|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Provjera frekvencije sabirnice/memorije
Pozdrav majstori. Evo jednog pitanja koje mi je misterija. Imam HP nx6325 sa Sempronom i kada sam testirao memoriju u Linuxu (Ubuntu), javljao mi je da memorija radi na 99 MHz(199), dok joj je max. frekvencija 667MHz. Kada sam u BIOSu trazio gdje to mogu provjeriti/promjeniti, nista nisam nasao. Jel postoji kakva mogucnost da se vidi kojom frekvencijom radi memorija? I dal se moze to mjenjati? Isto tako gdje mogu vidjeti vrijednost FSB ili multiplikatora? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
CPU-Z za sve troje...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Evo skinuo CPU-Z, hvala. Evo koje su vrijednosti: CPU Core speed cca 1800, Multiplier = x9.0, Memory frequency je 300MHz, a FSB/DRAM = CPU/6. Nije da mi je namjera nesto overclockat, al me zanima dal se te vrijednosti mogu mijenjati? Jer kad uđem u BIOS, jako malo toga se može manualno podešavat. Jel to tako na svim laptopima ograničeno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Moš mjenjat, ali najvjerojatnije samo iz Win-a. Probaj sa A64info ( http://avala.yubc.net/~lukija/A64Info-beta.exe ), važno je samo prepozna onaj "clock generator" ili što već. U tom programu moš mjenjati sve osim HT multiy-ja. A za HT multy skini nTune (ako imaš NF chipset, a mislim da imaš), od tamo se on može podešavati sve kao i A64info-u osim mem. djelitelja. Mislim da bi ti ta dva programa pokriva sve, osim voltaža. Voltaže pak možeš sa RMclock utility-jem. A i njega ti i jednog preporučam, jer smanjivanjem voltaže možeš dobiti na duljini trajanja baterije. Naravno, uz malo testiranja (kao da OC-aš, ali samo snižavaš napon) kako ne bi bilo nestabilnosti. Imam ti ja vodič negdje...ček... Eto -> http://www.notebookforums.com/showthread.php?t=70943 i ovaj je ipak meni draži (ima i slikica ![]() Laptopi nisu namjenjeni da se puno prčka po njima, a pogotovo OC-a. Iako, undervolt može puno koristiti (hint, pogledaj link sa Nordic Hardware-a)
![]() |
#5 |
Premium
|
Sad mi je hrpa toga jasnija kaj se tice mog laptopa. Sto se tice ovih linkova, malo sam poceo citat i izgleda da imam jos puno toga za proucit prije nego nesto probam... Al sad bar znam od kud poceti : goood : Tnx jos jednom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Maybe this can help too, premda je moj nx6125. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=44283 oc-ati lap je i te kako moguće ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Nije to neki veliki problem. Smanjiš napon u RM-u, testiraš stabilnost sa Prime ili OCCT-om - jednu čuku. Ako dela, još malo smanjiš napon i opet testiraš. Sve dok ne pukne, onda vratiš na višu vrijednost koja je radila i onda testiraš duže malo (4 sata npr.). RM ima opcije da mjenja napon ovisno o opterećenju proca (bolje ne), već je bolje da staviš vrijednost napona za koju si iztestirao da je 99% stabilna, metneš da se boota kad i windowsi i od trenutka od kada si u win, da ti bude snižena voltaža ![]() Ako negdje zapneš sa RM-om, javi, instalirat ću ga kod sebe pa ćemo to riješiti fino ![]() Ako nisi našao - http://cpu.rightmark.org/download.shtml link za download tog RM clock utility-a ![]() A ako ćeš slučajno ići u te vode, undervoltanja proca, da javiš rezultate - koliko dulje traje baterija i jel se pali ventilator (i/ili da li je on što tiši od normalnih postavki), bio bih zahvalan.
![]() |
#8 |
Premium
|
Evo pošto sam dobio sve podatke i linkove kako se radi undervolt, odlučio sam probati. Unaprijed se ispričavam za moguće napisane nelogičnosti, al još sam friški u tome ![]() Razliku između normalnog i undervoltanog rada procesora sam probao odrediti pomoću MobileMeter-a. Što se tiče same baterije, kod normalnog rada procesora, puna baterija izdrži oko 2h10min. Sa uključenim RM-om i profilom “Maximum performance” javlja da baterija izdrži 2h20min. Znači nekih 10min dobitka. Evo vrijednosti koje sam dobio pomoću MobileMeter-a. Mjerio sam na način da sam laptop isključio iz struje i bilježio pražnjenje baterije (na način kao i tip s NordicHardware-a). Kod normalnog rada s minimalnim opterećenjem procesora pražnjenje baterije (Discharge rate, ubuduće DR) iznosi oko 20.7W dok je kod undervoltanog procesora oko 18.7W. Kod procesora pod opterećenjem (testiranje s Prime95) kod normalnog rada DR iznosi oko 37.5W, dok je kod undervoltanog oko 30.5W. Što se tiče temperature, kod normalnog rada ona iznosi cca 45ºC pri mirovanju i 60ºC kod testiranja, a kod undervoltanog rada cca 42ºC i 53ºC. A što se tiče ventilatora, kod testiranja pri normalnom radu upaljen je cijelo vrijeme i puše vrući zrak, dok kod undervoltanog rada ventilator radi tiho i puše hladan zrak. Eto, to bi bili moji rezultati : hello2 : |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Hvala ti puno na jako dobrim i korisnim informacijama ![]() Samo, ja sam nekako očekivao više ![]() ![]() Što se tiče zagrijavanja i venta, tu se vidi da se poprilično isplati. Ipak je lakše raditi kada ti je lap na bedrima a da ti se jajca ne kuhaju ![]() A i evo, jedan dan posla i lap ti se manje grije i manje troši. Po mojem mišljenju, isplati se ![]()
![]() |
#10 |
Premium
|
To su rezultati kada sam stavio profil na Maksimum performance. Kada stavim na Power saving (800MHz, 0,775V) baterija drži 3h10min : roller : što je dosta velika razlika. Aj da te odmah pitam, koji je profil najbolje koristit: maximum, minimum il da dopustim RM-u da sam bira napon (Performance on demand)? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Ufff....to je onda super. Osjetno bolje, ali to mi je pak previše ![]() Čuj, po meni je najbolje kada si sam rihtaš, jer ja sam imao slučaj da sam npr. nekaj snimao preko tunera i loadm i je bio oko 50-60%, a tu je negdje granica za to šaltanje između min i max tako da mi je voltaža konstantno skakala (a to po meni baš i nije u redu). Tako da, kada pišeš u wordu, onda smanjiš, kada delaš nekaj zahtjevnijeg onda pukneš max. Mislim, to ti je 2 klika ![]()
![]() |
#12 |
Premium
|
Primljeno na znanje. I po meni se također isplati. Ne tolko zbog baterije kolko zbog smanjenog zagrijavanja. Idem sad malo pustim komp da dođe k sebi od silnog testiranja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Ispravak netočnog navoda. Nakon malo pažljivijeg testiranja ispada da baterija sa RM-om pod Maksimum performance drži 2h41min, dok sa normalnim naponom to iznosi 2h22min. Znači dobitak je nekih 20min dužeg rada baterije sa jednakom frekvencijom procesora. A ak je RM na Power saving-u, baterija fakat drži 3h20min. Naravno, uz minimalno opterećenje procesora (ja sam primjerice pisao u Wordu). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|