Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.10.2025., 20:57   #1
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Antivirus mi napada .exe koji sma napravio,kako to riješiti

Napravio sam neki programčić u pythonu i sad kad ga pokrenem, antivirus mi ga makne...kako to riješiti?
Staro 24.10.2025., 21:02   #2
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Pa...slozi exclusion na skriptu / file ili cijeli folder.

P.S. - ako je *GPT imao prste pazi da fakat nije neki crvic od koda prisutan
tomek@vz je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.10.2025., 21:12   #3
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Pa onda bih morao to na svakom računalu napraviti gdje ga mislim imati...Zar nemogu neki potpis ili nešto napraviti da mi to ne radi?
Staro 24.10.2025., 21:23   #4
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor huzo Pregled postova
Pa onda bih morao to na svakom računalu napraviti gdje ga mislim imati...Zar nemogu neki potpis ili nešto napraviti da mi to ne radi?

Upravo tako. Mislim da i ovo bilo relevantno:

https://learn.microsoft.com/en-us/wi...rt-app-control

P.S.- nisam expert za ovo pa ak netko ima vise iskustva neka objasni kolegi
Staro 24.10.2025., 21:54   #5
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

hvala ti, da trebam nekoga tko je to radio i ima iskustva, jer ne da mi se čitati hrpa pravilnika i teksta za jednu sitnicu,koja zapravo nije sitnica
Staro Jučer, 09:44   #6
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Koju ti gresku/upozorenje daje windows?
Staro Jučer, 09:51   #7
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Pa nije greška ni upozorenje, već mi kaže da je trojan i stavi ga u karantenu...i nod32 i win defender...
Staro Jučer, 10:46   #8
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
hvala ti, da trebam nekoga tko je to radio i ima iskustva, jer ne da mi se čitati hrpa pravilnika i teksta za jednu sitnicu,koja zapravo nije sitnica

A gle onda daj vise informacija sto tocno radi to cudo, kako je koncipirano i tak dalje. Ako nije sitnica znaci da ti treba za nesto a ako je tako i ako zelis na tak nacin to rijesiti onda moras izdvojit malo vremena i naucit nesto novo. To ti je isto kao da kazes - zelim vozit auto al mi se neda prolaziti poduku i radit vozacki ispit. Kuzis? Dakle - ajmo malo vise informacija , mozda cak postoji neko drugo rijesenje za to kaj trebas pa se ne moras zezat sa potpisivanjem vlastite aplikacije. U suprotnom kao sto sam napisao - napravi exclusion i to je to.

P.S..- zasto bi python program pokretao kao .exe? Pretpostavljam da ako ne prebacujes sve u .exe format python skripta normalno radi i nema nezeljenih nuspojava na sustavu?
Staro Jučer, 11:42   #9
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Da, daj više informacija. Meni je Gemini napravio 2 aplikacije u pythonu ali sam ih ipak na kraju složio u Pascalu i C# isto Gemini i nema greške.
Staro Jučer, 12:00   #10
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Pa zašto je bitno što radi to čudo , poanta pitanja je kako da potpišem program da mi ga antivirusi ne blokiraju... Radi se o bezveze programu za evidenciju i unos podataka,koristi sql bazu i u nju sprema podatke neke...ništa posebno...Zato mi se ne čita cijeli microsoftov site o tome kako i zašto potpisati neki program...Nisam htio ostaviti u .py jer bih onda na svakom pc morao instalirati python...zato .exe...

evo vam SS pa da vidite kad ste znatiželjni

Zadnje izmijenjeno od: huzo. Jučer u 12:11.
huzo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 12:10   #11
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Pa zašto je bitno što radi to čudo, poanta pitanja je kako da potpišem program da mi ga antivirusi ne blokiraju... Radi se o bezveze programu za evidenciju i unos podataka,koristi sql bazu i u nju sprema podatke neke...ništa posebno...Zato mi se ne čita cijeli microsoftov site o tome kako i zašto potpisati neki program...Nisam htio ostaviti u .py jer bih onda na svakom pc morao instalirati python...zato .exe...

Kao Keylogger ili mozda kontrola tko sta radi za radnog vremena? Kuzis zasto pitamo jel ? I ne moras cijeli MS sajt procitat vec samo proucit par stranica dokumentacije. Ne vidim zasto bi to bilo tako tesko. Eto ja kao tuljan za Windowse kolko vidim trebas valjani certifikat i isti nakeljit na taj svoj app.

P.S.- taj exe garant instalira i python ispod haube (pyinstaller/nuitka), inace python kod nebi radio. Osim ako si najprije konvertirao u .pyc format ali taj Info nam fali. Kuzis problematiku? Kako da ti pomognemo ako nemamo blage sto to zelis progurati kroz antivirusni softwer? Te informacije su bitne.
Staro Jučer, 12:13   #12
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Da,koristim pyinstaller istina...Ali mislio sam kad je već .exe napravljen da pozadina nema veze...nije da koristi neke stvari nezakonite...eto čisto evidencija radnika i njihovi dokumenti i kad netko zatraži dokumente odeš na radnika i klikneš na kopiraj i zaljepiš samo...
Staro Jučer, 14:09   #13
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Nije rijetkost i nisi jedini i puno "ozbiljniji" binaryji su bili oznacavani kao maliciozni, tako da je tvoje pitanje validno i na mjestu.

Nacini na koje gradis reputaciju su, vrlo vjerojatno i dalje ovim redosljedom (zadnji puta sam imao tu muku prije ~5 godina):

- digitalno potpisivanje izvrsne datoteke (pogledaj Code Sign certifikate, s time da za Windowse sada imas dvije razine certifikacije, i obe su dramaticno poskupile u zadnjih par godina); alternativno, ako imas FLOSS projekt, mozes preko nekih organizacija dobiti besplatno potpisivanje (ne sjecam se je li to onda sa tebi izdanim ili njihovim certifikatom - prouci)
- prenesi izvrsnu datoteku na VirusTotal ili slican servis, vidi gdje je oznacena kao maliciozna i prijavljuj false positive rezultate. Naravno, nemoj zaboraviti da je u tom slucaju najbolje da imas konacnu verziju proizvoda (uz eventualni digitalni potpis) jer ce ti o(d)znaciti hash datoteke
- nekada je znalo pomagati preuzimanje s "pouzdanih" mjesta, tipa Google Drive, One Drive, Dropbox i slicni. Ako ti takvi servisi ne oznacavaju izvrsnu datoteku kao malicioznu, vrijedi pokusati (i ponovno, provjeri jesu li ove informacije i dalje relevantne danas kako su bile nekada)

Kao generalne opaska - Python najcesce ne sluzi tome za sto ga ti planiras koristiti, i iako ti ovo nije neki super pametan savijet - ukoliko zelis distribuirati izvrsne datoteke, to uglavnom nece biti najbolji izbor iz mnogo razloga.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:59   #14
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

@Bubba, ma ovo nije nešto za komercijalno dijelovanje za sad , već za mene doma i za u firmi...Poanta je da si olakšamo s radnicima stvari,jer na gradilištu ih ima hrpa i idu po drugim gradilištima i onda stalno traže dozvole za rad ,lječničke i ostale dokumente ,pa eto napravih malu aplikaciju da to bude lijepo evidentirano i namjerno sam stavio da podaci budu u SQL bazi ,a ne lokalno u nekom folderu na kompu koji se može premjestiti ili promijeniti adresu itd ,gore je SS u prijašnjem postu,i radi odlično,iako veliš da Python nije za to,meni je odradio super! I jednostavna je i služi svrsi i teška je 11Mb...Ali možda bih je i pokazao drugima , pa se nekom svidi, pa bih je možda i prodao nekome, ali me muči što će trebat nekom tko ne razumije ,objasniti da to nije virus,nego nepoznati izvor instalacije bez potpisa i da treba samo staviti u exclusion...Nisam znao da se to plača i treba izdavanje certifikata itd...Ovo sa vrirus total budem probao i false positive prijaviti...
Staro Danas, 00:19   #15
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Vjerojatno ti detektira te pokusaje instaliranja drugih programa pa ga to flagga ko virus. Samo asumpcija.

Ako ti ga je neki ai napravio probaj u necem drugom, ako nije bitna sigurnost, ai ce ti lako napravit neki web UI, kao npr Angular, React il nesto trece, mogu se spojit direkt na postojecu bazu i prst u uho. U cursoru/copilotu das python kod i kazes mi da ti napravi web verziju.

Ako je sigurnost bitna onda bi trebao jos jedan layer izmedju(neki rest api npr c#) ako je sve samo lokalno kako mi se cini da je slobodno spojis webui na bazu.

A ako ti se certificira, cetificiraj

Ja osobno bi napravo selfcontained .NET 8 winforms crud sa ef core za ovo

Edit:
Selfcontained - jedan exe
.net 8 - trenutni .net long time suppot
Winforms - arhaicni drag and drop builder, al za ovaj slucaj super
Crud - create read update delete
Ef core - framework za pristup i manipulaciju baze podataka

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. Danas u 00:26.
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro Danas, 08:36   #16
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Vjerojatno ti detektira te pokusaje instaliranja drugih programa pa ga to flagga ko virus. Samo asumpcija. Kakve pokušaje instaliranja drugih programa? Iz pythona napravim pyinstaller i dobijem .exe

Ako ti ga je neki ai napravio probaj u necem drugom, ako nije bitna sigurnost, ai ce ti lako napravit neki web UI, kao npr Angular, React il nesto trece, mogu se spojit direkt na postojecu bazu i prst u uho. U cursoru/copilotu das python kod i kazes mi da ti napravi web verziju.
Ovo s webom nije možda loša ideja, ali trebam zakupit web prostor,postoji i baza podataka koji se unesu,imaš gore par postova iznad SS aplikacije te moje...

Ako je sigurnost bitna onda bi trebao jos jedan layer izmedju(neki rest api npr c#) ako je sve samo lokalno kako mi se cini da je slobodno spojis webui na bazu. Sigurnost ne bitna...

A ako ti se certificira, cetificiraj Nije da mi se certificira, ali me antivirus napada...

Ja osobno bi napravo selfcontained .NET 8 winforms crud sa ef core za ovo

Edit:
Selfcontained - jedan exe
.net 8 - trenutni .net long time suppot
Winforms - arhaicni drag and drop builder, al za ovaj slucaj super
Crud - create read update delete
Ef core - framework za pristup i manipulaciju baze podataka

Za ovo te ne razumijem što si htio reći?Ja sam amater,ne amataer čak, ja sam se samo snašao u promptanju AI i ajde naučio koristiti popratne aplikacije koje su potrebne za isti,tako da ovo što mi govoriš mi je špansko selo...
Staro Danas, 09:28   #17
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Pitaj AI da prevede

Ma nisam razumio dobro skicnio sam raspravu mislio sam sa python instaliras neke baze il dependancije

Ne treba ti web server, imas opcije. PWA app, doslovno standalone exe il sta vec tvoje web aplikacije, limitacija je otezan pristup bazi, treba ili webassembly baza ili file access baza, sta je kompliciranje

Druga, bolja opcija, Electron ili Tauri, isto web app, standalone ali moze pristuputi bazi podataka, dobro radi.
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro Danas, 09:36   #18
tomek@vz
White Rabbit

tomek@vz's Avatar

Mislim da bi mozda kolegi bila bolja solucija sortirani dokumenti za svakog djelatnika na NAS-u unutar firme ili u Cloudu (Onedrive dolazi sa svakim O365 Home & Bussiness licencom). Sync na vise racunala bez problema i bez ovakvih glavobolja. Za sve ostalo mozda Excell? Ne treba bas uvijek izmisljati toplu vodu pogotovo ako je netko neiskusan i nema volje uciti. AI nije rijesenje ako sam ne shvacas tematiku.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno