Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 13:07   #31
darkydark
N0teb00k n00b
Moj komp

darkydark's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Kupio danas KIngstone KC3000 1tb pa cu nadam se preko vikedna to sve prebacit na novi disk.

Fun fact, jucer se srusio u 18:15, danas u 18:25, izdrzi tocno 24 sata :D
Da tebe ne jebe neko od ukucana sa cron jobom xD

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

i7 11850H, 32GB, 17.3” FHD, RTX A3000
1TB A2000, 2TB KC3000
Linđa

i5 8500T, H310I-IM-B, 32GB, 10GbE X-3
1x 150GB Intel S3520, 3x2TB Crucial MX500, 4x12TB Toshiba MG07ACA12TE
Truenas Scale
File Share, Plex, Jellyfin, Nextcloud, qBittorrent
darkydark je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:22   #32
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
jucer na novi disk KC3000 stavio svjezu instalaciju Proxmoxa, sve updejtao, restorao backup VM (haos) i sve radio ok, danas ujutro opet ista stvar, proxomx smrznut, VM HAOS također.

Prosao jos jednom kroz postavke (mrezne, firewall Proxmoxa i VM-a, sve ok), podesio C states (quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1), sve provjerneo i loadano u GRUBU, čak sam napravio i skriptu koja mi svakih 10 min zapisuje logove diska pa u vidjet jel ima sta u tim logovima i ovo je trenutni zapis:
root@pve:~# tail -n 40 /var/log/proxmox-health.log

===== Sun Dec 7 12:10:01 PM CET 2025 =====
Uptime:
12:10:01 up 43 min, 1 user, load average: 0.05, 0.06, 0.09

Zauzeće RAM-a:
total used free shared buff/cache available
Mem: 15Gi 4.9Gi 10Gi 39Mi 320Mi 10Gi
Swap: 8.0Gi 0B 8.0Gi

Zadnjih 10 NVMe poruka iz kernela:
[ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.8.12-17-pve root=/dev/mapper/pve-root ro quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1
[ 0.038524] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.8.12-17-pve root=/dev/mapper/pve-root ro quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1
[ 1.827409] nvme nvme0: pci function 0000:01:00.0
[ 1.832962] nvme nvme0: Shutdown timeout set to 10 seconds
[ 1.834397] nvme nvme0: 6/0/0 default/read/poll queues
[ 1.836434] nvme0n1: p1 p2 p3

Zadnjih 10 CPU/C-state poruka:
[ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.8.12-17-pve root=/dev/mapper/pve-root ro quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1
[ 0.038524] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.8.12-17-pve root=/dev/mapper/pve-root ro quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1
[ 0.198328] cpuidle: using governor ladder
[ 0.198328] cpuidle: using governor menu
[ 0.460127] intel_idle: max_cstate 1 reached

Zadnjih 10 kernel poruka općenito:
[ 6.999335] e1000e 0000:00:1f.6 eno1: entered promiscuous mode
[ 10.779525] e1000e 0000:00:1f.6 eno1: NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: Rx/Tx
[ 10.779568] vmbr0: port 1(eno1) entered blocking state
[ 10.779574] vmbr0: port 1(eno1) entered forwarding state
[ 15.972218] tap100i0: entered promiscuous mode
[ 16.011614] vmbr0: port 2(tap100i0) entered blocking state
[ 16.011622] vmbr0: port 2(tap100i0) entered disabled state
[ 16.011643] tap100i0: entered allmulticast mode
[ 16.011736] vmbr0: port 2(tap100i0) entered blocking state
[ 16.011739] vmbr0: port 2(tap100i0) entered forwarding state

Memoriju sam prije jos testirao sa mem testom koji ste mi rekli i sve je proslo ok.

Suma sumarum, BIOS HP-a updejtan i podesen, promjenio 2 nova diska, memorija istestirana problem i dalje tu.

Jedino sto mi jos ostaje je stavit drugu memoriju i probat s njom, ako je problem i dalje prisutan, nabava novog racunala jer je onda ocito problem negdje u mbo/pitaj boga gdje

srale7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 13:27   #33
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Podsjeti me, kad spojis monitor na HP, da li imas video output i mozes li se kroz konzolu ulogirati u proxmox te raditi na njemu dok je u "smrznutom" stanju? Vidim da sam te to pitao, ali nisam iz odgovora skuzio jesi li probao
Staro Danas, 13:59   #34
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Nisam to probao, iskreno, jer mi je HP u ormaru, spojen na PSU i LAN. I kad ga ulovim smrznutog, samo ga isteka iz napajanja i ponovo ustekam.

Onda kad se sljedeci put smrzne trebam ustekati monitor i vidjeti jel imam video output na monito i ako imam probat se ulogirat u Proxmox?

P.S. Pitao Cloude za problem, kaze da je problem u mreznoj kartici Intel i219-LM i dodao u GRUB:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet pcie_aspm=off nvme_core.default_ps_max_latency_us=0 nvme_core.io_timeout=35000 nvme.noacpi=1 intel_idle.max_cstate=1 processor.max_cstate=1 e1000e.InterruptThrottleRate=0,0,0,0 e1000e.EEE=0"

Claude kaze da trebam u biosu ugasiti opciju "Wake on LAN" pa cu i to napraviti jer nemam potrebu za tim featureom

Staro Danas, 14:24   #35
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Tako je, kad se ulogiras direktno na hosta onda debugiraj (ako host uopce radi, a prilicno sam siguran da bi mogao raditi). Provjeri mreznu i ima li dobar IP, vidi li host net i lokalnu mrezu, itd itd. Pokreni htop ili slican tool za pracenje tko sta i koliko cucla (instaliraj ga unaprijed). Nisam bas na "ti" s debugiranjem VM-ova, al sigurno postoji neki nacin da provjeris i VM.

Ovo sa mreznom me ne iznenadjuje, to sam u prvom postu spominjao, ali mi je bizarno to da host zakuha dok je "neresponzivan".

Nemam iskustva s ovim grub parametrima.
Staro Danas, 14:37   #36
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ja da sam na tvom mjestu bih spojio cijelo vrijeme monitor i mozda lupio journalctl -f nekl vrti. Kad se desi sranje mozda ces vidjet koji mu je vrag. I da - makni molim te iz default kernel linije sve sto je iza quiet, updejtaj grub i rebotaj komp nakon toga.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:01   #37
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Da, definitivno kreni s cistim grub-om, zelis reproducirati problem s monitorom pri ruci a ne pogadjati sto je rijesilo problem kad ne znas sto je problem :) baby steps!
Staro Danas, 15:03   #38
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Kod mene je problem da jednostavno nema mrežu. Ištekam uštekam i radi. Mijenjao i kabel već.

Oni Nucevi kaj imam..

Isto proxmox u clusteru.
Staro Danas, 15:08   #39
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Tako je, kad se ulogiras direktno na hosta onda debugiraj (ako host uopce radi, a prilicno sam siguran da bi mogao raditi). Provjeri mreznu i ima li dobar IP, vidi li host net i lokalnu mrezu, itd itd. Pokreni htop ili slican tool za pracenje tko sta i koliko cucla (instaliraj ga unaprijed). Nisam bas na "ti" s debugiranjem VM-ova, al sigurno postoji neki nacin da provjeris i VM.

Ovo sa mreznom me ne iznenadjuje, to sam u prvom postu spominjao, ali mi je bizarno to da host zakuha dok je "neresponzivan".

Nemam iskustva s ovim grub parametrima.

Update, vise host odnosno HP ne zakuha, radni mormalno, ali mu ne mogu pristupiti. Sljedeci put kad se se smrzne cu se probati spojiti direktno na njega preko monitora, i onda ce se vidjeti jel proble sa mrezom (pa ga ne vidim preko IP-a) ili bas cijeli host zasteka.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Ja da sam na tvom mjestu bih spojio cijelo vrijeme monitor i mozda lupio journalctl -f nekl vrti. Kad se desi sranje mozda ces vidjet koji mu je vrag. I da - makni molim te iz default kernel linije sve sto je iza quiet, updejtaj grub i rebotaj komp nakon toga.
Za sad bi ostavio kako je, pratio i pa onda poslije postavio defaultni grub i testirao dalje

Staro Danas, 16:26   #40
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Odvrtio sam Windows Memory Diagnostic tool, (Sergej Strelec WinP) na STANDARD postavkama i prvi put je zatekalo na ukupno 48%, napravio on/off i ponovo pokrenuo isti test i sad ujutro vidim da je zatseklao na 44%.
S obziron na trenutne cijene memorije, probat cu nabavit bilo kakvu 100% ispravnu memoriju cisto za test.

Jel mozemo zakljuciti da je 100%problem u RAM-u?

Mozda...samo po ovim cijenama memorije bude malo problem.

P.S. - u slucaju kernel panica moze se dogoditi da na ekranu neces nista vidjeti ako ga naknadno ustekas nece biti od koristi > zato je bolje to napraviti vec sad. A kaj se ovih svih opcija tice > odmah testiras dali radi sve kak spada kad su deaktivirane > ako tad sve radi > onda dodajes jednu po jednu ponovno. Deducirali smo vec sad da nije SSD problem i sve mi vise smrdi da je nesto krivo optimirano na razini proxmoxa. Ukratko > pokusavamo ti ubrzati proces debugginga.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 17:45   #41
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Memorija je poslije uredno prosla memetest koji mi je predlozen, pa sam ju prekrizio kao moguci problem.

Spojio sam monitor i sada journalctl -f vrti sve logove, potencijalni problem je sto ne mogu nista s tim logovima, (tipa c/p) osim uslikat ih mobitelom, a osobno nemam znanja da mogu problem iščitat iz njih samih, nadam se da bude neki "crveni log" prija samog crasha pa da cu biti pametniji.

Staro Danas, 18:02   #42
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Memorija je poslije uredno prosla memetest koji mi je predlozen, pa sam ju prekrizio kao moguci problem.

Spojio sam monitor i sada journalctl -f vrti sve logove, potencijalni problem je sto ne mogu nista s tim logovima, (tipa c/p) osim uslikat ih mobitelom, a osobno nemam znanja da mogu problem iščitat iz njih samih, nadam se da bude neki "crveni log" prija samog crasha pa da cu biti pametniji.

Samo poslikaj sto pise kad se smrzne...najcesce kernel: nesto
Staro Danas, 18:53   #43
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

OK, sad čekam prvo smrzavanje u visokom stupnju pripravnosti

Fora je sto sam napravio sva ona podesenja u Proxmoxu by GPT i nakon toga je uredno radilo 8 dana, prvi crash i onda se počelo dogadjati svaka 24 sata, ubačen novi disk opet crash u roku par sati

U svakom slučaju hvala svima na supportu, valjda cemo naci krivca

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke