|
![]() |
#1 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
Particioniranje 250GB diska
Dobio sam nedavno novi Seagate 250GB sataII i sad bi ga trebao prvi put pripremit za rad. Znam da kad jednom particioniras disk, za njegovo zdravlje, dobro je to jednom napraviti i tako ostaviti (negdje sam to citao). Uglavnom, kako nikad nisam imao ovoliko GB na jednom disku, ajmo par savjeta kakve particije bi vi napravili. Moja ideja je 15GB za sistem i sve dodatne programcice (Bez igara). Jos necu stavljat Vistu, ali za godinu dvije, doci ce i ona, a ipak ima kojih 8GB. Druga particija bi cinila ostatak, znaci kojih 220GB... Ili eventualno taj ostatak podijeliti jos na dva jednaka dijela po 110GB? Kako ste Vi particionirali Vase diskove. Ajmo da cujem malo, sugestije, savjete... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Ja imam jednog od 320 i od 160, ovaj od 320 je podijljeni na 2 particije. Jedna za windowse od 30 GB, a druga za filmove od 270 GB, a ovaj od 160 nije particioniran, bil je prije na dvije, ali sam ih mergeal skupa i na njemu imam mp3, slike, setupe i serije. Ja bi ovog tvojeg podjelil na 2 particije kak si rekel, možda bi za c stavil 30GB
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
1 particija 30GB di su Win, i još dvije: jedna 100 i druga 120. (ili samo 1 od 220GB) Ja imam 2 harda i 2 Wina, Ovaj od 250GB mi ima particije od 50,80,120GB (davno sam sređivao to i mogu reč da i nisam zadovoljan sa tim al i to će se izmjenit), drugi od 200GB ima 30GB i ostatak na drugoj particiji.
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
hmm, mozda sam staromodan ali ja volim vise particija. osim sto disk nekako lakse dise puno je preglednije. win gledam da mi bude sto manji, tako sam sebe prisiljavam da ne budem glup i nista vrijedno ne drzim na particiji koja ce vec sutra mozda biti formatirana kad me nesto nazivcira. 15gb je neka maksimala pod xp. mozda 20 pod vistom iako vlite i to da rjesiti. u ovom slucaju bi isao na dvije po 110 i za win ono sto ostane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako si Gamer, ja bi ti preporučio da staviš osim sistema još dvije particije. Za sistem u svakom slučaju najbolje bi ti bilo da uzmeš 30GB, za igre 110 i za recimo multimediju i ostalo isto 110. Ako nisi Gamer, jednostavno za sistem 30GB i još jednu particiju za ostalo od 220. Sam da napomenem ako slučajno ne znaš: nećeš imat dostupnih na HDD-u punih 250GB već 232. Nadam se da znaš zašto...
![]() |
#6 | |
gejmer
|
Citiraj:
i da, znam da nemam 250GB... pa vec u prvom postu sam to i rekao (15 + 220). Mozda je naslov thread-a malo glupast i zvuci ko za njuba da ga postavlja, ali to nisam... jednostavno mi je drago cut i ostala misljenja ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
zas za windowse 30gb ? ja imam 13 gb i od toga evo gledam imam 8 slobodno... imho stavi jednu od 13 i dvije po 100 i eto
![]() |
#8 |
gejmer
|
A gle... sama Vista ima 7-8GB. A meni XP zauzima i vise, jer neka imam 2GB rama, to vec znaci da bi trebao imati 3GB virtualne memorije. Naravno, to mogu i iskljuciti, ali cemu kad cu vec imati C2D, mogu ripat u pozadini, dok slajsam u fireworksu... ili mogu i gejmat... i neka ti je onda jos i system restore ukljucen, to ti je jos par giga, i jos par programa i vec sam na kojih 10GB... a jos sam u XP-u. A sta ce bit kad dodje Vista... mislim da je 13 malo, 20 taman, 30 je po meni previse za sistemsku... Ali opet, ovisi za sto svakome sluzi komp i kako ga sebi prilagodi. Naravno, ako se ne igras, ako iskljucis system restore i ne koristis vm... to je druga prica... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Što manje particija, to bolje, ali minimum dvije: za sistem i za dokumente. Ja bih stavio 30 GB za Windowse, programe, igre,... i ostatak za dokumente, mjuzu, filmove,... Ako misliš stavit Vistu, napravi još jednu od 30 GB.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
gejmer
|
Zasto mislis da sto manje particija, to bolje? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
ThinkPad Hunter
Datum registracije: Oct 2006
|
Ja bi isto savjetovao više particija...recimo 3 ili cak mozda 4. Preglednije i lakše za organizirat podatke. Za sistem i programe (kak ja radim) moš čak stavit 40 gb, nije šteta, uostalom to ti nije ni petina diska.
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
To sam i ja čuo, da više particija baš naprotiv, guši Windowse, a ne da bolje rade. Ne znam kolko je to logično, ali najvjerojatnije je istina. Što se tiče organiziranja podataka, ako nisi lijen, sve se jako lijepo da uredit na jednoj particiji. Zamisliš si da su folderi particije i tp je to ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Krivo si čuo. Ne znam tko ti je tu glupost rekao ali bi trebalo njega ugušiti. Particioniranje diska se radi tako da korisnik sagleda potrebe i ukomponira ih u tehničke potrebe kompa na kojem radi. Ono što ja radim se donekle razlikuje od preporučenog, ali je i dalje prihvatljivo. C: particija treba biti samo za Windows OS (ako se radi o Windowsima). Njena veličina bi trebala biti 7-8Gb. Na tu particiju ide samo OS, driveri (neophodan dio) i update, patchevi i sl. D: particija je veličine 8-12Gb (ovisi o potrebama) i služi za instalaciju aplikacija, programa i sl. Mogu se ali ovisno o veličini i igre instalirati na tu particiju. E: Storage ili najveća particija koja popunjava gotovo cijeli preostali prostor i služi za spremanje svega i svačega, a po potrebi se mogu i veće igre instalirati na nju. Može se i nekoliko storage particija napraviti, ovisno o potrebama ali ne previše jer bi se moglo dogoditi da ponestane mjesta na nekoj od njih. F: Swap. Po uzoru na Linux radi se particija veličine 1,5-2 količine memorije koja služi za swap. Particija se isključi sa Recycle bina i System restorea, te sakrije. Ovu particiju ja nemam takvu ali je preporučljivo postaviti je. A zašto sve tako? Zato što WindowsXP najbolje i najbrže rade na particijama 6-8 Gb NTFS. Mjereno i testirano. To je dovoljno mjesta za sve, ako se ne instaliraju programi u to. Kod rušenja sistema (ipak su to Windowsi) ne treba izvlačiti podatke nego se bez straha formatira particija. Neke programe (Office) će biti potrebno ponovno instalirati, ali ne i podešavati, spremljeni leveli u igrama će biti na drugoj particiji tako da se to ne gubi. neke programe neće biti potrebe niti instalirati ponovno (Everest i sl.). I nakraju. Bad sektori se u najvećem broju slučajeva pojavljuju na početku diska. Podaci su u sredini i na kraju. Otkud sve te fantazije? Godine, testiranja i iskustvo članova FJBG-a. Ovu tehniku sa sitnim promjena koristi 15-tak članova FJBG-a (tko nije čuo, magarac je bio) i svi ljudi kojima su oni instalirali OS. Tada brojka dolazi na nekoliko tisuća. A sada idem dalje raditi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Zake? pa zato kaj kad windowsi pocnu swapat, onda pocnu rostat po disku, kad to pocnu radit automatski se disk uspori, pa ak jos i radis na njemu, onda je duplo sporiji ne?
![]() |
![]() |
#15 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
|
Meni to nema logike... Kad bi programe, igre i swap odvojio na druge particije, one bi samim time bile fizički udaljenije od sistemske, glava bi prelazila veći put i sistem bi nešto sporije radio. Prije sam swap imao na početku diska, a sistem na susjednoj particiji i nije mi radilo baš najbolje. Bolje performanse imam sad kad su sistem, programi, igre i swap na jednoj particiji.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Feldwebel
|
Jel sae može znati od kuda si skopao podatak od 80Gb i što je ako imam disk od 80Gb. Baš takav imam na poslu pa bi ga htio particionirati "po pravilu". Onda mi ništa ne ostaje za podatke. A trebam imati nekakve podatke na njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Registered abuser
Datum registracije: Feb 2007
|
Evo, ja imam jedan od 80Gb na koji instaliram Win sve igre i programe... Neko staro praznovjerje da nece radit aku su programi na drugoj particiji a ja formatiram win... I drugi disk od 160 koji se zove "svastara" na njega trpam i sto treba i sto ne treba, te ja komp za moje potreba sasvim solidno brz/spor, tak da mi se ovo pokazalo kao najbolje... Win reinstaliram godisnje mozda 1 put, tak da nije i neki problem ponovno instalirati neku igru i office koji se svakako mora reinstalirat s windowsima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
negdje u arhivi FJBG-a postoje i skripte koje to sve rade automatski ali je Vrhovni šef zauzet pa ne mogu doći do toga. Možda ga uspijem nagovoriti da mi to pošalje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
gejmer
|
@Rak Slazem se sa tobom da C: odnosno sistem particija ne bi smjela biti veca od 10GB, jer takvu postavku vec godinama koristim kada je rijec o XP-u i također znam da sve povise 10GB za XP nije dobro. Ali sada nam je na vrata pokucala Vista i kada sam ju isao instalirati, bilo je potrebno 8GB slobodnog prostora i zato mislim napraviti sistemsku od 20GB (15GB mi se cini malo, a 30GB previse)... Također prakticiram odvajanje svega ostaloga na druge particije. Tj. igre i programe na drugu particiju, a treca i ujedno i zadnja mi sluzi za multimediju. Jer nasao sam se mali milijun puta da se windoze shebu i na ovaj nacin mi je reinstalacija najbezbolnija... E sad, ako nije problem da mi malo pojasnis tu SWAP particiju. Moram priznat da to nisam nikad radio ni koristio. Tko, sto, zasto, kako... i na kraju koliko: 1.5-2 megabajta ili gigabajta...? I jos nesto. Jednom davno na jednom kolegiju na fakultetu, profesor je izricito naglasio kako on nikada nije, a isto tako i nama savjetuje, koristio windows defragmentaciju. Do tada sam ja skoro svakih mjesec dana redovno defragmentirao disk. @Rak kad si rekao da fragmentacija ubija brzinu, dal si zbilja mislio da sami cin defragmentacije nije dobar ili pak da treba defragmentirati da bi se cijela stvar ubrzala. Malo sam ![]() P.S. - ovo FJBG znaci Fak Ju Bil Gejts ?? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Feldwebel
|
Čin defragmentacije nije dobar jer je to bespotrebno opterečivanje diska. Samo zato. Nije dobar ni Windows ni 3rd party program. Kada slažem komp za nekoga razmislim da je namijenjen za nekoga tko ne zna puno o njima, a kada slažem sebi imam na umu da je za najveću lijenčinu na svijetu. U životu sam defragmentirao XP 2 puta. I to oba puta jer su me podsjetili ovakvi threadovi. I uvijek kaže da daisk nije fragmentiran. Valjda je zato bolje napraviti po toj šemi. Izbjegavamo jednu vrlo dugu operaciju koja oduzima korisno vrijeme kompa i bespotrebno opterečuje disk. Bolje spriječiti nego liječiti. A swap na sistemskoj particiji upravo to radi. Fragmentira podatke. Potpuno bespotrebno. Još bi dodao kako bi i Desktop valjalo prebaciti na drugu particiju, zajedno sa user accountima. I to je ubojica brzine Windowsa. O Visti ću razmišljati poslije. Najmanje za 6 mjeseci kada je dobro virtualno proučim i kada će imati punu programsko tehničku podršku. Ne da mi se opet u potragu za driverima i programima koji rade bez kerefeka na tome. Ima vremena. FJBG - Fak ju Bil Gejts, a ja sam Ambasador FJBG-a pri PCE. Originalno nastao na forum.hr od spamera koji su previše znali i nisu napisali ništa korisno. Onda su počeli raditi tutorijale za početnike. pa vlastita stranica, pa ju ubio host, pa ... Biti će ponovno, samo dok skupim vremena za napraviti nešto takvo. Šef se složio s idejom, samo da se ne zamara s njom. Na forum.hr ima još puno FJBG tutorijala, a mislim da ima i jedan na ovu temu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
EMP moderator
|
Rak, da te pitam još jedno pitanje... Već par puta sam bio u dilemi da li ostaviti RAID 0 s diskovima iz siga ili ih odvojiti da rade svaki za sebe? Na prvom mjestu su mi performanse, backup radim skoro svaki tjedan na treći disk. Znam da stvari poput kopiranja datoteka totalno zaguše RAID polje, a s druge strane čitanje većih datoteka brže ide nego kad su diskovi izvan RAID-a.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Feldwebel
|
Nema se tu što reći. Ako vidiš poboljšanje u RAID-u i to ti odgovara, ostavi. Ako vidiš da ti treba odvojeno, razdvoji. Znaš koje su prednosti, a koje mane pa moraš samo odlučiti. ne mogu ti ja tu pomoći nikako. Ja razmišljam da se vratim na RAID jer me ovo ubija a imam dovoljno diskova sa strane da napravim back up. Ionako mi je sve na serveru ili public FTP-u (by LT). |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
E sad ste mi dali mislit. Ovo s user accountima na drugoj particji, hm hm, adj recimo da cu povjerovat, al opet tolko particija uf uf. A sad jos pitanje: Zasto brandovi poput HP-a, Della, IBM-a, te svih ostalih, na svoja racunala slazu samo C particju???? jel? ak je to tak loshe, kaj onda oni to kao nebi znali?? il im se to neda raditi? il nest rece? Ili oni radi po principu kaj microsoft preporuci da je najbolje? Ima'l koji nacin da se ispitaju sve te sheme po pitanju brzine, stabilnosti poslozenih particija, pa da tome stanemo na kraj, uz put da ustvridmo koja je najbolja shema. To kaj se nekome "cini" brze ne znaci da i je brze?
![]() |
#29 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
Postoji samo jedan test za to. Probaj defragmentirati particiju na kojoj je sve i probaj defragmentirati nešto po ovoj shemi. Opet probaj nakon nekoliko mjeseci. Piše lijepo koliko je disk fragmentiran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Strichek Moderator
|
Ja sam jedno vrijeme imao jednu particiju od 1,5GB sa swap fileom od 1GB fix, to sam stavio kad sam negdje po netu čitao da pomaže, ma da iskreno nisam vidio neko poboljšanje. Ono što najviše usporava disk je postotak njegove popunjenosti neovisno u fragmentaciji, e sad lagao bi kad bi rekao da to vrijedi (i) za particije. Također sam jedanput stavljao program files (daklem sve programe) na drugu particiju, također neku značajnu razliku nisam primjetio da bi nastavio sa istim. E sad mjerenje nije obavljano sa programima koji mi izbace brojke nego onako kako je. Po meni najbolji način sređivanja prostora bi bio ovakav: C,D,E particije: Na C: Win i programi zajedno sa download folderom koji se provjerava za viruse i nakon toga premješta na "sigurno mjesto" cca 30GB Na D: Po mogućnosti samo igre (to sam prestao radit jer nemam više toliko igara kao prije) Ovisi o kapacitetu harda i osobnom potrebom za igrama Na E: Ostatak iliti ga špajza najveća particija na koju sve ide koja je podosta fragmentirana ali to i nije toliko bitno jer razlika od par stotinki u pregledavanju MP3ca i sličnih gluposti ništa ne znače Eto to je neka moja formula koja mi se nekak čini najbolja
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|