Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.05.2008., 13:23   #1
tomislav2634
Registered User

Datum registracije: Aug 2007
Max broj SATA diskova?

Dakle, prije svega pozdrav svima....

zanima me dali ima kakvog limita na matičnim u broju SATA diskova koji se mogu dići u RAID 0 ili 1 polju. Naime, imam staru serversku plocu Gygabyte s dva procesora li kako je ona iz 2003 na sebi nema SATA konektora za diskove. Obzirom da imam dva para diskova u RAID 1 polju, dali je moguće kupiti 2 PCI kartice s po dva SATA porta i putem njih kreirat RAID polje 1.

Možda će nekome pitanje djelovat glupo al bih volio znati prije troškka od 2 x 170 kn.
tomislav2634 je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2008., 14:00   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ehm, ovako AFAIK (makar ja nisam autoritet pa uzmi ovo s rezervom) nije moguće kombinirati onboard + kontroler ili kontroler + kontroler u jedno RAID polje, dakle kolko mjesta imaš na određenom kontroleru tolko ih možeš uštekati, a to je jasno vidljivo u opisu kontrolera kolko čega možeš nakačit i u koji mod...

Dakle IMHO nebi išlo, moraš uzeti RAID kontroler sa 4 SATA porta ako oćeš 4 diska, sa 6 SATA portova ako oćeš 6 diskova u RAIDu itd...

E sad ima ekipe koja definitivno rastura u storageu pa će ti oni potvrdit ili opovrgnut ovo ali ja nebi išao to kupovati ako ti oni ne daju definitivno mišljenje...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.05.2008., 15:04   #3
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor tomislav2634 Pregled postova
Dakle, prije svega pozdrav svima....

zanima me dali ima kakvog limita na matičnim u broju SATA diskova koji se mogu dići u RAID 0 ili 1 polju. Naime, imam staru serversku plocu Gygabyte s dva procesora li kako je ona iz 2003 na sebi nema SATA konektora za diskove. Obzirom da imam dva para diskova u RAID 1 polju, dali je moguće kupiti 2 PCI kartice s po dva SATA porta i putem njih kreirat RAID polje 1.

Možda će nekome pitanje djelovat glupo al bih volio znati prije troškka od 2 x 170 kn.
Maticna nije limit (osim raspolozivosti slotova), kontroleri su limit. Polja se slazu na istom kontroleru (rijetke su i skupe kombinacije s vise kontrolera, s tim da nadziru iste diskove), a ako bas zelis diskove na razlicitim kontrolerima tad mozes izvesti samo SW RAID (tad kontroleri ne moraju biti RAID kontroleri).

Pitanje je sto tocno trebas, koliko diskova i na koji nacin. Isto tako, pitanje je brzine. Ako bas zelis nesto high-end, tu ima milijun detalja koje treba specificirati. Za bilo kakvo polje, bilo koji SATA BIOS enabled PCI kontroler.
Staro 21.05.2008., 15:39   #4
tomislav2634
Registered User

Datum registracije: Aug 2007
Fala momci. Uglavnom, imao sam na starom kompu složena dva para diskova u RAID1 polju i na njima slike od djece. Kako mi je kihnula matična a i procesor je bio spor uzeo sam još stariju al doooobru matičnu za serversku konfiguraciju. Na prethodnoj konfiguraciji sam ima dva SATA priključka na matičnoj i jedan extra PCI SATA kontroler. Sad planiram kupit dva SATA PCI konrolera svaka s DVA SATA porta na njima i pokušat to upogonit. Bum javil jel sam uspio. Brzina mi nije nikakav problem...
tomislav2634 je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2008., 21:29   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Neželim te ubit u pojam ali očekuj da prethodno RAID polje neće biti prepoznato na drugom kontrolcu. Eventualno, ako preseliš "jedan extra PCI SATA kontroler" iz prethodne konfiguracije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno