Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Novosti
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.05.2004., 12:28   #31
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by ozren
Goran:
Hm, da - kak onda da ti stvar nije radilo dobro ni s Corsair memorijom?
Citiraj:
Originally posted by gpremec
Takodjer mi je Parhelia pokazala (a izuzetno je osjetljiva na AGP frekvu) da zakljucavanje AGP frekve na 66MHz i dizanje FSBa nije bas neka narocita istina. U tom slucaju AGP ne radi na 66MHz, vec samo priblizno. A varijacije od 60-72MHz na AGPu su neugodna stvar za graficku karticu, i utjece na njezinu stabilnost rada.
Mislim da sam time pojasnio zasto sam imao problema s Corsairom (bio je DDR333).
Citiraj:
Fasista si zato kaj kod tebe nema nikakve umjerenosti - besplatni firewall ti je bezveze jer nije profesionalna stvar, tj. ak ti treba firewall onda bi potrosio na njega 1500+ kuna. Ne znam, meni profi firewall za doma ne treba, ali onaj koji ce blokirati 99% glupih napada mi je zgodna stvar.
Cekaj malo, ako nisam umjeren, onda sam fashista? Sto ti uopce znaci biti umjeren? Onaj koji nema svoje stavove i brani ih?
Sto se tice ovoga o firewallu, samo sam davao primjer gdje je potrebno imati firewall (a gdje ne), nisam rekao da je besplatni softwareski firewall bezveze ili "nedovoljno profesionalan". Uostalom, procitaj ponovno sto sam napisao.

Citiraj:
Da ne podsjecam na tvoj stvar oko filmova - zato vise i ne moderiras jer kod tebe je logika "ako postoji 1% sanse da ovaj thread zavrsi na necem ilegalnom, treba ga odmah sasjeci". to je pretjerano.
Koliko se ja sjecam, nisam otjeran sa mjesta moderatora, vec sam se povukao s mjesta moderatora. Razlog je jasan, a to je sto smo se nesto dogovorili, a 3 mjeseca kasnije sam bio kriv sto sam provodio sto smo dogovorili. Istina je da smo samo trojica sudjelovali u tom dogovoru, ali samo zato sto drugi unutar PCEa nisu nista ili gotovo nista rekali po toj temi.

Citiraj:
Grijanje - i zadnja revizija Prescotta se osjetno vise grije nego Northwood. pitaj Denisa, on je za Bug testirao Northwood 3.4, Prescott 3.4 i Athlon 64 3400+... A ja vidjeh Prescott 533FSB na 2.4GHz s stock coolerom kojem je idle temp 80C. Super je to - kad je isto sranje radila GF5800U onda su svi pljuvali po tome, sada kad je Intel u pitanju, svi brane. Sorry decki, ali razlike tu nema.
Vidis, a ja znam za postojanje serije Prescotta koji se s BOX kulerom ne griju nista vise od Nortwooda. Dva su u Zagrebu, ali nisu interesantni BUG-u i ostalima zato sto je rijec o 2.8 modelima. Ako prodam svoj 2.4C, jedan od ta dva ce vjerovatno i zavrsiti u mom kompu.
Staro 15.05.2004., 12:35   #32
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Rasprava ili prepucavanje? "Raspravljate" što je bolje, Intel ili AMD. Sama pomisao o tome mi se ne sviđa. Još da dođe Norac i eto nam punog foruma.

Ja ne govorim o NASA-i. Govorim o upotrebljivosti onoga što nVidia nudi. Radi se o stvari koja bi bila super da je došla prije 5 godina. Danas svatko može besplatno imati bolju i efikasniju zaštitu. Sve one zahtjeve koje sam postavio ispunjava besplatan i 3-4 godine star softver.

Ta ploča je namijenjena za home upotrebu. Korisnici to neće znati podesiti i neće ispunjavati ulogu dobre zaštite. Kao server može poslužiti ali nije nešto. Tada je bolje rješenje CISCO. Njemu ići raditi konkurenciju je glupo. Uz ili bez tog firewalla ionako moram imati softverski. Onda mi to nije nikakva korist. Tu ću ploču valjda i kupiti ali ne zbog njega nego njemu usprkos.

