|
![]() |
#1 | |
Lijep avatar, jel da?
Datum registracije: May 2007
|
HDD-ovi SMART problem,čudne stvari se događaju.
Daklem ovako: pokušavam vidjeti S.M.A.R.T. data oba diska koja trenutno imam u računalu: Samsung spinpoint kao disk 0 i Seagate barracuda kao disk 1. matična je ASRock AM2XLI-ESATA2 (daklem ova pod moj komp..) E sad, kad god pokušam bilo kojim disk diagnostic toolom vidjeti smart data, mogu vidjeti informacije samo od samsunga, bilo everest, HD tune, speedfan, u HD tune mogu vidjeti informacije o firmware-u samo od samsunga, u Speedfanu isto, bez obzira što mi HD tune nudi u onom izborniku diskova oba diska. Bio sam prekopa čitav bios ali stvar ostaje ista. Još jedna stvar- winsi vide oba diska kao SCSI Disc Device u device manageru. I diskovi niasu u RAIDu... Za kraj, ako pomogne, ono što izbaci speedfan po učitavanju: Citiraj:
![]() Srdačno vaša, Drugarica Desanka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Problem su ti driveri za SATA kontroer koji ga predstavljaju kao SCSI i čuddno je da uopće vidi i samsunga, takva je stvar sa Vista driverima za nvidiju od strata i tamo se ne vide diskovima SMART varijable jer ih vidi kao SCSI...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Nisam rekao da imaš nego da imaš problem sa driverrima jel misliš da Abit, asus ili nvidija sami prave te 3rd pary kontrolere koji se kače na ploče... ![]() Nađi si druge drivere koji ne predstavljaju SATA kao SCSI ako postoje za tvoj čipset/kontroler, ovo sam ti samo kao primjerr problema spomenuo... Ne vidim kaj tu ima bit nejasno oko toga?
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Jel ti mene zehe... ili kaj? Pa to ti i govorim bogte znam da je na ploči to je 3rd party kontroler integriran na ploči - dakle radi ga neko za proizvođača matičnih, bio to silicon, VIA ili neko nti i za sve njih je isti driver samo malo izmjenjen i za sve je isti princip drivera... Ma znaš kaj uostalom odi i kupi si drugi disk ovaj sigurno crkava i zato ne prijavljuje smart... ![]()
![]() |
#7 | |
Lijep avatar, jel da?
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
U BIOS - u opcija RAID postavljena na non-RAID, interni SATA uređaji (HD) bi trebali biti spojeni na SATAII_BLACK i SATAII_BLUE konektore (SATAII_RED i SATAII_ORANGE su predviđeni za eSATA priključke na stražnjem I/O portu, vidi manual). Driveri pretpostavljam uredno instalirani? Kod nekih proizvođača hd S.M.A.R.T. je inicijalno isključen i treba ga uključiti sa original diagnostic alatom. I prozori i speedfan oba diska vide kao RAID iako ti kažeš da nisu postavljeni u RAID polje i to je osnovni razlog zašto vidiš S.M.A.R.T. data samo za prvog. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Lijep avatar, jel da?
|
Citiraj:
Sata driver instaliran, RAID nije(pri instalaciji winsa nisam instalirao raid driver na F6.), ali AFAIK nije niti trebao s obzirom da nisam htio ih staviti u RAID. ![]() Smart je aktiviran za oba diska. Sad kaj da radim, da reinstaliram windows... ![]() Zadnje izmijenjeno od: Desanka Šakić. 11.02.2008. u 13:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Opcija F6 prilikom installa nije samo za RAID, ista služi i za driver od SATA kontrolera. Prilikom instalacije zaboravio si provjeriti postavke u BIOS - u i ostala ti je default vrijednost za SATA Operation mode na RAID, vidi manual. Napravi disketu za F6 opciju, prebaci spominjano na non-RAID i novi install prozora. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|