Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.02.2021., 09:15   #9121
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,247
Nema potrebe.
Ako radi, radi.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2021., 13:39   #9122
Keano16
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 712
Za sada radi, ne daje mi vrag mira pa sam pokrenuo neka testiranja

Sada oba rade na CL16 (u odnosu na ranijih CL15). To ne bi trebao znacajno osjetiti u svakodnevnom radu?
Keano16 je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2021., 13:51   #9123
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp
 
pogi's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Rijeka
Postovi: 2,536
Citiraj:
Autor Keano16 Pregled postova
Za sada radi, ne daje mi vrag mira pa sam pokrenuo neka testiranja

Sada oba rade na CL16 (u odnosu na ranijih CL15). To ne bi trebao znacajno osjetiti u svakodnevnom radu?
IMHO jedino u sintetičkim testovima. Normalnom radu, nikako, nema šanse.
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2021., 01:19   #9124
Dino57
Premium
Moj komp
 
Dino57's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: Čepin
Postovi: 239
Kako najbolje uparit ram pločice ako se ne može nabaviti potpuno ista? Jel dovoljno gledati da je ista brzina,latencija i voltaža tj jel bi u teoriji ram drugog proizvođača s istim specifikacijama trebao biti da kažem kompatiblniji i da je time manja šansa za probleme nego s nekim koji nema iste specifikacije?
Dino57 je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2021., 07:35   #9125
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 31,103
Ista brzina je najbitnija. Ako staviš kekese različite brzine, cijeli sistem će raditi na brzini sporijeg keksa.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2021., 14:01   #9126
Dino57
Premium
Moj komp
 
Dino57's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: Čepin
Postovi: 239
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ista brzina je najbitnija. Ako staviš kekese različite brzine, cijeli sistem će raditi na brzini sporijeg keksa.
Za brzinu mi je poznato,jel poželjno da su latencije i napon isti?
Dino57 je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2021., 14:23   #9127
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,247
Poželjno je da je što sličniji RAM, po mogućnosti isti.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2021., 14:39   #9128
Dino57
Premium
Moj komp
 
Dino57's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: Čepin
Postovi: 239
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Poželjno je da je što sličniji RAM, po mogućnosti isti.
Da da jasno mi je to da bi trebali biti isti,napisao sam iznad da me zanima na čega sve obratiti pažnju da se što više izbjenu mogući problemi prilikom uparivanja rama u slučaju da se ne može nabaviti(ili recimo ne želim polovno od nekoga tko mi nije blizu) isti ram,što je kod mene slučaj. Gledat ću da je što sličnije.
Dino57 je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2021., 19:44   #9129
tbogovi1
Premium
Moj komp
 
tbogovi1's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Sl.Brod
Postovi: 207
Mišljenje za ryzen 2700x

Trenutno imam ryzen 1600x sa x370 plocom i 16 gb rama. Prijatelj mi daje svoj 2700x sa ovom pločom:

https://www.asus.com/Motherboards-Co...fOL5f6QElheerc

i ovom memorijom:

https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...QN6RwyJ9YJ9jxM

Ja trenutno na svojoj ploči imam ovu memoriju:

https://www.gskill.com/product/165/1...35V16GB-(2x8GB)

dali da ostavim svoju memoriju za tu ploču njegovu ili da ostavim kako je?
tbogovi1 je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2021., 20:26   #9130
Odinarius
All-rounder
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 612
Pa, korak je naprijed, iako ovisi o budućim planovima i cijeni koju moraš platiti da li se isplati. 6 i 8 core su tu negdje za igre, brži je 2700x, ali ne značajno pošto igre još ne koriste 8 jezgri. Ali sa 8 si više futureproofan, i brže rade stvari tipa enkodiranje videa i sl. X470 također može primiti Ryzen 3 ako ćeš upgradeati, to je najveća razlika. Memorije su tu negdje, tvoja je 3000mhz CL14, njegova 3200mhz CL16, nema tu bitne razlike, pomak ustranu na XMP postavkama. Trident Z bi se mogla pokazati kao bolja čak ako ćeš klokati/stezati latencije.
Odinarius je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2021., 21:43   #9131
tbogovi1
Premium
Moj komp
 
tbogovi1's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Sl.Brod
Postovi: 207
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Pa, korak je naprijed, iako ovisi o budućim planovima i cijeni koju moraš platiti da li se isplati. 6 i 8 core su tu negdje za igre, brži je 2700x, ali ne značajno pošto igre još ne koriste 8 jezgri. Ali sa 8 si više futureproofan, i brže rade stvari tipa enkodiranje videa i sl. X470 također može primiti Ryzen 3 ako ćeš upgradeati, to je najveća razlika. Memorije su tu negdje, tvoja je 3000mhz CL14, njegova 3200mhz CL16, nema tu bitne razlike, pomak ustranu na XMP postavkama. Trident Z bi se mogla pokazati kao bolja čak ako ćeš klokati/stezati latencije.
Znaci onda bi bilo bolje da ostavim svoju memoriju u svom pc-u i da ostavim ovu njegovu u njegovoj ploči? Mislio sam da je moja memorija bolja malo od te njegoce trident Z. Ma nebi to bila velika nadoplata mozda 300 kn
tbogovi1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2021., 00:19   #9132
Odinarius
All-rounder
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 612
Sorry, krivo sam skužio koja je čija. Da, Trident Z je bolji, to je Samsung B-die, najbolji za te ranije Ryzene. Kad su obje na XMP postavkama trebao bi biti nešto bolji, a vjerojatno ima i rezerve da se digne frekvencija ako ćeš ručno štimati. No ne očekuj čuda, to su sitne razlike, oba seta su dobra.
Odinarius je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2021., 02:48   #9133
Revolver3844
Premium
 
Datum registracije: Apr 2017
Lokacija: SB
Postovi: 495
Citiraj:
Autor tbogovi1 Pregled postova
Znaci onda bi bilo bolje da ostavim svoju memoriju u svom pc-u i da ostavim ovu njegovu u njegovoj ploči? Mislio sam da je moja memorija bolja malo od te njegoce trident Z. Ma nebi to bila velika nadoplata mozda 300 kn
Za 300kn se itekako isplati.
Al zašto bi to frend napravio ne kužim.
Revolver3844 je online   Reply With Quote
Staro 23.03.2021., 09:23   #9134
tbogovi1
Premium
Moj komp
 
tbogovi1's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Lokacija: Sl.Brod
Postovi: 207
Citiraj:
Autor Revolver3844 Pregled postova
Za 300kn se itekako isplati.
Al zašto bi to frend napravio ne kužim.
Ja bih svoje prodo a uzeo bih njegovo. On mi daje tu kombinaciju ispod cijene
tbogovi1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2021., 09:32   #9135
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,247
Citiraj:
Autor tbogovi1 Pregled postova
Ja bih svoje prodo a uzeo bih njegovo. On mi daje tu kombinaciju ispod cijene
Uzmi sve zajedno prije nego se predomisli.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 15:55   #9136
barcode0000
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Croatia
Postovi: 90
Razlika između UDIMM i RDIMM

Poštovani, dobio sam jedan hp-ov workstation, preciznije model Z440, bez ram-a. Po specifikaciji unutra idu moduli DDR4 2133 i 2400 mhZ ecc registered do 128gb. Pošto sam uvijek koristio samo non-ecc za stolna,vidim da ima razlike u varijantama serverske memorije. Zanima me da li bi radila unbuffered ecc memorija u ovome workstation-u, jer ju je lakše naći u trgovini naspram registered modula? Hvala na odgovorima!
barcode0000 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 16:17   #9137
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,429
Brzi pogled ovdje > https://www.crucial.com/compatible-u...40-workstation
kaže da igra samo DDR4 RDIMM ECC,
brzina, kapacitet i interna organizacija ovisi o cpu i ostalom.

Ako si workstation "dobio" lakše ćeš podnijeti trošak memorije

Ako nema kod nas ima Servertronic ili Mindfactory u DE,
poželjno sa support liste ako se nabavlja na daljinu.
Obavezno provjeri konfiguraciju (cpu i ostalo) pa po tome tražiš dalje.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 16:18   #9138
Night
Premium
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: Dbk
Postovi: 715
Neće ti raditi neregistrirana memorija ako ploča i proc traže registriranu. Isto tako registrirana u pravilu neće raditi na desktop računalima. Zgodno kod registrirane je što je po oglasnicima daleko jeftinija jer nije baš tražena, nedavno sam prodavao 64GB (8x8GB) DDR3R za 500kn sve skupa pa nitko nije htio, a za tu lovu dobiješ 16GB neregistrirane.
https://support.hp.com/us-en/document/c04506309
Night je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 16:50   #9139
barcode0000
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Croatia
Postovi: 90
Da, našao sam iz uk i de dosta tih memorija... za cpu piše da podržava max 2133mhz, jel problem da uzmem odgovarajuću mem sa više mhz? Ako dobro shvaćam, proc će raditi sa max onoliko mhz koliko mu piše u spec?

Evo npr ova:

https://www.servertronic.de/index.ph...nummer=1002299
barcode0000 je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 19:36   #9140
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,429
U 99% slučajeva memorija uredno radi na sporijem taktu, obrnuto neće nikako.
Nađi fino hardware / tehnical manual za tu zvjerku pa provjeri kako ide memory install,
sad mislim na br. mem. pločica itd.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 25.03.2021., 22:59   #9141
barcode0000
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Croatia
Postovi: 90
Ok, puno vam hvala ljudi na pomoći!
barcode0000 je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2021., 00:36   #9142
barcode0000
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Croatia
Postovi: 90
Evo našao sam po specifikacijama mbo (fmb-1401) i procesora (xeon e5-1603v3) da mi matična podržava brzine 1600,1866,2133 i 2400mhZ, a procesor 1333,1600 i 1866mhZ. Našao sam kod nas u Hr Micronovu ddr4 16gb, ecc registered memoriju, ali je od 2666mhz, pa ne znam da li će raditi to ako kupim? Ili se moram držati specifikacije mbo do max 2400mhZ?
barcode0000 je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2021., 01:17   #9143
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 19,429
Šta smo napisali poviše ?
U 99% slučajeva memorija uredno radi na sporijem taktu,
2666 mhz > 2400 / 1866 mhz.

Dogovori povrat / zamjenu kod trgovca ako se ipak desi onaj 1% ne kompatibilnosti.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 28.03.2021., 10:44   #9144
barcode0000
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Croatia
Postovi: 90
Da da, sorry mislio sam da se to samo odnosi na proc, nisam znao da je ista situacija i sa mbo... nisam baš "doma" sa tim, zato i pitam vas koji imate u malome prstu takve stvari
barcode0000 je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2021., 18:47   #9145
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,927
Jedno brzinsko. Imam Noctu-u NH-D15 (mislim!) na Aorus x570 elite i 3900x, međutim pokazalo se 32gb kao usko grlo (nepitajte, virtualke pojedu pola)... a kutiju nisam otvorio dosta dugo... uglavnom, otvorih sad, pa mi se neko sjecanje vratilo, kao da sam imao problema kod montiranja Noctue nakon ubacenih RAM-a... fotkao, ali ne vidi se najbolje

https://i.imgur.com/s3LawOu.jpg

Uglavnom koliko se sjecam 2x 16 je u slotovima 2 i 4 jer kad je bilo u 1, ili sama Noctua ili ventilator na njoj nije sjedao kako spada... Pa eto, zanemarimo li prasinu: ima li tko sva 4 slota popunjena sa navedenim RAM-om (Corsair CMK32GX4M2B3200C16) i ovim hladnjakom, odnosno da li se moze upiknuti jos 2 keksa ili mi je jedina opcija zamjena za 2x 32 ?

Nastavak na isto pitanje, ako je 2x 32 jedina opcija, radje ne bi skidao Noctuu skroz, da li bi se dalo zamjeniti samo ova 2 keksa onda bez skidanja cijelog hladnjaka?

edit: macro macro s blicem, pa izgleda kao da vent stoji. bit ce tu ciscenja, ali svejedno ne bi skidao sam hladnjak i mjenjao pastu ako nije o glavu. https://i.imgur.com/7TqaQim.jpg
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2021., 18:55   #9146
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 3,854
IMHO ne bi trebal imati problema, jer lako digneš ovaj prvi ventilator (koji je odmah iznad memorije), za koje rebro gore i to je to.

Uvijek možeš prvi ventilator složiti da bude straga, ako baš nikak ne bude pasalo, mada naprijed ispod prvog "tornja" ima (po visini) dosta mjesta za memoriju.

Hladnjak nudi mogućnost (vodilice) da se kopče za ventilatore lako pripašu po cijeloj visini, rebro po rebro.

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 30.03.2021. u 19:01.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 30.03.2021., 19:01   #9147
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,927
Dakle po tebi bolje uzet još 2 ista keksa 2x 16 nego ići na 2x32 nova. A izgleda da da, izgleda da ce se dati staviti vent malo iznad i rijeseno. Samo ne kuzim zasto onda sad nisam bio stavio u slotove 1 i 3 umjesto u 2 i 4... mozda je bilo jos nesto...
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2021., 19:04   #9148
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 3,854
Kod mene je 4x8GB i sve fino paše, jer ovaj Corsair je ipak standardne visine, mada je u mojem slučaju drugi hladnjak u pitanju, ali ispod Noctue imaš napretek mjesta.

Prije nego kreneš u kupnju, skini samo taj prvi ventilator i provjeri kakva je situacija s mjestom, da ne kupuješ bezveze skroz novu 2x32GB memoriju, a možeš samo ventilator malo pripasati i nadodati 2x16GB.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 30.03.2021., 19:55   #9149
dakky
Uptime freak
Moj komp
 
dakky's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Ri, Cro
Postovi: 1,927
izgleda da nije problem u visini nego u rebrima koja doticu sam RAM po sirini koji je nesto deblji zbog heatspreadera. Mozda je problem u maticnoj, mozda je utor za ram na x570 aorus elite 1-2mm preblizu CPU i zbog toga ne stane u taj prvi slot... to mi ima vise logike...

edit: probam preslozit prvo u slot 1 i 3 pa ako stane bez problema uzmem jos 2 keksa. najbolje tako, ako ne ide, bar znam na cemu sam... izgleda da ovako "napamet" nece ici.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2021., 09:39   #9150
deevzg
informatički suradnik
Moj komp
 
deevzg's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2021
Lokacija: novi_zg
Postovi: 64
upit za apgrejd grafičke, imam ryzen 1600af i b450 ploči , koja bi grafa bila max , a da proc ne koči ?
deevzg je online   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na