|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2012
|
Kućni WiFi i 802.11n brzine
Pozdrav ekspertovci. Imam par pitanja u vezi b/g i n mreža. Naime, trenutno imam t-comov thomson ruteru i na 802.11b/g-u u LAN-u uspijevam dobiti oko 2.5MB/s u prijenosu. Stvar je da sam si kupio multimedijalni player i preko wifija mi je to jednostavno malo za streamat HD. Žica mi nije moguća radi raznoraznih stvari. Razmišljam si uzet najjeftiniji 802.11n AP (ima ih već od 200kn) i žično ga spojit na ruter pa sve to slat preko njega. Sad jel tko u praksi probao ili mjerio stvarnu razliku između g i n standarda? Naravno ne pušim one labaratorijske "up to 150mbps", nego me zanima real world stanje tj. propusnost i koliko je sve to izvedivo? Inače "server" mi glumi obični windows share na win7 mašini koja je spojena žično na ruter. fala i pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Osjetno brže. Dva najjeftinija Airlive uređaja sa jednom antenom (oliti 1T1R) su išla oko 5,5 MB/s, ako se dobro sjećam. Moraš paziti da nema gužve na tom kanalu koji koristiš i oko njega, enkripcija strogo mora biti WPA2 AES. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
i više od toga, ide to i preko 10 ![]() No, ja bih ti ipak preporučio žicu, a pretpostavljam da je problem u bušenju zidova i slično no to sve lako premostiš s powerline adapterima. Ja sam konkretno s ovim najjeftinijim modelom Planet adaptera bez frke napravio ovo što ti trebaš, baš za media player. S onim najskupljim sam dobio praktički ekvivalent ovog n standarda s kata na kat, imao sam stvarni transfer preko 10 MB/s, a za nekih 500kn imaš Dlinka, s njim možeš i susjeda umrežiti ako treba ![]() Tak da, ako je samo problem zidovi i slično - ovo ti je bolje riješenje od n wifia. I radi provjereno i za IPTV signal tipa maxtv, amis, optima tv itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Sranje su zidovi i podloge, a drugo je da player nema LAN RJ45 karticu nego samo ugrađen b/g/n WiFi što bi reklo da moram ić na USB->LAN rješenje a to mi je od skuplje od n AP opcije koja mi će mi kasnije ostat za ostale WiFi uređaje po kući. Ma 5-6MB/s mi je dosta. Za gužve po kanalima nije problem jer sam jedini u okolici. ![]() Budem si uzeo n AP. Hvala obojici. edit: Aj kad smo već tu da upitam koja od ova dva AP-a uzet pošto im je cijena praktički ista: TP-Link TL-WA701ND http://www.diskont24.com/product.php?productid=114009 ili EDIMAX EW-7228APn http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=10105 Razlika je da TP-Link ima Atheros chipset, a Edimax Ralink chipset i 5 portni switch. Nekako mi TP-Link djeluje ozbiljniji pa ciljam na njega (koliko god to može biti ozbiljno za ovu paru ![]() Zadnje izmijenjeno od: lokoloko. 21.10.2012. u 20:26. Razlog: nadopuna |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Ovo i mene zanima jer konkretno priko SX763 FullHD nekad i HD trokira. FHD uvik a HD ponekad (ovisno o bitratu). Konkretno oko 5Mbps mi je peak, a tek transfer to je nemoguće odradit za realno malo vrimena. LAN je ok rješenje ali kablovanje je problem. Zanima me sljedeće (naravno onaj ko ima) 300Mbps 802.11n > 802.11n (300Mbps karticu) kolike su brzine (peak) 150 Mbps 802.11n > 802.11n karticu kolike su brzine? Jer se dvoumim između toga, a razlika je poprilična u cijenama kartica i uređaja... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Administrator
|
zrak ko zrak, dok ne izvršiš mjerenja na licu mjesta nećeš znati. Mogu ja dobiti kod sebe miljon nečega, to isto ti kod sebe spojiš i imaš pola od moje brzine jer imaš neki vražji komad metala ili sličnoga u blizini koji ti slomi signal na pola. No generalno se možeš otprilike držati ovoga: http://kb.netgear.com/app/answers/de...and-throughput Edit, sad baš bacio oko kod sebe - AP mi je kat ispod, spojen na 120Mbps i dobijem negdje oko 6 MB/s. Zadnje izmijenjeno od: tor. 21.10.2012. u 21:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
OK to kužin, ali okvirno me zanima. Jer HD signal je prioritet ali nikako ga ne mogu dobit priko 802.11g. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ne znam jel još ima fora da bi bilo idealno da su u toj mreži svi uređaji n standard inače cijela priča je li-la... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Moj Linksys E3000 i uz spojene g klijente na mix N modu ide oko 9MB/s na N 300Mbps uredajima. To na nekih 4 metra sa los-om. Morao bi tocno mjerit, al full HD (mkv rip) nije problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Da, znam, ja govorim da mogu biti spojeni razliciti uredaji. Znaci i N i G i opet je kod mene isla brzina preko 9 MB/s u istoj sobi. G uredaj nije vukao neke podatke, samo bio spojen. N mreza na 5 GHz u istoj sobi daje najbolji rezultat, to je preko 12 MB/s. Na vecoj udaljenosti i sa preprekama "stari" 2.4 GHz standard je bolji. Trenutno preko 2 zida i jedne ploce (oko 5 metara) vuce 6MB/s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
Samo da javim da mi je danas stigao AP, složio sam sve i sa media playera u prosjeku dobivam 5.5 MB/s. Nisam još testirao brzine na laptopu, al 720p HD radi bez problema što prije nije bio slučaj. Dignuo sam ftp server na njemu da vidim koliko može potegnut i ovo su rezultati. ![]() Ipak je u pitanju android mini pc (Uhost). Još sa laptopom nisam testirao al i ovo je više nego duplo brže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Administrator
|
jeftinije mu srušit par zidova i postaviti optiku ![]() |
![]() |
![]() |
|
|