Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.11.2021., 17:34   #1
simmeone_1
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2018
Grafičko zvučni problem

Pozdrav ekipi,
Imam grafičko-zvučni problem na PC-u. Inače sam ovakav post već poslao u dio foruma za Nvidia grafičke kartice jer nisam znao za ovaj dio foruma. Također, ne znam jeli problem koji se javlja hardverske ili softverske prirode. Grafička kartica je GeForce GTX 1050 Ti, matična ploča je AB350-Gaming-CF (AM4), procesor je AMD Ryzen 5 2400G sa Radeon Vega Grafikom, zvučna kartica je Realtek. Problem se manifestira kao kombinirano i istovremeno grafičko-zvučno trzanje slike i zvuka gotovo pravilnog ritma. Obično traje kratko, manje od minute i nestane samo od sebe i zvuk pri tome ima metalni distorzirani prizvuk. Par puta sam restartao windows pa je trzanje nestalo a takodjer je bilo slučajeva da se problem nastavio i nakon restartanja. Najčešće ne traje dugo ali je iritantno i javlja se relativno često. Primjetio da se problem počeo javljati nakon što sam instalirao Kingston NVMe SSD disk. Ne znam jeli to slučajnost ili je povezano. Na mojoj matičnoj ploči ima jedna pozicija na NVMe disk, a grafička kartica može biti na 2 pozicije: direktno iznad tog diska ili za jednu poziciju ispod na stražnoj strani kućišta (gledajući okomito na ploču) i u drugoj poziciji grafička nije iznad NVMe diska. Smetnja se javlja bez obzira na poziciju grafičke kartice. Inače NVMe disk je treći u kompjuteru. Operativni sustav je instaliran na 2,5" SSD Kingston 120 GB, star oko 3,5 godine i tu je još i HDD WD od 1 TB star 3.5g također za podatke. Softwareom "Kingston SSD manager" sam analizirao oba SSD-a i za 2.5 inchni SSD wealth indicator je na 77%. Sve stavke su na 100% osim temperatura koja je na 75%. SSD wealth indicator NVMe diska je na 100%. Vjerojatno jer je montiran prije 3,4 mjeseca. Za oba SSD diska postoji opcija updatea firmwarea. Bi li to trebao napraviti? Kad bolje promislim, problemi sa slikom i zvukom primjećujem kad pokrenem nešto na HDD-u ali ako se ne varam, to sam osjetio i kod pokretanja igre sa NVMe diska.

Obično primjetim ovaj problem kad upalim igru. Danas sam primjetio i bez toga jer obično pomicanje miša nije bilo glatko nego „isprekidano“ tj. kao da preskače. Upalio sam muziku da se uvjerim i pjesma je znala na trenutke zastati na 1-2 sekunde. Toliko trzanje se javlja rijetko. Deinstalirao sam i instalirao drivere i za zvučnu i za grafičku karticu ali problem je ostao. Zna li netko zašto se ovo zbiva?

Zahvaljujem svima na pomoći i savjetima.
simmeone_1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2021., 07:36   #2
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Provjeri da li m.2 disk koristi koji od sata portova na ploči, (najvjerojatnije da) pa pregledaj da ti tamo nije spojen neki od diskova ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.11.2021., 08:16   #3
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Po nekoj logici, winsi bi trebali biti na m.2 disku. Da se ne patis puno, odradi tako (ako reinstaliras, odstekaj sve ostale diskove, samo m.2 ostavi za instalaciju). Ako ti nije potreban, ja bi cak taj 120gb Kingston eleminiro iz kompa i ostavio samo dodatni Hdd.

Kod ovog, moguce da ti hdd ode "spavat" pa dok se ne digne, zatrokira ti sve.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2021., 10:29   #4
simmeone_1
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Nbdy32 Pregled postova
Provjeri da li m.2 disk koristi koji od sata portova na ploči, (najvjerojatnije da) pa pregledaj da ti tamo nije spojen neki od diskova ...

"da ti tamo nije spojen" znači da su 2 diska spojeni na isti port ili? Ako je tako, kako ću znati da su na istom portu?
Staro 04.11.2021., 11:05   #5
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Pogledaj u manualu za plocu koji port koristi m.2 disk, pa na samoj ploci pogledaj gdje su ustekani hard i ssd, mozes to i u biosu vidjet ...

Ali i kako nino veli da ti hard ne ode u sleep mode, pa zato sve zasteka, pregledati ...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2021., 11:59   #6
simmeone_1
Registered User
Moj komp

[QUOTE=Nbdy32;3558396]Pogledaj u manualu za plocu koji port koristi m.2 disk, pa na samoj ploci pogledaj gdje su ustekani hard i ssd, mozes to i u biosu vidjet ...

Ali i kako nino veli da ti hard ne ode u sleep mode, pa zato sve zasteka, pregledati ...

Zahvaljujem na informacijama i pomoći. Pogledati ću to vezano za portove. Vidjeti ću šta ću sa windowsima i svim tim raznim diskovima 😊 Ako sam dobro shvatio ovo sa portovima (nisam baš stručnjak u tome), možda je problem ako jedan port koristi više diskova pa „smetaju“ jedan drugome?

Npr. slučaj koji sam opisao u prvom postu (miš ne klizi glatko, pjesma zaštekala na 1-2s) se desio kad diskovi nisu bili u sleep modu. To znam sigurno.
Staro 04.11.2021., 16:52   #7
John Creasy
Vocna iglica u mudante
Moj komp

John Creasy's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
nije do sleepa diskova, ne bi onda čuo zvuk, nego bi ti sve samo zaštekalo dok se hdd ne zavrti.. kod mene je to uključeno i tako bude, sve stane na par sekundi i nastavi normalno..

kolje ti se neki IRQ da tako kažem.. gore pravo kažu, iskopčaj sve što ti ne treba s kompa i ostavi samo jedan ssd unutra i na njega stavi winse i HDD za podatke kasnije ukopčaš ako sve bude radilo..

kao što kažu, na nekim pločama kad staviš m.2 ssd, određeni sata slotovi prestanu raditi.. nije ni to u tvom slučaju, jer tebi ssd i hdd očitava, u ovom slučaju ga ne bi ni vidio u biosu da si ukopčao u isključeni sata slot (manula od ploče i piše koji se slotovi gase, obično budu zadnji tj 5 i 6)..

ukratko, kolje se nešto, idi metodom eliminacije, jedan ssd i winsi na njemu bez svega što možeš iskopčat, pa makar to bio i usb hub i slične kerefeke
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2021., 18:09   #8
simmeone_1
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
nije do sleepa diskova, ne bi onda čuo zvuk, nego bi ti sve samo zaštekalo dok se hdd ne zavrti.. kod mene je to uključeno i tako bude, sve stane na par sekundi i nastavi normalno..

kolje ti se neki IRQ da tako kažem.. gore pravo kažu, iskopčaj sve što ti ne treba s kompa i ostavi samo jedan ssd unutra i na njega stavi winse i HDD za podatke kasnije ukopčaš ako sve bude radilo..

kao što kažu, na nekim pločama kad staviš m.2 ssd, određeni sata slotovi prestanu raditi.. nije ni to u tvom slučaju, jer tebi ssd i hdd očitava, u ovom slučaju ga ne bi ni vidio u biosu da si ukopčao u isključeni sata slot (manula od ploče i piše koji se slotovi gase, obično budu zadnji tj 5 i 6)..

ukratko, kolje se nešto, idi metodom eliminacije, jedan ssd i winsi na njemu bez svega što možeš iskopčat, pa makar to bio i usb hub i slične kerefeke

Zaboravio sam napomenuti, jer sam se više orijentirao na opis kvara i konfiguraciju, kad sam kupio NVMe disk i kad sam ga priključio, ostala 2 diska (HDD i 2,5“ SSD) se nisu vidjela u BIOS-u i zato se windowsi nisu mogli dići. Kad bi ga makao, windowsi bi se digli normalno. Tu na forumu su mi rekli da prespojim HDD i 2,5“ SSD i kad sam to napravio, sve je proradilo. Kupio sam NVMe da se brže pokreću stvari i sad kad imam tu mogućnost, dešavaju se ovi zvučno-grafički problemi. Eh ta tehnika 😊 Hvala svima na pomoći. Vidjeti ću šta ću napraviti.
Staro 04.11.2021., 18:39   #9
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
To se desava radi idiotskog dizajna maticnih ploca. Sata ssd i nvme ssd dijele port što je po meni idiotski, pogotovo u danasnje vrijeme
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 05.11.2021., 08:13   #10
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Hajd krenuti nekim redom. Za početak instalirao si M.2 disk da bi ti se stvari brže pokretale, a OS pokrećeš sa starog SATA SSD-a - tu si odmah pao na testu

Instaliraj nove friške Win 10 na M.2 disk, ili sa nekim programom tipa Macrium reflect free kloniraj trenutne windowse na m2 disk.

Moja preporuka bi bila iduća:

- isključi SSD i HDD i pusti samo M.2 u kompu
- izvadi grafičku karticu, imaš integriranu u procesoru i za početak spoji monitor na nju
- instaliraj friške Win 10 na m.2

Onda ćeš vidjeti kako se sistem ponaša i već si 3 komponente eliminirao. Ako sve radi ok, onda vrati HDD i vidi kako se ponaša. HDD ukopčaj u SATA3 0 port na matičnoj, jer on sigurno radi i kad je m.2 ukopčan (čitam u manualu). Ako i dalje imaš sreće i sve radi vrati grafičku, pa vidi kako se dalje ponaša. A 120GB ssd pokloni nekoj bakici da joj ubrzaš laptop
tiki66 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno