Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 09.10.2007., 22:31   #361
stopalo9
Premium

stopalo9's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
idle je okej mozda mrvicu previsok
kod mene je loud oko 49 C e6600@3,4 ghz sa moddanim(vent u sredini)sonictowerom
i da nije brusena baza,imam jedan od onih primjeraka koji imaju ravnu bazu

tako da ti je 65 C loud puno previsoka temperatura
stopalo9 je offline  
Staro 09.10.2007., 22:33   #362
zackoj
Premium
Moj komp

zackoj's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
load sa tat-om ili neki drugi prog jer mi je tat veci 8-10 stupnjeva od ostalih (OCCT)
Oglas

Oglas
Staro 09.10.2007., 22:35   #363
stopalo9
Premium

stopalo9's Avatar

Datum registracije: Jun 2007
temp mjerene sa CoreTempom i Speedfanom daju 49 C
dok TAT i Everest za koji stupanj vise
loud sa tatom i orthosom
stopalo9 je offline  
Staro 09.10.2007., 22:49   #364
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Opteretite Orthosom... Pustite TAT.

Meni 3 ghz pali ovog na 50-46 stupnjeva. Znaci mogu jos OC.

1,25V
IcyTexx je offline  
Staro 09.10.2007., 23:06   #365
zackoj
Premium
Moj komp

zackoj's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
pod Orthosom load 58 stupnjeva. Malo prefise za deafult.
Nist opet smirglanje
gdje ima kupiti gradacije vece od 1000?
Staro 09.10.2007., 23:14   #366
Raging Demon
Premium
Moj komp

Raging Demon's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
kad smo vec kod smirglanja, kako je najbolje obradit bazu ako je konkavna a kako ako nije?
Raging Demon je offline  
Staro 09.10.2007., 23:25   #367
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Evo, naso sam http://www.xtremesystems.org/forums/...light=p180+mod

Here is my method of how i lapped the CPU:
I got the following grits of sandpaper for wet sanding:
320, 800 and 1200

I used a laminated piece of wood for surface as it is close to 100% flat.
Here is how it looked after 10 mins of sanding with 320 grit:

As you can see the IHS was slightyly concave.

15 mins with 320 grit.

45 mins with 320 grit.

And now i was done with 320 grit after aprox. 60 mins. It is quite scratchy as you can see. Time to move on to 800 grit.

And here is how it looked after aprox 30 mins with 800 grit. Still a bit scratchy.

After 30 mins with 1200 grit it started to look quite mirrorish.

And after about 20 mins with some metal polish all the small scratches was gone and it started to look really good.
IcyTexx je offline  
Staro 10.10.2007., 00:23   #368
Raging Demon
Premium
Moj komp

Raging Demon's Avatar

hvala puno, a sta je sa bazama hladnjaka? posebno mislim na sonic tower jer cu ga kupit uskoro, ima li kakvog smisla polirati do zrcalnog sjaja???
Raging Demon je offline  
Staro 10.10.2007., 00:28   #369
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Nije nikada važan zrcalni sjaj, već da se IHS i baza hladnjaka izravnaju tako da naliježu jedan na drugo odlično.

Dapače, priča se da taj mirror finish može samo povećati temperaturu (vjerojatno za stupanj-dva što naravno nije puno, ali opet).
Vuco je offline  
Staro 10.10.2007., 00:30   #370
Raging Demon
Premium
Moj komp

Raging Demon's Avatar

ok, onda sonica ostavim kako je a proc cu provjerit jel ravan i to je to, hvala puno..
Raging Demon je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.10.2007., 00:31   #371
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Obrada je dosta gruba, Vuco slazem se, sjaj nije potreban, ali smirglanje je.
IcyTexx je offline  
Staro 10.10.2007., 21:24   #372
Lord_Calidor
Extreme Air Cooler
Moj komp

Lord_Calidor's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Dapače, priča se da taj mirror finish može samo povećati temperaturu (vjerojatno za stupanj-dva što naravno nije puno, ali opet).
Ma daj, Vuco. Otkud ti sad to?
Staro 10.10.2007., 21:44   #373
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Čitao iskustva ljudi sa XS-a...
Vuco je offline  
Staro 10.10.2007., 22:21   #374
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Lord_Calidor Pregled postova
Ma daj, Vuco. Otkud ti sad to?
lol, sry na upadici ali ti ocito neznas princip rada termos boce i osnove o toplinskom zracenju.....

"ako je povrsina jako sjajna(sve bliza i bliza idealnom zrcalu) ne prihvaca dobro toplinsko zracenje(znaci reflektira sve vise i vise nazad u izvor...citaj CPU).....znaci HS => ogledalo= losije nego da nije" pa ti poliraj do (s)jaja.

yabadooo

PS imam 3 iz terme buraz
Uber Gosu je offline  
Staro 11.10.2007., 00:02   #375
Lord_Calidor
Extreme Air Cooler
Moj komp

Lord_Calidor's Avatar

Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
"ako je povrsina jako sjajna(sve bliza i bliza idealnom zrcalu) ne prihvaca dobro toplinsko zracenje(znaci reflektira sve vise i vise nazad u izvor...citaj CPU).....znaci HS => ogledalo= losije nego da nije" pa ti poliraj do (s)jaja.
Ovo bi vrijedilo kod svjetlosnog izvora topline, npr. Sunca ili zarulje, a ako ne dopustis da ti se CPU uzari i postane svjetlosni izvor, ovo nema nikakve veze.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compute...t_sink_lapping

http://www.heatsink-guide.com/heatsinkinfo.shtml

BTW. Vuco, imas kakav link? Zanima me zasto ljudi tako misle, jer XS nije neki n00b forum. Eventualno, moguce zbog ovog sto pise na mom prvom linku, tj. da se lappanjem smanjuje debljina baze coolera (ili IHS-a), pa stock kopce postaju preduge i ne stisnu dobro cooler. No mirror finish tu opet ne bi trebao imat neki uticaj, jer poliranje i smirglanje finim papirom skida relativno malo materijala, u usporedbi sa inicijalnim lappingom "na grubo", da se izravnaju baze.

Zadnje izmijenjeno od: Lord_Calidor. 11.10.2007. u 00:12.
Lord_Calidor je offline  
Staro 11.10.2007., 00:12   #376
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ostavimo li se terme malo po strani, ja sam krivo formulirao svoj odgovor. Mirror finish, kao rezultat postignut poliranjem do sjaja, je ok. Velim, krivo sam napisao (nejasno štoviše), ali ja sam mislio na sjaj koji su ljudi dobivali koristeći razne paste za poliranje (ono, tipa "2 minute do sjaja" pasta). Te paste su loše utjecale na provođenje topline jer su mikročestice ostajale na bazi (IHS-u, ovisi kaj se polira), a njihova svojstva nisu naklonjena provođenju topline.

EDIT:
Eh, linkova ništa. Eventualno potražiti po njihovom searchu...
Vuco je offline  
Staro 11.10.2007., 00:43   #377
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Ukoliko se koristi pasta, mislim da nema straha što se tiče sjaja i refleksije.

Istina da refleksivne površine odbijaju toplinu (recimo alu folije u pećnicama gdje nema izvora svjetla), ili refleksivna pozadina grijalice u kupaonici itd.

Nije potreban izvor svijetla da sjajna/refleksivna površina reflektira toplinu.

E, da ne zaboravimo kako ti je garancija poništena ako misliš brusiti cpu (što je po meni ludost )
Staro 11.10.2007., 00:44   #378
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
Ovo bi vrijedilo kod svjetlosnog izvora topline, npr. Sunca ili zarulje, a ako ne dopustis da ti se CPU uzari i postane svjetlosni izvor, ovo nema nikakve veze.
Gle, koji kur** svijetli u termos boci?!?!?!? => lol

Wikipediju pisu svakakvi moroni, ja ti kazem fizikalne cinjenice (ocito su "Noobovi" na netu skuzili i sami da nije dobro imat ogledalo, mada neznaju zasto), zracenje topline NEMA VEZE sa svjetlom nego sa energijom...etc

misli sto oces ja ti kazem kak je, a ako i dalj mislis da u termos boci nesto svjetli onda ga je**

@Mar
"E, da ne zaboravimo kako ti je garancija poništena ako misliš brusiti cpu (što je po meni ludost )" LOL
Uber Gosu je offline  
Staro 11.10.2007., 01:30   #379
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Citiraj:
@Mar
"E, da ne zaboravimo kako ti je garancija poništena ako misliš brusiti cpu (što je po meni ludost )" LOL
Ovo je možda a'la Pitijino proročanstvo, stavi zarez di ti paše , mislio sam da je ludost brusiti CPU, a ne to da je poništenje garancije ludost.
Staro 11.10.2007., 08:43   #380
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Ovo je možda a'la Pitijino proročanstvo, stavi zarez di ti paše , mislio sam da je ludost brusiti CPU, a ne to da je poništenje garancije ludost.
AHAAAAA , ili mozda ahhhaaa, .

Al daj zabrij da dodjes na raklamaciju sa izbrusenim procom.......WTF?!?!?!

PS

Pa di je taj novi fallout mamicu im.....makar ga prodali microssoftu ili EA-u samo da nesto naprave.
Uber Gosu je offline  
Staro 11.10.2007., 10:57   #381
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Nije nikada važan zrcalni sjaj, već da se IHS i baza hladnjaka izravnaju tako da naliježu jedan na drugo odlično.

Upravo tako. Kad baza coolera, odnosno procesora nije kao zrcalo, samo se povecava ukupna povrsina za prijenos topline. Dakle zapravo je bolje kad je i proc i baza coolera donekle hrapava, sve dok je ravna. Da nije termalne paste, jedini nacin da se dobro prenese toplina bi bio zrcalni sjaj i IHS-a procesora i baze coolera.

Jedino sto je zapravo vazno je da su baza coolera i IHS procesora - ravni. Kad to nije slucaj, onda nema dobrog provodjenja.

BTW zamalo sam otisao na Olimpijadu fizike prije 5 godina u Japan.
SRV je offline  
Staro 11.10.2007., 15:03   #382
Lord_Calidor
Extreme Air Cooler
Moj komp

Lord_Calidor's Avatar

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Upravo tako. Kad baza coolera, odnosno procesora nije kao zrcalo, samo se povecava ukupna povrsina za prijenos topline. Dakle zapravo je bolje kad je i proc i baza coolera donekle hrapava, sve dok je ravna. Da nije termalne paste, jedini nacin da se dobro prenese toplina bi bio zrcalni sjaj i IHS-a procesora i baze coolera.
Krasan mali paradox. Kazes, olimpijada fizike? Ajd dobro...

Ako je baza hrapava, kako onda moze biti ravna? Da, znam na sto mislis - kad prislonis zilet na bazu, da nema odstupanja. Nece ih ni biti, ali vizualno. A znamo na kojem se levelu stvari odvijaju kod transfera toplinske energije. Mikroskopskom. Baza moze biti ravna "na zilet", a u biti joj je povrsina porozna kao gauda pod okom sokolovim. Sve te supljine se ispunjene zrakom, jer pasta ih ne moze bas sve ispuniti. A znamo kakav je zrak prenosioc topline (ili mozda ne znamo, u tom slucaju, Google/Wiki are our friends).

I sad ti tvrdis da je bolje kad je povrsina baze porozna i suplja kao Normandija nakon Dana-D, nego zagladjena koliko god je to moguce sa dostupnim sredstvima. Ovo sto ti govoris, da je bolje kad baza ima vecu povrsinu za prijenos topline, bi vrijedilo samo ako su obje povrsine, dakle i CPU i baza coolera, jednako obradjene i to tako da tocno i precizno nasjedaju jedna u drugu, tj. da jedna metalna povrsina ispunjava supjine u drugoj. A znamo da je to cisti SF, bar u nekom normalnom cjenovnom razredu. Pasta je ovdje nuzno zlo, jer svaka ima koef. term. provodljivosti manji od aluminja ili bakra (ali jos uvijek prilicno veci od zraka).

Ostavite se teoretiziranja i potvrdite empirijski da je to tako. Pronadjite testove gdje je konkretno na istom cooleru, hrapava baza ucinkovitija od zagladjene.
Staro 11.10.2007., 15:39   #383
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Citiraj:
Ako je baza hrapava, kako onda moze biti ravna?
ljepo, kosto kap vode moze bit glatka a neravna.

Antun Galovic: Nauka o toplini I i II FSB skriptarnica svaka 120kn pa proucavaj sto i kako ak ti se da, ja sam svoje davno polozio.

Dobro je da je glatka ALI NE PREVISE jer u slucaju stakla pasta se istisne i nema je na nekim djelovima. Vaznija je ravnina dodira da se ravnomjerno doriruju u svim tockama.

Zadnje izmijenjeno od: Uber Gosu. 11.10.2007. u 15:51.
Uber Gosu je offline  
Staro 11.10.2007., 15:59   #384
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:

Ako je baza hrapava, kako onda moze biti ravna? Da, znam na sto mislis - kad prislonis zilet na bazu, da nema odstupanja. Nece ih ni biti, ali vizualno. A znamo na kojem se levelu stvari odvijaju kod transfera toplinske energije. Mikroskopskom. Baza moze biti ravna "na zilet", a u biti joj je povrsina porozna kao gauda pod okom sokolovim. Sve te supljine se ispunjene zrakom, jer pasta ih ne moze bas sve ispuniti. A znamo kakav je zrak prenosioc topline (ili mozda ne znamo, u tom slucaju, Google/Wiki are our friends).

I sad ti tvrdis da je bolje kad je povrsina baze porozna i suplja kao Normandija nakon Dana-D, nego zagladjena koliko god je to moguce sa dostupnim sredstvima. Ovo sto ti govoris, da je bolje kad baza ima vecu povrsinu za prijenos topline, bi vrijedilo samo ako su obje povrsine, dakle i CPU i baza coolera, jednako obradjene i to tako da tocno i precizno nasjedaju jedna u drugu, tj. da jedna metalna povrsina ispunjava supjine u drugoj. A znamo da je to cisti SF, bar u nekom normalnom cjenovnom razredu. Pasta je ovdje nuzno zlo, jer svaka ima koef. term. provodljivosti manji od aluminja ili bakra (ali jos uvijek prilicno veci od zraka).

Ostavite se teoretiziranja i potvrdite empirijski da je to tako. Pronadjite testove gdje je konkretno na istom cooleru, hrapava baza ucinkovitija od zagladjene.
Pogledaj gore onu 4. ( i 5.) sliku, jer takav proc najbolje provodi, kad se ima termalna pasta, naravski. Ne onaj sto je kao ogledalo, nego "poravnati". Mogao si vidjet da je proc bio konkavan, nakon sto ga je tip grubo ispolirao, sada je IHS RAVAN (makroskopski gledano). Ne GLADAK, nego RAVAN. I nitko ne govori o idealno ravnoj povrsini, cak i ona sto je kao ogledalo je na mikroskopskom nivou neravna.

Da nekim slucajem nema termalne paste, moralo bi se imati i IHS i bazu coolera kao ogledalo. Tada bi ti bio u pravu. Ali ovako nisi, jer govorimo o situaciji kada postoji termalna pasta. A ona samo povecava ukupnu dodirnu povrsinu

Mogao bih povuci analogiju sa trenjem. Trenje je najmanje kada su obje povrsine glatke. Tada imamo staticko trenje. Kada ih podmazemo, svejedno nam je koliko su te povrsine glatke, sve dok nasjedaju jedna na drugu. Jer ce fluid smanjiti trenje.

Kad se povuce paralela prenosa topline sa trenjem, nama je cilj imati sto manje trenje. E sad, hocemo li mi napravit i cooler i proc kao ogledalo, ili cemo na nesavrsenu bazu, kakva to ona inace je, jednostavno namazat pastu, do nas je. Ocito je da je jedan izbor od ova dva puno jednostavniji - termalna pasta.

Zadnje izmijenjeno od: SRV. 11.10.2007. u 16:10.
SRV je offline  
Staro 11.10.2007., 17:13   #385
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Pasta je ovdje nuzno zlo, jer svaka ima koef. term. provodljivosti manji od aluminja ili bakra (ali jos uvijek prilicno veci od zraka).
Da, tocno i tu lezi dio odgovora.
Kad je glatko s obje strane nece doci do dodira baze i ihs, jer ce uvijek ostati paste izmedju (medija koji slabije provodi toplinu od metala), a kad je rijec o dvijema "hrapavim" povrsinama, uvijek ce doci do direktnog dodira (nasjedanja metal na metal) i boljeg provodjenja topline.
To je ipak sve teorija
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline  
Staro 11.10.2007., 22:54   #386
Lord_Calidor
Extreme Air Cooler
Moj komp

Lord_Calidor's Avatar

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Pogledaj gore onu 4. ( i 5.) sliku, jer takav proc najbolje provodi, kad se ima termalna pasta, naravski. Ne onaj sto je kao ogledalo, nego "poravnati". Mogao si vidjet da je proc bio konkavan, nakon sto ga je tip grubo ispolirao, sada je IHS RAVAN (makroskopski gledano). Ne GLADAK, nego RAVAN. I nitko ne govori o idealno ravnoj povrsini, cak i ona sto je kao ogledalo je na mikroskopskom nivou neravna.

Da nekim slucajem nema termalne paste, moralo bi se imati i IHS i bazu coolera kao ogledalo. Tada bi ti bio u pravu. Ali ovako nisi, jer govorimo o situaciji kada postoji termalna pasta. A ona samo povecava ukupnu dodirnu povrsinu

Mogao bih povuci analogiju sa trenjem. Trenje je najmanje kada su obje povrsine glatke. Tada imamo staticko trenje. Kada ih podmazemo, svejedno nam je koliko su te povrsine glatke, sve dok nasjedaju jedna na drugu. Jer ce fluid smanjiti trenje.

Kad se povuce paralela prenosa topline sa trenjem, nama je cilj imati sto manje trenje. E sad, hocemo li mi napravit i cooler i proc kao ogledalo, ili cemo na nesavrsenu bazu, kakva to ona inace je, jednostavno namazat pastu, do nas je. Ocito je da je jedan izbor od ova dva puno jednostavniji - termalna pasta.
Termalna pasta je nuzna u oba slucaja, i kad imamo ekstremno hrapavu povrsinu, i maksimalno zagladjenu i glatku. Kao sto si i sam rekao, uvijek postoje supljine (koje bi pasta trebala popuniti, kako ne bi zrak bio izolator izmedju IHSa i coolera). U idealnoj situaciji, te supljine bi bile svedene na minimum, ili bi namjerno obje povrsine bile izbrazdane kako bi nasjedna povrsina bila veca. Ovdje je kljucno to da jedna povrsina bude potpuno inverzna od druge, tj. njen negativ, kako bi savrseno ulijegale jedna u drugu. Kod komercijalnih coolera, ovo je nemoguce, kako zbog cijene obrade, kako zbog cinjenice da ce rijetko koji proizvodjac CPUa napraviti takav IHS.
U ovakvom slucaju, upotreba paste je minimalna, jer je ostvaren dobar kontakt metal-na-metal.

A sada natrag u real-life. IHSovi su grubi i hrapavi, i tu se ne moze nista uciniti, osim izgubiti garanciju. Ako se koristi hrapav ali ravan (ajd, nek ti bude, koristimo tvoju terminologiju) cooler, kontaktna povrsina ce biti zanemariva, i trebat ce relativno velika kolicina paste. S druge strane, ako koristimo mirror-like bazu coolera, bar smo s jedne strane smanjili kolicinu supljina i neravnina, te bar prepolovili potrebnu kolicinu paste, zbog vece kontaktne povrsine dvije metalne baze.

Da imam volje, nacrtao bih skicu, ali nemam, pa necu.

Citiraj:
Da, tocno i tu lezi dio odgovora.
Kad je glatko s obje strane nece doci do dodira baze i ihs, jer ce uvijek ostati paste izmedju (medija koji slabije provodi toplinu od metala), a kad je rijec o dvijema "hrapavim" povrsinama, uvijek ce doci do direktnog dodira (nasjedanja metal na metal) i boljeg provodjenja topline.
To je ipak sve teorija
Natrag u skolu, na produzne satove fizike.
Staro 11.10.2007., 23:05   #387
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Koliko znam, u mehanici da bi se došlo do manjeg otpora koriste se što glađa sredstva (polirana, namašćena - recimo suspenzija), baš da bi se smanjila frikcija.
Ne znači li to onda, da hrapavost dovodi do veće frikcije - zbog toga što je kontaktna površina veća?
Pasta služi da ispuni mikro pore u metalu koje su svojstvene samom materijalu, te koliko god on bio ispoliran uvijek će biti prisutne.

Ta vaša "objašnjenja" ne umanjuju činjenicu da samo lud čovjek može polirati IHS na procesoru da bi dobio stupanj-dva nižu temperaturu...
Staro 11.10.2007., 23:06   #388
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Problem je što je to ponekad više od 1-2°C.
Vuco je offline  
Staro 11.10.2007., 23:17   #389
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

btw, mali OT, P: znate zasto su cisterne za prijevoz goriva i plinova sjajne do bola(ili polirani ili prevuceni CrNi celicno lim(aka INOX)), a cisterne za vodu(cistoca.doo) mat tamno zelene....

O:
Zato da reflektira toplinsko zracenje koje moze dovest do BOOMa... dok ceka u koloni u 3 popodne na najacem suncu.....za one koji neznaju,a ovi iz cistoce.doo se mozda i operu ako im se voda ugrije

@EDIT
da ne replayam bezveze za post ispod ovog odgovor ovdje:
jos jednom ponavljam svjetlost NEMA ****** VEZE s toplinom i refleksijom toplinskog zracenja, ako zbog niceg drugog onda zbog toga jer u termos boci nema zarulje.

Zadnje izmijenjeno od: Uber Gosu. 12.10.2007. u 14:45.
Uber Gosu je offline  
Staro 11.10.2007., 23:27   #390
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Pa da, ako nesto reflektira svjetlost sunca kao i njegovu toplinu, manje se zagrijava.
IcyTexx je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno