|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
(riješeno) Potencijalni problem sa matičnom
Kod frenda imam situaciju da nikako ne mogu dobit komp da radi stabilno. Spaja se na 82cm LCD i nakon otklanjanja početnih problema uspio sam ga dobit da radi normalno, ali za dva dana je bio mrtav. Ustanovili da je riknulo napajanje, stavili dobrog starog Fortfona 350 pnf i sve radi, i opet za dva dana ista priča. Digne se do windowsa i nakon par sekundi se zbrejka, ljubičasti pixeli po tv-u i reset. Zatim napravim clear CMOS i sve radi normalno. Do prvog gasenja i ponovnog paljenja i onda isti simptomi. Znači komp radi samo sa čisto resetiranim biosom, a naravno u biosu nista ne diram, sve je na default. Inace konfa je sastavljena od raznih dijelova različite starosti ![]() Mbo:ASrock neki jeftilen star 4 godine CPU Dual core Celeron-novo RAM:2gb Gskill -novo +1 gb neke starije(2g) PSU:Fortfon 350 PNF-star 2g HDD:hitaci 320 gb star 2 g i WD 160gb star 3 godine VGA ATI Sapphire 4850 stara 3 godine Problem je nekako vezan za MBO a i ona je najstarija pa nekako sumnjam na nju? Znači nakon reseta biosa sve radi ok, napravi se on/off i komp se cim uđe u win zbrejka, pikseli po cijelom ekranu i onda reset. Ponovo reset biosa i sve radi normalno. Naravno do on/off i pet isto ![]() Sve ideje/savjeti dobro dosli ![]() Hvala i LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
1. Sve na default stavit 2. Latencije stavit prema najsporijem modulu 3. Dignit najnoviji BIOS 4. Provjerit grijanje |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
1. Sve je na defaultu, odnosno nakon reseta biosa nista ne mjenjam, tj uopce ni ne ulazim u bios. 2. Mislim da su nakon reseta biosa latencije stavljenje po sporijem modulu 3. I o tom sam razmisljao 4. Mislim da se tu nema sta grijat, grafička radi samo u 2d, cijeli komp sluzi za glazbu, filmove, office i internet. Komp ce doci danas kod mene, pa cu onda imat malo vise vremena da se pozabavim njim, a vi slobodno dajte jos neke ideje i prijedloge sta bi tu moglo bit uzrok. Hvala i lp ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Misliti je dreq znati ![]() Dok ti dođe taj komp ispuši ga, prema oznaci mem modula provjeri koje su def latencije i po potrebi ih postavi prema sporijoj memi ko što je Baja reko, da možeš stavit zadnji BIOS bilo bi odlično, probaj upiknuti drugu grafičku. Dok ti dođe komp napiši o kojim se točno komponentama radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Malo mi je cudno to sto nakon reseta biosa sve radi normalno, i nakon on/off se se zblesira. Logično je da se nakon on/off u biosu nebi trebalo nista mjenjat, ali izgleda da se nesto dogodi i komp ne radi normalno, tj ne radi uopce. Sutra ga dobijem, ali idem na put i nece me bit par dana, pa cu malo pročačkat, svakako javim sta je bilo. Hvala i LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jan 2010
|
sličan problem sam i ja imao na jednoj ploči naime nakon restarta ili shutdowna komp nije boot-aka nema slike prethodno kupljena druga graficka nakon odabira opcije load optimized settings u biosu ili je tako nesto bilo Komp radi ko zingerica |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Evo, ulovio sam vremena i malo istestirao problematični komp i na moje veliko čudo komp radi bez ikakvih problema. Maximalno sam ga opterećivao, resetirao, palio i gasio, ištekivao iz struje i nisam ga uspio srusit. Dodje frend po nejga sve mu pokazem, objasnim, odnese ga doma komp radi 2 sata, ugasi ga, i pri sljedecem paljenju opet isti simptomi, dodje do windowsa i onda se zbrejka. Ovo vec spada u SF, jer kako kod mene radi a kod njega zajebava? Jedina razlika je u tome sto on komp spaja na LCD 82, a ja na 24 monitor, rezolucija je ista 1920x1080. Primjetio sam da komp ne baci sliku prvog post screena, nego je crna slika i onda opčinje "starting windows" i onda udje u win. U biosu nisam nasao opciju "load optimized settings" nego samo "load default settings" a to default postavke na kojima ionako vec i radi. Bios je tako siromašan opcijama da uopce nema latencije memeorije vec samo FSB i PCE sabirnica. Ideje? Hvalal i LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pitaj ga jel mu komp i tv spojen na isti šteker preko produžnog, također vidi da nema možda onaj chunga-lunga / poljski šroteks produžni. Neka provjeri u manualu od tv koje rezolucije i freq "prima" tv, za test nek proba 1366x768 ili 1280x800. Ako nema slike do winsa očito je tv spojen na secondary izlaz koji proradi tek kad se dignu drajveri, na primarnom izlazu bi morao imat sliku još u BIOS - u. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Ovo sto nema slike do win se događa kod njega, ali se događalo i kod mene di je komp bio spojen na moj monitor i to mu je bilo primarni i jedini monitor. grafa DVI->hdmi TV Ne vidim kako bi to moglo utjecat, posto komp kod mene radi a kod njega ne radi. Morat cu ja dobro pregledat kakve on to produzne ima ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
Citiraj:
Na kraju su mu u servisu promjenili grafu i nakon toga nikad nikakvih problema, sve komponente su u drugim racunalima radile perfektno a njegova kombinacija je podmuklo gremlinski zajebavala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Problem stvarno fustrira, jer nikako nemogu detektirat sta nije u redu i zasto se to dogadja. Danas cu vidjet kak je to sve spojeno po utičnicama, pa ako se ni onda ne rijesi idu matična i grafa u zamjenu, iako mi je to glupo mjenjat jer sve radi. Kod mene, ali kod njega eto nazalost ne radi ![]() Puno hvala svima, ako netko ima jos neku ideju neka slobodno napise. LP |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Koko, imas pivu ![]() Na kraju se ispostavilo da smo zamjenom baterije rijesili problem. naravno prije toga smo ga štekali po cijelom stanu i utvrdili da nije problem sa utičnicom. Uzeli smo bateriju iz starog kompa i zacudo sve radi ![]() Ali ostaje jos pitanje zasto je kod mene sa starom baterijom radilo a kod njega nije ![]() Uglavnom puno hvala svima na prijedlozima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Samo da javim, ipak nije rijeseno. Nakon stavljanja druge baterije komp je radio par dana i opet isti simptomi. Kupili novu bateriju i nakon 2 sata isto. Tak da sad planiramo uzet novu ploču. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Uzeo sam bateriju koja je dosla orginal sa pločom i izmjerio 3.15V, potpuno nova baterija ima 3.35V, znači nije bas tak potrosena. A ove baterije CR2032 se ako se ne varam ne pune. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ne varaš se, CR2032 se ne pune, nekad davno se koristilo male NiCd koje su se radom dopunjavalo. Možda je mobo u banani pa između ostalog relativno brzo isprazni bateriju ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Baterija koja je bila nam atičnoj, znači stara je cca 4 godine je imala napom 3.15 V, a to mi se ne čini nekak prazno. Uglavnom kupili smo novu matičnu i za sad sve radi kako treba. Hvala svima jos jednom ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|