|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Audigy 2ZS vs 5.1 (tj .problem)
Eto, bas instalirao novi komp ![]() Dakle, problem je u biti sa (pretpostavljam) driverima za Audigy2 karticu. Sto je problem? Imam audigy 2ZS, spojenu s 3 mini-din kabla na Z-5500 zvucnike - posto genijalni Creative jos nije u stanju napraviti normalan SPDIF izlaz... E, dakle, problem je u ono '.1' kod 5.1. Naime, 'bass redirect' opcija bas ne radi kako bi trebala. Tj. ako to ukljucim, podesim LFE na najglasnije, ali jacina tog izlaza je daleko pretiha. U odnosu ako je bass redirect iskljucen, i kad ga ukljucim, moram na ZS-5500 odvrnuti LFE kanal na najglasnije, i jos uvijek je tise nego kad je bass redirect iskljucen. Da bi dobio zvuk kakav bi 'trebao biti', sa bass redirect enabled, moram sve kanale spustiti na recimo 30% glasnoce, a LFE ostaviti na maximumu. Ukratko, taj LFE kanal se vrlo cudno ponasa. Prije sam imao NF2 plocu sa Soundstormom, i preko optike spojeno.. i sve savrseno radilo. Ima netko nekih ideja sto sam mozda mogao profulati? (kablovi su 100%-tno dobro spojeni, provjerio nekoliko puta ![]()
![]() |
#2 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
neznam dal znaš al bass redirect ti je rezanje niskih frekvencija, kad je isključen nema rezanja frekvi, kad ga uključiš drži miš malo na njemu pa će ti pisat koliko je Hz odrezano. možda su zvučnici jednostavno slabi, th. njihov bass? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]() ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Strichek Moderator
|
a možda nisam gledao koji su zvučnici i da im je bass za ljude poput mene... stavi kao na slici i pogledaj dal ti je u surround mixeru bass na polovici, dal ti je uključen CMSS 3D? Zadnje izmijenjeno od: buljo. 29.12.2008. u 14:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Ukapcao/iskapcao CMSS... no on cak i nema veze s tim, jer on sluzi da stereo zvuk 'prikaze' i na ostalim zvucnicima (centralni/surround). Sto se tice subwoofer volume/bass redirect i rezanja frekve.. da, znam to podesiti ![]() Subwoofer volume je na Max. Stovise, kad ukljucim bass redirect, i ostavim subwoofer volume na max, i micem frekvenciju na kojoj 'reze', ako podizem (kako reze bassove na satelitima), jacina basa se smanjuje, jer je taj signal na .1 kanalu pretih. Ako smanjim glasnocu svih ostalih (5) zvucnika na nekih 30%, onda je jacina basa na LFE skoro tu negdi kak bi trebalo biti. Inace, kao sto rekoh, na staroj ploci sa NF2 i preko digitalnog outputa i preko 3 posebna analogna izlaza, sve je radilo savrseno.. ali sada sa ovom Audigy2 imam problema s tim. Sateliti inace rade OK, dakle samo subwoofer zeza. No, ako iskuljucim redirect, bassovi se cuju, ali to je zbog interne 'konstrukcije' zvucnika koji sam reze niske frekve i prosljedjuje na bas.
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
1. s kojim materijalom testiraš zvuk: sa stereo materijalom, npr. MP3, ili sa pravim Dolby Digital, DTS (DVD filmovi) ili EAX 5.1 (igre) materijalom koji koristi dekoderske funkcije tvoje kartice ili digital "passtrough"? 2. jesi li probao spojiti zvučnike i karticu digitalnim putem (ne znam zapravo u čemu je prolem da ih tako spojiš)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Probao i sa mp3, i sa DVD materijalom (traileri za dolby surround/thx). Problem za spojiti digitalnim putem? Paa... samo je Creative problem ![]() Dakle, jedino analogijom spojiti... Nego, bas skinuo KX drivere, pa cu bas s njima probati kad dodjem doma. .. zasto, zasto nije Nvidia i dalje nastavila koristiti SoundStorm?? Agh....
![]() |
#8 | |
Premium
|
RCA adapter, kojih imaš na svakom uglu za nekoliko kuna. Naravno, tebi je dosta samo jedan kanal za prijenos digitalne informacije, a na tržištu se nudi isključivo dvokanalni, pa će ti jedan kanal biti neiskorišten (jedan RCA na adapteru će "visjeti" u zraku), no to neće ništa škoditi. -->
Inače samo Creative uz svoje digitalne zvučnike (npr. Cambridge MegaWorks 250D) nudi taj adapter sa samo jednim kanalom, no to je samo šminka. ![]() Na taj način možeš digitalno spojiti svoju karticu sa zvučnicima, te koristiti opciju passtrough i riješiti se problema tako što će dekoder unutar tvojeg zvučničkog sustava rješavati stvar. Ostali priključci na tvojoj kartici nisu digitalni (niti se zovu S/PDIF), dakle analogni su. To je 5.1 analogni 3.5 mm izlaz. Tri komada ukupno - jedan za prednji lijevi-desni, jedan za stražnji lijevi-desni, i jedan za centar/sub. Fizički su priključci isti kao i za digitalni izlaz, ali se radi o potpuno drukčijoj vrsti informacija. Kod analognog spoja (kojeg trenutno koristiš), dekodiranje obavlja zvučna kartica, pa problem mora ležati u hardveru ili softveru tvoje kartice. Dakle, spoji na digitalan način opisan gore i dekodersku funkciju prebacit ćeš na zvučnike, pa promatraj rezultat. Ako radi dobro, znaš da je problem u kartici. Ne znam jesi li to mislio kada kažeš da si pojačavao bass (LFE) na maksimum, ali u kontrolnoj ploči gdje namještaš glasnoću za pojedine stvari imaš i karticu Advanced gdje namještaš glasnoće na pojedinom kanalu, a uz to i glasnoću za subwoofer, koji je po defaultu namješten na pola. Ako si namještao samo na Logitechu, probaj s tim, softverski dakle. Citiraj:
Ovako... tvoja kratica ima samo 1 digitalni izlaz (S/PDIF - Sony/Philips Digital Interface), i to koaksijalni (električni), sa 3,5 mm mini-jack konektorom, umjesto standardnog RCA konektora kojeg npr. nalaziš kao digitalni ulaz na svojim Logitech zvučnicicma. Jedino što trebaš kupiti je klasični 3.5 mm --> RCA adapter, kojih imaš na svakom uglu za nekoliko kuna. Naravno, tebi je dosta samo jedan kanal za prijenos digitalne informacije, a na tržištu se nudi isključivo dvokanalni, pa će ti jedan kanal biti neiskorišten (jedan RCA na adapteru će "visjeti" u zraku), no to neće ništa škoditi. Inače samo Creative uz svoje digitalne zvučnike (npr. Cambridge MegaWorks 250D) nudi taj adapter sa samo jednim kanalom, no to je samo šminka. ![]() Na taj način možeš digitalno spojiti svoju karticu sa zvučnicima, te koristiti opciju passtrough i riješiti se problema tako što će dekoder unutar tvojeg zvučničkog sustava rješavati stvar. Ostali priključci na tvojoj kartici nisu digitalni (niti se zovu S/PDIF), dakle analogni su. To je 5.1 analogni 3.5 mm izlaz. Tri komada ukupno - jedan za prednji lijevi-desni, jedan za stražnji lijevi-desni, i jedan za centar/sub. Fizički su priključci isti kao i za digitalni izlaz, ali se radi o potpuno drukčijoj vrsti informacija. Kod analognog spoja (kojeg trenutno koristiš), dekodiranje obavlja zvučna kartica, pa problem mora ležati u hardveru ili softveru tvoje kartice. Dakle, spoji na digitalan način opisan gore i dekodersku funkciju prebacit ćeš na zvučnike, pa promatraj rezultat. Ako radi dobro, znaš da je problem u kartici. Ne znam jesi li to mislio kada kažeš da si pojačavao bass (LFE) na maksimum, ali u kontrolnoj ploči gdje namještaš glasnoću za pojedine stvari imaš i karticu Advanced gdje namještaš glasnoće na pojedinom kanalu, a uz to i glasnoću za subwoofer, koji je po defaultu namješten na pola. Ako si namještao samo na Logitechu, probaj s tim, softverski dakle. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
RCA adapter, kojih imaš na svakom uglu za nekoliko kuna. Naravno, tebi je dosta samo jedan kanal za prijenos digitalne informacije, a na tržištu se nudi isključivo dvokanalni, pa će ti jedan kanal biti neiskorišten (jedan RCA na adapteru će "visjeti" u zraku), no to neće ništa škoditi.
