|
![]() |
#3331 | ||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
Code:
sgdisk -N 1 /dev/sdb pvcreate --metadatasize 1024M -y -ff /dev/sdb1 vgcreate --metadatasize 1024M pve-hdd /dev/sdb1 lvcreate -l 50%FREE --poolmetadatasize 1024M --chunksize 256 -T -n data-2 pve-hdd lvcreate -l 100%FREE -n data-3 pve-hdd mkfs.ext4 /dev/pve-hdd/data-3 mkdir /media/data-3 echo '/dev/pve-hdd/data-3 /media/data-3 ext4 defaults,errors=remount-ro 0 2' >> /etc/fstab systemctl daemon-reload mount -a cp -R /var/lib/vz/* /media/data-3/ /dev/sdb je RAID1 polje od dva 2 TB diska, služit će za backupe disk i ISO imagea, neke sporedne testne virtualke, VM storage itd. Podijelio sam ga na 1 TB za thin i 1 TB za storage. /dev/sda koji se tu ne spominje je RAID1 polje od dva 480 GB NVMe SSD-a i tu je PVE instalacija, prod VM-ovi i docker containeri.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3333 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Evo me Naravno, logično mi je prvo bilo da je problem u diskovima, odnosno u ZFS filesystemu. Minja sam postavke za caching, isključija sve moguće overheadove koji su mogli praviti probleme, apsolutno nikakve razlike. Stavim kopirati tablespace tablice -> dok se ne skopira, nijedan drugi servis ne radi, ni JellyFin čak, koji streama sa drugog dataseta, drugih diskova.... Ubacija sam drugi disk, na njega instalira TrueNAS Core, diga jailove za Plex (čisto za test), importa zvolume i datasetove, namistija usere i iša testirat. Kopiram tablespaceove opet na diskove, sve uredno radi. Čini se da je problem u samom TrueNAS Scale-u. E onda mi se diga tlak općenito, jer mi se neda zezati sa jailovima. Obrisa sam oba OS diska, diga sam Ubuntu server 24.04 LTS: - os disk je cijeli na BTRFS sustavu, snapshots nakon svakog boota. - instalira zfs support, importa zvolume i datasetove. - diga webmin, Copilot mi je prejednostavan ![]() - Dockge za dockere radi odlično, niti da štucne. Eto, jedna životna lekcija: ne komplicirati.
![]() |
#3334 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Je li probao tko https://cosmos-cloud.io/ ? Izgleda interesantno za home serverić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3335 |
PRO
|
uf, ne. Dok na svom privatnom kompu volim testirati i isprobavati, server želim da mi je set and forget princip. ovo me dosta iznerviralo, moram priznati. nakon čitanja svih hvalospjeva o TrueNAS-u, naravno da će mene zaje*avati.
![]() |
#3336 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Dok radi ne diraj ![]() Ni ja nisam komplicirao kad sam postavljao nas provizorni PVE stroj kao privremenu zamjenu za dio VSphere Clustera: Code:
lsblk NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS sda 8:0 0 372.6G 0 disk ├─sda1 8:1 0 1007K 0 part ├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot/efi └─sda3 8:3 0 371.6G 0 part ├─pve-swap 252:0 0 8G 0 lvm [SWAP] ├─pve-root 252:1 0 96G 0 lvm / ├─pve-data_tmeta 252:2 0 2.5G 0 lvm │ └─pve-data 252:4 0 246.5G 0 lvm └─pve-data_tdata 252:3 0 246.5G 0 lvm └─pve-data 252:4 0 246.5G 0 lvm sdb 8:16 0 4.4T 0 disk └─sdb1 8:17 0 4.4T 0 part /mnt/pve/DATA sda = 2x HP 400GB SAS SSD RAID1 > OS i par containera sdb = HP SAS HDD-ovi u RAID6 > virtualke i dump Backup na externi server i bok. True ![]() Kaj se Ubuntua tice imam organsku alergiju prema Canonicalu sto zbog filozofije sto zbog cinjenica da vecina "IT Experata" koju su me trazili da im instaliram Ubuntu Server kao bazu su se pokazali kao totalni nesposobnjakovici. Debian mi je tu puuuuuuuuuuuuno drazi kao baza a Debian admini kao ljudi s kojima mogu raditi. Kaj se Cockpita tice > radi osnovno i radi dobro, za sve ostalo je tu CLI. Osobno ne volim kad mi se OS ili WebGUI pametuje. Naravno nije za prod vise za homelab bas zbog jednostavnosti. Kaj ti fali konkretno? Mozda imam jos koji trik u rukavu ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro / FreeBSD 14.3 Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3337 |
PRO
|
ovako iz glave se ne mogu sjetiti, ali znam da, kad sam slaga, da dosta stvari ima za podesiti, a to mi je super. mislim, više je to nostalgija jer sam ga koristija kad smo imali rack servera na poslu. ![]() Realno, najčešće koristim ssh i adio. razumijem zašto ne voliš ubuntu, ali sam skužija da na Debianu instaliran veliku većinu stvari koje ima Ubuntu, pa čisto da si skratim vrijeme instalacije.
![]() |
#3338 | |
Premium
|
Citiraj:
Kuzim. Ansible ![]() ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro / FreeBSD 14.3 Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3340 |
Premium
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3342 |
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Može li se u LXC containeru u Proxmoxu gdje je instaliran LAMP osposobiti user direktorij? Meni ne uspjeva a radim sve kao i kada je cijeli VM instaliran. Treba mi radi FTP-a.
![]() |
#3343 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
sto znaci osposobiti user dir? kad kreiras korisnika, dobije i dir u /home |
![]() |
![]() |
![]() |
#3344 |
Premium
|
To znači da mi skripte nisu u /var/www/html nego u /home/spider/public_html. Kada je full VM onda to mogu dobiti ali u LXC-u nisam. Dobijem ja sve to ali se neće prikazati ni jedna skripta. Sad nisam našao jel to ograničenje kontejnera ili stvarno negdje griješim mada sam sve korake napravio kao i na lokalnoj mašini koja nije lxc.
![]() |
#3345 |
Premium
|
jesu ovako postavke kontejnera pod Options ? Ako ne, probaj tako. Osim toga, nema razloga da ne radi. Unprivileged container - No Features nesting=1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3346 |
Premium
|
![]() |
#3347 |
PRO
|
evo već ogroman minus. nisi složija VPN, novi hot stuff je Wireguard, na virtualku koja ima samo ssh pristup stroju preko kojeg se spajaš na svoj home lab. Ccc. ![]()
![]() |
#3348 | |
Premium
|
Citiraj:
A nisam još. Znaš uvijek je nekaj drugo važnije. Gledam da složim 2 IP rangea npr. 1. 10.0.0.x (interni za kompove i s ovoga mogu pristupiti na dvojku. ali s dvojke ne bi mogao pristupiti na jedinicu) 2. 11.0.0.x (za kontejnere, s time da bi ovima probao složiti pristup izvana, recimo LAMP) Za sada sam si složio da su baze na jednom kontjneru a Apache i PHP na drugom. Pa recimo da kada imam nekaj lokalno dignuto da se baza zapisuje na kontejner za bazu. Uglavnom još kemijam s nekim stvarima na Proxmoxu.
![]() |
![]() |
#3349 | |
Premium
|
Citiraj:
Nećeš vjerovati kaj je bilo. Mada kada instaliram LAMP na računalo onda to ne moram raditi. Trebalo je samo napraviti Code:
chmod +x /home/user Dok ove dvije stvari su ovak: Code:
Unprivileged container - Yes Features nesting=1 Unprivileged container nemreš promijeniti nakon instalacije (probao sam s drugom instalacijom i isti problemi su bili dok nisam naletio da treba chmod staviti. Na Debian stranici gdje je kuharica kako instalirati LAMP nema tog dijela. Eto riješio problem
![]() |
![]() |
#3350 |
Premium
|
Jer se to najcesce tako ne radi. Kreiras poseban folder , das mu prava da kontejneri mogu unutra radit sto hoce al ne van toga - i to je to. Sigurnost i to sto je DevOps svijetu sve vise nazalost afterthought....ja uvijek home stavljam a posebnu particiju i drmam noexec u fstab mount opcije i nema brige.
![]() |
![]() |
![]() |
#3351 | |
Premium
|
Citiraj:
A ovo je tako i tako na homelabu gdje nemam pristup izvana. Inače uvijek imam public_html folder unutar usera da mogu isprobavati skripte, aplikacije i tak svašta nekaj. Jedino nikad nisam trebao taj chmod raditi dok eto na kontejneru sam morao. I opet kažem, to je samo homelab za doma, ne spajam se izvana. Za ostalo imam domenu i hosting pa ako mi treba skripta za nekaj sitno (kao što sam napravio za izračun kn <-> euro (obostrano) onda napravim poddomenu. Ovak mogu instalirati wordpress te teme i pluginove isprobavati. I da imam samo nextcloud kontejner na koji se kaći mobitel kada dođe na wifi doma da prebaci fotke s mobitela (ne da mi se spajati i prebacivati fotke, ovak je automatizirano). Trenutno nemam vremena da sve posložim kako bi htio. A i učim se na ovome.
![]() |
![]() |
#3352 | |
Premium
|
Citiraj:
Razlog vise nauciti se odmah kak spada i prede ti u pozitivnu naviku ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3353 |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3354 |
Premium
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3355 | |
Premium
|
Citiraj:
Sve to stoji. Samo kaj ja na poslu nemam sistemašenja i takvih stvari pa onda doma radim tj. učim ako mi zatreba. Na poslu je složi komp da radi, održavaj programe, mrežu (da je internet dostupan), nazovi firme koje održavaju svoje programe kada nekaj ne radi i tak. Ništa pretjerano. Je da sam napravio aplikaciju prvo za svoj dio posla (vođenje opreme gdje je kod koga) pa sam je proširio i na ostatak ureda da ne vode evidecije po papirima. Kod mene je instaliran LAMP i aplikacija koju sam pisao i dalje pišem. Jednostavno nisam imao vremena recimo proučavao Odoo i slična gotova rješenja jer gledajući vidio sam da bi potrošio puno vremena. I zato sam krenuo u pisanje app i da kolegama izbacim razne excel tablice koje nisu samo njima važne (jer ako ih nema na poslu onda treba naći što i gdje bilježe). Malo je kaos bio dok sam došao. Tako da mi ostaje doma da uronim malo dublje u samu materiju sistemašenja, mreža i slaganja svega i svačega. Je da napravim greške pa onda pokušavam popraviti i sve. Računaj da nisam završio ni fer ni tvz nego više manje skupljam tj. učim u hodu. Je da sam prošao u Algebri program sistemski i mrežni administrator te djelomično za baze podataka. S time sam dobio više nego što sam znao tj. naučio na netu. I zato pitam ako ne nađem rješenje i skupljam što i kako. Vidim nekad da sam odradio krivo pa radim ispočetka da bude ispravno. Moji me na poslu vide da sve znam (ono što njima treba) a opet znam da je to samo tek zagrebana površina.
![]() |
![]() |
#3356 | |
Premium
|
Citiraj:
Gle nemoj to shvatiti kao kritiku u smislu da kenjarim po tebi nego ti dajem konstruktivnu kritiku kako da si dugorocno olaksas posao. S obzirom na opisanu situaciju nisi bas u zavidnoj poziciji al to je ono klasicno ajmo ustedit na sistemasima a jedan koji nekaj malo zna mora raditi sve i onda je sranje kad se nesto skrsi jer osoba koja nije radila po nekakvom standardu nije uzela neke stvari u obzir i onda jos ta ista osoba najebe a ne poslodavac koji je losim odlukama doveo do te situacije. Uglavnom da ne pisem post na neznam kolko stranica - edukacija/skole/certifikati ti ne znace nista ako nemas volje i vremena privatno se informirat i uciti, istrazivat. Pogotovo u IT-u je to hebeno bitno. Ja sam ti najobicniji Tehnicar za vozila i vozna sredstva i propali stundent Prometnog Fakulteta (cestovni smjer naravno) - jedno sto imam je LPIC-1 koji sam morao napravit kad sam dosao u Minhen k trenutnom poslodacu u sklopu mini DevOps akademije a eto me medu top 5 Linux admina u globalnoj megakorporaciji plus sa projekta na kojem sam trenutno zadnjih 5 godina za grad Minhen me on prem Management neda u nijedan drugi projekt unutar firme. Pitao sam management na vrhu dal bi trebao koji certifikat rijesit - odgovor je bio ne zamaraj se, bitnije je da kod klijenta pokazes da znas radit posao. Svo znanje koje imam sam skupio privatnim istrazivanjem, cackanjem a kad sam poceo raditi ovaj posao sve se to presaltalo na 200% em zbog ogromnog obujma tehnologija i rijesenja em sto sam vidio da se na vecinu kolega nisam mogao osloniti makar sam bio junior a kolega senior. Samo sto sam ja imao srecu imati jebeno dobrog mentora (Senior Windows Admin) i jednog kolegu System Arhitekta koji je vec 15 godina na istom projektu i koji je razvio 90% kompletnog sustava. U IT-u je puno filozofa al kvalitetne ljude je lako prepoznat i svi odreda su geekovi na odredeni nacin ![]() ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro / FreeBSD 14.3 Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 29.06.2024. u 10:38. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3357 | |
Premium
|
Citiraj:
Ne, ne shvaćam tvoju kritiku kao kenjanje po meni. Pa shvaćam tako ne bi više ništa napisao jer bi bilo "opet kenjaju po meni". Naprotiv, pišem kako sam riješio tj. kako sam znao za prvi puta pa ako ima ljudi koji hoće pomoći super. Da, ja sam voljan učiti (inače završio ekonomsku, morao sam ili to ili upravnu upisati, izravan upis radi zdrav. problema). Kasnije radio u grafičkoj djelatnosti (naučio kod čovjeka gdje sam radio), pa onda krenuo više u info vode. Krajem 90-ih nije bilo tak puno stvari na internetu a i internet je bio na žgance kako kažem. Sve sam uz volju naučio. Sjećam se kada sam krenuo s Linuxom (frend mi je dao Ubuntu 4 kaže to ti je super i lagano da kreneš). Pa onda uz bivšeg šefa programiranje gdje sam otkrio HTML, pa ASP a kasnije PHP. Samo ti i ostali pišite na postoje i dajte kritiku. Tako ću i ja naučiti a i ostali koji budu imali takav ili sličan problem. Zato ima homelab gdje isprobavam sve i svašta, i podižem x puta jednu te istu stvar kada vidim da sa sjebao stvar (ok, ostane ta aktivna da je probam izvući, ali ide druga instanca iz početka). Kod mene u firmi ne treba sistemac, njima baš treba informatičar tj. katica koja bu riješila problem ako se komp ne pali, instalacija apova, pomoć u excelu,... Jbg. Posao je takav, ne bunim se, volim posao.
![]() |
![]() |
#3358 | |
Premium
|
Citiraj:
Private rangevi: 10.0.0.0 to 10.255.255.255 172.16.0.0 to 172.31.255.255 192.168.0.0 to 192.168.255.255
![]() |
![]() |
#3359 | |
Premium
|
Citiraj:
A jesam bedasto napisao. Htio sam 10.0.0.x. te 10.1.0.x. pa sam krivo napisao. Da znam koji su private rangevi. 10.x.x.x. sam uzeo jer lakše pisati. Hvala kaj si primjetio moj lapsus da se drugi stvarno ne zeznu i probaju napraviti s 11.0.0.x ![]()
![]() |
![]() |
#3360 |
Premium
|
Decki cisto dobronamjerni savjet posto vidim da su se pocele preporucat cudne distre po forumu...nikad, nikad pa ni onda, cak ni u svrhu testiranja nemojte se oslanjat na cudne distre tipa Wubuntu/LinuxFX i slicne. Jedan od razloga je ocit support koji je naravno - 0 a drugi mnogo ozbiljniji moze biti... https://wink.messengergeek.com/t/a-w...g-system/24181 Fala Bogu ima dovoljno etabliranih distribucija i "sluzbenih forkova" (Kubuntu/Lubuntu/Xubuntu na primjer). Tak da > ak hocete iz zahebancije isprobat u virtualki > go for it. Al bilo sto test/prod > bjez ko vrag od tamjana.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|