Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.09.2020., 14:20   #51781
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Sve više... ima li ih 15 dnevno? U cijelom svijetu?
Zašto onda imaš mobitel, laptop, fotić... sve je na baterije i sve se može zapaliti, pa opet svi to kupujemo bez da se itko zapita što ako se zapali.
Zato jer kad ti se zapali fotić, mobitel i ostalo ces u najgorem slucaju ostat bez prsta. A ako ti se auto zapali ostat ces bez glave. Pogotovo u sudaru gdje izgubis svijest.

Citiraj:
Da, doslovce jednog potrošača .
Većini je domet od 300-400 km sasvim dovoljan jer 90% vremena se vozi po gradu. Bit će ih i s dometom od 600-700 km ali vrijeme punjenja nije tu presudno, pogotovo ne od 0% do 100%, bitnije je od 20% do ~ 80% i da ima dovoljno punionica. Ionako na benzinsoj ostaneš duže od 5 min kad ti je put 1200-1500 km. Dok natankas, platis, odes na wc, svi ostali odu na wc, pa kupe gluposti usput jos i dok se vrate ode sigurno više od 5 min.

Bitnija je infrastruktura, da recimo imas EV i dok si na poslu nek se puni, ne mora se puniti na 150 kW, dovoljno je i 7,2 kW ili čak i manje, jer za 8h će se bez problema napuniti za par dana vožnje po gradu.
Tu se slažem nek mi od 20-80 napuni u 5-10 minuta, super ništa mi više ne treba. I da imam svagdje za napunit.
Problem je i sa kucnim punjenjem. Dakle ja sad ispred kuce imam 5 automobila, da su svi elektricni, i da se svi moraju punit to je 5*~3-7kw već je pitanje jel smiš pećnicu i grijanje upalit u kući

Činjenica je da je ovo budućnost, ali svi sa EV su trenutno "early adoptery" koji ipak trenutno pristaju na kompromise.

Najpameniji transfer, po mom osobnom mišljenju, bi bio sa plugin hibridima koji imaju mali benzinski generator struje. Čisto da imaš, zlu ne tribalo, koji se pali na tipa 20% ili kad ga ti upališ.
Ili da barem dio battery packa bude neki standardizirani, da ga možeš zamjeniti na brzinu, ko bocu plina.
Jer sa običnim autom kad ostaneš bez goriva treba ti kanta, sa EV ti treba šlepa...
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 14:23   #51782
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Da, doslovce jednog potrošača .
Većini je domet od 300-400 km sasvim dovoljan jer 90% vremena se vozi po gradu. Bit će ih i s dometom od 600-700 km ali vrijeme punjenja nije tu presudno, pogotovo ne od 0% do 100%, bitnije je od 20% do ~ 80% i da ima dovoljno punionica. Ionako na benzinsoj ostaneš duže od 5 min kad ti je put 1200-1500 km. Dok natankas, platis, odes na wc, svi ostali odu na wc, pa kupe gluposti usput jos i dok se vrate ode sigurno više od 5 min.

Bitnija je infrastruktura, da recimo imas EV i dok si na poslu nek se puni, ne mora se puniti na 150 kW, dovoljno je i 7,2 kW ili čak i manje, jer za 8h će se bez problema napuniti za par dana vožnje po gradu.
Mislim da nisam jedini niti u manjini. Evo recimo mog primjera. Barem 2x godisnje idem na godisnji u Hercegovinu, znaci cca 1300km. Da li mislis da je jedan elektro auto u stanju parirati dizelu u te svrhe? U pravu si, ne zaustavimo se na benzinskoj 5 minuta nego 10 ili eventualno 15 (ne vidim neku znacajnu razliku), ali da moram i da sam na knap sa vremenom onda bih mogao to sve zavrsiti i za 5 minuta. Za elektro auto mi treba koliko?
Ovo gore je samo moj osobni primjer i samo jedan od primjera i nedostataka tih elektro auta preko kojeg ne bih mogao preci da ga sutra imam priliku kupiti.
WraGG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.09.2020., 14:33   #51783
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Zivcira me jer 1xtjedno moram na benzinsku po 40L dizela, odem zg-krk i maltene je auto prazan kad dodem nazad. Pa da moram auto punit vise sati tim tempom, bio bi prilicno nervozan svaki put
Staro 29.09.2020., 14:41   #51784
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Evo iskustvo jednoga koji ima EV

Slično iskustvo su imali i novinari zadarskog lista sa Audi E-tronom, 1milijon kuna da se voziš 110 na AC bez klime i radia.....

To je stanje u regiji....
Pitanje je kako će izgledati infrastruktura za 10-15g.....
Potražnju za strujom će trebati nekako nadoknaditi.....izgradnjom nuklearki, hidroelektrana, vjetroelektrana???? Kolko će toga trebati izgraditi?

Kod nas se neće isplatit uzet EV još neko vrijeme.
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 14:42   #51785
bor1s
Premium

bor1s's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Mislim da nisam jedini niti u manjini. Evo recimo mog primjera. Barem 2x godisnje idem na godisnji u Hercegovinu, znaci cca 1300km. Da li mislis da je jedan elektro auto u stanju parirati dizelu u te svrhe? U pravu si, ne zaustavimo se na benzinskoj 5 minuta nego 10 ili eventualno 15 (ne vidim neku znacajnu razliku), ali da moram i da sam na knap sa vremenom onda bih mogao to sve zavrsiti i za 5 minuta. Za elektro auto mi treba koliko?
Ovo gore je samo moj osobni primjer i samo jedan od primjera i nedostataka tih elektro auta preko kojeg ne bih mogao preci da ga sutra imam priliku kupiti.
Sve je to fino dok se voziš 90-100km/h po autoputu, ali uračunaj da auto digneš na 130km/h morat ćeš ga puniti opet već kod Minhena
bor1s je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 14:49   #51786
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor bor1s Pregled postova
Sve je to fino dok se voziš 90-100km/h po autoputu, ali uračunaj da auto digneš na 130km/h morat ćeš ga puniti opet već kod Minhena
A ovako ga napunim kad krenem i onda opet tamo negdje oko Zadra, a prosjek po BC 130km/h.
Eto, o tome pricam. Ako je stvarno tako da u narednih 15 godina ne mozemo ocekivati neke vece pomake i ako se baterije koje ce moci tome parirati sada nazivaju "carobnima", ja nekako ne vidim da ce EV u narednih 15 godina izbaciti aute sa normalnim motorima iz igre ma koliko vlade to forsirale.
Staro 29.09.2020., 15:37   #51787
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Moj san je imati "pravi" auto (dimenzijama i pogonom) za putovanja. Recimo Alfa Giulia.

I jedan mali električni za po gradu. Jer recimo obožavao sam voziti i Chevrolet Volta i Corollu Hybrida. I imat recimo Ford Fiestu EV bi mi bio totalni gušt i želja.

Ali da mi je to jedini auto za 15 godina? Da se 200-300 tisuća autiju spoji navečer na punjenje u Zagrebu? Pa ne bi mogo svijetlo upalit kad idem pišat...
I čujem stalno "pa rješit će se infrastruktura do tad". Kako? Preko noći? Na tome treba počet raditi na vrijeme...

Gužve na punionicama? Možda će ih biti dovoljno za 15 godina, ali recimo čekaš da napuniš auto, a većina njih pije kavice i kad im je auto već napunjen. OK rješit će se to nekako, neka punionica tuli alarmom "makni se! makni se!" kad se napuni do recimo 80%, a velika je gužva...

Nešto poput Chevrolet Volta je super. Pogon je isključivo na struju, ali ima i benzinski generator za slučaj nužde, koji lako natankaš benzinom kad si u žurbi ili na dugom putu.
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 15:45   #51788
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Da, ja sam na benzinskim pumpama, gdje je 8 pumpi, znao čekati po 20 min - pola sata red.

Dada Elven slazem se sa svakom tvojom rici. Isto tako je i moje misljenje, i o vozilu da ima generator i sto kad se spoji xxx vozila.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 16:20   #51789
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Da, ja sam na benzinskim pumpama, gdje je 8 pumpi, znao čekati po 20 min - pola sata red.

I onda dodjes na EV punionicu, cekas eto recimo 20 minuta red (a cekati ces i puno duze), i onda jos moras cekati par sati da se napuni.
Staro 29.09.2020., 17:51   #51790
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Plug in hibrid je trenut o najbolji izbor. Samo da stave 20tak kwh bateriju da možeš napraviti 100km. Ako imaš gdje nadopuniti, uštekaš, ako ne, puniš u leru. Tu bi još bolje bilo da je motor na LPG. Savršena kombinacija
lowrider je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.09.2020., 18:00   #51791
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Imate neki magicni trik za osvjeziti sjedala u autu? Vec sam radio dubinsko i auto je generalno uvijek uber cist i nema mirisa, ali igrom slucaja galsko mace mi je provelo mjesec dana kod mehanicara i uvukao se "miris radione" + kako su radili oko nafte i razervoara, vjerojatno im je negdje oko tanka nesto kapnulo u kabinu
Nakon tri citanja i dalje nisam shvatio sto je "galsko" mace? Jel to zivotinja, macka ti se uvukla na stanovanje mjesec dana u autu?

Ako dubinsko aludira na kemijsko, onda ga nisu radili kako treba. Na kemijsko ciscenje uz pjenu/paru, dodatak mirisa, jer miris i ciscenje mora proci kroz pore materijala (koza ocigledno nije) da bi neutralizirao postojeci. Ali ako se nesto uvuklo, onda se uvuklo i u tapecirung a ne samo siceve.

Ako je samo do mirisa, otvori jedno pakiranje mljevene kave, ostavi u autu koji tjedan, u zrnu jos bolje od mljevene.

...
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 18:02   #51792
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Može se raspravljati o uzroku problema, ali tko god ovo vidi, dvaput će razmisliti o kupnji električnog auta. Sve je više takvih slučajeva.
https://www.dailymotion.com/video/x7vpbzl
https://www.youtube.com/watch?v=uV2cwqdHuTA
Ovo me ništa ne čudi, Tesla sama po sebi ima slabu kontrolu kvalitete pošto kod Amera to nije previše bitno, a ovo u Kini su vjerojatno bile neke kemije jer tamo valjda svi skuteri voze na aku, ljudi sami montirali elekromotore i samo vidiš aku od auta među nogama, tako da je vjerojatno i kod auta ista stvar, pogotovo što oni imaju svoje lokalne marke auta s tko zna kakvim sigurnosnim standardima.

Citiraj:
Autor Visage Pregled postova
Nakon tri citanja i dalje nisam shvatio sto je "galsko" mace? Jel to zivotinja, macka ti se uvukla na stanovanje mjesec dana u autu?
Tako ljubitelji Peugeota nazivaju svoje metalne ljubimce.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 19:46   #51793
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
E to za galsko je interesiralo i mene

Mada nisam mislio da je životinja, već nisam bio siguran koji točno francuski proizvođač
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 19:51   #51794
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Netko ke u temi nedavno spominjao kako je poljepio izolaciju od buke u gepeku i da je napravilo veliku razliku, nikako ne mogu naci post u temi... Pa kolega ako procitas javi se, imam par pitanja

Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 29.09.2020. u 20:01.
zkljaja je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 20:37   #51795
danex
Premium
Moj komp

danex's Avatar

Datum registracije: May 2009
Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Ja nedavno radio. Veće ravne površine sam oblijepio prvo alubutil folijom 2mm, pa na to tzv armaflex 10mm. I još sve moguće šupljine ušpricao vosak

Ovisi koju buku misliš, od motora-vibracije ili zvuk, strujanje zraka oko vrata, buka kotača itd
@papčić
danex je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 20:41   #51796
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kako niste skužili galsko mače? Gali su prastanovnci Francuske, što znači da je auto francuski.

Mače tj. mačka. Koji francuski auto ima neku mačku kao simbol? Peugeot ima lava.
That's it.
Staro 29.09.2020., 20:53   #51797
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Tako ljubitelji Peugeota nazivaju svoje metalne
ljubimce.
Neispavana glava, slaba kognitiva

...
Visage je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 21:27   #51798
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Visage Pregled postova

Ako dubinsko aludira na kemijsko, onda ga nisu radili kako treba. Na kemijsko ciscenje uz pjenu/paru, dodatak mirisa, jer miris i ciscenje mora proci kroz pore materijala (koza ocigledno nije) da bi neutralizirao postojeci. Ali ako se nesto uvuklo, onda se uvuklo i u tapecirung a ne samo siceve.

Ako je samo do mirisa, otvori jedno pakiranje mljevene kave, ostavi u autu koji tjedan, u zrnu jos bolje od mljevene.

...
Sorry, pretpostavio sam da marka nije bitna, a vec smo ga tako oslovljavali ovdje pa...

Ma sjedala su generalno cista i bila su na kemijskom. Auto realno nema nikakav miris, ili je jako neutralan i to mi ne smeta. Ali eto uvukao se taj miris znojne radione ili debelog automehanicara, a jos je malo pomjesano s naftom i sad me brine da su:

a) sjedala prljava/smrdljiva od majstorove tute
b) majstorova tuta je bila prljava na naftu i to se otisnulo na sjedala
Ili c) sve navedeno

Dubinski, sjedala i spuzve su ganc cisti. Zanimalo me moze li se nekako u kucnoj radioni ocistiti tkanina povrsinski a da ne natopim sve skupa vodom jer se nece nikad osusiti
Staro 29.09.2020., 22:26   #51799
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Automobili

Sta uzet polovno za cca 4k eura, koje modele auta (i motora) generalno gledat?

Nesto tipa hatchback rade nego sedan, 4-5 vrata. Za pretezno gradsku voznju ali da se moze otic i na put od soma kilometara.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 29.09.2020., 22:35   #51800
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Sta uzet polovno za cca 4k eura, koje modele auta (i motora) generalno gledat?

Nesto tipa hatchback rade nego sedan, 4-5 vrata. Za pretezno gradsku voznju ali da se moze otic i na put od soma kilometara.

Moji pickovi (ne moraju biti baš ta dva oglasa):
https://www.njuskalo.hr/auti/honda-c...oglas-30855326

https://www.njuskalo.hr/auti/prodaje...oglas-31937202
Staro 29.09.2020., 22:47   #51801
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ha, s obzirom da su ta dva 30% skuplja od njegovog budzeta nevjerujem ni da mogu biti bas ti .

Znaci trazio je 4-5 vrata a ne 4-5K EUR .
Staro 29.09.2020., 22:50   #51802
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Automobili

Ma i 5k eur mi je ok ako je dobra prilika ali tri vrata i 200k km su mi oof.

Staro 29.09.2020., 22:56   #51803
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Nemoj prvo gledati kilometre, za te pare i auto star 10-15 godina nemozes ocekivati 50k km. Gledaj stanje auta i odrzavanje. Kilometri se lako "namjeste" na kolko zelis da pise tako da to ti je u tim cjenama vise pshiholoski efekt nego sigurno jer tesko da ces naci nekog tko je odrzavao u ovlastenom tolike godine i placao masno servise i onda ga daje za kikiriki cijenu sa malo kilometara.

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 29.09.2020. u 23:41.
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 29.09.2020., 23:04   #51804
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Dizel i grad ne idu zajedno, a od Hondinog 1.8 VTEC-a ne mora dalje gledati.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 29.09.2020., 23:23   #51805
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Dizel i grad ne idu zajedno, a od Hondinog 1.8 VTEC-a ne mora dalje gledati.
Slazem se za 1.8 VTEC, ali je rekao da nekad zeli i tisucu km napraviti. To je puno jeftinije u dizelu.

Ali opetz dizel ce ga uzeti na odrzavanju... Pogotovo ako ga zagusi sa previse grada.

Ako je benzin opcija (a meni bi bio) Civic 1.8 VTEC je odlicna opcija.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Staro 29.09.2020., 23:38   #51806
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Automobili

Naravno da je benzin opcija, dapace.

Staro 30.09.2020., 00:21   #51807
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Čije H7 žarulje uzeti? Sad mi je riknula jedna, ali općenito nisu baš nekog dometa, pa gledam i vidim Philips sa +130%, +150% dometa, Osram Nightbreaker, Laser i hrpu drugih modela pa ni sam ne znam što bi bilo najbolje odabrati.
Exomaniac je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2020., 00:31   #51808
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ništa od toga ne bih preporučio, prečesto pregaraju. Probaj Bosch Gigalight Plus 120, kolege i ja trpali na dosta auta s halogenim farovima.

Staro 30.09.2020., 07:07   #51809
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 30.09.2020., 07:45   #51810
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Sorry, pretpostavio sam da marka nije bitna, a vec smo ga tako oslovljavali ovdje pa...

Ma sjedala su generalno cista i bila su na kemijskom. Auto realno nema nikakav miris, ili je jako neutralan i to mi ne smeta. Ali eto uvukao se taj miris znojne radione ili debelog automehanicara, a jos je malo pomjesano s naftom i sad me brine da su:

a) sjedala prljava/smrdljiva od majstorove tute
b) majstorova tuta je bila prljava na naftu i to se otisnulo na sjedala
Ili c) sve navedeno

Dubinski, sjedala i spuzve su ganc cisti. Zanimalo me moze li se nekako u kucnoj radioni ocistiti tkanina povrsinski a da ne natopim sve skupa vodom jer se nece nikad osusiti
Možeš probati sa sredstvom za čišćenje tepiha, napraviš u kanti bogatu pjenu uz pomoć spužve i onda na sjedala naneseš SAMO pjenu, ostaviš pola sata. Nakon toga možeš usisavačem ili isčetkati. Sjedala budu vrlo malo vlažna ali ne mokra pa to riješiš fenom.

Nakon toga probaj s ovim :
https://www.saponia.hr/hr/siroka-pot...i-osvjezivaci/

Kod mene u starom autu poništava sve loše mirise i dosta dugo drži. Čišćenje uvijek stigneš napraviti ako ti ovo ne pomogne.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno