Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.10.2006., 23:18   #1
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Provjera frekvencije sabirnice/memorije

Pozdrav majstori.
Evo jednog pitanja koje mi je misterija. Imam HP nx6325 sa Sempronom i kada sam testirao memoriju u Linuxu (Ubuntu), javljao mi je da memorija radi na 99 MHz(199), dok joj je max. frekvencija 667MHz. Kada sam u BIOSu trazio gdje to mogu provjeriti/promjeniti, nista nisam nasao. Jel postoji kakva mogucnost da se vidi kojom frekvencijom radi memorija? I dal se moze to mjenjati? Isto tako gdje mogu vidjeti vrijednost FSB ili multiplikatora?
Choplek je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2006., 02:22   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

CPU-Z za sve troje...
Oglas

Oglas
Staro 30.10.2006., 19:36   #3
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Evo skinuo CPU-Z, hvala. Evo koje su vrijednosti: CPU Core speed cca 1800, Multiplier = x9.0, Memory frequency je 300MHz, a FSB/DRAM = CPU/6. Nije da mi je namjera nesto overclockat, al me zanima dal se te vrijednosti mogu mijenjati? Jer kad uđem u BIOS, jako malo toga se može manualno podešavat. Jel to tako na svim laptopima ograničeno?
Staro 30.10.2006., 19:48   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Moš mjenjat, ali najvjerojatnije samo iz Win-a. Probaj sa A64info ( http://avala.yubc.net/~lukija/A64Info-beta.exe ), važno je samo prepozna onaj "clock generator" ili što već.

U tom programu moš mjenjati sve osim HT multiy-ja. A za HT multy skini nTune (ako imaš NF chipset, a mislim da imaš), od tamo se on može podešavati sve kao i A64info-u osim mem. djelitelja.

Mislim da bi ti ta dva programa pokriva sve, osim voltaža. Voltaže pak možeš sa RMclock utility-jem. A i njega ti i jednog preporučam, jer smanjivanjem voltaže možeš dobiti na duljini trajanja baterije. Naravno, uz malo testiranja (kao da OC-aš, ali samo snižavaš napon) kako ne bi bilo nestabilnosti. Imam ti ja vodič negdje...ček...
Eto -> http://www.notebookforums.com/showthread.php?t=70943 i ovaj je ipak meni draži (ima i slikica ) -> http://www.nordichardware.com/Guides...lse=465&page=1

Laptopi nisu namjenjeni da se puno prčka po njima, a pogotovo OC-a. Iako, undervolt može puno koristiti (hint, pogledaj link sa Nordic Hardware-a)
Staro 30.10.2006., 20:25   #5
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Sad mi je hrpa toga jasnija kaj se tice mog laptopa. Sto se tice ovih linkova, malo sam poceo citat i izgleda da imam jos puno toga za proucit prije nego nesto probam... Al sad bar znam od kud poceti : goood :

Tnx jos jednom
Staro 30.10.2006., 21:23   #6
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Maybe this can help too, premda je moj nx6125.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=44283

oc-ati lap je i te kako moguće

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2006., 21:24   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Nije to neki veliki problem. Smanjiš napon u RM-u, testiraš stabilnost sa Prime ili OCCT-om - jednu čuku. Ako dela, još malo smanjiš napon i opet testiraš. Sve dok ne pukne, onda vratiš na višu vrijednost koja je radila i onda testiraš duže malo (4 sata npr.).

RM ima opcije da mjenja napon ovisno o opterećenju proca (bolje ne), već je bolje da staviš vrijednost napona za koju si iztestirao da je 99% stabilna, metneš da se boota kad i windowsi i od trenutka od kada si u win, da ti bude snižena voltaža

Ako negdje zapneš sa RM-om, javi, instalirat ću ga kod sebe pa ćemo to riješiti fino
Ako nisi našao - http://cpu.rightmark.org/download.shtml link za download tog RM clock utility-a

A ako ćeš slučajno ići u te vode, undervoltanja proca, da javiš rezultate - koliko dulje traje baterija i jel se pali ventilator (i/ili da li je on što tiši od normalnih postavki), bio bih zahvalan.
Staro 01.11.2006., 10:55   #8
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Evo pošto sam dobio sve podatke i linkove kako se radi undervolt, odlučio sam probati. Unaprijed se ispričavam za moguće napisane nelogičnosti, al još sam friški u tome Koristio sam vodič sa stranice >http://www.nordichardware.com/Guides...lse=465&page=1. Počeo sam s otkrivanjem napona za najmanju frekvenciju i kod multipliera (FID) 4x (800MHz) najniži napon koji sam dobio, a da je komp stabilan, je 0,775V. Po defaultu za Sempron napon iznosi 1,200V sa FID 9x (1800MHz). Ja sam uspio spustiti napon do 1,025V, a da komp radi stabilno.

Razliku između normalnog i undervoltanog rada procesora sam probao odrediti pomoću MobileMeter-a. Što se tiče same baterije, kod normalnog rada procesora, puna baterija izdrži oko 2h10min. Sa uključenim RM-om i profilom “Maximum performance” javlja da baterija izdrži 2h20min. Znači nekih 10min dobitka. Evo vrijednosti koje sam dobio pomoću MobileMeter-a. Mjerio sam na način da sam laptop isključio iz struje i bilježio pražnjenje baterije (na način kao i tip s NordicHardware-a). Kod normalnog rada s minimalnim opterećenjem procesora pražnjenje baterije (Discharge rate, ubuduće DR) iznosi oko 20.7W dok je kod undervoltanog procesora oko 18.7W. Kod procesora pod opterećenjem (testiranje s Prime95) kod normalnog rada DR iznosi oko 37.5W, dok je kod undervoltanog oko 30.5W. Što se tiče temperature, kod normalnog rada ona iznosi cca 45ºC pri mirovanju i 60ºC kod testiranja, a kod undervoltanog rada cca 42ºC i 53ºC. A što se tiče ventilatora, kod testiranja pri normalnom radu upaljen je cijelo vrijeme i puše vrući zrak, dok kod undervoltanog rada ventilator radi tiho i puše hladan zrak. Eto, to bi bili moji rezultati : hello2 :
Staro 01.11.2006., 13:08   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Hvala ti puno na jako dobrim i korisnim informacijama

Samo, ja sam nekako očekivao više od trajanja baterije. Istina, 10 minuta ponekad zna biti puno, ali opet. Vjerojatno bi dobio još nešto vremena kada bi sempron bio na 800mhz, no to nije to. No dobro, idemo na lijpše strane

Što se tiče zagrijavanja i venta, tu se vidi da se poprilično isplati. Ipak je lakše raditi kada ti je lap na bedrima a da ti se jajca ne kuhaju

A i evo, jedan dan posla i lap ti se manje grije i manje troši. Po mojem mišljenju, isplati se
Staro 01.11.2006., 14:10   #10
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

To su rezultati kada sam stavio profil na Maksimum performance. Kada stavim na Power saving (800MHz, 0,775V) baterija drži 3h10min : roller : što je dosta velika razlika. Aj da te odmah pitam, koji je profil najbolje koristit: maximum, minimum il da dopustim RM-u da sam bira napon (Performance on demand)?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.11.2006., 14:17   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ufff....to je onda super. Osjetno bolje, ali to mi je pak previše
Čuj, po meni je najbolje kada si sam rihtaš, jer ja sam imao slučaj da sam npr. nekaj snimao preko tunera i loadm i je bio oko 50-60%, a tu je negdje granica za to šaltanje između min i max tako da mi je voltaža konstantno skakala (a to po meni baš i nije u redu).

Tako da, kada pišeš u wordu, onda smanjiš, kada delaš nekaj zahtjevnijeg onda pukneš max. Mislim, to ti je 2 klika
Staro 01.11.2006., 14:31   #12
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Primljeno na znanje. I po meni se također isplati. Ne tolko zbog baterije kolko zbog smanjenog zagrijavanja. Idem sad malo pustim komp da dođe k sebi od silnog testiranja Pozdrav
Staro 02.11.2006., 15:02   #13
Choplek
Premium

Choplek's Avatar

Ispravak netočnog navoda. Nakon malo pažljivijeg testiranja ispada da baterija sa RM-om pod Maksimum performance drži 2h41min, dok sa normalnim naponom to iznosi 2h22min. Znači dobitak je nekih 20min dužeg rada baterije sa jednakom frekvencijom procesora. A ak je RM na Power saving-u, baterija fakat drži 3h20min. Naravno, uz minimalno opterećenje procesora (ja sam primjerice pisao u Wordu).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno