|
![]() |
#1 |
destabilizator provokator
Datum registracije: Aug 2007
|
Formatiranje diska: quick ili full?
Naravno, znam kako se formatira disk, no zanima me koja je razlika između ova dva načina (osim u brzini), te kada treba preferirati jedan a kad drugi način formatiranja? Jel bi netko htio malo pojasniti? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2007
|
Quick ti brise samo zapis da datoteke postoje na disku ,,iliTi,,kad napravis quick normalno sformat. te kasnije ih pregazis ih snimanjem drugih podataka. Full samo ime kaze!:P ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
kenova?
|
Uvijek sam radio full format, tako da neznam što i koliko toga quick opcija brise no pretpostavljam da je nesto slicno ovome - formatiranju usb-a(pretpostavljam da je tako za sve storage komponente) kada odaberes opciju quick i desni click na"what is this"? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
brijem da ako radis quick format, onda ne ide preko tih podataka glava diska, vec samo preko zapisao o tim podacima... bed je da se moze 'vratiti' te podatke s par klikova misem(jer su oni i dalje tu, samo ih winsi ne vide)... a ako ides na full, onda glava bas predje preko tih podataka i brise.... pa je malo teze vratiti podatke(RAK i ekipa mogu i to 'vratiti' vjerojatno) najbolje ti je full format, pa napuniti disk svakakvim glupostima(spotovi,slike) i onda opet full format... na taj nacin si barem malo sigurniji da netko nece naici na tvoje podatke (ako prodajes neki disk recimo....)
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
ma za podatke znam kako se spašavaju, to mi je najmanji problem, oni se vrlo lako spašavaju, bez obzira kako se formatira, nego me zanima da li je QUICK formatiranje pouzdano, jer sam negdje čuo da za razliku od QUICK formatiranja, FULL formatiranje provjerava svaki izbrisani dio da možda nema bad sektora, dok QUICK to ne gleda i zato FULL traje mnogo dulje evo tek sam sad vidio ovu sličicu koju je stavio Fatal Error, znači izgleda da sam imao pravo, sad me zanima kad se preferira koji način formatiranja? Dajte ljudi malo se smirite, ja sam proba taj disk jer mi ga je Raz dao.Inače diske se vidi u BIOS-u.Tako da dosta priča mora/treba i sli. radit.Disk na mojoj matičnoj radi ja sam mu ga prebacio na 1.5Gb/s i disk radi.Tako da nema gluposti o ne znaju i sl. Inače disk normalno boot-a i koristio sam Hitachiev utility da ga prebacim.Sada T7K500 radi bez problema, znači problem je riješen! BTW on je na originalnim postavkama SATA2 to je provjereno! Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.10.2007. u 16:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
kenova?
|
Hm...Kad bi povezao sve ovo napisano ja bi dosao do zakljucka da quick radis onda kada:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Razlika između quick i full formata: Svaki disk, ima na sebi tkz. Indeksno polje i prostor na kojem se zapoisuju podaci. Indeksno polje se može zamisliti ko matrica unutar koje se nalaze podaci, odnosno adrese svakog podatka zapisanog na sam disk. Prilikom quick formata, briše se ta indeksno polje a ne disk. U windowsima kad to napravite pokaže vam se da je disk prazan, upravo jer komp ne kuži gdje su podaci jer nema za njih adrese Full format briše i indeksno polje i cijeli disk, znači potpuno brisanje Low level format je brisanje diska, odnosno ispunjavanje diska samo nulama, ponekad to zna pomoči ako se naprave bad sectori, ali rijetko. I samo formatiranje traje dosta dugo |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Al ste ga svi nasrali pizdarija da je to za nevjerovat. Differences between a Quick format and a regular format during a "clean" installation of Windows XP When you choose to run a regular format on a volume, files are removed from the volume that you are formatting and the hard disk is scanned for bad sectors. The scan for bad sectors is responsible for the majority of the time that it takes to format a volume. If you choose the Quick format option, format removes files from the partition, but does not scan the disk for bad sectors. Only use this option if your hard disk has been previously formatted and you are sure that your hard disk is not damaged. Low level format Kako napraviti low level format diska? Na ATA diskovima, nikako, ili barem nikako za Johna Doea. Low-level format je proces koji se radi samo jednom i to kad je disk proizveden i spreman za uporabu. Ako se pak korisnik odluci iz nekog posebnog razloga za low-level format (kod posebnih zahtijeva SCSI diskova sa LLF/RLL metodom zapisa, obicno se radi o nekim visoko egzoticnim sabirnicama, Motorola MVME i slicno), doticni program mora biti napisam za EGZAKTNO isti model diska na kojem se LLF izvrsava. U protivnom, majblaze lose sto vam se moze desiti je to da je low-level format potpuno ignoriran. Nadalje, moze se desiti da low-level format samo pobrise podatke, tj. ucini efekat isti obicnom formatu sto dakako znaci da nije uspio ponovno napisati ID informacije sektora ili specificne sistemske informacije. Kao worst case scenario, low-level format moze unistit/krivo definirat vitalne diskovne informacije (kao dijelovi firmwarea vezani uz geometriju diska, embeded servo podatke i slicno) a posljedice toga su neispravan disk. Najbolji slucaj je kad se low-level format izvrsi pravilno tj. kad su sektori ponovno napisani, sto je nazalost vrlo rijetko. "Low level format" koji spominju hakeri po forumima nije nista drugo nego zero fill programcic koji ispunjava disk nulama i eventualno moze popraviti kojekakve stete nastale pogresnim particioniranjem i slicno.
![]() |
![]() |
#10 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Dakle, da se nadovežem na Bubbu, quick format briše samo FAT (File Allocation Table), tj. "tablicu" u kojoj su pohranjene informacije o datotekama na toj particiji. Sve ostalo ostaje netaknuto. Evo ukratko još jednom, ali malo preglednije: quick format - briše samo FAT full format - briše FAT, podatke i skenira bad sectore zero fill format - briše FAT, podatke, MBR, logičke bad sectore, particije,... i disk se dovodi u stanje u kakvom je bio prilikom kupnje
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
zao mi je ako ikom smeta dizanje stare teme al ne znam gdje bih pitao: ako znam da mi disk ima nekih bad sectora a zelim staviti xp gore(na doticnom disku od 20gb bi se samo vrtili winsi i utorrent dok bi svi podaci bili na drugom disku), dali ja mogu samo pri instalaciji izabrat full format pa ce on sam oznacit te bad sectore i nista ne stavljat na njih i sve 5? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
u teoriji....pod win ne bas, pod linuxom upitno ali s vecom sansom. bolje nadji 2GB bez bad sectora i samo na njima napravi particiju. Bit ce ti dovoljno za winxp i par programcica. Koliko ce dugo raditi ovisi, neki diskovi dobiju par BS i tako rade jos pun k, drugi brzo dobiju jos toliko BS da postanu neupotrebljivi. S obzirom da takav ispravan disk nabavis za 20-30kn pitanje je isplati li ti se zajebavat s time i cekat dan kada i taj ispravan dio vise nece biti ispravan. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|