Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.10.2011., 08:49   #1
alfabatez
Registered User

Datum registracije: Oct 2011
Kako formatirati hard disk?

Molim za pomoc.
Imam HP laptop sa Seagate-ovim diskom od 60 GB. U toku gasenja racunara doslo je do nestanka el.energije (baterija nije ispravna). Nakon toga windows XP koji je na njemu vise nije mogao da se pokrene.
Samo pomocu nekih DOS-ovih programa sam uspio vidjeti podatke i spasiti ih. Ali ja ne znam nacin da disk formatizujem i ponovo ga pripremim za upotrebu (valjda ce formatizovanje najbolje osposobiti disk). Probao sam na razne nacine: live CD za Parted MAgic, R-studio, Partition Magic sa DOS-ovih disketa, kacio disk kao eksterni disk preko adaptera na USB drugog racunara (ne vidi se niti jednim programom za recovery), itd. Nista od toga nije moglo formatizovati disk.
Da li mi mozete preporuciti neki softver koji se pokrece sa boot-abilnog CD (jer se sa diska nista ne moze pokrenuti) i koji mi moze formatizovati, odnosno osposobiti disk za novu windows XP instalaciju?
Unaprijed hvala.
alfabatez je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2011., 09:45   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Skini si Hiren's Boot CD. Na njemu imaš brdo programa kakvi tebi trebaju.
Oglas

Oglas
Staro 11.10.2011., 11:44   #3
Tomy B.
Premium
Moj komp

Tomy B.'s Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Jedno glupo pitanje, jesi probao s instalacijskim CD-om od XP-a?
Kada krene instalacija trebao bi vidjeti HDD pa ga prije instalacije formatiraš.

Pošteni trgovci: .1. .2. .3.
Tomy B. je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2011., 22:25   #4
alfabatez
Registered User

Sa Hirens-om sam upravo i uspio da presnimim podatke, prijavljujuci se iz DOS-a. On ima ne nekoliko mjesta format diska, ali taj format iz DOS-a ne prolazi. Iz windows-a ne mogu nista da uradim, jer ako disk prikopcam preko adaptera na drugi racunar, ne vidim ga, a sa svoga laptopa windows se ne pokrece. Hirens ima i mini windows XP, ali se tu nista ne moze instalisati.
Probao sam i sa instalacionim XP-om, ali kad dodje momenat da instalise novi XP ili recovery, nista ne prolazi, javlja da disk nije dobar.
Da li postoji neki emergency CD sa kojeg mogu formatizovati disk?
Staro 11.10.2011., 22:57   #5
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Autor alfabatez Pregled postova
Probao sam i sa instalacionim XP-om, ali kad dodje momenat da instalise novi XP ili recovery, nista ne prolazi, javlja da disk nije dobar.
ovo se meni dogadjalo kad je u laptopima bio neki divlje SATA kontroller... vidi ti prvo jel vidis uredno disk u BIOS-u i jel se POST-a. Nakon toga, na netu potrazi koji driveri su za za kontroler, pa ih ubaci ili preko externog floppyja ili ih nlite-aj u XP instalaciju...

naravno, prije svega toga probaj sa SeaToolsima ili sa PowerMaxom vidjel jel ti disk uopce upotrebljiv jos...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2011., 21:22   #6
alfabatez
Registered User

Laptop je HP-ov i Seagate-ov disk od 60 GB. Uz laptop su dosli svi potrebni drajveri, kao i licencirani windows.
Kroz BIOS se vidi disk. Ne moze da se pokrene win. sa njega, ne moze da se nanovo instalira (ne prepoznaje se disk u toku instalacije). Uspio sam da snimim podatke sa diska. Zelim da ga i dalje koristim, jer mislim da nije nepovratno ostecen. Da li postoji nacin da ga formatizujem? Vjerovatno je potreban boot CD koji na sebi ima programe za formatizovanje diska. Da li zna neko adresu nekog takvog programa?
Staro 13.10.2011., 07:47   #7
Šušta
Premium
Moj komp

Šušta's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
da ti se nije nekako bios resetirao prilikom nestanka struje, pa probaj pogledati da li ti je SATA enable. u tom slučaju prebaci na disable

ako sam shvatio o čemu se radi...
Šušta je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2011., 08:29   #8
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Trebao bi sa nLite -om napraviti novi windows xp gdje ćeš integrirati i SATA drivere.

Znači, skineš nLite program i driver za SATA kontroler. Mislim da ti je ovaj iliti 9 po redu.

U nLiteu možeš još podesiti i jezik i tipkovnicu pa obrati pozornost i na to. Kad se sve završi jednostavan boot sa DVD-a/CD-a i sve bi trebalo proći bez ikakvih problema.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno