Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.07.2025., 13:17   #301
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
To je točno, a jesam li barem inteligentan? 😔

Jesi, inače nebi pitao.
Budale misle da su inteligentne, pametni sumnjaju.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2025., 15:32   #302
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Ja koristim Linux i AI za programiranje, šta hoćeš reći? 🤔
Eh to sto si se ti sad naso prozvan - tvoja stvar. Ja kazem da bilo koji programer starog kova sa onim iskustvom u rukavu odere moderne vibe codere po pitanju kvalitete i sigurnosti koda. Druga stvar je da ako prepustis "nekome ili necemu" da ti razvija softwer ili administrira sustave - onda si losiji u tom poslu od nekoga koji iza sebe ima gomilu proucene dokumentacije i "hands on" iskustva. Samim time kvaliteta cijelog takvog modernog sustava je losija u odnosu na "stari format".

Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
Jesi, inače nebi pitao.
Budale misle da su inteligentne, pametni sumnjaju.
Au contraire To samo znaci da nije bahat i da je decko prizemljen, sto je pohvalno. Ako se drzimo IT-a, pamet je svo nauceno znanje steceno iskustvom i prucavanjem problema. Inteligencija je pak sposobnost primjene stecenog znanja na novim problemima u svrhu brzeg rijesavanja istog.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.07.2025., 18:28   #303
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ali sve to ne pomaže puno ni pametnima ni inteligentnima kada je pitanje privatnosti i sigurnosti:

https://off-guardian.org/2025/07/22/...d-control-you/
Staro 24.07.2025., 07:21   #304
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Microsoft may not kill or nerf products and services with the same rigor as Google, but it’ll still retool its offerings. Case in point: Microsoft Authenticator, which has slowly lost features this summer—and is about to lose even more starting August 1.

Adding and importing passwords ended back in June, and autofill stopped working this month as well. Starting August 1, any saved passwords or saved payment data will no longer be available in the app.

Microsoft isn’t deleting saved passwords altogether, though. Those will be accessible through Microsoft Edge (surprise), which you can also use for autofilling your passwords across devices. (So long as you download and install the app on all your devices, including phones, of course.)
> PcWorld
Staro 24.07.2025., 08:00   #305
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

TBH nikad to nije radilo kako treba. Sjećam se kako smo ribali ekipu iz MSa na grupama i konferencijama zbog MFA i tog authenticatora.
Staro 24.07.2025., 11:39   #306
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Eh to sto si se ti sad naso prozvan - tvoja stvar. Ja kazem da bilo koji programer starog kova sa onim iskustvom u rukavu odere moderne vibe codere po pitanju kvalitete i sigurnosti koda. Druga stvar je da ako prepustis "nekome ili necemu" da ti razvija softwer ili administrira sustave - onda si losiji u tom poslu od nekoga koji iza sebe ima gomilu proucene dokumentacije i "hands on" iskustva. Samim time kvaliteta cijelog takvog modernog sustava je losija u odnosu na "stari format".
Pa da slažem se, i malo se šalim, možda nije bilo očito odmah ovako preko foruma
Problem je šta je sve više "old school" programera počelo koristiti pomoćne alate poput AI-a, a kako će se to odraziti na generalnu kvalitetu softvera će se pokazati uskoro.
Mislim da bi softver sve više mogao izgledati kao onaj grad iz filma "Idiocracy", gdje su konopima vezali zgrade da ne padnu i sl. Držat će vodu dok majstori odu i to...
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2025., 11:49   #307
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
opet, ne bih se složio sa vama nikako.
Kao osoba sa dosta programerskog iskustva, mogu reći da mi ChatGPT izbaci poprilično dobar thread-safe kod, odradi hendlanje rubnih slučajeva i bome "zna" optimizirati izvođenje.
imam osjećaj da su u njega uvalili svo znanje koje je došlo sa codilitya, što je po meni poprilični plus.

Naravno, nije bezgrešan tool, ima neke tupaste ispade, ali u globalu jako dobro složi kod.
Staro 24.07.2025., 12:09   #308
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Problem je šta je sve više "old school" programera počelo koristiti pomoćne alate poput AI-a, a kako će se to odraziti na generalnu kvalitetu softvera će se pokazati uskoro.
Mislim da bi softver sve više mogao izgledati kao onaj grad iz filma "Idiocracy", gdje su konopima vezali zgrade da ne padnu i sl. Držat će vodu dok majstori odu i to...
E vidis to je vec treca strana koju vidim kao manje problematicnu - iskusni IT-evci koje koriste *GPT kao pomocni alat. Osobno nemam nista protiv toga jer u buducnosti vidim *GPT kao pomagalo. Koliko korisno dalo bi se raspravljati ima dosta prijava da iskusnijima samo oduzima vrijeme jer moraju dosta toga ispravljat (zasad). Smatram da dosta ovisi o situaciji i namjeni trenutno. Problem je kad se novaci sluze vecinom ili iskljucivo *GPT-om bez ulaganja truda u dodatno ucenje i proucavanje dokumentacije - pa se drze onog sto *GPT ispljune ko pijan plota i jos gore guraju ta rijesenja u produkciju bez razumijevanja srzi projekta / problema. Na to sam osobno alergican. Krajnje A kaj se tice ove tvoje zadnje recenice - a bice zaposlenih penzica , vec ih sad ima :P
Staro 24.07.2025., 12:48   #309
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Kao osoba sa dosta programerskog iskustva
Koliko bi koštala vaša usluga da pregledate kod kojeg je 90% sastavio trenutno najskuplji model (Claude 4-Opus) na tržištu? Radi se o Kotlinu.
Ja naravno ne znam koliko je kod dobar, čist i sl. - znam samo da app radi i preko 200 testova kojima je bila izložena vraćaju 100% pass, pa bi me zanimalo šta programeri starog kova kažu, kako mali AI radi.
Staro 24.07.2025., 12:57   #310
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

nema tog novca, trenutno.
toliko mi se neda više gledati u kod, da to nisu istine.
Oglas

Oglas
Staro 24.07.2025., 13:10   #311
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Mogao si jednostavno reći neku cijenu, dat AI-u da pregleda kod i reći "ajme super ti je" 😄
Staro 24.07.2025., 13:33   #312
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
znam samo da app radi i preko 200 testova kojima je bila izložena vraćaju 100% pass
Evo ti jedno nepopularno misljenje ili kako bi rekla djeca hard to swallow pill - u kontekstu atomarnog dokazivanja funkcionalnosti nekog softverskog modula, (unit) testovi, pogotovo u static strong typed kompajlerskim jezicima (kakav je Kotlin kojeg spominjes) jedna su od najvecih gluposti izmisljenih u modernom razvoju softvera. Zajedno s njima i idiotarije poput TDD i ostalih djabalebarenja. Naravno, prosireno, bok uz bok agilnim gluparijama, pisanim od ljudi koji, indikativno, sa razvojem softvera imaju rubne veze i nikakav znacajan globalni utjecaj na bransu.

Tako da tvoj "100% pass" koji pokriva funkcije tipa add(a, b) te za parametre 2, 3 vraca 5 je, da se izrazim knjizevno a opet narodski, potpuni krugodrk.

Ako te pak zanimaju ozbiljne teme u pogledu testiranja i formalne dokazivosti softvera, pogledaj Lamportov TLA+ i slicne koncepte.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2025., 16:14   #313
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:

Ja sam u toj fazi zadnjih 25 godina :D
Staro 24.07.2025., 16:19   #314
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Evo jedna odlična detaljna analiza primjerka malwarea, malo je duži video, ali jako informativan i zanimljiv :
cloudflare.bat : https://www.youtube.com/watch?v=sznUqJHlzUo
Night je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2025., 20:16   #315
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Evo ti jedno nepopularno misljenje ili kako bi rekla djeca hard to swallow pill - u kontekstu atomarnog dokazivanja funkcionalnosti nekog softverskog modula, (unit) testovi, pogotovo u static strong typed kompajlerskim jezicima (kakav je Kotlin kojeg spominjes) jedna su od najvecih gluposti izmisljenih u modernom razvoju softvera. Zajedno s njima i idiotarije poput TDD i ostalih djabalebarenja. Naravno, prosireno, bok uz bok agilnim gluparijama, pisanim od ljudi koji, indikativno, sa razvojem softvera imaju rubne veze i nikakav znacajan globalni utjecaj na bransu.

Tako da tvoj "100% pass" koji pokriva funkcije tipa add(a, b) te za parametre 2, 3 vraca 5 je, da se izrazim knjizevno a opet narodski, potpuni krugodrk.

Ako te pak zanimaju ozbiljne teme u pogledu testiranja i formalne dokazivosti softvera, pogledaj Lamportov TLA+ i slicne koncepte.
Da ne zagađujemo ovu temu, odgovor je ovdje.
Staro Jučer, 11:30   #316
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Citiraj:
Mogao si jednostavno reći neku cijenu, dat AI-u da pregleda kod i reći "ajme super ti je" ��
Znaš da nisam takav, fak it

najveći je problem šta imam vremena za tako nešto raditi tek nakon šta se satarem od posla i onda od mališana, tako da na kraju budem prožvakan, progutan, povraćen i zgažen.
Procjena kvalitete kao takav, fuj kaka bljak
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno