|
![]() |
#271 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Ubost jos jednu OC i ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Sve to stoji, samo mi objasnike što se točno dobije tim overclockingom? Ono, ode framerate sa 120 na 130 FPS? Na vašem LCD monitoru koji prikazuje 60 slika u sekundi? Jasmo mi je u situacijama kada imate recimo 40 FPS pa dobijete 60 FPS, tu je razlika već primjetna, tu opravdavam i overclock i CPU i GPU... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#273 | |
Registered User
Datum registracije: Dec 2010
|
Citiraj:
Zašto ne dobit bolje perfomanse za istu cjenu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2010
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
...samo te gledam...
|
![]() Moj osvrt se ne svodi na osudu overclockinga, dapače, ja sam pobornik overclockinga CPU s time da vodite računa da se na grafičkim karticama najčešće hladi samo GPU, čime je sva ostala elektronika i dalje podložna grijanju, pogotovo povišenjem napona. HINT - vidi što se dešava sa GTX 590... |
![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Iskreno stvar ti je sljedeće... Evo npr. ubodem si gtx 580. Pa ja ne bih mogao oka sklopiti dok god je ona na deffault frekvencijama. Pa barem bi 50MHz-a morao podignuti takt da mi duša bude na mjestu pa makar samo 1 fps izvukao time. Mislim da je to "problem" i većine forumaša ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
ajde jos kad dizes voltazu ima neke sanse, ali i to je zanemarivo ako podizes voltazu unutar "sigurnosnih" granica, a fala bogu za svaku grafu se zna do kolko je OK, a kad to vise nije naravno da ce ljudi uvijek htjet usparat i izvuc iz jeftinije grafe maksimum kako bi dostigli sljedeci skuplji model, u tome i je gust overclockanja, ocekujes da ces nekome promjenit misljenje zato jer ti mislis da je to krivi pristup? tvoj hint za gtx590 je besmislen, da su te kartice napravljene kako spada onda nebi ni jedna krepala (pod normalnim OC okolnostima) i btw super mi je sta sa svojom overclockanom gtx460 dostizem brzinu stock gtx560, to sam upravo i htio i javit cu ti se kad mi grafa krepa za 7-8 godina :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#278 | ||
...samo te gledam...
|
Citiraj:
Citiraj:
Kolike su to "sigurnosne" granice za karticu koja je već dobrano tvornički overclockirana? Opet ponavljam, nije li malo riskantno overclockirati tvornički overclockiranu grafičku? Kao što je spomenuto gore, sve OK da dižeš frekvenciju stock modela ali ovdje su već dignute frekvencije, i na GPU i na memoriji. OK, ti samo javi kad ti grafa krepa. Ali stvarno javi, nemoj onda šutit kao zaliven. Počinje time da ti se pojavljuju crtice na slici... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
nisam heavy gamer tako da je to u pravilu svake cca 3 godine, pa eto, bit ces prvi koji ces znat dal sam ju mijenjo zbog toga sta je krepala ili zbog toga sta mi se jednostavno mijenja edit: takodjer zasto se ograniciti na mene i moje iskustvo? pogledaj malo bolje teme o overclockanju graficki, bilo na ovom forumu ili na nekom desetom pa mi javi osim sta se tice gtx590, koje su to grafe krepavale kako ti kazes? a da je overclock bio napravljen kako spada Zadnje izmijenjeno od: Astral. 09.04.2011. u 18:18. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
...samo te gledam...
|
Ne kažem da će nekome taj tren riknuti grafička, pitam samo čemu overclockiranje već tvornički overclockiranih kartica? Ovo što ti kažeš "upravo obrnuto" - stock modeli i OC modeli, ali daj računaj da je kod OC modela već dignut takt. Dižeš takt za 50 MHz a ne računaš da je već prije toga dignut takt za 80 MHz, dakle sve skupa 130 MHz. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#281 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Tvornički overclockane grafičke rade na frekvenciji recimo x+10%, ali imaju bolje komponente i vent, tako da se mogu overclockati do x+18%. Stvar je da proizvođači igraju na sigurno. Kartica na stock frekvenciji će ti raditi nekih 5-10 god. OC kartica će ti raditi 2-6 god, prije nego se počnu artefakti pojavljivati. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Premium
|
Bas i ne. Proizvodaci igraju na zaradu a ne na sigurno. Kartice, pogotovo 460/560 izlaze poprilicno nabrijane, preko 20% sa istim hladnjacima sa samo drugacijim biosima. Izuzeci su SOC, Hawk, Light.. koji imaju neref. dizajn. Klokanje u granicama razuma djeluje zanemarivo na trajenje graficke i korisniku koji kupuje noviju polovnu grafi ne znaci apsulutno nista. Ista stvar ali u jos manjoj mjeri je sa procesorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Premium
|
Citiraj:
postoji par velikih razlika, overclockana kartica kojoj je dignuta samo frekvencija ocana kartica kojoj su dignuti i voltaza (do sigurnosne razine) i frekvencija ocana kartica kojoj su dignuti i voltaza (preko sigurnosne razine) i frekvencija ocana kartica koja se pregrijava/ocana kartica koja se ne pregrijava uglavnom nemoguce je "predvidjet" koliko ce kartica trajat, dal overclockanje smanjuje vijek trajanja, pa normalno da da, ali ovisi o tim parametrima (dal se pregrijava i dal je pre visoka voltaza) dal ce joj se nes dogodit u skoroj ili daljoj buducnosti, kad tad ce sve krepat inace normalno da ljudi koji overclockaju grafe koriste 2d i 3d profile i graficka je overclockana samo dok se pokrecu igre, a to za neke ljude poput mene znaci mozda u prosjeku 1h dnevno ako i tolko (normalno kad me uhvati onda odigram 5-6 sati u komadu al to je mozda jednom mjesecno) dakle 99% clockera drzi grafu na defaultu poprilican postotak vremena i u takvoj kombinaciji sanse da ti grafa crkne unutar 3 godine su doslovno nemoguce osim ako stvarno nesto ne stima sa grafom al onda bi crkla ionako sama od sebe bez da si ti clocko il ne... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Guest
|
Citiraj:
A, ne znam...možda da od sada OC-am sve živo, trebalo mi ili ne, očito da to moje komponente očekuju od mene... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#286 |
Premium
|
Moje dve grafe su bile pod LN2 i obje rade ko urica. Kad vec to spominjem, u cijeloj HR se mogu na prste jedne ruke nabrojat ljudi koji imaju iskustva sa takvim hladenjima a na dvije ruke, grafe koje su to prosle. Nema potrebe to napominjat u oglasima kao da se to radi svaki dan. Za takve stvari treba znanje i iskustvo i to nije sam tak kako ocito neki misle. Moje iskustvo sa grafama je da ak ne riknu u prvih dva mj ili za vrijeme bencha, vjerojatno ce radit jos dosta godina. Za 24/7 se drzim nekih pravila, koliko takta, toliko hladenja i ne silovat memoriju preko njenih specifikacijama u igrama i tamo gdje ionak to ne pomaze puno. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 09.04.2011. u 23:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Takvo manifestiranje greški u 95% slučajeva znači da je ili memorijski čip/ovi ili GPU na određenom dijelu "izgubio" kontakt sa PCB-om. To se događa zbog rastezanja materijala tijekom zagrijavanja/hlađenja, što se ajde može "možda" jednim dijelom pripisat i OC-u. Moram priznat da još nisam čuo ni dožvio da je nekom recimo "poludio GPU", ili doslovno krepao memorijski čip. Jedino sam vidio par puknutih naponskih regulatora, izlivenih kondenzatora i slično. Radni vijek komponenti se u teoriji smanjuje naravno. Za koliko? Mislim da na to pitanje nitko nema precizan odgovor.
![]() |
#288 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2010
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Što se tiće OC-a memorije slažem se, točno se zna do kuda idu pojedini čipovi na nekoj grafi. Isto tako kod OC gpu-a ovisno o pojedinoj arhitekturi nema previše dobitaka. No ova fermijeva arhitektura jako voli povišeni takt pa zašto joj ga ne i pružiti jer kvalitetno hlađenje je već osigurano kupovinom nereferentog modela. ![]() Iz svega navedenog čini mi se da si promašio kupnjom Hawk-ice, trebao si jednostavno uzeti referentni model i džati ga na stock postavkama jer se ovako izlažeš prevelikom "riziku". ![]() BTW moja HAWK-ica od prvog dana radi stabilno na 870 Mhz GPU na stock voltaži i ne pada mi napamet spuštati GPU jer temperatura u load-u dolazi do 60C... Zadnje izmijenjeno od: Verbum. 10.04.2011. u 04:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Premium
|
Ovako, komp praktički nikad ne gasim, i otkad sam na faksu, koristim ga za igrice više nego prije (par h dnevno). Znam da GPU može mijenjati frekvenciju po volji, no ajmo napraviti malu digresiju. Pošto moj E6850 nije baš dobro funkcionirao na BFBC2 , OC-ao sam na 3.80GHz i 1.44V (disableano snižavanje množitelja u idle-u, load temp 62°C). Mogao sam kupiti jači CPU, ali me iskreno interesiralo koliko će CPU izdržati, pošto se posljedice overclocka praktični nigdje ne spominju. Joj da, stavio sam i GRID da se vrti na njemu, tako da CPU ima stalno nešto za raditi, s time sam simulirao konstantni rad. Nakon 5 mjeseci se počeo gasiti za vrijeme igrica. Snizio sam OC na 3.60, opet 1.44V zato što nije htio raditi na nižoj. Isto tako, gasio bi se na stock frekvenciji tijekom intel burn testa, osim ako voltaža nije 1.37xxV Još 5 mjeseci kasnije, OC radi na 3.50GHz, a da bi radio na stock voltaži frekvencija mora biti snižena na 2.72GHz. Pretjerani overvolt uzrokuje degradaciju ili matične ili CPU-a, vjerojatno i oboje. Vjerujem da ovaj će ovaj CPU izdržati još 3 god, no pitanje je koliko ću ga još trebati usporiti. Naravno, mogao sam napraviti 5-10% OC i to bi radilo još 10 god, no budimo realni, takav OC je beskoristan, i služi tek toliko da se možeš pohvaliti kako imaš OC-an proc. Sad, ajmo dalje. Donedavno sam imao POW 8800GTX koja ima 10% tvornički OC (nema downclock u 2d modu). Nakon 2 god, počela se pregrijavati i gasiti kad bi došla na 110°C (što bi se dešavalo samo na 1920x1200 rez, 1650x1080 bi ostao na vrućih 92°, na što sam ja ručno dodao downclock u 2d modu u rivatuneru). Još kasnije sam promijenio da u 3d modu ode u default vrijednost, umjesto 10% OC, i to je funkcioniralo neko vrijeme. Rastavio sam grafičku, očistio od prašine, stavio novu pastu na gpu i memoriju, ostavio isti vent, pošto se vrtio na jednako RPM-ova kao i prvi dan , tako da nije bio u njemu problem. To je samo produljilo vrijeme potrebno da se komp resetira. Nemogu biti siguran što je uzrokovalo pregrijavanje, moje konstantno korištenje kompa ili POW-ove loše komponentne, no što je tu je. Uzevši u ozbir i iskustva drugih ljudi, pojavljivanja artefakata, crkavanja matičnih i sl, ja sam došo do zaključka da ako overclockaš komp iznad granice od 10%-15% i ako ga konsntantno koristiš, on će živjeti barem duplo kraće. A ako ti nađeš gamera sa OC-anom karticom koja radi dulje od 6 godina, slobodno mi javi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Premium
|
A gle nije mi nista cudno da su ti stvari pocele krepavat kad se nisi brinuo o njima na dobar nacin. Svi znaju da se za penryn jezgru "sigurnim" smatra 1.35v, takodjer ako se malo manje bojis onda dizes do 1.4v (ko npr ja i tako radi bez problema preko 3 godine sad vec, prije mene je bio kod frenda), dakle ako si iso do 1.45v onda mozes i ocekivat da ce s vremenom bit problema (a cak i ne mora, ovisi od primjerka do primjerka, to je rizik kad pretjerujes) Sta se tice graficke ja sam preko 3 godine u ovom istom kompu imo 8800gts 320mb i bila je naclockana do max kolko je islo, ali na njoj nisam mogo softverski mijenjat voltazu pa sam samo dizo frekvencije, grafa i dan danas bez problema radi u drugom kompu. Takodjer mojoj grafi temp nikad nije prelazila cca 70c pod load i na to sam uvijek pazio. Mislim da za tvoje probleme mozes zahvalit prevelikoj voltazi za cpu i pre velikoj temperaturi za gpu. Taman da nisi nista overclocko a da ti se tako kuri grafa pocela bi krepavat, isto i sa procesorom da si mu na stock frekvenciji dao tolko voltaze opet bi bilo degradacije, a i kolka mu je bila temperatura pod load i to je pitanje. Sad cu ti dat primjere protiv cega sam ja osobno i ono sta se nebi trebalo radit: CPU - moj proc ide do 4ghz sa cca 1.37v i to je ok, dok mu za 4.1ghz treba 1.425v - takvo cjedenje proca je beskorisno i bespotrebno i apsolutno sam protiv toga GPU - moja grafa ide do 950mhz sa 1.087v sta je ok i svi znaju da joj na toj voltazi uz dobre temperature nece biti apsolutno nista dok za 1000mhz zahtjeva 1.212v i takvo cjedenje je bespotrebno i beskorisno... edit: nisam napomenuo da mi komp radi takodjer 24/7, apsolutno nikad se ne gasi...jako jako puno godina vec Zadnje izmijenjeno od: Astral. 10.04.2011. u 12:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Ako želiš igrati zicer, na renomiranim forumima sam nalazio i za 114 i za 110 chipove da je za 24/7 sigurna voltaža nešto sitno iznad 1V. Evo odokativno 1.050V. Sigurno ne možeš očekivati da ćeš ju zicer tjerat 3 godine na 1.1V. A ko je stvarno ziheraš, natjeraš ju koliko ide na stock voltaži i btk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() slazem se, ko ima sumnje u dizanje voltaze neka napravi tako i gotova prica... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Premium
|
Citiraj:
Tvoj E7500 ima VID Voltage Range 0.8500V-V1.3625 dok moj E6850 ima VID Voltage Range 0.8500V-1.5V (uzeto odavde http://ark.intel.com/ProductCollecti...familyId=26547) A što se tiće grafičke, nemožeš uopće uspoređivati 8800 gtx i gts (http://xtreview.com/review159.htm) GTX se kure ko lude, default load im je nešto tipa 85°C , a ovo je bila stock overclockana, tako da je bila negdi na 82°C. I vjerujem da nisi igrao igrice na 1920x1200 na medium~high detaljima (odabrao bi opcije tako da evga percision uvjek pokazuje gpu usage 90%+) Zadnje izmijenjeno od: Viperus. 10.04.2011. u 16:26. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Premium
|
E sorry krivo sam procito skuzio sam da si imo e8xxx procesor, ne znam kak sam to fulo. Ugl onda mi nije jasno kak ti se to dogodilo, nisi imo srece jer 1.45v je i vise nego sigurna voltaza za taj proc, ja sam imo preko 2god e4300 na 1.47v Kaj se tice grafe, 110c je za bilokoju previse. I za boga miloga pa vidis koji monitor imam normalno da sam igro na full hd rezi sa 8800, na max postavkama mogucim sa overclockanom gtwfom, ne kuzim sta s time zelis rec? Igre ne mogu ni priblizno zagrijat grafu ko furmark, a u njemu mi nije 70c prelazilo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Premium
|
Citiraj:
A neznam kad točno si ti mijenjao svoju 8800GTS, ali meni je na Mass Effectu 2 1920x1200 high davao 35-45fps. A ciljam na to da 8800GTS vjerojatno nemože vrtiti Mass Effect 2 i novije na high. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Premium
|
da al ne kuzim zas ti je bitno da vrti na high? igro sam ME2 al se ne sjecam na kojim detaljima uglavnom ne mora igra bit na high da bi u potpunosti zagrijala gpu ako o tome pricamo, to nema nikakve veze a tog da svaka treca osoba ima problema sa OC-om, statistika ti je kriva...nije nista nepredvidivo, sve je vrlo predvidivo zapravo i onaj koji ima takvu nesrecu ko ti da sa normalnom voltazom pocne imat problema taj ima samo to, "nesrecu". U mojih 10-15god iskustva sa overclockanjem i pracenja svih oc tema itd prije bi reko da jedna od 1000 osoba ima takav problem degradacije ako se nije pretjerivalo u svakom slucaju kako god bilo, vec je davno ustanovljeno - ljudi ce radit ono sta zele radit, netko ce clockat, netko ce pretjerivat u clockanju, netko nece clockat uopce...i to je to, kao i sa svime u zivotu, treba bit umjeren i pametno si izbalansirat sustav i nebi trebalo bit problema, ali normalno, moze bit, isto kao sto i nova stvar iz ducana moze odma krepat ako imas nesrecu za mene EOD...poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
@ Viperus Ispravak netočnog navoda: "svaka" osoba koja je neuka imati će problema sa oc-njem i to je sigurno. No dobro informirana osoba koja oc-anje temelji na znanju, a ne na rekla kazala minimalizira mogućnost negativnog utjecaja oc-a na komponente (degradacija). Ove tvoje navedene teze imaju savršeno smisla, prvo grafa ti je radila na ogromnoj temperaturi i dobro da nije riknula i prije, a što se tiće proca koliko si siguran da je on degradirao. Da li si provjerio da nije do matične/biosa, ram-a, napajanja ili nećega trećeg. Sve u svemu poanta oc-a nije nakrkati neku komponentu naponom da se iscijedi zadnji Mhz dok ta ista komponenta radi pod velikim opterećenjem na pre visokim temperaturama. Poanta je pronaći tzv "sweet spot" komponente tj. najbolji omjer uloženog i dobivenog. Tu se naravno misli odnos topline i napona prema dobitku performansi. No da bi se došlo do tog "sweet spot-a" potrebno je određeno znanje i strpljenje, pogotvo jer je potrebno veći broj komponenti usuglasiti da rade optimalno zajednu. Da zaključimo, onaj tko općenito iznosi tvrdnje da je oc loš za komponente za mene je neuka i neinformirana osoba jer uz malo volje za potragom "kvalitetnih" informacija koje su danas stvarno lako dostupne vrlo brzo shvaća da ta tvrdnja pada u vodu. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|