Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Gaming
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.03.2011., 16:21   #331
ivan77
Guest

Citiraj:
Autor donniedarko133 Pregled postova
@Ordem

Nebih se složio s tvojim razmišljanjem o RPG-ovima. Mislim da je poanta igranja u tome da se igrač uživi u priču i likove, a ne da se gnjavi sa statistikama. Neki za to jednostavno nemaju volje, a ni vremena... Štoviše, mišljenja sam da bi se skillovi trebali razvijati sukladno s onim što igrač u igri najviše koristi. Svjestan sam da postoji publika kojoj više odgovara klasičan pristup. Ali uzmi u obzir da je moja referentna točka Mass Effect, a ne Baldurs Gate.

.
Kak za referentnu točku u RPG žanru možeš uzet neki "Gears Of War + Auto Level up" igru tipa ME?
  Reply With Quote
Staro 25.03.2011., 21:25   #332
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
BG2 je izasao prije cca 11 godina, ako nisi vec lagano matori konj sto se gaminga tice nemozes znat sto je BG2 i normalno da ti je ME referentna tocka.
Iako priznam da bi mozda NWN2 ili Witcher bili bolji izbor ali opet nije to onaj stari essence of RPG.
ili sam ja samo stari konj
Chuby je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.03.2011., 23:56   #333
alan_poh
Premium

Datum registracije: Aug 2008
Citiraj:
Autor Chuby Pregled postova
BG2 je izasao prije cca 11 godina, ako nisi vec lagano matori konj sto se gaminga tice nemozes znat sto je BG2 i normalno da ti je ME referentna tocka.
Iako priznam da bi mozda NWN2 ili Witcher bili bolji izbor ali opet nije to onaj stari essence of RPG.
referentne točke moraju biti Baldur's Gate 2, Neverwinter Nights i Fallout 1&2 (koji ne spadaju točno u taj svijet orcova, trollova itd.. ali koji su po kvaliteti u top 3 rpg-a)...

NWN 2 je bio meni odličan...jedini koji je dao ono nešto što me moglo podsjetit na BG serijal...

ME iako odlična igra, nije ni blizu ovima gore...ni blizu
alan_poh je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 00:37   #334
fler
These go to 11
Moj komp

fler's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Nebih se složio s tvojim razmišljanjem o RPG-ovima. Mislim da je poanta igranja u tome da se igrač uživi u priču i likove, a ne da se gnjavi sa statistikama. Neki za to jednostavno nemaju volje, a ni vremena... Štoviše, mišljenja sam da bi se skillovi trebali razvijati sukladno s onim što igrač u igri najviše koristi. Svjestan sam da postoji publika kojoj više odgovara klasičan pristup. Ali uzmi u obzir da je moja referentna točka Mass Effect, a ne Baldurs Gate.

referentna točka ti je sasvim kriva (jer ME i ME2 jesu same po sebi dobre igre, no s RPGom imaju veze jako malo), kao i mišljenje
o RPGovima općenito.

dakako, na to mišljenje imaš pravo, to ti nitko ne osporava.

problem nastaje kada se ti i tvoji istomišljenici krenete petljati tamo gdje vam očito nije mjesto.
pa vas se onda skupi pozamašan broj (a brojni nezadovoljni kupci = manje $$), navalite na službeni forum neke sasvim solidne igre i krenete cviliti o težini/kompliciranosti iste; to cviljenje potom uoči neki panglu tipa Kottick (ako ne znaš tko je, pitaj Google) i izda naredbu za djelovanje po tzv. "želimo igru približiti svima" sistemu, što redovito rezultira gaženjem svih dobrih ideja i podilaženjem masama.

nemaš volje ni vremena za (bilo koji kvalitetniji) RPG (koji zahtijeva angažman i razmišljanje, gdje razgovor donosi više XPa od button mashinga, petljanje po inventaru i opremanje partyja je uživancija, a R stoji za Role umjesto Retard)?
odnosno, za bilo koji RPG koji jest RPG?

nema problema - na svu sreću, postoji ogroman izbor naslova za baš takve.
igraj Angry Birds i Bulletstorm, i ne traži da se stvari "za koje nemaš volje ni vremena" prilagode baš tebi.
vrijeme dobrih igara je, izgleda, umrlo onog trena kad su developeri odlučili "slušati igrače" nauštrb bilo kakve kreativne vizije i novih ideja.

fler je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 06:46   #335
Gumby
Premium
Moj komp

Gumby's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor fler Pregled postova
referentna točka ti je sasvim kriva (jer ME i ME2 jesu same po sebi dobre igre, no s RPGom imaju veze jako malo), kao i mišljenje
o RPGovima općenito.

dakako, na to mišljenje imaš pravo, to ti nitko ne osporava.

problem nastaje kada se ti i tvoji istomišljenici krenete petljati tamo gdje vam očito nije mjesto.
pa vas se onda skupi pozamašan broj (a brojni nezadovoljni kupci = manje $$), navalite na službeni forum neke sasvim solidne igre i krenete cviliti o težini/kompliciranosti iste; to cviljenje potom uoči neki panglu tipa Kottick (ako ne znaš tko je, pitaj Google) i izda naredbu za djelovanje po tzv. "želimo igru približiti svima" sistemu, što redovito rezultira gaženjem svih dobrih ideja i podilaženjem masama.

nemaš volje ni vremena za (bilo koji kvalitetniji) RPG (koji zahtijeva angažman i razmišljanje, gdje razgovor donosi više XPa od button mashinga, petljanje po inventaru i opremanje partyja je uživancija, a R stoji za Role umjesto Retard)?
odnosno, za bilo koji RPG koji jest RPG?

nema problema - na svu sreću, postoji ogroman izbor naslova za baš takve.
igraj Angry Birds i Bulletstorm, i ne traži da se stvari "za koje nemaš volje ni vremena" prilagode baš tebi.
vrijeme dobrih igara je, izgleda, umrlo onog trena kad su developeri odlučili "slušati igrače" nauštrb bilo kakve kreativne vizije i novih ideja.

Gumby je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 09:28   #336
ivan77
Guest

Citiraj:
da matori konj , jesi igrao DARK SUN ili EYE OF BEHOLDER slično 1993 i 1994 ? E pa to su meni refernetne točke...jesam ja možda čudan jer se namjeravam igrat dok sam živ ? Da matori konj
  Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 11:56   #337
Ordem
Banned

Datum registracije: Sep 2010
Citiraj:
Autor alan_poh Pregled postova
referentne točke moraju biti Baldur's Gate 2, Neverwinter Nights i Fallout 1&2 (koji ne spadaju točno u taj svijet orcova, trollova itd.. ali koji su po kvaliteti u top 3 rpg-a)...

NWN 2 je bio meni odličan...jedini koji je dao ono nešto što me moglo podsjetit na BG serijal...

ME iako odlična igra, nije ni blizu ovima gore...ni blizu
zast je NWN na toj listi?

bolje da si stavio nesto tipa arcanum

NWN1 je bila jebena igra, ali puno prelagana (u pocetku teska, nakon kojih 2h ima da ownas sve u igri)
ista stvar sa NWN2 (a on je imao losije questove i imao si osjecaj da igras NWN1 expanziju samo sa poboljsanom grafikom)
Ordem je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 13:02   #338
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor Ordem Pregled postova
zast je NWN na toj listi?

bolje da si stavio nesto tipa arcanum
Arcanum je baš neki primjer RPG-a, mogao je biti bog i batina sa steampunk settingom (tehnologina i magija u istom worldu, bio bi RPG desetljeća da su implementirali kak spada) ali su ga uništili katastrofalnim combatom (blagorečeno).
Em NWN ima odnekad jači community, veći playerbase (kako online, tako offline), te mali milijun modova koji mijenjaju igru do amena za više vremena ulupati u nju
potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 15:39   #339
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

@ Ivan77

Jednako ja tugujem za tim vremenima kao i ti, i isto tako se mislim igrat sve dok igranje na PC-u ne umre do kraja.
Cinjenica je da se trziste mijenja, i da smo mi u manjini, dakle gamerski matori konji iz nekog proslog vremena.
Jedini tracak nade je da cemo mozda ulovit ponavljanje ciklusa u gaming industriji.
Staro 26.03.2011., 15:57   #340
Gemmy
smeghead
Moj komp

Gemmy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
ma NWN je legendarna igra, kao i NWN 2

neznam sta ste ste ulovili tezina, ako ti to smeta igraj uvijek na najteze, ili nemoj igrat, ne ne samo kukat po furumima, da odredena igra suxa
Gemmy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2011., 17:09   #341
piydek
Premium
Moj komp

piydek's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Dragon age II su žestoko usrali. Mogu mladci bez iskustva govoriti što hoće, ali to je tako. DA:O je bio solidan RPG, ali dvojku su unakazili.

Zanimljivo je kako Bioware zanemaruje činjenicu da je DA:O imao veliku publiku i da se dobro prodavao - dakle, ima još RPG publike. Međutim, oni očito nisu zadovoljni dok svi i njihova baka ne kupe njihove igre, pa su ovako konzolizirali DA2, potpuno uništili sistem borbe, ukinuli svaku potrebu za taktikom, sveli sve na konzolaško udaranje po jednom gumbiću.

Ljudi koji pričaju kako se mi matorci trebamo opustiti malo su na sasvim krivom tragu. DA je RPG. To znači neke sasvim određene stvari. Ako ti se ne sviđaju statistike, čitanje sheetova, character skill level >>> player skill level, taktička borba u kojoj moraš stati i razmišljati, onda RPGovi nisu za tebe. Točka. Zašto bi svi morali igrati RPGove? Ti ljudi razmišljaju otprilike ovako: svi bi trebali igrati RPGove, ali ne vole svi RPGove, pa idemo onda učiniti RPGove ne-RPGovima, kako bi svima bili prihvatljivi. To nije ništa drugo nego unazađivanje igara.

Sve bi to bilo ok da takvi ljudi nažalost ne određuju budući razvoj igara.

Jedna prigodna za kraj:

piydek je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2011., 00:39   #342
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Nis pretjerano cudno. Napravis odlicnu igru, digne se golema prasina. Zatim najavis nastavak i potrudis se dignut jos vecu prasinu. Potrosis 4* manje novaca na razvoj i zaradis 6* vise nego na originalu.

What does that tell?
Vrijedi za vise-manje svaku igru.
DA2 na kraju nije tako strasno losa igra s obzirom na nepostojanje konkurencije novijeg datuma, ali nema apsolutno nikakve veze s DA
Staro 27.03.2011., 09:03   #343
piydek
Premium
Moj komp

piydek's Avatar

Citiraj:
Nis pretjerano cudno. Napravis odlicnu igru, digne se golema prasina. Zatim najavis nastavak i potrudis se dignut jos vecu prasinu. Potrosis 4* manje novaca na razvoj i zaradis 6* vise nego na originalu.

What does that tell?
Vrijedi za vise-manje svaku igru.
DA2 na kraju nije tako strasno losa igra s obzirom na nepostojanje konkurencije novijeg datuma, ali nema apsolutno nikakve veze s DA

Meni to itekako jest čudno. Ako se nešto dobro prodavalo, a također uz pretpostavku koja u današnjem svijetu izrade igara stoji, a nikako nije samorazumljiva, a glasi: nije mi stalo do toga da radim dobre igre, niti do igara kao takvih, već do zarade koju dobivam svojim poslom - što u svijetu izrade igara nije uvijek bilo tako, nije novac bio primaran kao danas - tada i sa tog stajališta ima smisla za smjer razvoja nastavka poboljšati i produbiti ono što je prodalo prvu igru, a ne iskasapiti ju do neprepoznatljivosti i napraviti iz nastavka neku sasvim treću igru.

Također, mislio sam da ozbiljnim business-ljudima ne pada na pamet razmišljati ovako kako navodiš, a kako su Bioware i EA očito razmišljali pri pristupu DA2-u: pobrati instant pare na temelju slave prethodnika, a kasnije kako bude. Jer to je izrazito kratkoročno razmišljanje. Znam da su ljudi ovce i vjerovati će bez obzira na igre da je Bioware ona ista kompanija koje je napravila BG2, da su to kvalitetni developeri i "pisci" (yeah, right haha), ali mislim da niti njihovi nekritički fanovi nisu takve ovce da nakon eventualno dvije ovakve igre treći put ne bi dobro razmislili što kupuju. Ovo što su napravili s DA2 dugoročno gledano je put u propast i bankrot, bez obzira na trenutnu instant refleks-prodaju DA2.
Staro 28.03.2011., 01:04   #344
donniedarko133
Registered User
Moj komp

donniedarko133's Avatar

Datum registracije: May 2008
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu. Uvijek će postojati dio tržišta i developeri koji će se dodvoravati vašim preferencama u gamingu. Ali najviše medijske izloženosti, a time i profita ubirat će oni koji znaju privuči šire mase.

Pozdravljam Biowareov potez da razvijaju žanr i riskiraju dio igrača da bi ponudili nešto novo. Pogotovo ako to rezultira vrhunskom igrom kao što je Dragon Age 2. Zapravo žanrovska podjela me uopće ne interesira. Meni je važno samo da igra bude ležerna zabava i, normalno, da uz to nudi i nekakav izazov. A hvalisanje kak sam završio ultra hardcore RPG na insane postavkama prepuštam drugima.

I nemojte me miješati sa nekim nadobudnim klincem. Iza sebe imam dva desetljeća igračkog iskustva. Više nego mnogi ovdje.

Poanata cijelog mojeg javljanja je u tome da je Bioware neki izdanak RPG žanra, po prvi puta meni osobno, učinio zanimljivim i zabavnim. Dovoljno zanimljivim da na pauzu stavim Assassin's Creed Brotherhood. A to za nekog tko inače ne voli RPG-ove znači puno. A puno i govori o tome što je Bioware uspio ovim potezom napraviti. Zato imam potrebu da im nudim podršku pa makar i svojim mišljenjem na ovom forumu. Ne želim reći da bi sad svi trebali slijediti njihov primjer, nego se javiti kao netko kome se probudio interes za ovaj tip igara zahvaljujući njima.

Mislim da bi igre danas bile kvalitetnije da svi razvojni timove više riskiraju u svojim idejama umjesto da igraju na sigurnu publiku. Bez obzira u kojem smjeru taj rizik eventualno vodi.
donniedarko133 je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 08:18   #345
ivan77
Guest

Citiraj:
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu. .
ma gle stari svega sam ja toga svjestan. Isto kao što sam svjestan da su danas na snazi neke nove " vrijednosti igraće zajednice" ...sve je otišlo u pas master pa tako i gaming industrija. Došli su "neki novi klinci" kojima je prekompliciran i bazični RPG interface neke D&D igre.. , "haraju" igrama sa debilnim riječnikom ("noob" "tuber" , "gaywhore" , "noob fag" , ..."nastavi niz ..")
i generalno je otišlo sve kvragu pa tako i gaming industrija . Ma zaboli me , njihov gubitak. Ko nije igrao Bg2 , Plansecape...ne zna kaj propušta. A ja ću ih iz godine u godinu ponovo instalirat.
  Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 11:08   #346
Overclock
Premium
Moj komp

Overclock's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
@donnie
Istina je dobar dio toga sto kazes, treba radit novo i razvijat nove stvari, al onda ne mozes uzet stari naslov (koji nosi svoju slavu) i nakeljit ga na "mass efect 2k y before space travel". Blood seeks blood, a rpg zahtjeva rpg i tu samo naslov nije dovoljan, i sam kazes da nisi rpg igrac a ova igra ti je dobra...tolko o tome. Trebas shvatiti da ne moras bti HC rpg player da volis rpg i onda kad ocekujes vrhunski rpg a dobis trecerazredno sranje, dolazi do razocaranja. Ja neznam kome ti razgovori (to je skoro najbitniji dio rpg-a) a da zna engleski, mogu biti dobri...

@ivan77
Dolaze skyrim, witcher i diablo, ima nade
btw pogledaj kaj namjeravaju naraviti s novim dungeon siege-om :facepalm:
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 12:25   #347
piydek
Premium
Moj komp

piydek's Avatar

Citiraj:
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu. Uvijek će postojati dio tržišta i developeri koji će se dodvoravati vašim preferencama u gamingu. Ali najviše medijske izloženosti, a time i profita ubirat će oni koji znaju privuči šire mase.
To je potpuno jasno i slažem se da je prava RPG populacija danas nažalost relativno malena. Nažalost, tvoja procjena da će uvijek postojati developeri koji će raditi prave RPGove baš i ne stoji. Od mainstream developera, jedino Obsidian mi pada na pamet kao developeri koji još imaju ikakvu pretenziju raditi RPGove. Ovo o tome da je gaming danas prije svega business i da zato kvaliteta igara pada u drugi plan, a profit je na prvom mjestu isto stoji.

Citiraj:
Pozdravljam Biowareov potez da razvijaju žanr i riskiraju dio igrača da bi ponudili nešto novo. Pogotovo ako to rezultira vrhunskom igrom kao što je Dragon Age 2. Zapravo žanrovska podjela me uopće ne interesira. Meni je važno samo da igra bude ležerna zabava i, normalno, da uz to nudi i nekakav izazov. A hvalisanje kak sam završio ultra hardcore RPG na insane postavkama prepuštam drugima.
Ovo je sada kontradikcija totalna. Kako možeš "razvijati žanr" unazađivanjem, simplificiranjem, manjom kompleksnošću. Ta rečenica koju si izgovorio je dio njihove PR spike, koja se onda ponavlja od strane ljudi, ali to je potpuna besmislica.

Ali ti si zapravo rekao što želiš: ležernu zabavu. I OK je da postoje igre koje su ležerna zabava. Ali kada se u svojoj biti kompleksne igre, kakvi su RPGovi, svode na ležernu zabavu samo zato da bi se bolje prodale, tada je to unazađivanje ne samo RPGova nego i raznolikosti na tržištu igara kao takve. Na tom tragu je i ukidanje žanrova jer sve više-manje postaje isti žanr casual shootera sa RPG-lite dodatkom i povrh toga mao strateškog dodatka. Sve postaje isto, jednako, bezidejno i bolno dosadno.

Citiraj:
Poanata cijelog mojeg javljanja je u tome da je Bioware neki izdanak RPG žanra, po prvi puta meni osobno, učinio zanimljivim i zabavnim. Dovoljno zanimljivim da na pauzu stavim Assassin's Creed Brotherhood. A to za nekog tko inače ne voli RPG-ove znači puno. A puno i govori o tome što je Bioware uspio ovim potezom napraviti. Zato imam potrebu da im nudim podršku pa makar i svojim mišljenjem na ovom forumu. Ne želim reći da bi sad svi trebali slijediti njihov primjer, nego se javiti kao netko kome se probudio interes za ovaj tip igara zahvaljujući njima.
Isto kao i gore. Ti ne voliš RPGove, kako i sam kažeš. Onda nemoj igrati RPGove. Igraj što voliš. Ali nemoj govoriti da je u redu da proizvodnja RPGova bude svođena na nešto što više nema veze sa takvim igrama zato jer je to tebi kao nekome tko ne voli RPGove dobro i igrivo. Ima ljudi koji vole RPGove. Način na koji rezoniraš je potpuno kriv. Zamisli obrnutu situaciju, da ja kao RPG fan hvalim FPS developera koji je odlučio u pucaljku implementirati "to-hit" dice roll-ove.

Citiraj:
Mislim da bi igre danas bile kvalitetnije da svi razvojni timove više riskiraju u svojim idejama umjesto da igraju na sigurnu publiku. Bez obzira u kojem smjeru taj rizik eventualno vodi.
Opet kontradikcija. Bioware nije apsolutno ništa riskirao već je ciljao najniži zajednički nazivnik i išao apsolutno ziheraški. Također, u DA2 nema apsolutno nikakve nove ideje, već samo kopije kopija.
Staro 28.03.2011., 12:41   #348
Ordem
Banned

Datum registracije: Sep 2010
Citiraj:
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu.
pc gejmeri opcenito danas cine glasnu manjinu zahvaljujuci konzolnim igracima, tj kezualnim igracima

Citiraj:
Pozdravljam Biowareov potez da razvijaju žanr i riskiraju dio igrača da bi ponudili nešto novo. Pogotovo ako to rezultira vrhunskom igrom kao što je Dragon Age 2.
Citiraj:
daj mi molim te reci gdje je to bioware riskirao kod ove igre?

izdao je pojednostavljen nastavak pravog RPGa... kakvo je to riskiranje?

isli su na sigurnjaka pretvorivsi RPG u action RPG, gdje je puno manji naglasak na itemima, statsima, level designeu i questovima a puno veci na obicnom klanju

govoris da imas 2 desetljeca gejmanja iza sebe
bit ce gejmanja super maria jer ne vidim kako drugacije objasnit tvoje vidjenje gejming industrije i toga sto cini neku igru kompleksnom

edit
nisam ni dosao do piydekovog posta prije nego sto sam ovo svoje napisao

ugl bolje je sazeo od mene.
Ordem je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 13:14   #349
burmuz
Premium
Moj komp

burmuz's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Moram vas suočit s većini "hardcore" RPG populacije poražavajućom činjenicom, a to je da činite glasnu manjinu.
Da, slažem se. Ali kako je obično slučaj u životu, da su ta "večina" gotovo uvijek priglupi, priprosti, upitne inteligencije itd.. da ne budem nepristojan. Evo u glazbi, "večina" sluša smeće, "večina" gleda sapunjare i big brother, večina radije gleda TV nego da čita, ne ide na kulturna događanja već sjedi u kafićima ili pred tvom... Tako je i u igrama. Večina donosi novac ali ja lagano kenjam se na to, da mi oprostite.

Sorry za OT lagani, no osjetio sam se prozvanim da kažem kako "približavanje igre masama" pogotovo u RPG žanru, nikako ne može biti dobro. To je moje osobno mišljenje.
Sama koncepcija "ne pretjerano misliti" je frapantna. Pa koliko smo samo učili igrajući RPG-e kao klinci: logično razmišljanje, engleski jezik, čak i neka kontekstalna znanja vezana za život u prošlosti, srednji vijek i to...
Pa ljudi, treba misliti! J mu miša...
burmuz je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 15:41   #350
donniedarko133
Registered User
Moj komp

donniedarko133's Avatar

Da pojasnim još par stvari.

Razvoj ne znači nužno da konačan proizvod mora rezultirati nečim što je kompleksnije za korištenje. Recimo igra koja ima kompleksnije kontrole i detaljnije upravljanje likom. Zašto? Neke kompleksnosti mogu biti i ispod haube. U samom balansu, mehanici, umjetnoj inteligenciji itd. Oduševljava me voice acting u Biowareovim igrama. Isto kao i facijalna animacija... Vrlo bitne stvari za uživljavanje u ulogu. Danas više ne toleriram dijaloge s nijemim stupom.

I opet napominjem da nisam zagovornik da se cijeli žanr pojednostavi. Štoviše, zagovornik sam raznolikosti i nadam se da će i oni nezadovoljni Dragon Ageom pronaći naslove u kojima će uživati. Bioware očito ima neku svoju ideju i viziju za koju se ja osobno nadam da će nastaviti slijediti. I da, itekako su riskirali s novim usmjerenjem u razvoju. Navukli su na sebe bijes hardcore RPG poklonika koji žestoko pune Internet negativnim reakcijama. Zar to nije rizik?

Nebih se složio da su igre, a i ne samo igre, već i filmovi i glazba danas lošiji nego prije. Samo se potrebno malo više potruditi da bi se u svom tom mnoštvu iskopalo nešto što će te zadovoljiti. Pogotovo ako imaš svoje čvrsto definirane stavove i preferencije, i ako se teže odvajaš od nekih svojih preddefiniranih okvira.

A Super Mario nije loša igra, ako ju promatraš u žanru kojem pripada. Naprotiv? Igrao sam ga na NES-u, SNES-u, N64 itd. Ali nisam neki obožavatelj. Na računalima/konzolama se igram od Commodorea 16 i prije podosta godina sam prestao brijati na žanrove. Važno mi je jedino da me igra drži i zabavlja, a sad da li se radi o Super Mariu ili nekom RPG-u nije uopće bitno. Prvi RPG kojeg se mogu sjetiti da sam isprobao bio je Ishar na Amigi. I kroz godine sam se povremeno znao vratiti žanru i pogledati kaj ima novoga. Ništa me nije toliko držalo ko sada Dragon Age...

Imajte na umu da ovdje raspravljamo samo o igrama. Nemojte ih pretjerano vezati uz svoje životne stavove i tjerati razgovor na osobnu razinu. Bez obzira na žanr - one su samo zabava i ubijanje vremena.
Staro 29.03.2011., 09:59   #351
Deathwish
overpowered
Moj komp

Deathwish's Avatar

Datum registracije: Mar 2006

Clifhanger ending, na kraju su svi otišli od mene IZ NEKOG RAZLOGA, nema epilogue što se desilo, opće nije bitno koju stranu odaberem jer i templari su zli i mageovi su zli, makar cijelu igru pokusavali dokazat neki moralni point i razlog, character development nikakav, jedini lik koji je iole pamtljiv je Varric, i to velikom zaslugom voice actora, moj lik zvuči onak meh kad mu umre član familije, da ne govorim o "briljantnom" uhodavanju u očite zasjede i teleportiranju neprijatelja ispred i iza mene, sve u svemu, fail da nije bilo odličnog originsa bila bi prolazna, ovako samo dissapoint

-->
Završio igru i meh

Clifhanger ending, na kraju su svi otišli od mene IZ NEKOG RAZLOGA, nema epilogue što se desilo, opće nije bitno koju stranu odaberem jer i templari su zli i mageovi su zli, makar cijelu igru pokusavali dokazat neki moralni point i razlog, character development nikakav, jedini lik koji je iole pamtljiv je Varric, i to velikom zaslugom voice actora, moj lik zvuči onak meh kad mu umre član familije, da ne govorim o "briljantnom" uhodavanju u očite zasjede i teleportiranju neprijatelja ispred i iza mene, sve u svemu, fail da nije bilo odličnog originsa bila bi prolazna, ovako samo dissapoint

Staro 29.03.2011., 14:05   #352
donniedarko133
Registered User
Moj komp

donniedarko133's Avatar

Poznato je da se nVidia i Dragon Age 2 baš pretjerano ne vole.
U novijim verzijama drivera znatno su poboljšane performanse u DX11 na Very High postavkama.

Evo kratkih uputa za one kojima se neda čekati do službenog izdavanja drivera za sve kartice. Performanse mojeg kompa na 1920x1080, 4xAA, 16xAF, Hi-Res teksture, DX11 Very High su skočile skoro duplo na ugodnih 40-60 fps zavisno od lokacije.

Potrebni sastojci:
- GeForce Driver v267.91 http://www.nvidia.com/object/win7-wi...91-driver.html
- Modificirana nv_disp.inf datoteka za Win7 64-bit: http://www.megaupload.com/?d=TEGPUJFE

Postupak:
1. Otpakiraj nVidia drivere pomoću nekog arhivera.
2. Prebriši originalnu nv_disp.inf datoteku (...\267.91_desktop_win7_winvista_64bit_english\Display.Driver\nv_disp.inf) modificiranom.
3. Pokreni ...\267.91_desktop_win7_winvista_64bit_english\setup.exe i obavi instalaciju (Windowsi će upozoriti da driveri nemaju certifikat, ali slobodno ignorirati).

Upozorenja:
- driveri rade na GTX470 i Win7 64-bit, za druge kombinacije OS-a i kartice nemogu garantirati
- prije instalacije obavezno napraviti ručni Restore Point da se možete bezbolno vratiti ak nešto krene po zlu

Zadnje izmijenjeno od: donniedarko133. 29.03.2011. u 21:04.
Staro 30.03.2011., 20:01   #353
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Na zalost Dragon Age 2 je sve samo ne odlicna igra!
Tocnije receno, ubili su sve ono sto je bilo dobro kod Dragon Age-a koji mi je ulazio u "Top 5" najboljih igara ikada. Trenutno je jos igram pa mozda i promjenim misljenje, ali igra koju sam jedva cekao na kraju je dosla medu igre koje necu ni kupiti i staviti si ih u kolekciju.
Ovdje spada i Crysis 2 od kojega nisam ni ocekivao puno pa me nije ni razocarao.....samo se nadam da novi Witcher nece podbacit (bar da jedna igra koju jedva cekam bude kako treba).

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2011., 20:44   #354
gamer21
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Nov 2008
Ako je negledamo kao nastavak, igra je nazalost dobra kao jedan pojednostavljeni i poglupljeni akcijski "RPG". U suprotnom je jedno tesko razocaranje i smece.
gamer21 je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2011., 22:02   #355
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Ma ne kazem da je ona toliko losa...no definitivno nije ispunila neka moja ocekivanja, a bogme znam da nisam iznimka sto se tice toga posto je igra definitivno podbacila (bar meni).
Mozda ovo isprave kroz neki DLC, ali vec sam sit tih DLC-eva...daj neka naprave cijelu igru kako treba i bok.

Staro 30.03.2011., 22:52   #356
donniedarko133
Registered User
Moj komp

donniedarko133's Avatar

Novi 270.51 beta driveri za nVidia kartice.

GeForce GTX 580:
-Up to 516% in Dragon Age 2 (SLI 2560x1600 8xAA/16xAF Very High, SSAO on)
-Up to 326% in Dragon Age 2 (1920x1200 8xAA/16xAF Very High, SSAO on)

GeForce GTX 560 Ti:
-Up to 461% in Dragon Age 2 (SLI 1920x1200 8xAA/16xAF, Very High)
-Up to 241% in Dragon Age 2 (1920x1200 4xAA/16xAF, Very High)
Staro 31.03.2011., 12:37   #357
mmatrix
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Zero Punctuation: Dragon Age II

Još jedan legendarni review by Yahtzee

http://www.escapistmagazine.com/vide...-Dragon-Age-II
mmatrix je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2011., 23:12   #358
ivan77
Guest

inače oni koji su kupili legalno DA2 imaju pravo na besplatni ME2 ako ga još nemaju do kraja mjeseca!

http://www.hotbloodedgaming.com/2011...dragon-age-ii/
  Reply With Quote
Staro 06.04.2011., 13:42   #359
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Dali oni itemi koji ostanu u "Trashu" sluze necemu ili ih mmogu jednostavno prodati? Nakupio mi se malo veci broj stvari pa mi samo zauzima dragocjeno mjesto (trenutno imam mjesta samo za 70 itema) pa ako nicemu ne sluze odmah bi ih utopio.

P.S.

Dali se mogu davati pokloni ekipi kao u DA 1 i na koji nacin?

Staro 06.04.2011., 13:54   #360
veve
woot!!!
Moj komp

veve's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor win32 Pregled postova
Dali oni itemi koji ostanu u "Trashu" sluze necemu ili ih mmogu jednostavno prodati? Nakupio mi se malo veci broj stvari pa mi samo zauzima dragocjeno mjesto (trenutno imam mjesta samo za 70 itema) pa ako nicemu ne sluze odmah bi ih utopio.

P.S.

Dali se mogu davati pokloni ekipi kao u DA 1 i na koji nacin?
Neki Trashevi se mogu dati nekim ljudima u gradu i sl., a svojoj ekipi jedino mozes dati tako da odes do njihovog mjesta prebivalista.
veve je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno