3000 MHz (Aegis F4-3000C16D-16GISB)
VGA: Asus GeForce 970 4 GB STRIX
HDD: SSD Kingston 256 GB [KC400] || Toshiba 3 TB [DT01ACA300]
Case: NZXT S340 - Rear exhaust 120mm - 7V
PSU: Corsair RM550X 550W

Periferija

LCD: HP ZR24w
Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard
Mouse: Logitech G400
Gaming Wheel: Driving Force™ Pro
Sound: Genius SP-HF1201A
Printer: HP LaserJet 1020
Scanner: HP ScanJet 4300
Headphones: Philips SHC 2000
ADSL: Siemens Gigaset SX763 router [T-com Flat - 10/640]
Switch: D-Link DGS-1005A 5-port giga

CPU: AMD X2 A4-5300 cooling: BOX
MBO: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
RAM: Kingmax 1x4GB DDR3, 1600 MHz CL9 [FLGF]
HDD: WD Green 2TB [WD20EZRX]
PSU: Antec SU380
Case: Antec NSK2400 (ispuh: 120mm - 5V)

TV: Samsung 43E450 @HDMI
Remote: Logitech K230 + Logitech M180 mouse

LINK

Mr.Ex.President je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 18:02   #4722
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ja sam opcenito zadovoljan sa einhellom, isto budu cesto na akcijama i po meni osjetno bolji alat od parkisajda, ali ima i parki okej stvari pa sam si isprintao adapter za bateriju
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 19:12   #4723
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Citiraj:
Autor hooligan.no1 Pregled postova
Ovak razmišlja ona proverbijalna ekipa susjeda koja te svako malo dolazi tražit "Da im malo posudiš xxxx" hahahaha. Ima i tu mudrosti, il kak je jedan moj bivši frend govorio "zašto da ja kupujem alate kad uvijek mogu platit nekome da mi nešto napravi".
A svako malo meni dolazio da mu ja nešto obavljam i popravljam, dakako besplatno, no uskoro nakon takvih izjava i stavova je i dost brutalni odjeb popio.
Miki9 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 19:23   #4724
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Je, tak sam i ja pun k toga za džabe napravio, dok se posao nije razvio. Sad kad me nazovu za nekakve sitnice, ubuši ovo ili ono, složi ikeu, ladno im kažem da nemam vremena za pizdarije i ak hoće, mogu im poslat nekog od svojih radnika da odrade to u fušu.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F