|
Kod analognog spoja (kojeg trenutno koristiš), dekodiranje obavlja zvučna kartica, pa problem mora ležati u hardveru ili softveru tvoje kartice. Dakle, spoji na digitalan način opisan gore i dekodersku funkciju prebacit ćeš na zvučnike, pa promatraj rezultat. Ako radi dobro, znaš da je problem u kartici. |
Ne znam jesi li to mislio kada kažeš da si pojačavao bass (LFE) na maksimum, ali u kontrolnoj ploči gdje namještaš glasnoću za pojedine stvari imaš i karticu Advanced gdje namještaš glasnoće na pojedinom kanalu, a uz to i glasnoću za subwoofer, koji je po defaultu namješten na pola. Ako si namještao samo na Logitechu, probaj s tim, softverski dakle. |
Originally posted by Jango Fett Ovako... tvoja kratica ima samo 1 digitalni izlaz (S/PDIF - Sony/Philips Digital Interface), i to koaksijalni (električni), sa 3,5 mm mini-jack konektorom, umjesto standardnog RCA konektora kojeg npr. nalaziš kao digitalni ulaz na svojim Logitech zvučnicicma. Jedino što trebaš kupiti je klasični 3.5 mm --> RCA adapter, kojih imaš na svakom uglu za nekoliko kuna. Naravno, tebi je dosta samo jedan kanal za prijenos digitalne informacije, a na tržištu se nudi isključivo dvokanalni, pa će ti jedan kanal biti neiskorišten (jedan RCA na adapteru će "visjeti" u zraku), no to neće ništa škoditi. |
Kod analognog spoja (kojeg trenutno koristiš), dekodiranje obavlja zvučna kartica, pa problem mora ležati u hardveru ili softveru tvoje kartice. Dakle, spoji na digitalan način opisan gore i dekodersku funkciju prebacit ćeš na zvučnike, pa promatraj rezultat. Ako radi dobro, znaš da je problem u kartici. |
Ne znam jesi li to mislio kada kažeš da si pojačavao bass (LFE) na maksimum, ali u kontrolnoj ploči gdje namještaš glasnoću za pojedine stvari imaš i karticu Advanced gdje namještaš glasnoće na pojedinom kanalu, a uz to i glasnoću za subwoofer, koji je po defaultu namješten na pola. Ako si namještao samo na Logitechu, probaj s tim, softverski dakle. |
![]() |
#11 | ||||||
Premium
|
Citiraj:
Koaksijalni digitalni signal u stanju je dakle, kako si rekao, biti višekanalan. Citiraj:
Ako se ne varam, kada koristiš dekodere na samoj kartici, moraš koristiti analogni 5.1 izlaz! To nisam napomenuo do sada! Naravno, za to nema potrebe jer dekodere imaš na Z-5500, pa slobodno koristi digitalni izlaz, ali sa uključenim passtrough-om! Citiraj:
Ne vidim što je tu problem. Stereo signal (npr. MP3) bit će odaslan preko S/PDIF-a prema zvučnicima baš kao stereo signal, a surround signal (5.1 na DVD-u naprimjer), bit će odaslan kao takav i dekodiran u dekoderu Z5500. Ako baš želiš surround zvuk iz npr. MP3-a, zvučnici su ti opremljeni Dolby Pro Logic II procesorom. Citiraj:
Citiraj:
MegaWorks 510D su potpuno drukčija priča od Z5500. Dok MegaWorks imaju samo 24/96 D/A pretvarač, Z5500 imaju kompletne DTS i Dolby Digital dekodere za proslijeđeni surround signal. ![]() Citiraj:
Moram priznati da ne razumijem o čemu ovdje govoriš. Ne postoje 3 spdif signala, samo jedan. I kako ih misliš "multiplexirati u jedan"? S/PDIF je dakle fizičko sučelje za digitalni prijenos podataka (optički ili koaksijalni). Njime se može prenositi digitalna informacija kao PCM stream u stereu ili surroundu (bandwidth ograničen do frekvencije izorkovanja 44.1 kHz pri 16 bita digitalnog sloga), ili enkodiran u Dolby Digital i DTS formatu , također stereo i surround (bandwidth ograničen do frekvencije uzorkovanja 96 kHz pri 24-bitnom slogu). Kada koristiš passtrough, kartica zvučnicima proslijeđuje upravo takav digitalni oblik, stereo ili surround, ovisno o izvoru. To se obavlja kroz samo jedan vod koaksijalne veze. |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Odlično! Znači softverski je problem... Ja imam Audigy 2 NX i tek nakon 3. update-a od nedavno, stvari su sjele bez konkretnih bugova na svoje mjesto... nažalost, KX driveri nisu napisani za NX... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
EMP moderator
|
Meni ne valjaju ti kX driveri, zvuk je nekako preplastičan i prozuji nakon nekog vremena pa moram radit restart.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
kao prvo - tko ima te trailere za surround zvuk? da mi ih snimi, bit ću zahvalan, platim ![]() drugo - ajde pogledajte moj topic o problemu sa 5.1 zvučnicima i dvd playeru, ne mogu riješiti... tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2005
|
Ja ću se ubaciti u ovu temu jer imam sličan problem, a vidim da ovdje ima ljudi koji bi mi (nadam se) mogli pomoći. Kupio sam Terretec aureon 5.1 karticu zato da bi dobio optički spdif pomoću kojeg bi spojio svoj Denon reciever. Uglavnom taj spdif mi neda Dolby Digital signal, a zvučna na matičnoj je to radila bez problema preko coax spdif-a. S obzirom da imam samo jedan coax ulaz na recieveru (na koji je spojen Cd player), odlučio sam kupiti tu zvučnu da bi dobio optički spdif, a i mislio sam valjda će i biti malo bolji zvuk za razliku od ove na matičnoj. Pa sada ako neko zna kako da uspijem dobiti Dolby digital preko Terratecove kartice neka pomaže, jer me stvarno izluđuje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
eh još pitanje o kojoj se točno radi Aureon Sky ili Fun? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
Kartica je Aureon 5.1 pci (mislim da je to Fun, samo bez onih dodataka u Fun paketu) Ako mi možeš reći možda gdje da skinem patcheve i slične stvari, stvarno bi mi bilo bitno da uspijem potjerati taj Dolby Digital signal kroz spdif Cijenim bilo kakvu pomoć |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Strichek Moderator
|
evo link pa odma možeš i vidjet sliku zvučne inače sky je verzija 24bitna 96KHz a fun podržava 5.1 zvuk i nije niš posebno. eh da da ne zaboravim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Dakle... u cemu je u biti fora ![]() Naime, Soundstorm ima nesto sto druge kartice nemaju... a to je H/W Dolby Digital encoding. Dakle, preko coax/optical moze slati Dolby enkodiran zvuk koji je puni 5.1 zvuk, isto signal koji se dobije sa recimo DVD-a. Audigy2 i sl. kartice to NEMOGU. Ono sto Audigy2 npr. moze, to je preko SPDIF-a slati stereo digitalni zvuk, ili propustiti RAW signal sa DVD-a koji se gleda. Dakle, Audigy2 NEMOZE preko 3.5mm -> RCA konvertera slati pravi 5.1 zvuk, vec ce to biti stereo zvuk. Iz tog razloga je Creatieve-ov digital out taj 3.5mm izlaz, ali je mutlikanalni, tj. 3x 2kanala za 5.1, tj. 4x 2kanal za 7.1 - koji se onda spaja na njihove Creative-ove zvucnike. Dakle preko digital out-a na Creative karticama kad se spoji sa 3.5mm -> RCA konverterom nije moguce dobiti pravi 5.1 zvuk, osim ako nije direkt pass-through sa DVD-a ili slicnog medija. Jedini nacin za 5.1 zvuk - ako se spaja na neke non-creative zvucnike - je spojiti analogne izlaze... Thank you Creative.... PS: Nisam ziher za Terratec.. ali vrlo lako da i on pati od istog problema - manjak H/W Dolby Digital enkodera... EDIT: Koliko vidim, TerraTec Aureon 7.1 Live Live podrzava Dolby Digital encoding, dok slabije ne. EDIT2: U biti... koliko vidim *samo* TerraTec Aureon 7.1 PCI model podrzav Dolby Digital encoding...
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost. Zadnje izmijenjeno od: Nick7. 08.11.2005. u 10:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Edit: ova prva koju si spomenu Live na koju si točno mislio jer koliko ja znam ta ne postoji od 7.1 imaš Aureon 7.1 PCI Aureon 7.1 Space i Aureon 7.1 Universe. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
U pravu si.. krivo sam skuzio kad sam gledao neke reviewe, nije 7.1 Live, nego 7.1 PCI http://pressen.terratec.net/modules....rder=0&thold=0
![]() |
#24 |
Strichek Moderator
|
evo neš zanimljivo The sound quality of the Terratec Aureon 7.1 is identical to that of the M-Audio Revolution7.1 - it is clear and has no distortions in the HF range (the LynxTwo is used as an absolute referent). The only reason why we would prefer the Aureon card is its higher volume level. Regarding the Audigy2, the situation is very similar to comparison of the Audigy2 and M-Audio Revolution7.1 cards. The Terratec Aureon 7.1 card plays a bit better on expensive acoustic systems. The difference can be noticed in compositions with saturated highs. In parts of various cymbals and hi-hats the Audigy2 demonstrates a high level of distortions in the HF range. But it's impossible to catch the difference with inexpensive PC speakers. Unfortunately, quality of even expensive miniature PC acoustic systems priced at around $400 doesn't match modern sound cards priced at $150. If you prefer high-quality sound, forget about PC speakers and consider pro-audio acoustics or brand-name magnetically shielded consumer electronic speakers. The only downside is that they are not cheaper than $400, that is why I doubt that it makes sense to arrange a multi-channel sound on a computer. od tuda je eh još jedna zanimljivost: 3D sound quality is inferior to the Creative Audigy2 to je kao minus.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Registered User
|
Sve je to meni jasno osim jedne stvari, kako je moguće da ona glupa zvučna na matičnoj ploči (ac97) bez problema šalje DDigital signal kroz spdif, a ova Terratecova 5.1 fun to nemože??????????? Možda vi mene niste shvatili što želim pitati. Dakle ja želim gledati DVD preko kompa (Powerdvd ili slično) i da preko S/Pdif-a šaljem DD signal na vanjski AV reciever. Dali to Terratec Aureon 5.1 Fun može??? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|