|
|||||||||||
|
|
#3091 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
[QUOTE=Mladenxy;3833806] Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#3092 |
|
Premium
|
![]() ![]() [QUOTE=Neo-ST;3833807]danas sam bio na linuxu, laptop od neke starije gospođe. Baš me obuzeo neki van serijski ushit, prožet kozmičkim osjećajem slobode i pripadnosti informatičkoj zajednici dok sam gledao ubutu natpis. Kad se upalio stinuo na preglednik i otvorio se internet, ajme. Stvarno je dobar Linux. Zadnje izmijenjeno od: Mladenxy. Jučer u 19:06. |
|
|
|
|
|
#3093 | ||
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
|
|
#3094 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Kako si sam naveo: "TVOM mobilnom uređaju". Tako je, to je MOJ uređaj i želim administratorski pristup za sve one radnje koje isti zahtijevaju, a bez da moram provoditi razne nepoćudne radnje a koje mogu na razne (uglavnom umjetne) načine umanjiti funkcionalnost uređaja. Ako momentalno nemam priliku upražnjavati meni korisne radnje koje zahtijevaju administratorski pristup, moguće da će se iste pojaviti u budućnosti, te u tom slučaju želim mogućnost ostvarivanja administratorskog pristupa iste sekunde kada predmetni uređaj stupi u moj posjed. Ne osjećam potrebu da bilo kome opravdavam svoju potrebu za neometanim pristupom opremi koju sam uredno platio i koja je u mojem bezuvjetnom posjedu, i te bez obzira radi li se o mobitelu; stolnom, pokretnom ili nepokretnom računalu; te bez obzira na arhitekturu procesora. Kvantni procesori, kao i bilo koja druga tehnologija koja bi mogla postati dostupna, također nisu izuzeti. Čak i na nulti prosinac potrebujem neometan i potpun pristup opremi koju posjedujem.
|
|
|
|
#3095 | |||
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Zasto ne kuknjas jer *tvoj* PC ne podrzava coreboot, nego ima binary blobove na najnizoj razini?[1] Ne zulja te sto vjerojatno pises s PC-a koji ima Intel ME ili AMD PSP? Citiraj:
Da, hardver je fizicki u tvom posjedu i zaista si mu vlasnik. Jedini problem je sto taj hardver ima softver, a taj isti softver prati odgovarajuca softverska licencija, na koju si pristao kupovinom uredjaja. Nitko te ne sprijecava, do na gubitka garancije, da radis manje vise s tim uredjajem sto god hoces, ali cendranje oko toga da ti nije dopusteno otkljucavanje bootloadera je iskljucivo to - samostalno si pristao na tu pricu i proizvodjac ti u principu nije duzan takvo nesto omoguciti kao krajnjem korisniku. IOW, uzmi *svoj* mobitel i natoci na njega sto god hoces. Siguran sam da negdje u dubini tvojeg mobitela mozes izvuci JTAG ili ARM debugger pinove, odraditi BL1-BL3 magiju i nasaditi gore sto te god volja. Mozemo debatirati o tome koliko bi ti to bilo (ne)trivijalno, ali na kraju dana - kupio si uredjaj da radi ono za sto ga je proizvodjac namjenio, a ne za ono sto bi ti zelio da taj uredjaj bude, bez obzira sto jer on zaista tvoj. Citiraj:
Isto tako, nitko te ne tjera da se opravdavas - to je nesto sto ti vecina proizvodjaca iz xyz razloga nece dozvoliti i jedino sto mozes je a) histerizirati kao pubertetlija ili b) upregnuti svoja tehnicka, pravna, poslovna i ostala znanja i sposobnosti i pruziti svim korisnicima, pa tako i sebi, komercijalno isplativ i lako dostupan hardver.
|
|
|
|
|
#3096 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Kako laprdaš bubice, sreća moja pa nemam vremena. Predmetno pitanje je bilo zaglupljivanje linux ekosistema. Ajde odradi mentalnu gimnastiku do kraja pa poveži to sve u jednu kohezivnu cjelinu.
|
|
|
#3097 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
A gle - realno -Windows 11 je sranje jer trenutno imam osjecaj da skoro na dnevnoj bazi nesto useru i igraju protov korisnika. Linux je problematican po pitanju odredenih drivera (vecinom rijesivo kupnjom kompatibilnog hardware-a) i nedostatku specijaliziranog softwera za odredene namjene kao sto si sam naveo MS Office, Adobe asortiman i slicni proizvodi. Meni od toga nista ne treba , a komp mi je 100% kompatibilan sa Linux-om i ja sam zato sretan Fedora korisnik. Plus - imam dovoljno iskustva na OS-u da znam baratati istim cak i kad ode sve u 3pm. Zato kazem - oba OS-a smrde na svoj nacin. Preferiram Linux ali postujem i Windows platformu jer sam realistican u shvacanju potreba raznih korisnika. Kaj se svog ovog root debakla tice - ako je izvedeno kak spada - ne ne treba ti , mobilne platforme su to dokazale. Ali Desktop? Za neke stvari jednostavno moras podici privilegij izvodenja aplikacija jer aplikacije same imaju takve prohtjeve. Hoverwer ovo je Windows 11 tema pa da nebude totalno offtopic: Citiraj:
Cudno je sto sam slicne stvati iskusio na Halo Infinite i Forzi Horizon 4 kod prvog logina u MS Account (plus kod Halo ne mogu utipkat pisljivi $ znak). |
|
|
|
|
|
|
#3098 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kolega mkey je u pravu šta se žali i možda traži rješenje da njegov uređaj tvornički i/ili instaliranjem tog i tog sw više nije "samo njegov". Ako je htio staviti coreboot (da bi izbjegao x backdoor), trebao je prije kupovine istražiti koji hw ga podržava tj. na kojem se da složiti (uz više ili manje muke, znanja). Na Androidu je stvar još i gora, lončići su posloženi baš naopako pa ako je uređaj root - an onda npr. sw za banke odbija raditi, a "normalno je" da taj isti sw vjerojatno ima pristup svemu, možda stepenicu više od root - a ?? Ajde malo stanite, nema smisla a i nije u duhu teme, back to topic please ![]() |
|
|
|
|
|
#3099 | |
|
₿
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#3100 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#3101 |
|
₿
|
|
|
|
|
|
|
#3102 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#3103 |
|
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
|
|
|
|
|
|
#3104 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Zato kad mi iskusniji pricamo o Linuxu kao brzem OS-u pricamo o iskustvu sa oba OS-a na istom hardweru jel , inace bi brkali kruske i jabuke sto nebi bilo korektno. Zato Mladene prihvati dugogodisnje iskustvo iskusnijih ljudi mada ti nisu kolege kad ti neke stvari kazu a izbaci taj cinizam iz svakodnevnog dijaloga rasprave jer se ne prilici mudrim starijim osobama. I natvrdoglavija dalmatinska mazga ce popustiti jednog dana pa... |
|
|
|
|
|
|
#3105 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
|
|
|
#3106 | |
|
White Rabbit
|
Nije usko vezano samo za Windows 11 ali - nerd stuff ![]() Citiraj:
> Windows drive letters are not limited to A-Z |
|
|
|
|
|
|
#3107 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ja poštujem tvoje i vaše iskustvo i nisam napisao ni riječi protiv Linuxa, samo kažem da su windowsi bolji i komatibilniji alat za moje potrebe. Ne kažem da Linux ne bi radio brže na mojem hardveru nego i da Windowsi rade dovoljno brzo da se ne zamaram tom razlikom. Izbacit ću cinizam kad ti izbaciš tvrdoglavo komentiranje mene kao osobe jer nisam ja tema nego windowsi 11. A sobzirom da smo obojica tvrdoglavi meni će ostati cinizam a tebi komentiranje u stilu modnog mačka ha ha ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
|