Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.08.2018., 12:42   #37981
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Roy Pregled postova
Možda.

Tako da nije Mate dobio 30 milja eura odmah već je to maksimalni iznos koji bi mogao dobiti, pretpostavljam da je slično i sa Porscheom. Trenutno najveći potrošaći novca kod njega su Saša Vražić i ekipa koja radi na razvoju autonomne vožnje.
I iduce dvije-tri godine ce oni poslovati s gubitkom, povecali su broj zaposlenika, razvijaju nove tehnologije koje jos ne mogu prodati nikome, a to sve kosta. Kad razviju i pocnu to prodavati i licencirati, onda ce poslovati pozivitno.
Staro 25.08.2018., 12:48   #37982
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
I iduce dvije-tri godine ce oni poslovati s gubitkom, povecali su broj zaposlenika, razvijaju nove tehnologije koje jos ne mogu prodati nikome, a to sve kosta. Kad razviju i pocnu to prodavati i licencirati, onda ce poslovati pozivitno.

Možda.
Roy je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.08.2018., 12:48   #37983
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Tko ne razumije kako i zasto firma moze poslovat s gubitkom, neka pogleda sljedeci video.

Koliko Rimac kaze, jako puno para su utukli u C2, ocekuju da ce se vratit kroz prodaju, i vec su ih prodali puno, sto vjerujem.
Isto tako kaze da vise ne zeli dijeliti svoj udio u firmi, to bi moglo biti problematicno, jer onda vise ne moze skupljati pare. Za 2018. su dobili i dosta bespovratnih sredstava EU.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 13:25   #37984
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Ne moras mi stavljati rijeci u usta, hvala. Nigdi nisam napisa da je to obavezno, nego da je to kultura u prometu.
Ne, to nema veze s ničim. Sad ću se ja po zelenom valu vozit skroz desnom trakom da bi ti mogao jurcat srednjom i lijevom. Mošsimislit. Više traka je tu da se rastereti promet i kraj priče. I na koncu, ko ti brani, ako ti se već toliko žuri, da budeš brži u desnoj ako sam ja u lijevoj?

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 13:27   #37985
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Objasni ti to haku tj zakonu
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 14:01   #37986
MarioR
Banned

Datum registracije: Jul 2018
Citiraj:
Autor Nybelung Pregled postova
To "kamenjarski trulež" puno otkriva o tebi, a jako malo o vozaču koji po prezimenu može biti jedino Slavonac... a porijeklo je na kraju bitno zbog čega točno? Ili je bitno samo ako si Dalmatinac ili Hercegovac? Uz milozvuke Miše Kovača se lakše gazi ljude?

Fulao si "ceo fudbal". Meni je otac dalmatinac. Kamenjarski se općenito misli na ovu djecu krkana koji su se nagomilali nakon rata na pozicijama i čelnim mjestima u politici i onda im sinovi rade nekažnjeno što žele.
MarioR je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 15:54   #37987
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
Citiraj:
Bilo bi zgodno da baciš oko na zadnje financijsko Rajmek karsa za 2017. A te tehnologije koje prodaje su male serije ili pojedini custom baterijski sklopovi i OEM poslovi.
Evo baš neki dan Jaguar objavio da ide u prodaju i veću proizvodnju električnog E-type, čiji je drive train i infotainment Rimčevo.

Sent from my OP6

YT playliste: IL-2 Sturmovik: Great Battles | Duxford Flying Legends
T}{OR je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 17:28   #37988
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Citiraj:
Autor T}{OR Pregled postova
Evo baš neki dan Jaguar objavio da ide u prodaju i veću proizvodnju električnog E-type, čiji je drive train i infotainment Rimčevo.

Baterija i infotainment. Drivetrain/pogon je iz I-Pace modela, afaik Rimac sa tim nema veze a glede baterija partner Jaguara za taj auto je Williams.
Staro 25.08.2018., 17:54   #37989
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Baterija i infotainment. Drivetrain/pogon je iz I-Pace modela, afaik Rimac sa tim nema veze a glede baterija partner Jaguara za taj auto je Williams.
https://carbuzz.com/news/jaguar-work...ic-e-type-zero
Citiraj:
“Our Classic Works operation built this car and engineered it in conjunction with Rimac in Croatia for some of the electrical expertise,” he said when asked which Jaguar Land Rover department developed the car. “We supplied them a brief and worked with them to develop this driveline in a way that meets our intentions for the reversibility of the conversion. It gives the performance that we needed to give and builds the best of both with our experience with the classic cars and their experience with the electrification technology.” The collaboration isn’t surprising, since Rimac has a history of working with leading car manufacturers to develop electrification technology.
Što dalje Jaguar radi sa svime što su razvili s Rimcem je stvar njihovih ugovora i dogovora...

