Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.07.2013., 17:03   #1
ShAd0w_dAnCeR
Premium
Moj komp

ShAd0w_dAnCeR's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Programiranje i numpad?

kupujem novi 15'' laptop čim ga odaberem i planirao sam kupiti model bez numpada, ali s obzirom da sam upisao faks (FER) na kojem je dosta programiranja (a brijem da će mi to bit i posao jednoga dana) zanima me koliko programeri ekšli koriste numpad? ne znam koliko je to čru, ali sam čuo iz jednog izvora da se puno koristi pa bih htio to provjeriti.
zadnji put sam koristio numpad kad sam prelazio onu misiju u GTA: SA gdje se mora đuskat s autom, ali ne bih želio da za godinu dana moram furat tipkovnicu svuda dok hoću nešt pametno za faks napravit.
ShAd0w_dAnCeR je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2013., 17:09   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa zar nije 88% laptopa sa aktualnim wide ekranima već sa enhanced taastaturom koja uključuje numpad ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.07.2013., 17:42   #3
bg_4_l
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Svejedno ti je skroz, numpad je koristan kod unosa velike količine brojčanih podataka, što dok budeš programirao za faks nećeš morati raditi. Jedini slučajevi gdje je numpad koristan je kad radiš nešto u Sageu ili Mathematici ali to ćeš isto minimalno koristit na faksu osim ako si E smjer, a inače po prirodi mazohist . Nemoj se brinut o glupostima, na faksu će ti tipkovnica bit daleko najmanji problem.
bg_4_l je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2013., 18:39   #4
Mad_Duke
Guest

Danas ih mnogo ima numpad, a i postoje jeftilen USB numpadi pa se ne mora cijela tipkaruša nositi. Anyway. Jednostavno nađi lap koji ju ima i to je to.
  Reply With Quote
Staro 23.07.2013., 19:07   #5
ShAd0w_dAnCeR
Premium
Moj komp

ShAd0w_dAnCeR's Avatar

ma radi se o tome da bih ja najrađe laptop bez toga. nije čak ni ništa toliko kolko razmišljam već 2 godine koji kurac ovaj numpad služi i misao zadnjih par dana na LANu "da nemam ovaj mrtvi numpad (logitech wawe) mogao bih držat pepeljaru ko čovjek na ovom improviziranom stolu"

ništa, sutra idem po dućanima i mjerkam si 15''/17'' i to-numpad ili not-to-numpad. a za konačan model ću/ćemo već lako. imat ću u stanu 32'' LCD s HDMIom, a mogao bih si i 22'' monitor pofurat, tak da puno više naginjem 15'' s not-to-numpad, pogotovo sad dok čujem da mi ekšli ne treba, pogotovo dok sam si sad u glavi otvorio opciju za usb-numpad

Zadnje izmijenjeno od: ShAd0w_dAnCeR. 23.07.2013. u 19:14.
Staro 23.07.2013., 19:36   #6
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Nece ti tolko trebat. Naviknes se. Obicno trebas unest par brojki, a ne par stotina tak da je svejedno.

Uostalom prve dvije-tri godine neces ni blizu toliko vremena provest na kompu koliko uz dobru staru olovku i matematiku.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2013., 19:52   #7
ShAd0w_dAnCeR
Premium
Moj komp

ShAd0w_dAnCeR's Avatar

ma onda jebeno. sad je više pitanje kak će mi pasat tipkovnice pod rukom sa il bez numpada, to ću se sutra/preksutra prošetat. sad gledam laptope za 7-8k i onak, 2x grafa unutra i neki mali ssd. koji fakin qrac. pobijesnilo je to tržište od zadnji put kad sam se interesirao za laptop.
Staro 23.07.2013., 20:08   #8
zlatko
Premium
Moj komp

zlatko's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
men s čini da... se ti malo ekšli ... hvališ...
Staro 23.07.2013., 22:29   #9
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ma ne gdi bi upisao FER i odmah se mjerka laptop . Šalu na stranu znao je laptop bit koristan na labosima u slučaju da nema instalirane odgovarajuće verzije visual studia ali svemu se doskoči. Sve ostalo .... bespotrebno.

Piece of advice: uzmi u obzir težinu laptopa ako ga misliš nosit na faks, ako ga ne misliš nosit na faks razmisli treba li ti laptop ili stolni. I tako dalje ... da sad idem ponovno ne bih uzimao bijesni laptop nego neki netbook ili lagani laptop, svaki dan teglit ... iako na faksu inače laptop i nije nužan.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 10:21   #10
zubich
Premium
Moj komp

zubich's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
ja bi samo istaknuo činjenicu da je tastatura JAKO bitna kod programiranja.

slučaj mene je taj da tokom kupovine komponenti više vremena posvetim tastaturi (i monitoru) nego grafičkoj.

već par godina programiram, prvo u .Net-u, onda java i android, pa php/ostale web tehnologije... sada iOS... sve je to isti kuki, ali efikasnost i brzina rada dolaze ISKLJUČIVO iz tastature.
znači, čim moram dignuti ruke i pomaknuti mišem, već gubim na vremenu i živciram se!
naučiti kratice i koristiti sve tipke po tastaturi (npr ljudi zanemaruju home/end/pageUp/pageDown i slične tipke) zahtjeva vrijeme i prilagodbu, ali se osjeti u radu kada počneš tuckati masu koda.

najgore mi je kada mi za komp sjedne kolega i onda počne pisati pa fula nekaj, i onda pet minuta izgubi da uzme miš i da "zaokruži" navedenu grešku, pa stisne backspace.... isuse što ja poludim kada vidim da netko ne zna jednostavne kratice tipa shift-alt-strelica ljevo/desno (na macu...)

što se samog numpada tiče... naravno da ne mogu bez njega... nije da je od jako bitne značajke, ali čim imam 5 ili više brojeva napisati automatski sam na njemu, a i enter s te strane dobro dođe.

i jako bitno za napomenuti je kako nisu sve tastature iste... neke npr imaju produženi ljevi šift pa ti nedostaju tipke: <>, ili još gore je kada produže Ž prema desno a ostave mali enter...hebate, pa taj enter moram jako udarati i to dosta često, zašto su njega smanjili a povečali Ž????

inače, doma koristim tastaturu Logitech K200, koja nije tako skupa ali je tastatura jedna od boljih za programiranje.
Osim što ima sve potrebno, prilično je tiha i jako ljepo se udara po njoj, ali na poslu sam na Appleovoj tastaturi koja je toliko dobra da i dan danas ne vjerujem kako to prije nisam koristio...
zubich je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.07.2013., 10:31   #11
Mad_Duke
Guest

Pa ako toliko programiraš navikni se pisati sa eng layoutom. To kaj pričaš je direkt ovisno o layoutu tipkaruše.
  Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 10:56   #12
zubich
Premium
Moj komp

zubich's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
to ne dolazi u obzir s obzirom da dosta treba napisati i na našem

i gdje se ja bunim protiv layout-a? pa ja sam sebi našao ono što mi odgovara, samo kažem kako nisu sve tastature FIZIČKI iste, jer sam jednom kupio tastaturu bez <> i kada sam došao doma i počeo programirati nisam mogao vjerovati da nedostaje cijela tipka.
zubich je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 16:03   #13
Mileni
Premium

Mileni's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor zubich Pregled postova
ja bi samo istaknuo činjenicu da je tastatura JAKO bitna kod programiranja.

slučaj mene je taj da tokom kupovine komponenti više vremena posvetim tastaturi (i monitoru) nego grafičkoj.

već par godina programiram, prvo u .Net-u, onda java i android, pa php/ostale web tehnologije... sada iOS... sve je to isti kuki, ali efikasnost i brzina rada dolaze ISKLJUČIVO iz tastature.
znači, čim moram dignuti ruke i pomaknuti mišem, već gubim na vremenu i živciram se!
naučiti kratice i koristiti sve tipke po tastaturi (npr ljudi zanemaruju home/end/pageUp/pageDown i slične tipke) zahtjeva vrijeme i prilagodbu, ali se osjeti u radu kada počneš tuckati masu koda.

najgore mi je kada mi za komp sjedne kolega i onda počne pisati pa fula nekaj, i onda pet minuta izgubi da uzme miš i da "zaokruži" navedenu grešku, pa stisne backspace.... isuse što ja poludim kada vidim da netko ne zna jednostavne kratice tipa shift-alt-strelica ljevo/desno (na macu...)

što se samog numpada tiče... naravno da ne mogu bez njega... nije da je od jako bitne značajke, ali čim imam 5 ili više brojeva napisati automatski sam na njemu, a i enter s te strane dobro dođe.

i jako bitno za napomenuti je kako nisu sve tastature iste... neke npr imaju produženi ljevi šift pa ti nedostaju tipke: <>, ili još gore je kada produže Ž prema desno a ostave mali enter...hebate, pa taj enter moram jako udarati i to dosta često, zašto su njega smanjili a povečali Ž????

inače, doma koristim tastaturu Logitech K200, koja nije tako skupa ali je tastatura jedna od boljih za programiranje.
Osim što ima sve potrebno, prilično je tiha i jako ljepo se udara po njoj, ali na poslu sam na Appleovoj tastaturi koja je toliko dobra da i dan danas ne vjerujem kako to prije nisam koristio...
Za dio o shortcutsima se u potpunosti slazem. Vecinom sav svoj posao radim u Sublime Textu, najbolji editor kojeg sam ikad vidio. Savrsenstvo. Takodjer na macu pretezito, ali i na windowsima takodjer.

No koristim iskljucivo USA layout. Bez toga ne sjedam za komp raditi. No way Jose. I za divno cudo, ja osobno ne mogu smislit mehanicke tipkovnice. Volim flat. Koristim apple keyboard kojeg svugdje vucem sa sobom. Odgovara mi odlicno. Prije toga sam koristio jos bolju tipkovnicu, di novo edge, ali otisla k vragu na zalost
Mileni je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 16:09   #14
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Pa to je nekakav minimum minumuma. Ne kucam toliko koda ali da samo surfam netom ne mogu radit na tim "novijim" tipkovnicama koje spominješ . Veliki enter, <> ... nikud bez toga ... i normalno 3 + 6 funkcijskih (posebnih) nikakav veliki delete ili šta još izvode po tom dijelu.

Možda to ovisi na kakvoj tipkovnici "odrasteš", ako si "odrsto" na ovim "osakaćenim" onda su možda normalne.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 16:44   #15
Mad_Duke
Guest

Gore sam spomenuo US layout jer koliko znam nema tog programskog jezika koji itko koristi, a da je potekao sa naših tipkaruša. Nevezano dal pišeš appove na "našem" ili nekom drugom jeziku.

Macro ekstra gumbi super dođu.

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Možda to ovisi na kakvoj tipkovnici "odrasteš", ako si "odrsto" na ovim "osakaćenim" onda su možda normalne.
Nope. To se zove lijenost. Privikavanje na drugi izgled tipkovnice traje 2 dana tipkanja, a privikavanje na layout tjedan dana max, max, max. Nakon toga skačeš iz jednog u drugi kao veliki.
  Reply With Quote
Staro 01.08.2013., 18:09   #16
rodney
only fool, not a horse
Moj komp

rodney's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Joj dajte ljudi, čovjek tek počinje učit, ne bu tipko tisuće linija koda na dan.
on topic: moj laptop ima uz enter "numericku" tastaturu, na foru fn tipke, stisnes fn
i zadnja tri-cetiri stupca do entera služe kao numpad.

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke