|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2011
|
(riješeno) Problem s novom konfiguracijom
Veliki pozdrav svima. Evo nakon dosta lurkanja ovdje po forumu, odlučio sam se registrirati, jer imam problem s novom konfiguracijom, pa mi je potreban stručni savjet. Naime, kupio sam jučer, tj jučer mi je stigla nova konfiguracija iz ADM-a (imate komponente u potpisu), no međutim ima jedan problem. Nakon što sam stavio Windows 7 32-bitne, i otišao na "My Computer" pa na "Properties" vidio sam da mi procesor radi na 2.20 GHZ, a inače bi trebao raditi na 3.2 GHZ. Procesor u pitanju je AMD Athlon II X3 450, koji bi trebao raditi na 3.2 GHZ, ali radi na 2.2 GHZ. Matična ploča o kojoj se radi jest MSI 760 GM-P23FX, dakle AM3+ ploča. E sad me zanima u čemu je problem. Bio sam nazvao danas ADM, ali pošto im je bilo prošlo radno vrijeme, čovjek mi je onako nabrzinu rekao da nađem na Internetu novi BIOS i spomenuo "BIOS Flash". Koliko sam vidio preko SIW-a (gdje sam također vidio da za procesor priše "Original Clock: 3200 MHZ, i Max CPU Speed: 2200 MHZ), BIOS i JEST najnoviji. Također je čovjek spomenuo da pogledam (nisam siguran jeli rekao BIOS, jer je brzo pričao i rekao da im je radno vrijeme do 13 sati, prije nego mi je rekao "Nemojte se ljutiti, ali 13 sati je prošlo i spustio mi slušalicu ![]() Ja se nadam da ćete mi moći pomoći bez one opcije koje me najviše strah, a to je da ću morati komp slati ponovno u ADM. I još nešto. Na jednom drugom forumu sam postavio isto pitanje kao i ovo i savjetovano mi je da isključim u BIOSU "Cool n Quiet" opciju, što sam i napravio, no ništa se nije promijenilo. Također tamo mi je tema preimenovana u "Clock Procesora", što me nekako asocira na prćkanje oko BIOS-a, clockanja i overclockanja, što ja iskreno ne znam raditi, a i ne bih jer je garancija još tu, a znam da se ona gubi ako kvar nastane overclockanjem ili nepravilnim rukovanjem. E sad savjetovano mi je da stavim u BIOS-u multiplier (Kod mene piše CPU Ratio), koji je sada na 11 da ga stavim na 16, ali čim to napravim, zacrveni se taj broj 16 i sa desne strane piše "Not Reccomended", iako se vidi da gore u BIOS-u piše da je procesor na 3200 GHZ. Naravno, nisam stisnuo "Enter" ni ništa, nego sam samo vratio nazad do 11, i izašao iz BIOS-a. (BTW, također svaki broj iznad 11 koji stavim za CPU Ratio, je crven i piše "Not Reccomended" sve dok ga ne vratim nazad na 11, onda je sve ok) Sve u svemu, nadam se da ćete mi moći pomoći oko mog problema i da ćemo ga moći riješiti. Eto, to je moj problem. Hvala unaprijed, Boky
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Pa eto locirao si sam problem. Taj procesor bi i trebao raditi na x16 mnozitelju, ako ga je tebi zbog nekog razloga ploca stavila na nizi mnozitelj stavi na 16 i bok. Apsolutno nemas straha da ces nesto sprzit ili tako nesto. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ok. Dakle rečeno mi je ovako. Da napon ne diram ako ne prelazi interval od 1,4 V. Kod mene je 1,368 pa do 1,376 V i to je to. Također je rečeno da FSB fixiram na 200, što mislim da već jest ili je eventualno na Auto.....i još da memorijski množitel/djelitelj prilagodim da memorija ne ode nekuda visoko. E sad...što je to memorijski množitelj? (sorry ljudi, stvarno sam laik). Jel to ono što piše CPU-NB Ratio ili nešto drugo? Ili u biti ja samo mogu otić u BIOS, stavit množitelj 16 i to je to. Jel ono.....stvarno me strah prćkat po tom BIOS-u, pa da se ispostavi da je nekakav kvar bio u samom sastavljanju ili do prodavača, a onda sam ja išao prćkat po BIOS-u i nešto zeznuo, pa ode garancija.....
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Dobro su ti rekli, ali nemoj previse razbijat glavu s tim. ![]() Nakon toga ako hoces biti mirne duse skini AIDA64 i provjeri jesu li sve postavke na mjestu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Master of the VCR
Datum registracije: Oct 2007
|
a btw, ne može ti otići jamstvo jer si prćkao po biosu...
![]() |
#6 |
Registered User
|
Sve je u redu zasada. Multiplier je na 16 i sve je ok, zasada. Hvala svima na savjetima i pomoći.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|