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 18:20   #37990
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
https://carbuzz.com/news/jaguar-work...ic-e-type-zero

Što dalje Jaguar radi sa svime što su razvili s Rimcem je stvar njihovih ugovora i dogovora...

Imaš nešto konkretno da je Rimac razvio XK 330-4, ima li takav motor on uopće u ponudi na svojim stranicama? Što znaš o ekipi koji Jaguar ima za razvoj EV, tko ih vodi i koliko imaju vlastitih patenata za EV motore?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.08.2018., 18:59   #37991
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Pitaš dal automaker koji radi custom rješenja ima točno određen motor na svojoj web stranici? Koji je rađen pod NDA s Jaguarom?

https://youtu.be/610Amyhpzzk?t=8m30s

Meni ova kutija i inženjering liči na djelo Rimac Automobila.

Mulci poput Porschea, Astona, Renaulta (autonomna vožnja), Koenigsegga posluju s Rimcem, ali Hrvati ne bi nikako.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 19:06   #37992
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Citiraj:
Što znaš o ekipi koji Jaguar ima za razvoj EV, tko ih vodi i koliko imaju vlastitih patenata za EV motore?
Meni ovo zvuči kao da ti imaš neki insider info. Slobodno podjeli. 😁

Sent from my OP6

Staro 25.08.2018., 19:25   #37993
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Citiraj:
Meni ovo zvuči kao da ti imaš neki insider info. Slobodno podjeli. 😁

Sent from my OP6

Gugl je frend svima. Razvoj EV u Jaguaru vodi ovaj lik pa koga zanima može krenuti sa njim a isto tako mogu se usporediti motori koje Rimac nudi sa nekim motorima drugih proizvođaća (i neke druge komponente).

A sad, možda RA sve radi sam ili ima neke kooperante, i to se može izguglati.
Staro 25.08.2018., 19:37   #37994
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Znači osnova kritike ti je Google i javno dostupne informacije. Prepuštam raspravu drugima. 😀

Sent from my OP6

Staro 25.08.2018., 19:39   #37995
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Citiraj:
Znači osnova kritike ti je Google i javno dostupne informacije. Prepuštam raspravu drugima. 😀

Sent from my OP6
Zvuči kao da imaš neke insajderske informacije pa slobodno ih podijeli. Naravno, ako imaš išta.
Staro 25.08.2018., 19:55   #37996
T}{OR
DBS
Moj komp

T}{OR's Avatar

Imam donekle / djelomične. Ali ne smijem dijeliti, pogotovo ne na javnom forumu. Isto razlog zašto sam se povukao. 😀

Sent from my OP6

Staro 25.08.2018., 20:10   #37997
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Citiraj:
Imam donekle. Ali ne smijem dijeliti, pogotovo ne na javnom forumu. Isto razlog zašto sam se povukao. 😀

Sent from my OP6

Igrom slučaja imam i ja ali tih stvari se vjerojatno iz istih razloga ne dotikavljem, zato imam frenda gugla koji je javan a javnim informacijama možemo razgovarati, ako ne želiš OK.
Staro 25.08.2018., 20:18   #37998
Astra
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Danas mi ne jedan nego dva debila izlete preticati meni u susret preko pune...

Domy. Može li pojedinosti koju kameru koristiš? tvoji dojmovi i slično.
Astra je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 21:25   #37999
X-Plosiv
Premium
Moj komp

X-Plosiv's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Evo momci da javim, jučer sam upogonio Thinkware F800 PRO front&rear, spojeno sve parking mode itd

malo testirao predvečer u kvartu svojih roditelja gdje sam odrastao, odmah možete vidjeti prvi zavoj kako čovjek krati...naravno tu se uvijek to dešava, navikao

A testirao sam malo i parking mode dok sam išao pokupiti psa..na kraju videa se vidi kako dolazim sa psom

Ako netko bude stavljao u Focus MK3, stavio sam i guide na ford klub forum, provukao sam kablove tako da se nigdje ne vidi ništa

Budem uživao gledati snimke ljudi kada vide samojeda u gepeku, uvijek me oduševe..

X-Plosiv je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 22:11   #38000
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Majkus Pregled postova
Domy. Može li pojedinosti koju kameru koristiš? tvoji dojmovi i slično.
Kamera je Xiaomi 70mai, ova moja je kineska verzija (priča i sluša naredbe na kineskom) i to je zapravo jedini "minus", ako to možemo tako nazvati. Kasnije je postala dostupna i internacionalna verzija koja priča i sluša naredbe na engleskom. Xiaomi uvijek kasnije lansira globalne/internacionalne verzije proizvoda, a meni se nije dalo čekati. Nije najbolja, ali za 30-ak eura je definitivno best buy. Ako ćeš bolje, pogledaj VIOFO. Cijenom su skuplje nekoliko puta, ali snimke su vrhunske, imaju kondenzator umjesto baterije i mogu se dokupiti razni filteri za leće.

Za montažu na staklo dobiješ antistatičku foliju koju iskreno nisam znao postaviti bez da mi kamera ne otpadne pa sam kameru zalijepio direktno (ima već pripremljenu traku). Prije postavljanja naravno treba naći najbolji položaj pa tek onda lijepiti. Kasnije je kameru moguće pomicati samo po vertikalnoj osi i učvrstiti vijkom u željenom položaju. Kod većih rupa i glasnije muzike se malo trese, ali nije da je negledljivo. Valjda se staklo uvija jer mi se i retrovizor trese, pogotovo kad subwoofer udara.

Spaja se na microUSB i snima dok ima napona. Kad ugasim motor, ugrađena baterija pomogne da se snimi video clip i isključi kamera. USB kabel od 3,5 m dobiješ u paketu i meni je bio taman doboljno dugačak da ga provedem oko stakla, kroz A stup, iza pretinca za rukavice, unutar središnje konzole i kod ručne kočnice mi izlazi van i spaja se na drugi Xiaomi punjač s dva porta. Neki auti tu utičnicu za upaljač drže non-stop pod naponom pa treba pripaziti da ne isprazni akumulator.

Kartica mi je trenutno od 64 GB i dovoljna je za 11 h video materijala u nižoj kvaliteti i bez zvuka. Kasnije ću vidjeti koliko može snimati u višoj kvaliteti. Malo ju je nezgodno izvaditi jer trebaš imati duže nokte i baš je dosta stisnuti unutra, ali je vadim samo kad trebam prebaciti više od par minuta videa što i nije baš tako često. Kad se kartica napuni do kraja, stare snimke se automatski brišu, a slike i emergency video naravno ostaje spremljeno.

Ovo što sam do sad snimao je bilo snimljeno u nižoj kvaliteti (trebalo mi je više prostora jer sam putovao nekad i 8 h u komadu) pa ću kasnije postaviti nešto i u višoj kvaliteti, ovisi samo kad ću naići na neku budalu. Snimanje zvuka je isto dobro, ali zvuči malo kao iz bureta. Zvuk inače ne snimam zbog očitih razloga, ne vozim se sam.

Kamera ima G-senzor za detektiranje emergencya, ali on mi malo čudno radi. U postavkama ga je moguće potpuno isključiti i postaviti nižu i višu osjetljivost. Ne znam u kojim trenucima okida na nižu, vjerojatno samo kod prometne nesreće, ali naglim kočenjem ga nisam uspio aktivirati. Kad se postavi na višu osjetljivost, onda reagira na sve živo, često i na rupe na cesti.

Glasovno upravljanje nisam isprobao jer imam kinesku verziju i naravno da moram na kineskom reći što hoću napraviti. Glasom možeš narediti da ti uključi WiFi, snimi sliku, spremi emergency video itd., ali to mi nije potrebno. Za uključiti/isključiti WiFi je dovoljno jednom pritisnuti power tipku, a ostalo se može preko aplikacije. Važno je napomenuti da se kineska verzija ne može preflashati u punokrvnu internacioalnu verziju jer ima manji ROM (64 vs 128 MB). Može se flashati polovična engleska verzija koja samo priča na engleskom, ali glasovno upravljanje ne radi jer nema dovoljno mjesta.

Na mobitel se spaja preko WiFi-a gdje kamera postaje hot-spot i aplikacija radi bez greške. Unatrag par mjeseci je postala dostupna na Google Playu pa se više ne treba zezati krivo prevedenim kineskim verzijama. Nudi namještavanje osnovnih funkcija (kvaliteta snimke, snimanje zvuka, osjetljivost G-senzora, WiFi postavke itd.), upgrade firmwarea i prebacivanje snimki. Svaka snimka traje po jednu minutu i kopiranje ide brzinom od 2-3 MB/s. Ako želiš izvući nešto snimljeno unatrag par sati, trebat će ti više vremena dok file browser sve prikaže.

Eto toliko, valjda sam sve obuhvatio.

Citiraj:
Autor X-Plosiv Pregled postova
A testirao sam malo i parking mode dok sam išao pokupiti psa..na kraju videa se vidi kako dolazim sa psom
Kako aktiviraš parking mode i kako se napaja za to vrijeme? Odakle si naručio kameru?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 25.08.2018. u 22:17.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 22:29   #38001
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Ovaj Thinkware je skup za popizditi.

Prije par mjeseci sam uzimao novu navigaciju i ciljao model s kamerom
Nije moj video, ali prikazuje što može.

Stražnja kamera se može dokupiti i košta nekih 1000 kn.

Sve GPS podatke odmah piše u video, reagira na udarac i odmah posebno sprema film + koordinate i odmah nudi da preko telefona zove pomoć. Javlja da se promet ispred počeo kretati ako zaspite na semaforu. Upozorava kod prelaženja pune trake. U kombinaciji s mobitelom, skida trenutno stanje u prometu i prilagođava rutu.... + sve ostalo što obična navigacija još radi

Po meni, obični kvalitetniji dashcam se više uopće ne isplati.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 22:58   #38002
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Da, sad vidim cijenu, ali dobro, taj Thinkware nije običan dashcam, to je baš full black box. Imaš obje kamere, praćenje i ostala čuda. Pogledaj samo koliko koštaju usluge praćenja kod naših providera, dođeš do cijene da se ova kamera isplati.

Meni recimo GPS kao samostalan uređaj ne treba. Za par puta godišnje u autu mi je dovoljan i mobitel. Osim toga, ne volim imati ništa na staklu jer sam visok i čak mi središnji retrovizor nekad zaklanja cestu pa se moram sagibati.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2018., 23:27   #38003
X-Plosiv
Premium
Moj komp

X-Plosiv's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Kako aktiviraš parking mode i kako se napaja za to vrijeme? Odakle si naručio kameru?

Moje kamere ti imaju 2 žice + uzemljenje, jedna je spojena na osigurač koji ima konstnatnu struju, drugi koji daje struju pri kontaktu...tako da mi je parking mode upaljen dok je auto ugašen...hvata senzor, ja sam podesio kako da snima u postavka itd..

Ja sam svoju naručio sa amazona.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Ovaj Thinkware je skup za popizditi.

Slažem se, i nudi sve to...što sam ja više manje i pogasio odmah

Dugo sam vremena razbijao glavu koju ću, bla bla, jer mi je parking mode najvažniji...i ne bih niti možda uzimao, da mi nije neki šupak maznuo onaj dio za far od xenona, e pa sada evo, dođi ispred i mazni ga opet kada stavim taj dio nazad
X-Plosiv je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2018., 05:34   #38004
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Untisunpora

20180823_150853 20180823_150912 20180823_150925 20180823_150929

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2018., 07:32   #38005
Astra
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Kamera je Xiaomi 70mai, ova moja je kineska verzija (priča i sluša naredbe na kineskom) i to je zapravo jedini "minus", ako to možemo tako nazvati. Kasnije je postala dostupna i internacionalna verzija koja priča i sluša naredbe na engleskom. Xiaomi uvijek kasnije lansira globalne/internacionalne verzije proizvoda, a meni se nije dalo čekati. Nije najbolja, ali za 30-ak eura je definitivno best buy. Ako ćeš bolje, pogledaj VIOFO. Cijenom su skuplje nekoliko puta, ali snimke su vrhunske, imaju kondenzator umjesto baterije i mogu se dokupiti razni filteri za leće.

Za montažu na staklo dobiješ antistatičku foliju koju iskreno nisam znao postaviti bez da mi kamera ne otpadne pa sam kameru zalijepio direktno (ima već pripremljenu traku). Prije postavljanja naravno treba naći najbolji položaj pa tek onda lijepiti. Kasnije je kameru moguće pomicati samo po vertikalnoj osi i učvrstiti vijkom u željenom položaju. Kod većih rupa i glasnije muzike se malo trese, ali nije da je negledljivo. Valjda se staklo uvija jer mi se i retrovizor trese, pogotovo kad subwoofer udara.

Spaja se na microUSB i snima dok ima napona. Kad ugasim motor, ugrađena baterija pomogne da se snimi video clip i isključi kamera. USB kabel od 3,5 m dobiješ u paketu i meni je bio taman doboljno dugačak da ga provedem oko stakla, kroz A stup, iza pretinca za rukavice, unutar središnje konzole i kod ručne kočnice mi izlazi van i spaja se na drugi Xiaomi punjač s dva porta. Neki auti tu utičnicu za upaljač drže non-stop pod naponom pa treba pripaziti da ne isprazni akumulator.

Kartica mi je trenutno od 64 GB i dovoljna je za 11 h video materijala u nižoj kvaliteti i bez zvuka. Kasnije ću vidjeti koliko može snimati u višoj kvaliteti. Malo ju je nezgodno izvaditi jer trebaš imati duže nokte i baš je dosta stisnuti unutra, ali je vadim samo kad trebam prebaciti više od par minuta videa što i nije baš tako često. Kad se kartica napuni do kraja, stare snimke se automatski brišu, a slike i emergency video naravno ostaje spremljeno.

Ovo što sam do sad snimao je bilo snimljeno u nižoj kvaliteti (trebalo mi je više prostora jer sam putovao nekad i 8 h u komadu) pa ću kasnije postaviti nešto i u višoj kvaliteti, ovisi samo kad ću naići na neku budalu. Snimanje zvuka je isto dobro, ali zvuči malo kao iz bureta. Zvuk inače ne snimam zbog očitih razloga, ne vozim se sam.

Kamera ima G-senzor za detektiranje emergencya, ali on mi malo čudno radi. U postavkama ga je moguće potpuno isključiti i postaviti nižu i višu osjetljivost. Ne znam u kojim trenucima okida na nižu, vjerojatno samo kod prometne nesreće, ali naglim kočenjem ga nisam uspio aktivirati. Kad se postavi na višu osjetljivost, onda reagira na sve živo, često i na rupe na cesti.

Glasovno upravljanje nisam isprobao jer imam kinesku verziju i naravno da moram na kineskom reći što hoću napraviti. Glasom možeš narediti da ti uključi WiFi, snimi sliku, spremi emergency video itd., ali to mi nije potrebno. Za uključiti/isključiti WiFi je dovoljno jednom pritisnuti power tipku, a ostalo se može preko aplikacije. Važno je napomenuti da se kineska verzija ne može preflashati u punokrvnu internacioalnu verziju jer ima manji ROM (64 vs 128 MB). Može se flashati polovična engleska verzija koja samo priča na engleskom, ali glasovno upravljanje ne radi jer nema dovoljno mjesta.

Na mobitel se spaja preko WiFi-a gdje kamera postaje hot-spot i aplikacija radi bez greške. Unatrag par mjeseci je postala dostupna na Google Playu pa se više ne treba zezati krivo prevedenim kineskim verzijama. Nudi namještavanje osnovnih funkcija (kvaliteta snimke, snimanje zvuka, osjetljivost G-senzora, WiFi postavke itd.), upgrade firmwarea i prebacivanje snimki. Svaka snimka traje po jednu minutu i kopiranje ide brzinom od 2-3 MB/s. Ako želiš izvući nešto snimljeno unatrag par sati, trebat će ti više vremena dok file browser sve prikaže.

Eto toliko, valjda sam sve obuhvatio.
Puno ti hvala na ovom reviewu. Definitivno je za moje potrebe koliko god mi treba. Mislim da ću baš ovakav model potražiti.
Astra je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2018., 12:11   #38006
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Untisunpora

20180823_150853 20180823_150912 20180823_150925 20180823_150929

Fuckas sve one pozerske drloge pored ovog!
Staro 26.08.2018., 17:55   #38007
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Pa di to održava?
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2018., 20:57   #38008
Wolverine
Moderator
Moj komp

Wolverine's Avatar

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Pa di to održava?
Nemam pojma, valjda ima ekipe koja se bavi taljanima iz tog doba.
Mislim ima gro garaža koje se bave drljanjem po ferrarijima tog doba, tak da se ziher nađe ekipe. Ali da, to je i meni prvo palo na pamet čim sam je vidio. Pogotovo jer više vremena provedu na servisu nego na cesti.

Veća mi je nepoznanica zašto lik nema kolekcionarske tablice na njoj, nije vrag da je DD

Čitam po blogovima i ispada da ih ima dosta ovdje, i da ih obično uvezu iz Japana?!?

Ovo bi mogla biti ta
http://slowwoodworker.blogspot.com/

Unti, 80 kila za Martini
https://www.autoblog.com/2011/04/26/...elta-integral/

Intel Core i5 2520
8GB DDR3 Patriot
Intel HD3000
256GB LiteOn LMH-256V2M mSATA
NEC USB 3.0 ExpressCard
14" 1366x768
Windows 10 Pro x64

Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64

Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1

Zadnje izmijenjeno od: Wolverine. 26.08.2018. u 21:10.
Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2018., 04:10   #38009
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Da, te Martini verzije su skupe. Al ima i dosta replika
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2018., 08:25   #38010
SaleFFS
Varilnik