|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
FAT32 -> NTFS
Evo ovako, imam par pitanjaca Za pocetak, da se zna na cemu radim - Acer Aspire 5671AWLMi (centr duo 1.6, 1GB ddr2, ATIx1600, Hitachi sata 120GB, 5400) ako treba još koji detalj pitajte šta bi želija napraviti.... naime, laptop je došao sa predinstaliranim XP Home i disk u FAT32 formatu. Dvije su particije od oko 55 GB, i koliko sam uspija skužiti jedna skrivena particija od oko 6GB, kao neki backup, nean pojma... I od prvog dana mi je nekako neuobičajeno spor komp uzevši u obzir konfiguraciju (a većinu nepotrebnih drivera i sl sam maka), i netko mi je rekao da to sve može biti do FAT32 (ima sam i drugih problema, tipa onog da ne podržava single file veći od 4gb....) I šta sad imam namjeru napraviti. Formatirati ka komplet, prebaciti iz FAT32 u NTFS i malo promijeniti velicinu particija, te staviti XP-pro (vista ce sacekat jos malo) Sta se tice samog formatiranja, nikad nisam radija sa SATA diskom... no obični ATA disk sam na stolnom kompu formatira masu puta, sa CDom od XPa... no problem kod toga ali znam da za SATA treba instalirat drivere sa floppyem i sl, pa me muči kako da to napravim na laptopu?? USB stick ili nešto?? i nakon šta formatiram sve particije.... kako da ih "maknem", tj da imam jednu od tih 120GB? pa ju kasnije nakon inst windowsa nasjeckam sa partition magicom? i kako se fat32 baci u ntfs??? prije formatiranja se odabere opcija ili?? nadam se da me netko uspija pohvatat ![]() hvala unaprijed --e da, neznam jesam sli fula podforum, pa nek moderator premjesti ako treba |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Konverzija ide iz fat32 u ntfs bez potrebe za formatiranjem, bar koliko sam ja iskopao po net-u. Backup podataka za svaki slučaj je ofkors poželjan. A što se sata diska tiče, ako već imaš namjeru staviti friške win, imaš gujdu ovdje na forumu... Ostalo ti je isto kao i sa bilo kojim klasičnim diskom... Također možeš naći i za sređivanje particija tu na forumu, imaš i stiki za instaliranje win, uglavnom sve što tebi treba ti je već tu po stikijima pa potraži malo.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
![]() jedina veca nedoumica mi je bila ta sa particijama i SATA.... uglavnom puno hvala... ako ima još tko dodati kakav savjet samo neka da ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
mislim da ne ide bas...odnosno moze se ali mislim da ne ako je u pitanju operativni sustav. al nisan 100% siguran. dakle podatci ce ti ostat al neces moc vise bootat taj OS. Dakle u tvom slucaju beskorisno. Ipak kazen, nisan siguran,pa provjeri ovo P.S. Ako ti win ima baren SP1 nemas problema jer oni imaju u sebi drivere za SATA diskove. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Particije možeš napraviti ili tokom instalacije novih vindoza ili iz samih vindoza programima tipa Acronis Disk Director ili Partition Magic. Što se tiče instalacije vindoza na SATA disk, najjednostavnije je rješenje da u BIOS-u prebaciš 'SATA mode' na 'Native IDE mode' i normalno instaliraš vindoze. Ne lupaj gluposti.
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
btw evo upravo radim na ubacivanju SATA drivera u windowsXP cd (jer radim na laptopu pa nemogu sa diskete stavit driver) pa vjerovatno nece biti potrebe za tim native modom, al cisto da znam.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
a da pokrenes back up od onih 6 GB, u tome ti je kompletan windows pa vidi jel tamo imas kakvu opciju za formatiranje i slaganje particija, a ako ni to neradi nabavi si Acronis disk manager i bootaj to i odradi posao
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|