Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.07.2006., 15:13   #331
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Autor Sky
Ti si govorio o dizelima koji imaju težak nos, nisi ništa rekao o pogonu ni o ovjesu (po meni, dvije daleko važnije stvari koje određuju preupravljanje/podupravljanje od težine samog nosa). Opet, možda sam u krivu i vrlo rado ću biti dokazan da sam u krivu.
A sad, ajmo malo nazad u osnovnu školu, 7. razred, ako se ne varam i idemo učiti kako je snaga (kW) jednaka okretnom momentu (Nm) pomnoženom sa brojem okretaja.
Čisto radi provjere da li kalkulator dobro računa, na netu sam našao par dijagrama snage i uveo sam podatke u kalkulator. Rezultat štima u decimalu.

Matematika je gadna stvar...
Evo ubaci pa da vidimo

280ks/6200rpm
363nm/4800rpm

kad ubaciš ks, fali 40nm, a kad ubaciš nm fali 40 ks. Pitaj frajera kako on to računa, ali tablica NE VALJA i amen, a ti kalkuliraj do besvjesti.

EDIT; i dobro, zašto bi mene zanimao podatak koliko moj auto ima ks na toliko i toliko rpm???glupe li tablice. rekao si da računa ks iz unešenih podataka, a to nije tako.

I je uopće ne pobijam te tvoje tvrdnje, nego se vodi rasprava o dizelu i benzincu. dizel ima teži motor i i skloniji je podupravljanju od benza, samim time nepodobniji za sportsku vožnju. Svakog turbo benza se može više nasvirati od dizela, kako god okreneš. I taj benz će ga satrati. Onaj dizel sa Le Mancha se tu ne ubraja jer nije niti serijski niti išta, pričamo o serijskim vozilima.
vex je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 15:43   #332
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Gabre
ovo je istina. ali ovo nije slučaj samo sa dizelašima. masa benzinaca understeer-a...

al čitam i čitam i čitam.... i koliko ste ga nakenjali o dizel vs benzin...

i u pravilu pobjednika nema.
dizel motori su se jako razvili u zadnje vrijeme, i po performansama su jednaki benzincima. nećemo sad o trkama na stazi i dragovima, već o klasičnoj cestovnoj vožnji..

samo da napomenem, onaj Alfin JTD od 150ks... to ne ide uopće kako bi trebalo ić... Vozio sam vectru novu s tim motorom... VW sa 140ks ga pojede...
Ajde mi objasni zašto moja astra CDTI 150ks Karavan napere golfa V 140ks kao beba zvečku , pogledaj performanse vektra ima loš mjenjač za taj motor to i ja priznajem.

Vectra 0-100km/h 9.8 sek max 217km/h
Passat 0-100km/h 9.8 sek max 209km/h
Mjenjač je više za top speed, a ubrzanje mu ne zaostaje za passatom!
domy1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2006., 15:58   #333
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor domy1
Ajde mi objasni zašto moja astra CDTI 150ks Karavan napere golfa V 140ks kao beba zvečku , pogledaj performanse vektra ima loš mjenjač za taj motor to i ja priznajem.

Vectra 0-100km/h 9.8 sek max 217km/h
Passat 0-100km/h 9.8 sek max 209km/h
Mjenjač je više za top speed, a ubrzanje mu ne zaostaje za passatom!
Drugačiji omjeri u mjenjaču, ništa ne sprečava da prve 4 brzine budu kratke, 5 dulja, a 6. overdrive (kao što je to često i slučaj kod dizela). Sad, uračunaj drugačiju aerodinamiku, težinu auta, vještinu vozača, prijenos snage na podlogu... Jednostavno ima previše faktora i premalo konkretnih podataka i mjerenja.
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 16:08   #334
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Sky
ne znaš razlikovati područje maksimalnog okretnog momenta od područja maksimalne snage.
A gdje sam ja o tome uopće govorio ???
Staro 28.07.2006., 16:14   #335
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Citiraj:
Autor vex
A gdje sam ja o tome uopće govorio ???
Ako dobro pratim,proturijecio si,dakle - govorio.Nisi se slozio s formulom izracuna HP/NM/RPM,iako meni nije jasno zasto,ja sam dobio ono sto sam ocekivao da cu dobiti,dakle stranica dobro izracuna (u mom slucaju),i lagano je stavljena u favorites
Staro 28.07.2006., 16:29   #336
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Meni nije jasno zašto je to relevantno za raspravu o dizelima i benzinjarama,
Na stranici piše power-torque, dakle ja sam mislio da računa koliki je moment/snaga automobila, jer bi to bio koristan podatak, mada se za sve aute može pronaći za 2min.
A šta da radim sa podatkom koji zapravo izbacuje stvarno ne znam što bih : stoopid : stoopid , tj sa saznanjem da auto razvija nešto manje snage na max momentu i obrnuto, to je jasno.
Staro 28.07.2006., 17:57   #337
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor Sky
Drugačiji omjeri u mjenjaču, ništa ne sprečava da prve 4 brzine budu kratke, 5 dulja, a 6. overdrive (kao što je to često i slučaj kod dizela). Sad, uračunaj drugačiju aerodinamiku, težinu auta, vještinu vozača, prijenos snage na podlogu... Jednostavno ima previše faktora i premalo konkretnih podataka i mjerenja.
Mjenjač je više top speed u odnosu na Astrin mjenjač, spec.
Astra Karavan 1.9 CDTI 1450kg, 0-100 9.2 sek, 207 kmh
Vectra 5v 1.9 CDTi 1469kg, 0-100 9.8, 217kmh
nebih rekao da imaju isti mjenjač vectra je limuzina zato su napravili drukčije odnose u mjenjaču da ide malo brže, odnosi se na sve brzine što se vidi iz ubrzanja i među ubrzanja! : hello2 :
domy1 je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 18:14   #338
Sky
Guest

Onaj kalkulator je bio namjenjen za ovu tvrdnju :
Citiraj:
Autor Bleki
...Raspon snage je na diesel motorima ipak malo veci. Ja imam 400+ Nm vise manje u rasponu od 2000-4500 rpm...
Dakle, ako ima na 4500 rpm 400 Nm, znači da mu motor razvija 250 konja, no on sam kaže da mu razvija manje od 180.
Sad ste vas dvojica uletjeli sa baljezgarijama kako ovaj kalkulator ne valja ništa. I čudite se ko tuka govnu kako kad ubacite okretni moment i broj okretaja da vam ne izbaci odmah maksimalnu snagu. Kako, pomoću čarobne kugle?
I što bi ja na to trebao reći?
Staro 28.07.2006., 18:17   #339
Gigi1
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Bleki

Raspon snage je na diesel motorima ipak malo veci. Ja imam 400+ Nm vise manje u rasponu od 2000-4500 rpm.
Sorry ali ja ti na ovo nimalo ne vjerujem, pa kaj ti imaš bi-turbo motor u svom dizelašu???????? Kaj ti imaš uber dizel mašinu????
Mislim nakon ovakvih i sličnih provala uopće mi se neda raspravljat, dobro je Sky rekao ovdje neki trebaju uzeti kjnigu u ruke i malo se educirati......gledati grafove i tak to.....pa onda tek raspravljati o ovim stvarima.......
NHF...
Staro 28.07.2006., 19:31   #340
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

rekao je da je čipnuo škodu...

Znači sa 9.6sec i 300nm, on tvrdi da ima 7sec i 400nm...Čisto sumnjam, bez obzira na onu tamo tablicu, auto bi morao imati 200ks da hvata 7sec do 100

Imaš ispis sa valjaka, gdje si to čipao...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2006., 23:16   #341
slink
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Bleki
Sto se kompresije i pritiska tice, turbina na 1.8T 180 KS radi na 0.8 bara, turbina na 1.9TDi 160KS radi na 1.8 bara, a kompresija mu je 19:1.
Sorry sto ovo tek sad quotam, ali ako turbina radi na 0.8 bara, onda ona nema NIKAKVOG smisla... tako da si dokazao ne/znanje... Turbina da ima nekakvog smisla, mora stvarati pritisak (tlak) veci od atmosferskog,a ne potlak, kao sto ti govoris. Dakle, turbine od 1.1 bara i vise su iskoristive, a ove ispod, nema AMA BAS NIKAKVOG smisla...

POZZ!
slink je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 23:31   #342
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Thoroughbred B
Pogledao sam,ali je skuplja 2k eura,sto stvarno nije malo!!
Dat ces za auto cca 20k eur, potrosit ces na opremu jos cca 4k eur... i sad pricas da ti je 2k eur puno?
Inace taj motor 1,8T ima jako puno potencijala za dizat snagu...ako imas volje i para moguce je i 450KS izvuc iz tog motora... dok 300-350KS relativno "lagano". Ugradjivao se (i jos uvijek se ugradjuje - recimo od novijih Polo GTI) u skoro sve modele VW koncerna.
Staro 29.07.2006., 00:21   #343
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Citiraj:
Autor MadBoY
Dat ces za auto cca 20k eur, potrosit ces na opremu jos cca 4k eur... i sad pricas da ti je 2k eur puno?
Inace taj motor 1,8T ima jako puno potencijala za dizat snagu...ako imas volje i para moguce je i 450KS izvuc iz tog motora... dok 300-350KS relativno "lagano". Ugradjivao se (i jos uvijek se ugradjuje - recimo od novijih Polo GTI) u skoro sve modele VW koncerna.
Upravo tako,20k za auto,5-6k ulozit,ALI...ne odjednom!!!Kako lova bude stizala,tako bude i odlazila!Necu odmah u startu imat 5-6k eura,bit ce jos troskova s novim autom,da ne pricam koliko drzavi moram platit (kazne itd)
Staro 29.07.2006., 01:08   #344
Bleki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor slink
Sorry sto ovo tek sad quotam, ali ako turbina radi na 0.8 bara, onda ona nema NIKAKVOG smisla... tako da si dokazao ne/znanje... Turbina da ima nekakvog smisla, mora stvarati pritisak (tlak) veci od atmosferskog,a ne potlak, kao sto ti govoris. Dakle, turbine od 1.1 bara i vise su iskoristive, a ove ispod, nema AMA BAS NIKAKVOG smisla...

POZZ!
Kao sto sam rekao/napisao, brojeve nisam ja izmislio. Prvo na sto sam naletio na googlu

http://www.audiworld.com/news/99/reprints/point8.shtml
Bleki je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2006., 02:22   #345
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor vex
Evo ubaci pa da vidimo

280ks/6200rpm
363nm/4800rpm

kad ubaciš ks, fali 40nm, a kad ubaciš nm fali 40 ks. Pitaj frajera kako on to računa, ali tablica NE VALJA i amen, a ti kalkuliraj do besvjesti.

EDIT; i dobro, zašto bi mene zanimao podatak koliko moj auto ima ks na toliko i toliko rpm???glupe li tablice. rekao si da računa ks iz unešenih podataka, a to nije tako.

I je uopće ne pobijam te tvoje tvrdnje, nego se vodi rasprava o dizelu i benzincu. dizel ima teži motor i i skloniji je podupravljanju od benza, samim time nepodobniji za sportsku vožnju. Svakog turbo benza se može više nasvirati od dizela, kako god okreneš. I taj benz će ga satrati. Onaj dizel sa Le Mancha se tu ne ubraja jer nije niti serijski niti išta, pričamo o serijskim vozilima.
OK, ti očito ne kužiš da ne možeš u startu krenit sa 6200rpm i da ne možeš uvik vozit na 6200rpm?
Emissary je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2006., 09:43   #346
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Emissary
OK, ti očito ne kužiš da ne možeš u startu krenit sa 6200rpm i da ne možeš uvik vozit na 6200rpm?
Halo, o čemu sad ti pričaš...Kakve sad veze to ima sa ičim ??? Uostalom zašto ne bi mogao krenuti sa 6200 ??? To jedino dizel ne može : roller :

Zaključak je da tablica izbacuje više/manje točne podatke o broju KS pri maksimalnom momentu i nm pri maximalnoj snazi. E sad, šta da radim sa tim podatkom ne znam.

To je otprilike kao tablica o zagrijavanju procesora na xxx taktu, što je isto tako nebitno. treba jedino podatak o temp na max clocku, i to je to.
Staro 29.07.2006., 09:46   #347
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor slink

POZZ!
Ja imam tvornički podatak za malog Mitsubishi Colta 1.5 Turbo da ima 0.3-0.6 bara tlak ovisno o opterećenju odnosno aplikaciji desne noge na papučicu gasa
Staro 29.07.2006., 10:17   #348
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Citiraj:
Autor vex
Zaključak je da tablica izbacuje više/manje točne podatke o broju KS pri maksimalnom momentu i nm pri maximalnoj snazi. E sad, šta da radim sa tim podatkom ne znam.
Čekaj, po ovome tvome bi značilo da bi auto od ler okretaja pa do crvenog tribalo jednako ubrzavat jer kao ima toliko i toliko max konja i momenta, bez obzira na kojim okretajima? : giljotin :clap:

Citiraj:
Autor vex
To je otprilike kao tablica o zagrijavanju procesora na xxx taktu, što je isto tako nebitno. treba jedino podatak o temp na max clocku, i to je to.
Krivo. Uspoređuješ totalno različite stvari. Procesor je stalno na istom taktu i naponu (ne računajući minorna odstupanja u praksi), također izuzevši raznorazne stvarčice tipa Cool & Quiet i PowerNow.
Staro 29.07.2006., 10:21   #349
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Tek sam sad vidio ovaj thread...

Megane II 1.6 115KS
i naravno ovo: http://losinj.com/mklosinj/Repsol.htm

Samo fale osvježene slike Race izdanja sa kompletnim Akrapovićem i još pokojim Carbonskim djelom...
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2006., 15:31   #350
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Emissary
Čekaj, po ovome tvome bi značilo da bi auto od ler okretaja pa do crvenog tribalo jednako ubrzavat jer kao ima toliko i toliko max konja i momenta, bez obzira na kojim okretajima? : giljotin :clap:

Krivo. Uspoređuješ totalno različite stvari. Procesor je stalno na istom taktu i naponu (ne računajući minorna odstupanja u praksi), također izuzevši raznorazne stvarčice tipa Cool & Quiet i PowerNow.
Da li ti znaš ČITATI ???? Očigledno NE , jer ja o tome ni riječi rekao nisam.

Uspoređujem krive stvari ?? Kojeg ti vraga lupetaš ???
Kažem da je apsolutno NEBITNO kolika je npr. temp. FX60 ako ga stavim da radi na 1.5ghz,isto kao i o broju ks na nekim okretajima. daj PROČITAJ ŠTA PIŠE prije nego lupetaš o stvarima koje niko ne spominje nigdje.

OMG kakav lik : suicide
Staro 30.07.2006., 11:50   #351
Emissary
ČLAN FKTa
Moj komp

Emissary's Avatar

Kalkulator je totalno točan. I gotovo.

BTW fala barbi toru na brzoj aktivaciji : cheers2
Staro 01.08.2006., 21:22   #352
Gmaz
Old school
Moj komp

Gmaz's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
E nek sad neko kaže da ima bolju pilu od mene:
(this is what we call Neon under hood)
http://img208.imageshack.us/img208/504/pila0wp.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/7184/neon5jp.jpg
Gmaz je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2006., 14:24   #353
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

ja nemam neonku, ali mislim da se nebi niti vidjela od brzine he he...
Nemam više lema!!!
Staro 02.08.2006., 14:28   #354
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
nemate pojma, Dizel je bolji
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2006., 14:48   #355
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor Gabre
nemate pojma, Dizel je bolji
Dizel smrdi
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2006., 14:50   #356
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

i trese
Nemam više lema!!!
Staro 02.08.2006., 15:04   #357
Sky
Guest

Fleks, znam da znaš kako smrdi...
Staro 02.08.2006., 15:18   #358
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Tema glasi "Što vozite". Eto ovako:

Mazda 323 2.0 DiTD
- dizel
- smrdi
- trese

Možda ste vi frajeri jer imate dobar start na semaforu ili idete brzo na autocesti. Ja sam frajer kada idem po gorivo. Na servisu štedim da si mogu postaviti neonke, alu-felge, krilo od Tupoljeva ili kanarinca na krov. Sve to ne stavljam jer se volim voziti u rasklimanom i jeftinom autu.

I vozim posuđeni Tomos automatik. Od karakteristika bi naveo 12 kn/50 km.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2006., 16:02   #359
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Sky
Onaj kalkulator je bio namjenjen za ovu tvrdnju :

Dakle, ako ima na 4500 rpm 400 Nm, znači da mu motor razvija 250 konja, no on sam kaže da mu razvija manje od 180.
Sad ste vas dvojica uletjeli sa baljezgarijama kako ovaj kalkulator ne valja ništa. I čudite se ko tuka govnu kako kad ubacite okretni moment i broj okretaja da vam ne izbaci odmah maksimalnu snagu. Kako, pomoću čarobne kugle?
I što bi ja na to trebao reći?
Tek sad ovo vidim... Jednostavno ne vjerujem da su neki koristili onu tablicu za računanje. Strašno! Po nekima bi očito svi auti koji imaju 150KS imali i isto Nm. : bonker :
Naravno pri istom broju rpm...

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2006., 16:17   #360
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Avensis 2.2 D4D
-dizel
-ne smrdi
-ne trese

Toyota