|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2002
|
polovna moćna konfa za studenta
Dakle htio bih jeftiniju polovnu konfiguraciju koja će omogućiti prije svega ugodan i potpuno brz rad u windows okruženju. Igre i 3dmark me ne zanimaju. Kupujem isključivo polovne komponente. Pratim oglase, ali uz vašu pomoć i ideje izbor će mi biti sigurno lakši. Glavna ideja je: Zašto kupiti npr. conroe kad se nekakav venice3000 ponaša jednako brzo u windowsima, možda bolje potrošiti na RAID polje ili RAM. Nekakav grubi okvir (primjer) konfe je: Venice 3000 2gb RAM pristojna matična 2x HDD RAID slaba grafa Što promijeniti u ovoj okvirnoj konfiguraciji? Hvala na svakom savjetu! Roko |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Btw. ako ti brzina kompa, rad u zahtjevnijim aplikacijama i igre nisu važni mogao bi razmisliti i o nekom polovnom laptopu (ako ti mobilnost može koristiti). |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
i svakako razmisli o p4 procesoru s obzirom da imaju ht te su znatno ugodniji za multitasking iako generalno nesto sporiji od isto deklariranih a64 sto s obzirom da se ne igras ti nije ni jako bitno vjerojatno. uostalom, za sta mislis koristit komp uopce?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Ako te igre ne zanimaju, a hoces stabilnu i sve u svemu solidnu konfu, apsolutna preporuka ide Asus A8V-VM maticnoj. Ima integriranu grafu a kosta svega 420kn. Chipset pasivno hladjen. Mislim da ti je i giga rama OK. Proc bilo koji A64 3000-3500+. Ako ces bacat diskove u raid, najradije idi na Samsunge, jer su najtisi. Kad imas dva glasna diska to nije mala stvar. Kolicina buke ce bit poprilicna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Dakle, misliš da mi će mi giga biti dovoljna? Strah me je jer zahtjevi za memorijom strahovito brzo rastu, i kad god kupujem komp uvijek uzmem malo memorije ![]() Mobilnost mi zaista ne treba pa je nema smisla ni plaćati. A laptop što zbog brzine diska, što zbog ergonomije, a i cijene mi nije interesantan. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Ako ti se raspadne RAID0 polje, svi podaci propadaju.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Čovjek
|
Citiraj:
Po onome što si rekao izgleda da ti ne treba više od 1GB rama, a ako se u budućnosti pokaže da je to premalo, lako dodaš još memorije, to je najmanji problem. Najbolje bi bilo da kažeš koja je namjena tog računala, odnosno koje ćeš aplikacije pokretati na njemu, te koliki ti je otprilike budget. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Aplikacije koje mi padaju na pamet: Firefox, Word, Messenger, DC++, Outlook express, nekakvi razvojni alati tipa Visual Studio, Xilinx itd., možda rijetko koja nezahtjevna igra itd. I sve to odjedanput.I da sve radi savršeno glatko ![]() gledajte, kupujem polovno tako da su razlike u cijenama između mid range i high range komponenti neke generacije relativna stvar. Budget je recimo max. 3- 4k (bez periferije i monitora naravno). Poželjno manje ![]() Mogućnost da mi crkne disk me ne zabrinjava previše, pa čak i da je dva puta veća. btw, da li je problem ako diskovi u raid polju nisu identični? (ne po veličini) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
![]() Preporučio bi ti da si nabaviš neki PCI Raid kontroler jer ako imaš raid na ploči to ti je puno više risky.Ja sam nabavio neki polovni po 100kn i evo več skoro 2god nikakvih problema s diskovima ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||
Čovjek
|
Citiraj:
Hoću reći, ako želiš dosta uštediti mogao bi uzeti što jeftiniji P4, radit će bez problema sa svim tim aplikacijama istovremeno. Druga opcija bi bila da za te 3-4k kuna kupiš nove komponente - mogao bi složiti neku finu AMD mašinu za te pare (iako bi to bilo i "prejako" za tvoje potrebe). Citiraj:
Ne znam - uzmi neki rabljeni komp za 200kn i stavi u njega novi disk i gotovo. Sam odluči da li ćeš ići na Intel ili AMD. Svejedno mislim kako bi za to što traži neki prijenosnik od 3000-4000kn bio idealno rješenje (za 4000kn već možeš dobiti novi laptop, a ako uzmeš neki rabljeni još možeš uštedjeti), ali ako kažeš da nikako nemaš potrebe za mobilnošću onda ok... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Nove komponente ne dolaze u obzir. Laptop takodjer. Nema smisla plaćati nešto što mi ne treba. Ako rad u windowsima neće biti brži onda neću uzet dva diska. Hm, ja doma imam konfu u signu i jednostavno mi nije mi zadovoljavajuća brzina rada s više otvorenih programa. (Vjerojatno samo zbog memorije). A sad sam na laptop pIII 500Mhz za 184RAM- to je katastrofa ![]() Dakle došli smo do nekakvog p4 2.4- 3.0 1gb rama 1 veliki disk Sata slaba grafa.. Na ramu i disku cu vjerojatno ustedit onda nekih 700-800kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
evo ja ti prodajen uskoro ove komponente pa ako si zaenteresiran javi se MB: abit IC-7 MAX3 RAM: A-data 2x512 (500Mhz) dozivotan garancija + cooler Cpu: intel nortwod 2.8GHz @ moze na 3.5GHz GRAF: leadtek 6800GT @normalno radi na 400/1100
CPU: E6400 & termaltake ST RAM: 2x1Gb DDR2 super talent 800-CL4 MB: D975XBX2 GRAF: ASUS 8800GT; Dell 2407 wfp-hc HDD:WD raptor 74Gb (10000rpm) & HITACHI Sata II 250Gb(7200 rpm) CASE: chieftec dragon big black;Corsair HX 520W AUDIO: X-Fi Xstreme Music; Logitech 5.1 Z-5500 THX |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|