Korporativno rješenje je slično ali nije isto. Ovdje su primjeri iz moje male kučne mreže a kada se govori o velikoj firmi, stvari još idu dalje i govori se o problemima kod pada hardverskog firewalla. I za to postoji bolje rješenje. Niti sigurnost niti korisnost ne smije doći u pitanje. A padovi se događaju...

Još uvijek tvrdim da je taj firewall samo dobar marketinški potez a ne nešto korisno.

Ne treba niti sumnjati da je ploča brza i dobra. nVidia je pokazala da chipset znaju napraviti nakon jednog lošeg pokušaja. Da li je bolji od Intelovog, ne može se ničim izmjeriti. Isto tako da li je lošiji. Previše drugih parametara utječe na to.

P.S. Ne postoji hardverski firewall. Postoji ovaj ili onaj softver unutar neke vrste kompa. Želi li netko, prodati ću mu hardver koji će biti jeftiniji brži i sigurniji od CISCA i to ću nazvati NetSecure Rakware. Jedino što izgleda kao komp. Možda se dogovorim sa Zedom pa modificiramo da ima više lampica. Može se podešavati direktno ili remote. Nije potrebno poznavanje Telneta. Ima Windows sučelje. Za razliku od CISCA, dodati ću opciju da se može priključiti i monitor i miš te se na njemu može i pisati u kakvom tekst editoru (OpenOffice). Može se igrati i Colin McRae Rally 1 i 2 i može se uppgradeti sa Sunčicom.

Postoji i Linux verzija sa sličnim ili istim karakteristikama.

Garancija je godinu dana a popravke može izvoditi i InfoKrama ili HGŠrot. To njihov jogurt ne može.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.05.2004., 12:50   #33
aurellie
Premium

aurellie's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Hardware firewall - softverski baziran, hardverski optimiziran
Ta neće mali crni na ploči odspajat žice

Ukoliko će ploče s tim firewallom doći isto kao i ploče bez njega, ili 30kn više, onda se radi o dobroj stvari (jer sudeći prema slikama firewall je dobro opremljen i ima zgodan UI kao i sve nvidijine kreacije) no ako će svi ti fičrsi podić cijenu dobre axp ploče sa 700-800 na 1200-1300kn onda zajebi to...

I svakako bih volio vidjet malo ljepši layout nf2 ploča jer neke imaju zaista prerazbacane konektore i stuff...

Citiraj:
Još da dođe Norac
Staro 15.05.2004., 16:34   #34
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Ne znam, ja ovo ne vidim kao prepucavanje o tome jel' AMD ili Intel bolji, neg o tome da treba biti objektivan. I ak nekaj zgodno dobis badava, ne znam kak to moze biti losa stvar.

A ti si Gorane ekstremista, a to ne ide ruku pod ruku s objektivnoscu. I nitko nije rekao da smo te sterali s mjesta moderatora... rekao sam da vise ne moderiras. (zbog toga sto si rekao da nemres moderirat drugacije neg na nacin na koji si to radio)

Neda mi se dalje tu gubit vrijeme, ali je zanimljivo kak svakih par mjeseci uvijek ti unutar tima udjes u neku malo tezu raspravu...
Staro 15.05.2004., 17:40   #35
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
I ak nekaj zgodno dobis badava, ne znam kak to moze biti losa stvar.
Zar sam rekao da je lose sto je nVidia ugradila firewall a LAN adapter na svom novom chipsetu? Rekao sa da ne vjerujem da ce biti nesto realno koristen, i da je to vise marketinski trik, a ne da je losa stvar.

Citiraj:
Neda mi se dalje tu gubit vrijeme, ali je zanimljivo kak svakih par mjeseci uvijek ti unutar tima udjes u neku malo tezu raspravu...
Mozda drugima nije stalo braniti svoje stavove, ili mozda jednostavno nemaju vremena. Zanimljivo je kak u tim raspravama uvijek ja i ispadnem naporan, tko zna, bit ce da i jesam.

Uostalom, na ovom threadu sam samo iznio svoje misljenje, a nekolicina me napala da nisam u pravu (u stilu da nemam pravo na svoje misljenje?). Sve sam argumentirao (ili barem pokusao), dok su svi "napadi" na moje misljenje bili poprilicno neargumentirani.

I upravo si ti, Ozrene, napao mene kao osobu (naporan fashista koji ima svoj stav?), izlazeci opcenito pri tome iz rasprave.
Staro 16.05.2004., 19:27   #36
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
Intel je za sada jos uvijek svjetlosnu godinu ispred AMDa.
kolega,

sad bi oni (Intelofci) redefinirali kučište i format ploča sa 1kg teškim coolerima da ohlade njihove buduće procesore.
a onda bi i pinove na pločama, kako bi smanjili RMA zbog spiganih pinova i kaj ja znam.
Prescott se grije daleko više nego bilo koji AMD i troši više struje od onih starih DECovih Alphi. Po tome je stvarno svjetlosnim godinama ispred AMDa... a još je izrađen u .90 procesu
Intel restrukturira pola firme i mijenja strategiju i roadmap koji je zacrtan nekoliko godina unaprijed. Onaj tko ima imalo veću firmu shvatit će koliko firma mora biti u problemima kada se firma poput Intela odluči na tako dramatičan potez
AMD nije jeftiniji zato jer je manje kvalitete, već zato jer na istom 300mm waferu dobiju više procesora zbog manje površine jezgre, što znači manje škarta po waferu, što znači jeftiniju proizvodnju.
onoga tko je smislio mehanizam za cooler na P4 treba objesiti za jaja
:confused: Koliko je Intel chipseta, socketa (i napajanja) promijenio u 4 godine dok je AMD imao jedan stabilni Socket A?? Na koliko si stvari morao razmišljati kada si upgradeao Intela, a na koliko za AMDa A pitaj Boga kakva napajanja će zahtijevati Prescott, koliko jaka, koliko kvalitetna, koliko stabilna i koliko skupa zbog struje koje vuče!
:confused: koji chipset za Intel može parirati cijenom i mogućnostima NVIDIA nForce 400Gb-u ??
a i thermal throttling je guba stvar, ali za laptope. Jebeš proc za koji vele da bencheve radiš dok je hladan, kako si ne bi rušio frekvenciju! Pa majku mu, ako sam kupio proc na 3GHz, onda HOĆU DA RADI NA 3GHz, a ne onak kak njemu paše. Ako nisu u stanju napraviti proc na 3GHz a da se ne grije, neka ga ni ne rade.

Ja zaključujem da Intel u zadnjih par godina daleko više koristi marketinške fore, nego tehnologiju. Razbacuju se imenima, tehnologijama, mogućnostima, ali u praksi to ne daje kruha i ne drži vodu. A da i ne govorim da za istu frekvenciju AMD radi puno brže. Postoje i ploće za AMD koje podržavaju thermal throttling koji se može konfigurirati u BIOSU, kada i koliko da ruši.

Nisam AMD-idiot, ali ne vidim nikakvog razloga da si kupim Intela....
Staro 16.05.2004., 19:47   #37
Freek
Premium
Moj komp

Freek's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
tako je nije Intel svjetlosnu godinu ispred nego AMD...
i da još nešto si zaboravio reć Intel je PRESKUP dobiš proc koji jednostavno ne vrijedi te pare!!!!!!!!!!!
Freek je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2004., 20:06   #38
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by medo
kolega,

Prescott se grije daleko više nego bilo koji AMD i troši više struje od onih starih DECovih Alphi. Po tome je stvarno svjetlosnim godinama ispred AMDa... a još je izrađen u .90 procesu
Intel restrukturira pola firme i mijenja strategiju i roadmap koji je zacrtan nekoliko godina unaprijed. Onaj tko ima imalo veću firmu shvatit će koliko firma mora biti u problemima kada se firma poput Intela odluči na tako dramatičan potez
AMD nije jeftiniji zato jer je manje kvalitete, već zato jer na istom 300mm waferu dobiju više procesora zbog manje površine jezgre, što znači manje škarta po waferu, što znači jeftiniju proizvodnju.
onoga tko je smislio mehanizam za cooler na P4 treba objesiti za jaja
:confused: Koliko je Intel chipseta, socketa (i napajanja) promijenio u 4 godine dok je AMD imao jedan stabilni Socket A?? Na koliko si stvari morao razmišljati kada si upgradeao Intela, a na koliko za AMDa
:confused: koji chipset za Intel može parirati cijenom i mogućnostima NVIDIA nForce 400Gb-u ??
a i thermal throttling je guba stvar, ali za laptope. Jebeš proc za koji vele da bencheve radiš dok je hladan, kako si ne bi rušio frekvenciju! Pa majku mu, ako sam kupio proc na 3GHz, onda HOĆU DA RADI NA 3GHz, a ne onak kak njemu paše. Ako nisu u stanju napraviti proc na 3GHz a da se ne grije, neka ga ni ne rade.

Ja zaključujem da Intel u zadnjih par godina daleko više koristi marketinške fore, nego tehnologiju. Razbacuju se imenima, tehnologijama, mogućnostima, ali u praksi to ne daje kruha i ne drži vodu. A da i ne govorim da za istu frekvenciju AMD radi puno brže. Postoje i ploće za AMD koje podržavaju thermal throttling koji se može konfigurirati u BIOSU, kada i koliko da ruši.

Nisam AMD-idiot, ali ne vidim nikakvog razloga da si kupim Intela....
Kad sljedeci put ides nekoga citirati, onda citiraj kompletan kontekst, a ne samo dio jedne recenice koji ti se svidja ili ti je iz nekog razloga zapeo za srce.
Citiraj:
Athlon i Opteron procesori JESU nadmocni po pitanju performansi u usporedbi s Intelovim, ali ja i dalje tvrdim da je maticna ploca osnova svakog racunala, a ne procesor. A po pitanju chipseta, Intel je za sada jos uvijek svjetlosnu godinu ispred AMDa.
...i sa ovim sam zapravo pokazao da je preko pola tvog izljeva bijesa zapravo upucen na krivu adresu. Niti sam u ijednom trenutku rekao da se Intelovi procesori savrseni, a kamoli bolji od AMD-ovih.

To sto Intel "restruktuira" "pola firme", to lako moze biti i mali marketinski trik, ili napuhana novinarska prica. Ta takozvana "restruktuiranja" se svakih godinu do tri desavaju u svakoj firmi koja radi na proizvodnji direktno povezanoj sa racunalnim komponentama (prvenstveno mislim da maticne ploce, procesore, memorije...). Uostalom, na ovom forumu toliko puta do unebesa dizan AMD je zadnjih 4-5 godina imao barem tri velika "restruktuiranja" firme, i imat ce ih jos nekoliko u sljedecih nekoliko godina. Nije niti Intel lisen toga, te je i on u zadnjih nekoliko godina imao pokoju "kosolidaciju redova" u razvoju i proizvodnji. Mislis da je Centrino tehnologija bila zamisljana prije dvije-tri godine, kao logicki korak napred? Prije bih rekao da rijec o "restruktuiranju", a moglo bi smo reci i, slusanju zahtjeva trzista.
IBM je imao nekoliko velikih "restruktuiranja" u zadnjih nekoliko godina, pa se oko toga ipak nije dizala velika galama (osim oko price o prodaji proizvodnje diskova Hitachiu).

Sto se tice tvojeg nezadovoljstva s nacinom motiranja kulera na P4, morat ces mi to malo pojasniti, jer osobno smatram da je to prvi pravi pomak od doba prvih Pentium procesora (bilo je to davno). Napokon vise nema kopce koja prolazi kroz kuler, i bas iznad jezgre procesora ostavalja "prazan prostor".

Sto se tice izmjena socketa od strane Intela, u zadnje dvije godine nije bilo promjena. Chipseti se jesu mijenjali, ali mijenjali su se i za Athlone, barem koliko sam stigao pratiti dogadjanja po tom pitanju.

Kod Intela se Thermal trotheling pali tek nakon 60-65°C, a cak i sa BOX kulerom se P4 bez problema hladi ispod 50-55°C.
To sto si spomenuo prijenosnike, mozda si mislio na Centrino tehnologiju, za koju sam se osobno uvjerio da radi fantasticno. Iako je proc na 1400MHz, frekvencija moze varirati izmedju 400 i 600MHz, a zivot baterije se produljuje i na preko 5 sati konstantnog rada. Ako ti se ne svidja ta mogucnost Centrina, onda fino u BIOSu odredis da Proc UVIJEK radi na nazivnoj frekvenciji, pa dobijes stalnih 1400MHz (i bateriju koja traje tek nesto vise od 2 sata). Izbor je na korisniku.

Sto se tice chipseta od Intela, nisam govorio niti o omjeru mogucnosti i cijene, vec na imena koja stoje iza Intelovih chipseta. Npr. svaki Intelov desktop/workstation chipset odlazi na doradu u Supermicro (koji je, usput, jedan od najozbiljnijih proizvodjaca serverske opreme), gdje ga podvrgavaju silnim testovima stabilnosti, te rade izmjene na onome sto uoce kao losu komponentu. Krajnja je potvrda Intelovih chipseta (i to ne svih), sto se neki Intelovi chipseti i ugradjuju u Supermicro serverske ploce, za koje sam Supermicro garantira 100% stabilnost pod punim opterecenjem na duze razdoblje (3 mjeseca kao najmanja jedinica, nadalje). Za sada ne vidim da si je AMD (osim u zadnje vrijeme za dual- i quad- Opteron chipsete, koji su serverski chipseti) napravio takvu suradnju za svoje desktop chipsete.

I dobro zakljucujes da Intel u zadnjih par godina daleko vise koristi marketinske fore, ali koliko pokazuju rezultati prodaje (na svjetskom trzistu), i nisu pogrijesili. Pri tome ne mogu reci da se slazem s tom njihovom politikom, niti ih branim, vec samo zakljucujem da im to bas i nije naskodilo. Mozda kod kucnih korisinka, ali ne i kod OEM proizvodjaca).

A sto se tice tvojeg opredjeljenja po pitanju procesora, to je cisto tvoja stvar, niti cu te ja nagovarati da si kupis nesto bazirano na Intelu.
Staro 16.05.2004., 20:48   #39
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Opet cu se ponoviti.
Da AMD napravi chipset za svoje procesore, INTEL bi se mogao sakriti u misju rupu.
Staro 16.05.2004., 21:11   #40
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Citiraj:
Originally posted by MadBoY
Opet cu se ponoviti.
Da AMD napravi chipset za svoje procesore, INTEL bi se mogao sakriti u misju rupu.
Za AMD bi svakako bio ozbiljan potez da rade chipsete za svoje procesore. Svojevremeno su njihovi chipseti bili jedini ozbiljni za njihove procesore. Uostalom, sadasnji PCE server se vrti na dual-Athlon ploci s AMD 760 MPX chipsetom. Olicenje stabilnosti. To je, na zalost, bio i posljednji chipset od strane AMDa.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.05.2004., 21:57   #41
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
a da se vi počmete igrati igre "čija NEĆE biti zadnja?"

shefe i gorane - vi bi se fakat mogli negdje naći pa se "raspravljati" do besvjesti... ovo prepucavanje nije OK.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2004., 21:59   #42
Freek
Premium
Moj komp

Freek's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Freek je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2004., 00:18   #43
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

da rezimiram nekima kojima nije jasno kaj sam htio reći svojim zadnjim postom na ovu temu: da je posljednje 4 godine moja platforma bila Intel, život bi mi bio osjetno skuplji iliti za iste novce bi imao sporiji komp, a kod skoro svake nove generacije procesora bi morao mijenjati ploču, a sa prvim P4 i napajanje.

Toliko o Intelu od mene, krajnjeg retail korisnika.
Staro 17.05.2004., 19:36   #44
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Za AMD bi svakako bio ozbiljan potez da rade chipsete za svoje procesore. Svojevremeno su njihovi chipseti bili jedini ozbiljni za njihove procesore. Uostalom, sadasnji PCE server se vrti na dual-Athlon ploci s AMD 760 MPX chipsetom. Olicenje stabilnosti. To je, na zalost, bio i posljednji chipset od strane AMDa.
Ovo definitivno stoji. Ja sam imao Epoxa s AMD761 chipsetom u vrijeme VIE i SiSa i chipset je bio zakon. Stvarno me čudi da je AMD prestao raditi chipsetove. Bili su stvarno OK, samo su trebali pratiti stvari i ugrađivati nove pizdarije i sve 5.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2004., 21:57   #45
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
AMD-ovi čipseti su stvarno bilii odlični, oličenje stabilnosti i šteta je kaj ih i dalje ne rade.
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2004., 12:18   #46
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

pa kaj ih nema još uvijek na serverskim pločama??

možda jednostavno nisu u stanju masovno proizvesti toliko puno kvalitetnih chipseta, a tržište je ionako dobro opskrbljeno chipsetima za budget korisnike, pa žele ostati na ovome kako je.

osobno mislim da je AMDu veliki propust što ne rade chipsete za svoje procesore, ali očigledno ne mogu zadovoljiti tržište, pa puštaju drugima da to rade umjesto njih.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno