Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.03.2006., 23:51   #1
and
Registered User

and's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Question Kako natjerati drugo racunalo na net a samo na prvom je modem?

Dobar dan Gospodo.
Dakle dva kompa sam umrezio i kuze se super (crossover UTP mrežni kabl) Na jednom je modem i on moze na net a drugi ne, pa bi vas molio da mi objasnite koju IP aresu, Subnet mask, geteway, DNS server da upisem u TCP/IP od mrezne na oba kompa i sta da napisem na TCP/IP od modema (ZyXEL T-com ADSL) spojenog na USB na prvom kompu : stoopid Ili ima jos nesto sto moram napraviti da bi oba mogla ici na net? : sweating
Puno vam fala
Staro 19.03.2006., 09:24   #2
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Pretpostavljam da se radi o Windows XP. Ubuduće uvijek napiši koji OS koristiš. Također, je li adsl modem mrežni ili lan?

Prvo podesi lokalnu mrežu. Računalu koje ide na internet (host) dodijeli IP 192.168.0.1, na subnet mask samo klikni i ona će se sama dodijeliti (255.255.255.0) Također isključi firefall, uključujući i onaj od win.

Drugom računalu (client) dodijeli IP 192.168.0.2, subnet isto kao na prvom. Default gateway stavi 192.168.0.1 (to je ono host računalo).

Uvjeri se da lan radi kako treba i da se računala međusobno vide. Otvori command prompt i upiši: ping 192.168.0.2 (na prvom računalu), odnosno ping 192.168.0.1 (na drugom računalu).

Kad je lan ok, na host računalu otvori properties internet konekcije, kartica Advanced, i tamo pod "Internet connection sharing" označi kućicu "Allow other network users to connect through this computer's Internet connection". Time si šerao internet konekciju.

Na drugom računalu otvori browser (pišem za IE), Tools, Internet options, Connections - Setup. Otvori ti New Connection Wizard. Next, Connect to the Internet, Set up my connection manually, Connect using a broadband connection that is always on, Finish.

Kako ti firewall može stvarati probleme, pa ga treba ugasiti, a bez firewalla nije pametno, savjetujem ti da instaliraš AnalogX Proxy programčić, instaliraš ga na host računalo, otvoriš Configure. Pod Proxy binding upišeš 192.168.0.1, pod Services uključiš HTTP. Na drugom računalu u IE pod connections, Local area network settings, LAN settings, pod proxy server upišeš adresu 192.168.0.1 port 6588 i to je to.
Simba-OS je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.03.2006., 17:11   #3
brentaal
Premium

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Simba-OS
Pretpostavljam da se radi o Windows XP. Ubuduće uvijek napiši koji OS koristiš. Također, je li adsl modem mrežni ili lan?

Prvo podesi lokalnu mrežu. Računalu koje ide na internet (host) dodijeli IP 192.168.0.1, na subnet mask samo klikni i ona će se sama dodijeliti (255.255.255.0) Također isključi firefall, uključujući i onaj od win.

Drugom računalu (client) dodijeli IP 192.168.0.2, subnet isto kao na prvom. Default gateway stavi 192.168.0.1 (to je ono host računalo).

Uvjeri se da lan radi kako treba i da se računala međusobno vide. Otvori command prompt i upiši: ping 192.168.0.2 (na prvom računalu), odnosno ping 192.168.0.1 (na drugom računalu).

Kad je lan ok, na host računalu otvori properties internet konekcije, kartica Advanced, i tamo pod "Internet connection sharing" označi kućicu "Allow other network users to connect through this computer's Internet connection". Time si šerao internet konekciju.

Na drugom računalu otvori browser (pišem za IE), Tools, Internet options, Connections - Setup. Otvori ti New Connection Wizard. Next, Connect to the Internet, Set up my connection manually, Connect using a broadband connection that is always on, Finish.

Kako ti firewall može stvarati probleme, pa ga treba ugasiti, a bez firewalla nije pametno, savjetujem ti da instaliraš AnalogX Proxy programčić, instaliraš ga na host računalo, otvoriš Configure. Pod Proxy binding upišeš 192.168.0.1, pod Services uključiš HTTP. Na drugom računalu u IE pod connections, Local area network settings, LAN settings, pod proxy server upišeš adresu 192.168.0.1 port 6588 i to je to.
E to te ja pitam, to je objašnjenje
brentaal je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2006., 18:54   #4
and
Registered User

and's Avatar

Thumbs up

: cheers2
Fala Sticek Simba-OS, kao sto je Blitz rekao: "to je objašnjenje "
: hello2 :
Staro 22.03.2006., 10:28   #5
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Molim.
Sad oprostite, "striček" ide podići pemziju.
Staro 22.03.2006., 16:57   #6
and
Registered User

and's Avatar

Moze moze samo dodji u Zg pa se vidimo. : hello2 :
Staro 29.03.2006., 23:17   #7
AlfaPro
Registered User

Datum registracije: Mar 2006
Simba jel bi mogao napisati kako namijestiti za Firefox
bio bi ti zahvalan.
AlfaPro je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2006., 02:09   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
U čem je problem? Ideš preko proxyja ili...?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2006., 12:03   #9
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Pa sve je isto. U tools, options, connection settings namjestiš proxy (IP adresa host računala, port 6588) ako koristiš AnalogX Proxy.

Ako ne, U Network connections pokreneš Setup a home or small office network. Kad te pita za vrstu konekcije odabereš "Broadband connection that is always on". U gornjem opisu ovo sam namiještao iz IE. No to ti je zapravo opcija iz Network Connections.
Staro 30.03.2006., 14:18   #10
AlfaPro
Registered User

Datum registracije: Mar 2006
imam problem...
imam dvije mrezne kartice ,jedna mi je za ADSL a druga za Lan
netko mi je obrisao ikonicu od jedne mrezne u network connection...
kako je mogu ponovno stvoriti ?
AlfaPro je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2006., 21:14   #11
Simba-OS
Premium
Moj komp

Simba-OS's Avatar

Create a new connection.
Samo, nije ti to samo da ikonica nedostaje. Nedostaje ti konekcija sa svim postavkama, koje ćeš morati definirati. Ovisno što ti nedostaje. Nisi naveo ništa detaljtno, pa ti ne mogu ništa detaljnije reći.
Staro 01.04.2006., 07:17   #12
and
Registered User

and's Avatar

Hi!
Opet ja, nije me bilo u Zg pa nisam provjeravao kak to radi ali evo problema!
Prvi dan je radilo ok ali sljedeci dan mi je otvaralo stranice od jucer i forume od proslih dana (kao history) a nist novoga iiiiiiiiii nece otvoriti sve stranice (npr. od radio 101) malo je pomoglo staviti kvacicu na "Bypass proksi server for local addresses" ali ne za sve domace (oce home page od adrese ali nece niti jednu pod stranicu) a sta se tice stranih neke oce neke nece, trazi drugi port-> napisao sam tamo 6588 (to se sve odnosi na komp bez modema a onaj sa njime radi bez problema). Na oba kompa je instaliran Nod 32 (jel mozda on smeta?), idem sa Internet Explorerom na net i sve je to na XP pro sa Sp1 (evo sad sam napisao)
:confused:
Staro 01.04.2006., 17:37   #13
immortal
Kernel panic

Datum registracije: Jan 2006
Onaj s modemom mora biti uključen da bi stvar radila. I taj analogx proxy mora raditi.
Staro 01.04.2006., 21:54   #14
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
najlakse je da ak mreza radi, odes na setup home or small office network pod control panel->network connecctions sa lijeve strane u common tasku. moras imat upaljen modem i sve kompove u mrezi. prvo napravi na onom koji nije posluzitelj pa onda na onom koji je. kad si obavio sa wizardom, na posluzitelju promijeni postavke: ip adresu stavi 192.168.0.1 i subnet mask 255.255.255.0, a na drugom kompu nemoj nista radit, nek ostane da sam dobiva mreznu adresu. ovaj nacin koji je opisao simba ima tu manu da ne moze onaj drugi komp na net jer ima fiksnu ip adresu, a ona mora bit dodijeljena od DHCP servera sa kompom koji je posluzitelj i koji ima fiksnu ip. ja imam doma 3 kompa crossoverom->bridge-ana medusobno i radi fino.
Staro 04.04.2006., 21:42   #15
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

dakle, and me pito da mu malo jasnije objasnim, a kako to zanima i mnoge druge evo: dakle, prvo sve ukljuci (printere, modem, spoji se na net). sad cu rec jedan nacin, ak nece radit onda javi. i najbolje bi bilo da isprintas ovo.
kad si siguran da sve radi i upaljeno je, pokreni na onom kompu koji je spojen na net (pretpostavljam da je to tvoj komp, ubuduce taj komp zovem server) wizard pod nazivom "set up home or small office network" (control panel->network connections->setup home or small office network, nalazi se u desnom dijelu okvira, tzv. common task). tu ce te pitat dal je sve spojeno, ak je kreni dalje. slijedece pitanje je da li se tvoj komp izravno spaja na internet a drugi kompovi se spajaju prek njega, ti oznacis da se tvoj direktno spaja na net a ostali prek tvog. slijedece je pitanje koja je od ovih modemska veza na internet, pa selektiraj koja je (pazi da ne odaberes mreznu ili nesto trece ko bluetooth). kad si i to odabro mislim da ce te pitat dal hoces file and printer sharing upalit i to isto napravi, inace neces moc datoteke prebacivat s jednog na drugi komp, niti printat s drugog. bit ce vidljive samo one datoteke koje si sam odabrao da shareash. jos smo uvijek na serveru. pod network connections desni klik->properties na mrezu koja je LAN. prvo pod karticom general imas u donjem dijelu prozora pobrojano nekoliko stavki, ti klikni na intenet protocol tcp/ip i stisni properties. tu sad postavi da ti NE stavlja internet adresu automatski, tj. stavis na "use the following IP adress" i upises za IP adress: 192.168.0.1 za subnet mask 255.255.255.0 i sve ostalo ostavi nepromijenjeno. stisni ok. sad se vrati na propertise od mrezne i stisni na karticu advanced pa pod windows firewall stisnes gumbek settings. otvorit ce ti se novi prozor u kojem se prebaci u karticu advanced. tamo imas listu connections koje su na kompu. makni kvacicu sa mrezne kartice, i NEMOJ maknuti slucajno sa veze na net. [za svaki slucaj jos oznaci svoju mreznu u tom prozoru i stisni settings. pod services sve treba bit omoguceno, a kao name or ip adress stavi samo ime svog kompa servera ili ip adresu koja je 192.168.0.1] stisni ok i jos jednom ok i malo ce on to pospremat...
s tim si zavrsio na serveru. restart ne bi skodio.
sad drugi komp: na njemu pokrenes isto wizard "set up home or small office networking" i onda opet slijedi pitanje sta je tvoj komp a ti selektiras da se spaja na net kroz drugo racunalo u mrezi. opet ko bedak stisces next dok on to ne zgotovi. kad je i to napravljeno desni mis na LAN connection->properties->tcp/ip oznacis->properties. tu mora sve bit automatski, znaci ne diras nista. stisnes ok. u tabu advanced pod windows firewall stisnes settings u tom se prozoru prebacis na tab advanced i opet pod mreznom karticom uklonis kvacicu, a za svaki slucaj ponovi i ono sa settings kad si oznacio svoju mreznu i podesi server za sve (objasnjeno gore). kad si i to sredio, restart ne bi skodio.
nakon restarta bi trebalo sve najnormalnije radit. ak nekom nije nesto jasno neka samo pita.
Staro 06.04.2006., 01:45   #16
and
Registered User

and's Avatar

Bok

Prosao sam ono "set up home or small office network" Na mreznoj sam upisao TCP/IP i zapeo kod windows firewall-settings (advanced settings) ima 3 kartice Services, Security Logging i ICMP. Pod Services ima 9 stavki i niti jedna nema kvacicu, stavio sam ih sve a ti si rekao da maknem kvacicu sa mrezne kartice ->koja je to kvacica? Ovaj dio mi nije jasan!
Dali treba Proxy za tvoju verziju? Po ovome do sada shareao sam mreznu (Lan) a ne Connection za net dal ce onaj drugi komp moci paliti i gasiti modem (vezu) Dvije stvari nemogu biti shareane kaj ne?
Staro 06.04.2006., 17:59   #17
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

proxy ti ne treba. za sada ostavi ove services, nego samo onu drugu kvacicu. dakle: control panel->network connections->desni klik na lan->properties->tab advanced->settings->advanced->sa popisa makni kvacicu sa svoje LAN kak si vec nazvao. i kad je to gotovo i sve si prije napravio, trebala bi biti ikona koja predstavlja vezu na net (pod network connections) sa rukom. znaci da je shareana. ak nije shareana, onda desni klik na tu ikonu->properties->tab advanced->pod dijelom "Internet Connection Sharing" stavi prvu i trecu kvacicu, prva glasi "Allow other network users to connect through this computer's internet connection" i druga "Allow other network users to control or disable the shared Internet Connection. sve bi trebalo radit. ak ces opet imat problema, reci. nadam se da cu moc pomoc.
Pozdrav De5tr0yer.
Staro 07.04.2006., 06:10   #18
and
Registered User

and's Avatar

Drzi fige idem probati :burn:
Staro 07.04.2006., 07:33   #19
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

vidim da si se rano ujutro prihvatio posla u 6:10 si posto poruku
Staro 10.04.2006., 12:50   #20
and
Registered User

and's Avatar

Nocna smijena ti je gadna, ali mozes zato kopati po kompu ujutro dok se ne srusis na njega pa te dignu negdje oko 12 sa ugraviranom tastaturom na faci!
Nego da se mi opet vratimo na moj komp (
"control panel->network connections->desni klik na lan->properties->tab advanced->settings->advanced->sa popisa makni kvacicu sa svoje LAN kak si vec nazvao" Gle ja ne kuzim gdje je to "desni klik na lan" U network connections ja imam (od Lana) 2xFire wire i 2x mrezne Jednu ne koristim i druga ja drugi komp (kojeg spajamo) i usb modem. E sad makni kvacicu sa svoje lan kartice?? Gdje je to? Pa imam XP i XP ima samo jedan control panel pa kaj sam ja corav ili nakaj krivo radim?
Pomagaj!! : hitthewa
Staro 11.04.2006., 07:57   #21
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

da, samo jedan control panel. dakle, again: to ti je ta ikona koju koristis za lan, pa pogledaj opet. desni klik na nju i sve sta je napisano dalje...
uglavnom sve radis u tom dijelu gdje su te mrezne veze...
Staro 11.04.2006., 08:49   #22
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
@ De5tr0yer
I mene muči sličan problem. Laptop i komp su spojeni bežičnom vezom ( peer-to-peer) a netu pristupam s kompa cable modemom ( DCM ). Uz sav trud i pažljivo čitanje prethodnih postova, nikako mi ne uspijeva da i lap ima pristup netu preko kompa. Ima li lijeka ?
Staro 11.04.2006., 10:35   #23
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

eh, sad si me naso. nisam radio sa bezicnim mrezama... al mogu probat nikad nije kasno pogotovo ne za mene da nesto naucim...
Staro 11.04.2006., 21:11   #24
k4rMy
Registered User

k4rMy's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
ja imam isti problem kao panoramix - ovim gore načinom nikako da se spajaju i laptop i glavni komp...
k4rMy je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2006., 21:42   #25
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

pa probat cu poslije uskrsa kod panoramixa, pa ak uspijem pokusat cu objasnit ostalima
Staro 11.04.2006., 23:12   #26
and
Registered User

and's Avatar

Cujemo se iza Uskrsa.
Sretno kod panoramixa : goood :
Staro 12.04.2006., 09:51   #27
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

sta i tebi treba doc to sredit?
Staro 12.04.2006., 11:36   #28
dDario
Premium
Moj komp

dDario's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Kod mene to funkcionira automatski i gotovo je za 1min. Kompovi se umreže i upale, na glavnom kompu se spojim na internet i pokrenem Network connections/ Network Setup Wizard i pratim upute.

IBM T43 > Centrino M750 > 2GB DDR2 > 60GB > DVD-RW > 14" XGA
Atom 230 > D945GCLF > 1GB Buffalo > 120GB > DVD-RW > HP L1940
Atom 330 > D945GCLF2 > 2GB G.SKILL > 160GB > DVD & DVD-RW > SM720N

E1400 > G31-M7 TE > GB DDR2 > 80GB > DVD & DVD-RW > SM720N
E1400 > G31-M7 TE > 2GB DDR2 > X1600Pro > 250GB > DVD & DVD-RW > SM932B

X4 9950 > AM2NF3-VSTA > 2x2GB G.SKILL > Parhelia 256 > 2x 640GB > DVD-RW > 2x SM205BW
E6300 > ASUS P5B > 2xGB kingmax > X1900AIW > 2x320GB > DVD-RW & DVD-RW > LG 194WT

dDario je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2006., 12:46   #29
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

e pa da... sam sta nekad windowsi sami nesto zahebu, ne znam sto tocno naprave, ja sam jednom morao reinstalirat win jer mi mreza nikak nije htjela proradit... reinstaliram, stavim mrezu kak sam opiso i sve radi...
Staro 17.04.2006., 14:54   #30
JVC HX-Z10
Sruk
Moj komp

JVC HX-Z10's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
evo imam i ja problema s tim i okusavam to vec mejsecima sredit i neide

Kod mene je ovak spojeno-
KOMP1(mrežna kartica 1) -> Straight -> Switch -> Straight-> KOMP2.......OK
KOMP1(mrežna kartica 2) -> DSL...........OK

e sad, ja mogu biti na netu i pristupit ovom drugom kompu al ovaj drugi nemre pristupit mojem internetu.

kad na KOMP1 radim ono ''Set up a home or small office network'' uvijek mi izbaci neki error ili mi onaj postupak na kraju vrti cijelu vjecnost i nikad ne zavrsi,kad ga prekinem onda vidim onaj Bridge al nis nije u funkciji , obicno se vise nemrem spojit na net i pristupit KOMP2, 3put sam vraco image i uvijek isto.
kod onih koraka biram sve kak je Destrojer reko da treba i kod onih konekcija biram Connection through Marvell Yukon Gigabit Ethernet 10_100_1000Base-T Adapter, Copper RJ-45 jer mi je to konekcija, ostalo ponudeno su mi Local Area Conection i Local Area Conection2, dal trebam od toga nesto birat?

A na KOMP2 normalno napravim taj ''Set up a home or small office network'' i tam nema problema, i kad shaream svoju vezu na KOMP1 onda ju vidim i na KOMP2 i pise da je 'Connected' al kad odem u Iexplorer nista, nemre nac ni jednu stranicu.

pa dajte recite ak ima jos koji postupak i il recite gdje grijesim kod ovog svog slagajna. isto imam Win XP sa SP1 imam Zone Alarm al nema razlike dal je ukljucen il iskljucen jer mi je ionak na Low Security i te fore?????
JVC HX-Z10 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno