Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.04.2008., 19:49   #511
infinity
Guest

Citiraj:
Autor Pippincro Pregled postova
Evo prije par sati je dosao i moj iz vemila (zvao sam prije 2 dana da provjerim jel imaju na raspolaganju i rekli da je jedan upravo u Cakovcu i spreman za prodaju ), bez bad pixela.

Moram reci da sam doslovce sokiran. U pozitivnom smislu. Kakva je to "grdosija"... kakva kvaliteta slike, kvaliteta panela... Jednostavno ni lipe nezalim.

Upravo mi radi paralelno s starim 19" LG L1900J i razlika je doslovce astronomska. Budem probao neke slike s digitalcem sutra staviti.

Ako netko zeli neke testove (a da nisu vremenski prezahtjevni) samo pitajte.

Lenovo

hehe ja se jos uvijek klanjam svome Slika ostra da glava boli.. a i ovaj BP me ne smeta... nisam jos imao priliku ostaviti monitor par sati upaljen tj. preko noci sa onim softwareom Nemam .. hmm.. uvjete
  Reply With Quote
Staro 11.04.2008., 19:58   #512
ReNNO
Premium
Moj komp

ReNNO's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Pippincro Pregled postova
Evo prije par sati je dosao i moj iz vemila (zvao sam prije 2 dana da provjerim jel imaju na raspolaganju i rekli da je jedan upravo u Cakovcu i spreman za prodaju ), bez bad pixela.

Moram reci da sam doslovce sokiran. U pozitivnom smislu. Kakva je to "grdosija"... kakva kvaliteta slike, kvaliteta panela... Jednostavno ni lipe nezalim.

Upravo mi radi paralelno s starim 19" LG L1900J i razlika je doslovce astronomska. Budem probao neke slike s digitalcem sutra staviti.

Ako netko zeli neke testove (a da nisu vremenski prezahtjevni) samo pitajte.

Lenovo
Za nekih desetak dana i ja cu preci na ovog lenova.
Prelazim sa LG L1770 te cu vjerovatno osjetiti veliku razliku.
ReNNO je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2008., 20:39   #513
ZMAJ
Premium

Datum registracije: Jan 2003
meni stari danas u 18:30 rekao da je vidio reklamu da je danas do 19:00 u mikronisu promocija ovog monitora... bas se u pravo vrijeme sjetio

jel zna itko dal je negdje izlozen mozda?
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2008., 10:17   #514
Trillian
Premium
Moj komp

Trillian's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
U Mikronisu je izložen i rekli su da imaju dovoljno komada za sve.

Još danas je spojen na laptop ( i to kakav... X300 )

a kasnije ce biti spojen na tuner gdje je shit slika. Evo fotkao sam taj tandem malo i mogu reći da je oboje Lenovo radi mrak stvari.

http://img220.imageshack.us/img220/1589/dsc00152es2.jpg

http://img91.imageshack.us/img91/8844/dsc00150kz0.jpg
Trillian je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2008., 10:20   #515
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Kako tekst izgleda na tom monitoru i kako igre izgledaju na 1650x1080?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2008., 12:26   #516
Trillian
Premium
Moj komp

Trillian's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Buger Pregled postova
Kako tekst izgleda na tom monitoru i kako igre izgledaju na 1650x1080?
Tekst izgleda odlično...čak i veće nego na mom laptopu koji ima IPS visoke rezolucije...

...igre nebih znao, ali kad vidim ove boje sumnjam da je lose...
Trillian je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 14:49   #517
niramx
Registered User

Datum registracije: Apr 2008
Hm, zanimljivo... vidim da se neki dive oštrini slike Lenova....imam ga doma i slika mi je mutnjikava. Samsung 2232BW na kojem radim u firmi je oštriji. Sada ste me zabrinuli da nisam dobio neki banana primjerak.
E da, još jedna stvar...jel imate neke ''demonske'' zvukove kada vam je Lenovo u standby-u!? Nešto što zvuči kao piljenje drva, nekakvo tiho pištanje čija glasnoća varira??
niramx je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 14:55   #518
ReNNO
Premium
Moj komp

ReNNO's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Jel ti radi na nativnoj rezoluciji.
Postavi na 1920x1200
ReNNO je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 15:02   #519
niramx
Registered User

Citiraj:
Autor ReNNO Pregled postova
Jel ti radi na nativnoj rezoluciji.
Postavi na 1920x1200
Ma radi of kors...nisam početnik! ;-)
Velim, mutnjikav je pa me čude izjave da je oštar. Naime isto sam primjetio još davno na crt-ima kod samsung mb i nf serija pa sam mislio da je to i tu slučaj. Mb serije su imale isprane boje i oštriju sliku, a nf trinitron cijev, bolje boje i mutniju sliku.

Btw, grafulja je rade3850 od powercolora ako išta znači...
Staro 16.04.2008., 15:24   #520
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor niramx Pregled postova
Ma radi of kors...nisam početnik! ;-)
Velim, mutnjikav je pa me čude izjave da je oštar. Naime isto sam primjetio još davno na crt-ima kod samsung mb i nf serija pa sam mislio da je to i tu slučaj. Mb serije su imale isprane boje i oštriju sliku, a nf trinitron cijev, bolje boje i mutniju sliku.

Btw, grafulja je rade3850 od powercolora ako išta znači...
Vjerojatno imas primjerak s kojim je ekipa iz skladista igrala fucu.....
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 15:45   #521
niramx
Registered User

Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
Vjerojatno imas primjerak s kojim je ekipa iz skladista igrala fucu.....
hehe, biće repriza ''masakra motornom pilom'' ;-))
Staro 16.04.2008., 21:41   #522
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ja sam isto čuo pritužbe da je slika mutna i da su neki ljudi požalili što su dali toliko za njega. Ne znam što da sad mislim jer je taj monitor bio moj sljedeći izbor. Možda su ipak glasine o savršenom lcd-u sa s-pva matricom i sva ova euforija na forumima stvorili placebo efekt kod korisnika i utjecali na objektivnost njihovih dojmova. Ok boje su možda izraženije nego na tn matricama, ali sad me prvenstveno zanima što je s tom oštrinom/mutnoćom.

Zadnje izmijenjeno od: Vasili. 16.04.2008. u 22:22.
Vasili je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 21:50   #523
marq20
Premium
Moj komp

marq20's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Vasili Pregled postova
Možda su ipak glasine o savršenom lcd-u s ips-om
taj monitor ima S-PVA
marq20 je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2008., 22:19   #524
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Citiraj:
Autor marq20 Pregled postova
taj monitor ima S-PVA
Da lapsus, hvala
Staro 17.04.2008., 01:47   #525
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ja kad sam ga gledao a bilo je 10etak min imo je cist okey sliku nista losije od druga dva pva monitora koja imam... tako da sumnjam... mozda neki losiji primjerak tko god je pratio ovu temu zna za to da ovisi o primjerku a ne o modelu monitora kakav ce koji imat sliku... jbg tako je kako je lutrija od 3400kn
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2008., 12:41   #526
Punio4
Premium

Punio4's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
I dalje mi nije jasno kako LCD može imati *mutnu* sliku, osim u iduća 3 slučaja:
- spojen je preko VGA
- nije nativna reza
- nije nativni refresh rate
Punio4 je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2008., 01:05   #527
kiki555
Registered User
Moj komp

e ovako ljudi:

Lenovo L220x - mali osobni review

Monitor sam kupio prije 10-ak dana u Vemil-u - naravno, dali su mi da ga pogledam, doduše, bio je spojen preko VGA porta, ali za provjeru BP to ionako nije bitno.
Pohvala prodavaču koji je imao živce dva puta vaditi monitore i spremati ih (naime, nisam bio jedini koji je u tom trenutku bio zainteresiran za dotični monitor).

Tehničke specifikacije

Da ne duljim po forumu, najbolje je da posjetite ovaj link:

http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/c...895F826C34447E

Dizajn i završna obrada

Matrica se nalazi unutar vrlo čvrstog plastičnog kućišta koje se oslanja na također vrlo robustno postolje. Monitor dolazi "u komadu", dakle nema onog ponekad mukotrpnog sastavljanja postolja.
Sve to skupa izgleda možda kao oklopno vozilo, ali isto tako i ostavlja dojam robustnosti i dugovječnosti.
Uglavnom, monitor nije neki šminker sa glossy završnom obradom i aerodinamičnim izgledom, ali to je na kraju krajeva i najmanje bitan detalj jer se o ukusima ne raspravlja (meni osobno se sviđa jer ne skuplja prašinu i otiske prstiju poput nekih samsunga npr.)

Monitor se može spojiti preko VGA i DVI kabela (uključeni DVI kabel i DVI-to-VGA konektor). Također se nudi i USB-hub sa ukupno 4 proširenja (2 s donje, 2 s lijeve bočne strane).

Moram ovdje napomenuti i odličan cable management (dobiva se posebna plastična spirala za povezivanje kablova)

Ergonomija i softver

Upravljivost monitora je odlična, tj. dopušta sve - od običnog naginjanja (oko horizontalne osi) preko zakretanja (oko vertikalne osi) i namještanja po visini sve do pivotiranja do portrait moda. Tu se nalazi i odličan softver koji će automatski prebaciti sliku iz landscape u portrait. Osobito dobro za pregledavanje i obradu slika.
Prvi puta sam mogao otvoriti cijelu web stranicu net.hr (bez potrebe za skrolanjem).

Na prednjem dijelu se nalazi 5 tipki za navigaciju po meniju (koji je meni osobno malo nespretno izveden, ali zato dolazi sa odličnim softverom s kojim sve rješavam u Windowsima)

Softver (OnScreen Manager) osim svjetline i kontrasta te preddefiniranih postavki za boje dozvoljava i proizvoljno namještanje komponenti R,G,B (te R,G,B black level). Uglavnom, ovo funkcionira vrlo dobro i vrlo brzo se mogu namjestiti željene postavke.

Prikaz boja, osvjetljenje, kontrast

Prikaz boja je odličan, sve boje su dobro definirane, jedini problem može eventualno predstavljati nešto zasićenija crvena u tvorničkim postavkama, no to se lako može namjestiti u OnScreen Manageru.
Kontrast je, kao što i dolikuje kvalitetnoj S-PVA matrici, izuzetno dobar. Prikaz crne i bijele boje je vrlo uvjerljiv.

Moram napomenuti da se ipak pojavljuje vrlo lagani banding, koji se međutim u normalnom radu, osim ako niste grafičar koji radi baš sa gradijentima, ne može primijetiti niti će vam smetati.

Osvjetljenje je vrlo jednolično, jedino se na sasvim crnoj podlozi može primijetiti vrlo vrlo mali backlight bleeding
u gornja dva kuta. Ovo je međutim toliko minijaturno da će smetati stvarno samo najvećim picajzlama (ovdje naravno isključujem profesionalce koji će ionako posegnuti za skupljim monitorima).

Ponašanje u svakodnevnom radu

Monitor koristim za svakodnevni rad u Windowsima, pretraživanje Interneta, pregledavanje i vrlo skromnu obradu fotografija te gledanje filmova. U te svrhe monitor služi i više nego dobro, te sam stoga vrlo zadovoljan.

Zamolio bih skeptike oko veličine slova pod nativnom rezolucijom 1920*1200 da pogledaju pod Start-Control Panel-Display-Settings-Advanced DPI settings, te ostale postavke oko veličine i vrsta fontova u Windowsima; da ponekad u Mozilla Firefoxu koriste naredbu Ctrl++; na kraju, možete si pogledati i ove sličice:

Uglavnom oko veličine fontova ne bi smjelo biti problema...

Velika prednost ove rezolucije je naime podrška za Full HD video (koji je čak i nešto manji - 1920*1080). Gledanje filmova na ovom monitoru je pravo uživanje, slika nikad nije bila jasnija. Pogotovo kada se radi o HD sadržaju. Da ne spominjem da se monitor može namjestiti za gledanje iz bilo koje pozicije - s kreveta, s poda, sa stropa ako treba...

Jedina mala zamjerka ovdje bi bila to što se malo više grije, pogotovo prilikom gledanja filmova. No, sve je ipak u granicama normale i to je nužan nus-proizvod rada ovakvog uređaja.

BP-a nije bilo ni od samog početka, a nadam se da ih neće ni biti...

U igrama ga nisam još isprobao, ali i nisam neki zagriženi gamer tako da mi neće smetati visoka nativna rezolucija.

Zaključak i završna ocjena

Ako niste profesionalac koji se bavi gradijentima i sličnim zahtjevnim poslovima, s ovim monitorom nećete sigurno pogriješiti. Ovo je trenutno na našem tržištu definitivno best buy proizvod, jer za cijenu od 3200 kn zaista ima mnogo za ponuditi. To je ipak u trenutku jedini 22" monitor sa S-PVA matricom.
Iskreno, svaka preporuka!

slike u thumbove za ubuduće!
Staro 18.04.2008., 01:37   #528
kiki555
Registered User
Moj komp

isprika za slike, došlo je do zabune prilikom copypaste-anja
Staro 18.04.2008., 08:12   #529
pingmachine
machine that goes ping!
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
imam CRT koji polako "gubi snagu". ako mu nafrljim kontrast da dobijem pristojne boje, slika se zamuti, a nisu ni boje što su nekad bile.

trebao bih očito preći na LCD.

IPS-ova nema apsolutno nigdje (osim kod 20" modela, a nekako mi se mili widescreen) pa ostaje samo PVA. trebam monitor za totalno amatersku obradu fotografija, međutim muči me black crush. koliko je izražen na ovom Lenovu? imam neki čudan osjećaj da mi je bolje uzeti TN baš zbog toga, makar mu vertikala bila užas... još par pitanja: koliko je gamut problematičan u normalnom radu? ako mu se brightness skine do 0, je li to dovoljno (jer obično LCD-ovi sprže oči na svemu što je iznad 0)?

u krajnjem slučaju, postoji li neka dobra duša u Zg-u, negdje na području Centar-Trnje, koja je voljna odvojiti 10 minuta svog vremena da mi pokaže monitor?
pingmachine je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2008., 18:56   #530
...Tihomir...
Premium
Moj komp

...Tihomir...'s Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor pingmachine Pregled postova
muči me black crush. koliko je izražen na ovom Lenovu? imam neki čudan osjećaj da mi je bolje uzeti TN baš zbog toga, makar mu vertikala bila užas... još par pitanja: koliko je gamut problematičan u normalnom radu? ako mu se brightness skine do 0, je li to dovoljno (jer obično LCD-ovi sprže oči na svemu što je iznad 0)?
Zaintrigirao si me pitanjem jer nisam ni znao što je "black crush" pa sam morao googlat ;-)
Nije jako izražen što se lijepo može vidjeti kada ga pustiš kroz testove... ne primjećujem ga u radu.
Što se tiče "prženja očiju" tu moram reći da sam se već bio uplašio jer je jednostavno bolno svijetla slika. Uspio sam dobiti (meni) odgovarajuću sliku ali sam brightness stavio na 5, crvenu boju sam smanjio, i kontrast. Ne razumijem kako bi itko mogao raditi na ovom monitoru duže od sat vremena uz brightness na 100 :-)
Srećom na 5 je ok.
...Tihomir... je online   Reply With Quote
Staro 20.04.2008., 17:00   #531
Vasili
Premium
Moj komp

Vasili's Avatar

Mnogo se ljudi žali na prezasićenost boja. Ovaj tip tvrdi da se to može riješiti do određene mjere, pa evo posta:
http://forums.lenovo.com/lnv/board/m...on&thread.id=2

Zadnje izmijenjeno od: Vasili. 20.04.2008. u 17:11.
Staro 20.04.2008., 17:11   #532
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp

Daddy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Stoji kao sto je i kiki naveo da su boje malo prezestoke out of the box, ali nista sto se ne moze rijesiti (kako kome pase) u roku koje minute.Tako sam i ja napravio.

Sa monitorom sam zadovoljan, dostojno je zamijenio 959NF.
Daddy je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2008., 23:07   #533
Hrci
Premium

Datum registracije: Sep 2006
Evo jutros je i meni sigao, uglavnom ne odvajam se od njega, lol. U svemu se slažem što su kolege napisali, zaista je odličan monitor. No ipak, zanimalo bi me na koje ste parametre postavili, od boje(pogotovo vezano uz zasičeniju crvenu), pa do svjetline i kontrasta u OnScreen Manageru, znam da se radi o individualnom pristupu, no eto, ako se kome da pa nek napiše malo... thnx
Hrci je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 00:00   #534
infinity
Guest

Citiraj:
Autor Hrci Pregled postova
No ipak, zanimalo bi me na koje ste parametre postavili, od boje(pogotovo vezano uz zasičeniju crvenu), pa do svjetline i kontrasta u OnScreen Manageru, znam da se radi o individualnom pristupu, no eto, ako se kome da pa nek napiše malo... thnx
I ja bih molio HVALA!
  Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 17:06   #535
GodsKiller
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
ej ljudi napišite malo kako se monitor ponaša u ne-nativnim rezoluvijama
wide 1680*1050 ili 1440*900
GodsKiller je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 17:15   #536
infinity
Guest

Citiraj:
Autor GodsKiller Pregled postova
ej ljudi napišite malo kako se monitor ponaša u ne-nativnim rezoluvijama
wide 1680*1050 ili 1440*900
Ja sam ga par puta koristio na 1680 rezi i moram reci da nije uopce lose. Naravno, nije savrseno kao na nativnoj, ali je za moj ukus vrlo dobro. Ikone su malcice rastegnute i mooooozda mrvicak mutno. Uglavnom, mozda sam ocekivao vecu katastrofu kad bi stavio na ne nativnu rezu, ali ovo mi se dopalo kako izgleda
  Reply With Quote
Staro 24.04.2008., 17:29   #537
Pippincro
Premium
Moj komp

Pippincro's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Kod mene je dosta loshe na nenativnoj rezoluciji - konkretno na 1680*1050 je slika dosta mutna i cudno izgleda.

U nativnoj rezoluciji je pak sve savrseno (mada kako je i vec prije napomenuto treba se prvo poigrati s postavkama 5-10 min i podesiti boje, ostrinu i osvjetljenje jer out-of-box dolazi to loshe sredjeno), na manja slova se ultra brzo priviknes, a i tu ima opcija podesavanja. Razlika se osjeti kad prelazim s nekog drugog monitora na ovaj, kao odmor za oci.
Moram napomenuti da ne smeta previse ni nemogucnost prikaza u 4:3 formatu, jer se slika sasvim malo razvuce i zaokruzi pa to fakat solidno izgleda - a danas ionako sve igre i programi dolaze s podrskom za widescreen prikaz.

Sta se tice postavka u onscreen manageru, kod mene to ovako izgleda:
boje na 7500k, pojedinacno od boja nista posebno podeseno jer mi odgovara kolicina crvene i ostalog
brightness na 79% i contrast na 85%.

Moze se tu josh puno srediti, ali meni ovako idealno pashe
Pippincro je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 08:24   #538
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor kiki555 Pregled postova
e ovako ljudi:

Lenovo L220x - mali osobni review

Monitor sam kupio prije 10-ak dana u Vemil-u - naravno, dali su mi da ga pogledam, doduše, bio je spojen preko VGA porta, ali za provjeru BP to ionako nije bitno.
.
(snip)
Odličan post

Nego nešto me zanima oko tih bad pixela. Nije vrag da monitor od 3200 kn ne dolazi sa nekom od Zero Pixel garancija, kad si tražio da pregledaš monior prije kupnje? Ili si ti to samo dodatno provjeravao kako ne bi morao vraćati monitor i poštediš se zajebancija ukoliko se pojavi poneki mrtvi pixel?

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2008., 12:36   #539
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
Odličan post

Nego nešto me zanima oko tih bad pixela. Nije vrag da monitor od 3200 kn ne dolazi sa nekom od Zero Pixel garancija, kad si tražio da pregledaš monior prije kupnje? Ili si ti to samo dodatno provjeravao kako ne bi morao vraćati monitor i poštediš se zajebancija ukoliko se pojavi poneki mrtvi pixel?
Ne dolazi, kao ni velika većina (skupljih) monitora.
Imaš na lenovo webu popis modela i dopuštenih BP.
Staro 26.04.2008., 12:57   #540
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
that suckz

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge