Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.04.2007., 12:09   #1
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
problem s temp. x2 3600 am2 i overclock

ploča je epox nf550, ocz 1gb ddr2 800 gold na 2.1v, ocz power stream 420w, gf7600gs gainward s ddr3, coolermaster hiper tx, 1x120mm i 2x80mm cooleri na kućištu.

neki dan sam stavio novi coolermaster (na full speed) i temp procesora nakon par sati Call of duty 2 su 47-48c! zar to nije previše??

zanima me i overclock. digao sam proc na 2200mhz (memorija 880mhz) sa defoult naponom. preko neide izgleda zbog tog što se automatski i memorija diže s procom.
kako da dignem proc još a da memorija ostane negdje do
900mhz. dal trebam smanjit množitelj procesora? hvala
Slash555 je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2007., 12:38   #2
lord_nihilus
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Pa, mislim da temperatura i nije baš prevelika...

Ali probaj stavit drugu termalnu pastu pa ćeš vidjet ako ia kakve razlike.

A ovo za memoriju će ti odgovorit netko ko se razumije u to.
Oglas

Oglas
Staro 06.04.2007., 13:39   #3
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ovo za memoriju> Promjeni omjer FSB-a i RAMA. Pretpostavljam da je 1:1. To znači kolko dižeš FSB tolko se i ram diže.
Staro 06.04.2007., 14:06   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Čime mjeriš temperature ? Ako su to temp. jezgri, onda su za kojih 10°C više od mojih (defolt voltaža). Koja pasta je između proca i coolera ? Koliko si je stavio ?

Memoriju spustiš sa djeliteljem kako su ti već rekli, obično pogledaš koja postavka u BIOS-u ima za izabrati DDR2 800 / 667 / 533 / 400 (tebi je sada na DDR2 800).
Također možeš spustiti i HT multy na 4x čisto da te ne zeza, iako je meni HT išao bez problema na 1250Mhz, ali nema potrebe da se napreže ploča.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2007., 14:18   #5
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

pasta je ona koja je bila na cooleru,pretpostavljao sam da je u tome problem. koju da stavim i kako da je stavim? znači na ramu trebam maknut ono "auto by spd" odnosno stavit na 667 ili manje?

čitao sam onaj topic o stavljanju paste pa jedni kažu jedno jedni drugo. jel bolje stavit "zrno riže" ili razmazivat?
Staro 06.04.2007., 14:32   #6
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Pasta na cooleru nije loša ali mi se čini da je ima malo previše. Uglavnom, ako imaš Ceramique ili AS5 bit će ok. Sad, kako stavljat - ima tu vodič o tome, jer ima više načina i svatko preferira svoj način - bilo staviti pastu malo veće od zrna riže na sredinu proca pa onda staviti cooler gore i malo ga okrenuti lijevo desno prije nego ga se stisne do kraja, bilo namazati cijeli proc jako, jako tanko sa pastom (prst u vrećicu ili kreditna kartica ili X-ica) ili neki pet način.

Ja radim prvi - staviti na sredinu proca količine ko GMO zrno riže , staviti cooler gore i lijevo desno malo prije totalnog kopčanja.

Tako je za RAM, maknuti by SPD i staviti na 667, tu si slobodan onda do nekih 250-260Mhz za FSB (HTT kod AMD-a 64), za sve ostalo preko toga staviti na 533 djelitelj.

EDIT:
Nisi odg. s čime mjeriš temp ? Jezgre sa Everestom / Coretemp-om ili senzor iz matične ?
Staro 06.04.2007., 14:44   #7
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

mjerim s programom od matične. thunder probe. sad sam za drugim kompom pa nemogu isprobat ništa od toga.

još jedno pitanje u vezi latencija memorije. ova moja je 5-5-5-15 ako se ne varam. jel bi se to moglo bolje? oko tih latencija se baš ništ ne kužim

thanks
Staro 06.04.2007., 16:00   #8
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ajde izmjeri kada si doma sa Coretemp-om ( http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/ ). Dobit ćeš temperature direkt iz jezgre i time će biti mjerljive sa mojim temperaturama, pa da vidimo

Moje su idle 30°C, load 42°C (za topliju jezgru jer ima razlike među njima) - HyperTX na automatskoj regulaciji (u load-u je na ~1000rpm-a).

Što se memorije tiče, mogao si navesti koju imaš, pošto nemaš siga ili Moj komp opciju ispod nicka. Ali uvijek možeš probati staviti niže, mada koliko sam ja eksperimentirao sa time, pokušaj ići na što viši takt memorije (idealno je sve preko 800Mhz).
Probaj sa nižim latencijama (samo da napomenem, command rate od 2T je normalan za DDR2 memoriju), najgore kaj ti se može dogoditi je da ne boot-a i da trebaš ili čekati da proradi automatsko vraćanje defoltnih postavki (ako to ima BIOS) ili resetirati CMOS spajanjem kratkospojnika.

EDIT:
Moj bed - čitao sam odmah zadnji post, a samo sam išao gledati u profil dal piše kaj u sigu. Ali opet, svejedno nemam pojma dokle će ići i sa kakvim latencijama ta memorija

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 06.04.2007. u 17:01.
Staro 06.04.2007., 16:45   #9
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

piše u prvom postu. radi se o ocz ddr2 800 gold 1 gb (uskoro 2)

ok, napravit ću to sve pa ćemo vidjet. hvala
Staro 11.04.2007., 14:42   #10
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

uspio sam bootati na 2400mhz i memorijom na 667 (tj 800) ali je sistem dosta nestabilan i dugo treba da se podignu windozi. neznam u čem je kvaka. i da, bootao je tek kad sam digao voltažu za 0,05 (valjda). probao sam ht spustit na 4x al isto je. jel moguće da treba još voltažu dići? mislim da je u nečem drugom štos al nemogu skužit šta.

a bez problema radi na 2300 i memom na 880.

mjerio sam temp s Core tempom i u idile su 29-30. onaj program od ploče pokazuje 10 st. više temperature!!??

i kad već ispitujem, zašto mi hard disk cijelo vrijeme stoji u system trayu? kao da je na USB spojen. i u pc marku mi ga čita kao IDE disk umjesto sata. na cd- u od ploče nema sata drivera nikakvog onda znači da bi sve trebalo uredno radit.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.04.2007., 18:48   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

USB je u trayu jer si vjerojatno stavio IDE drivere od ploče, a ne ostavio da Windowsi sami stave svoje generičke drivere

Ako ti proc radi sa povišenom voltažom, onda vrlo vjerojatno nije neki OC-er. Eventualno probati na tuđem kompu...
Staro 15.04.2007., 06:15   #12
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Slash555 Pregled postova
uspio sam bootati na 2400mhz i memorijom na 667 (tj 800) ali je sistem dosta nestabilan i dugo treba da se podignu windozi. neznam u čem je kvaka. i da, bootao je tek kad sam digao voltažu za 0,05 (valjda). probao sam ht spustit na 4x al isto je. jel moguće da treba još voltažu dići? mislim da je u nečem drugom štos al nemogu skužit šta.
Nemora bit. Mislim da mu je to granica bez dizanja napona, kao sto je Vuco rekao, vjerovatno nije neki ocer

Citiraj:
a bez problema radi na 2300 i memom na 880.
Sto ti nedvosmisleno govori da je problem u procesoru. Odnosno za neki daljni oc morati ces vise dignuti napon i zesce testirati stabilnost. Mozda nije neki ogromni oc no ni 300MHz bez dizanja napona nije za bacit. Radi ti fino na taktovima od 4400+ i memorija na 880 MHz.

Citiraj:
još jedno pitanje u vezi latencija memorije. ova moja je 5-5-5-15 ako se ne varam. jel bi se to moglo bolje? oko tih latencija se baš ništ ne kužim
Sto se tice latencija kod ovog ocz-a primjerak koji sam ja imao nije htio ni cuti za nize latencije pri 800Mhz...a na manjem taktu nisam testirao.

Citiraj:
mjerio sam temp s Core tempom i u idile su 29-30. onaj program od ploče pokazuje 10 st. više temperature!!??
Super temperature...ima prostora za dizanje napona

Citiraj:
i kad već ispitujem, zašto mi hard disk cijelo vrijeme stoji u system trayu? kao da je na USB spojen.
Instalirao si nVidia IDE drivere sa diska sa driverima od maticne ploce, a imas SATA disk. Ne brini ako je to sistemski disk (a je) nemozes ga nikako iskljuciti klikom na tu ikonu. Za rjesenje "problema" uninstaliraj nvidia IDE driver, restartaj racunalo i pusti nek "povuce" genericke drivere iz windowsa.

Citiraj:
i u pc marku mi ga čita kao IDE disk umjesto sata.
on to vidi kao "nacin rada" sata diska...

Citiraj:
na cd- u od ploče nema sata drivera nikakvog onda znači da bi sve trebalo uredno radit.
Ni netrebaju ti nikakvi sata driveri, niti u ovom slucaju postoje...sve 5.

Zadnje izmijenjeno od: E.T.. 15.04.2007. u 06:50.
E.T. je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2007., 10:16   #13
Slash555
Premium
Moj komp

Slash555's Avatar

da malo refresham.

neznam u čem je bio štos al nakon par dana je povukao na 2500 bez problema. nakon toga mi se srušio sistem ali zbog grafičke (kasnije utvrđeno). cooler na njoj je sporije vrtio nego je trebao pa se (jadna) pregrijala i restartala komp.
sad je sve pet. narednih dana ću se probat još malo pozabavit s tim. 2500 bi mi bilo sasvim dovoljno

ono s diskom ću probat. thanks E.T.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno