Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.07.2006., 00:20   #301
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor Sky
Eh, da, ne kužim što se dobiva remappingom? Koliko znam, da bi nešto dobio, moraš nešto dati, nema besplatnih stvari. Što točno dajem/žrtvujem (osim love, naravno )
Moras dati lovu Naravno da nije besplatno,osim sto platis,skrati vijek trajanja masine...

Remapp je potpuno novi ili potpuna rekonfiguracija postojeceg softvera.
Staro 28.07.2006., 01:49   #302
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
pa to izgleda kao nešto isplativo, ne?
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2006., 02:23   #303
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor syss
pa to izgleda kao nešto isplativo, ne?
Ne .

Prije ili kasnije se shebe nesto.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 03:07   #304
Gigi1
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Idemo malo u samu srž problema turbo motora, pogotovo turbo dizel motora i njihovih ograničenja.
Dakle glavni problem koji koči jačinu turbo dizel motora je sljedeći: KOMPRESIJA mašine.
Znamo da dizel motori imaju puno viši omjer kompresije nego benzinski motori (dizeli od 16 do 22:1, a benzinici od 8 do 12:1) zbog tog razloga je kostrukcija dizel mašina robusnija, a samim time dizel motori imaju veću kilažu.

E sad, ugradnjom turbine kompresija motora se mora smanjiti da nebi bilo prevelikih vibracija koje su nepoželjne (dizel puno više vibrira nego benzinac zato i nemože u visoke okretaje ko benzinac) dakle ako uzmemo neke normalne omjere kompresija za dizel bi bilo 18:1, za benzinca 10:1, odmah vidimo iz brojki da se kod benzinaca mogu ugrađivati turbine koje daju jači tlak nego kod dizel motora.

Idemo dalje, za uspješan rad turbine potrebna je određena količina ispuha motora da bi se turbina adekvatno zavrtrila(turbine se vrte između 80000 rpm pa sve do nekih 150000 rpm), tu dolazi do problema takozvane turbo rupe koja je prisutna pri nižim okretajima mašine-do nekih 1500 rpm.(u novije vrijeme se kod jačih autiju ugrađuju 2 turbine, jedna manja za niže okretaje, i jedna veća za više okretaje, bi-turbo motori).

Turbina kod dizel motora pri punjenju cilindara u prvom taktu puše samo kompresirani zrak, a tek nakon što se usisni ventil zatvori dolazi gorivo kada je kompresija već započela, dok se kod benzinca u prvom taktu smjesa zraka i goriva puni u cilindar(veća učinkovitost).
E sad, samo kompresiranje zraka (turbinom) znaći i njegovo zagrijavanje, tu u igru ulaze intercooleri koji pospješuju hlađenje. Ako želiš u auto ugraditi jaču turbinu treba ti bolji intercooler, no ovo je većinom ograničavajuči faktor samo kod benzinskih motora, ali to nije mana, uprincipu je prednost kao ćete dalje pročitati. Kod dizel motora glavni faktor ograničavanja je ona kompresija same mašine o kojoj sam pisao nešto ranije(intrcooler nema tolko veliku ulogu). Dakle zašto bi proizvođač TB motora trošio više novaca za dobar intercooler, kada može povećati obujam motora što mu je isplativije. Sa ovim sam htio reći da kod benzinca ima više mjesta povećanju snage pomoću turbine nego kod dizela koji je ograničen kompresijom, kod benzinca uvijek možeš ugraditi bolji intercooler i nafrljiti turbinu, a kod dizela nemožes tolko smanjiti kompresiju da bi nafrljio turbinu.

Bleki je rekao da je postotno pojačanje veće kod TD nego kod TB,-po njegovim brojkama (s kojima se ja neslažem ali ajde dobro) dizel bitku dobiva na okretnom momentu-istina ima više Nm, ali pogledajmo to iz malo drgačije perspektive(brojke znaju varati), zašto dizel ima veći okretni moment-pa zato što mu turbina radi u manjem opsegu okretaja nego kod benzinca, dakle zar nije bolje imati 300 Nm u rasponu od 2800-5000rpm(TB), nego 400 Nm u rasponu od 1800 da 2700 rpm(TD), mislim da se odgovor nameće sam.....

U novije vrijeme kod turbo benzinaca turbine se štelaju tako da daju podjednak okretni moment i snagu kroz veće radno podrućje-da je auto ugodnije za voziti, ako baž želite brutalni okretni moment kod TB nije problem naštelati turbinu da daje snagu i momnet od 400 Nm u rasponu od nekih 1000 okretaja(recimo od 3000 do 4000 rpm)......kao što je to slučaj kod dizel mašine(u nižim okretajima).

Još jedna stvar za podizanje snage auta koju smo zaboravili, a nije tolko skupa je auspuh, naime sa sportskim auspuhom dobiva se oko 12% nazivne snage motora ali samo kod benzinskog, kod dizela dobitak snage sa sportskim auspuhom je skoro pa zanemariv.....
I da se malo vratim na brojke koje je Bleki spomenuo, neslažem se s njima kod TB, ali nadodajte na brojke turbo benzinca (210KS/310Nm)+12%auspuha i dobijate recimo 235 KS i 350 Nm.....u većem radnom području......
tolko od mene, opet sam morao pametovati iz dosade.....

Zadnje izmijenjeno od: Gigi1. 28.07.2006. u 03:33.
Gigi1 je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 10:15   #305
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Fleks
Ne .

Prije ili kasnije se shebe nesto.
ma jasno mi je, moram malo prokomentirat ova sva čuda ovdje spomenuta... dobro clockaš komp, clokaš i konzolu i punicu i vešmašinu, ali baš da bi se bacio na clockanje auta, a pritom da bi to sve radilo "unutar tvorničkih specifikacija"... teško.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 10:48   #306
Bleki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Gigi1
Idemo malo u samu srž problema turbo motora, pogotovo turbo dizel motora i njihovih ograničenja.
Dakle glavni problem koji koči jačinu turbo dizel motora je sljedeći: KOMPRESIJA mašine.
Znamo da dizel motori imaju puno viši omjer kompresije nego benzinski motori (dizeli od 16 do 22:1, a benzinici od 8 do 12:1) zbog tog razloga je kostrukcija dizel mašina robusnija, a samim time dizel motori imaju veću kilažu.

E sad, ugradnjom turbine kompresija motora se mora smanjiti da nebi bilo prevelikih vibracija koje su nepoželjne (dizel puno više vibrira nego benzinac zato i nemože u visoke okretaje ko benzinac) dakle ako uzmemo neke normalne omjere kompresija za dizel bi bilo 18:1, za benzinca 10:1, odmah vidimo iz brojki da se kod benzinaca mogu ugrađivati turbine koje daju jači tlak nego kod dizel motora.

Idemo dalje, za uspješan rad turbine potrebna je određena količina ispuha motora da bi se turbina adekvatno zavrtrila(turbine se vrte između 80000 rpm pa sve do nekih 150000 rpm), tu dolazi do problema takozvane turbo rupe koja je prisutna pri nižim okretajima mašine-do nekih 1500 rpm.(u novije vrijeme se kod jačih autiju ugrađuju 2 turbine, jedna manja za niže okretaje, i jedna veća za više okretaje, bi-turbo motori).

Turbina kod dizel motora pri punjenju cilindara u prvom taktu puše samo kompresirani zrak, a tek nakon što se usisni ventil zatvori dolazi gorivo kada je kompresija već započela, dok se kod benzinca u prvom taktu smjesa zraka i goriva puni u cilindar(veća učinkovitost).
E sad, samo kompresiranje zraka (turbinom) znaći i njegovo zagrijavanje, tu u igru ulaze intercooleri koji pospješuju hlađenje. Ako želiš u auto ugraditi jaču turbinu treba ti bolji intercooler, no ovo je većinom ograničavajuči faktor samo kod benzinskih motora, ali to nije mana, uprincipu je prednost kao ćete dalje pročitati. Kod dizel motora glavni faktor ograničavanja je ona kompresija same mašine o kojoj sam pisao nešto ranije(intrcooler nema tolko veliku ulogu). Dakle zašto bi proizvođač TB motora trošio više novaca za dobar intercooler, kada može povećati obujam motora što mu je isplativije. Sa ovim sam htio reći da kod benzinca ima više mjesta povećanju snage pomoću turbine nego kod dizela koji je ograničen kompresijom, kod benzinca uvijek možeš ugraditi bolji intercooler i nafrljiti turbinu, a kod dizela nemožes tolko smanjiti kompresiju da bi nafrljio turbinu.

Bleki je rekao da je postotno pojačanje veće kod TD nego kod TB,-po njegovim brojkama (s kojima se ja neslažem ali ajde dobro) dizel bitku dobiva na okretnom momentu-istina ima više Nm, ali pogledajmo to iz malo drgačije perspektive(brojke znaju varati), zašto dizel ima veći okretni moment-pa zato što mu turbina radi u manjem opsegu okretaja nego kod benzinca, dakle zar nije bolje imati 300 Nm u rasponu od 2800-5000rpm(TB), nego 400 Nm u rasponu od 1800 da 2700 rpm(TD), mislim da se odgovor nameće sam.....

U novije vrijeme kod turbo benzinaca turbine se štelaju tako da daju podjednak okretni moment i snagu kroz veće radno podrućje-da je auto ugodnije za voziti, ako baž želite brutalni okretni moment kod TB nije problem naštelati turbinu da daje snagu i momnet od 400 Nm u rasponu od nekih 1000 okretaja(recimo od 3000 do 4000 rpm)......kao što je to slučaj kod dizel mašine(u nižim okretajima).

Još jedna stvar za podizanje snage auta koju smo zaboravili, a nije tolko skupa je auspuh, naime sa sportskim auspuhom dobiva se oko 12% nazivne snage motora ali samo kod benzinskog, kod dizela dobitak snage sa sportskim auspuhom je skoro pa zanemariv.....
I da se malo vratim na brojke koje je Bleki spomenuo, neslažem se s njima kod TB, ali nadodajte na brojke turbo benzinca (210KS/310Nm)+12%auspuha i dobijate recimo 235 KS i 350 Nm.....u većem radnom području......
tolko od mene, opet sam morao pametovati iz dosade.....

Brojke koje sam napisao su podaci iz jedne firme koja se bavi chip-tuningom, tako da ih nisam ja izmislio.

Raspon snage je na diesel motorima ipak malo veci. Ja imam 400+ Nm vise manje u rasponu od 2000-4500 rpm.

Sto se kopresije i pritiska tice, turbina na 1.8T 180 KS radi na 0.8 bara, turbina na 1.9TDi 160KS radi na 1.8 bara, a kompresija mu je 19:1.

Auspuh nije bas tako jeftin, barem ne onaj sa kojim dobijes na snazi, a voziti neke duze relacije sa takvim auspuhom je smrt za usi.
Bleki je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 11:01   #307
Sky
Guest

Bleki, hoćeš reći da imaš 400+ Nm između 2 i 3.5k rpm? Jer ne mogu vjerovati da TDI ima 400 Nm na granici crvenog...
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 11:08   #308
Broken Arrow
The Man
Moj komp

Broken Arrow's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
evo, sad na more furam ovo:

http://img81.imageshack.us/img81/7130/hpim1430ul0.jpg

2.0 16v 140ks, volvin motor...
Staro 28.07.2006., 11:59   #309
Bleki
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Sky
Bleki, hoćeš reći da imaš 400+ Nm između 2 i 3.5k rpm? Jer ne mogu vjerovati da TDI ima 400 Nm na granici crvenog...
Na 4500 sam mislio. Na 3500rpm kad stisnem gas, auto podivlja. Meni crveno pocinje na 5000 rpm.
Staro 28.07.2006., 12:11   #310
Sky
Guest

Mislio sam da imaš 1.9 TDI od 130 KS na stocku, jer takav imam i ja i crveno mu je na 4.5-4.6k. I znam da mi je 310 Nm samo na 1900 rpm, poslije toga pada.
Imaš negdje dijagram snage i okretnog momenta koji si dobio remappingom?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2006., 12:38   #311
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Autor Sky
I još jednom je vex pogodio čavao ravno sastrane. Vozio sam 530xd koji radi sve samo ne understeera. A ima ogroman motor u nosu.
A ono smeće FQ400 mi ne spominji, u pola testova ga FQ340 pobijedi, ima lag za nevjerovati i bezosjećajan kuplung. I onda mi objašnjavaj korisne raspone okretaja na njemu.
Čavao ti je u glavi... Xd je all-wheel-drive...

A sad jel bolji FQ ovaj ili onaj nije ni bitno jer mu nijedan dizel nemože prismrdit
I ne lupetaj da je neki EVO smeće
vex je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 12:39   #312
Bleki
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Sky
Mislio sam da imaš 1.9 TDI od 130 KS na stocku, jer takav imam i ja i crveno mu je na 4.5-4.6k. I znam da mi je 310 Nm samo na 1900 rpm, poslije toga pada.
Imaš negdje dijagram snage i okretnog momenta koji si dobio remappingom?

Poanta remappinga, je da ti se promjeni krivulja snage, odnosno da nema na odredjenom rpm-u peek, nego da ima odredjeno podrucje.
Ti imas 310Nm na 1900rpm, ali ti ne pada snaga odmah, jer ti auto tek pocne vuci iznad 2000rpm, tako da ti snaga pada na 3500rpm.

Nemam scanner trenutno, ali ti rezultati sa mjerenja poslije nisu tocni, jer po njima mi auto ima 180-ak KS, sto je nemoguce, tako da cu morat na bolje valjke.
Staro 28.07.2006., 12:47   #313
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Bleki
Ja sam napisao da se remappingom veca snaga izvuce iz TD motora. Npr. 1.8T sa 180KS (245Nm) ide na 205-210KS (310Nm), a 1.9TDi sa 131KS (310Nm) ide na 170-175KS (430Nm). Predpostavljam da postotni racun znas, pa izracunaj gdje je dobitak veci.
Btw, ovdje se govori o normalnim autima, jer cisto sumnjam da neko na forumu ima EVO.
Ma jesi li ti zdrav ??? Nema tu NPR, nego imaš već serijske 2.0 motore koji imaju od 180-400ks...

2.0 TFSI iz vw-a sa 180 ( recimo seat leon FR ) dižeš na 240 ( seat leon cupra ) ili još više ako hoćeš...

60 ks za džabe ??? Pa skoro... Po motor neće biti većih problema jer su svi isti, ali moglo bi biti po turbinu ili po ovjes koji nije dimenzioniran za tu snagu...
Staro 28.07.2006., 12:48   #314
Sky
Guest

Citiraj:
Autor vex
Čavao ti je u glavi... Xd je all-wheel-drive...
Ma da? Nisam znao...
Zar ti nisi gore rekao da svaki dizelaš s obzirom da ima veliki teški motor naprijed da understeera?
Da citiram :
Citiraj:
Autor vex
...u zavojima dizel understeer-a ( klizi nosom van zavoja ) jer ima veeeliki teški motor ( iako je 2 litre teži je od takvog benzinskog 40-ak % ) i tu nema nikakve ama baš nikakve šanse
Što se tiče FQa, misliš da jedan R10 ne može njemu prismrditi? Rekao si, citiram, "nijedan dizel".
I još jednom kažem da je FQ400 smeće s obzirom da su da bi dobili višu brojku (400) žrtvovali ono po čemu je EVO za klasu iznad ostalih - eksplozivnost, elastičnost i na kraju krajeva, užitak vožnje.
Staro 28.07.2006., 13:09   #315
Sky
Guest

Citiraj:
Autor Bleki
Poanta remappinga, je da ti se promjeni krivulja snage, odnosno da nema na odredjenom rpm-u peek, nego da ima odredjeno podrucje.
Ti imas 310Nm na 1900rpm, ali ti ne pada snaga odmah, jer ti auto tek pocne vuci iznad 2000rpm, tako da ti snaga pada na 3500rpm.

Nemam scanner trenutno, ali ti rezultati sa mjerenja poslije nisu tocni, jer po njima mi auto ima 180-ak KS, sto je nemoguce, tako da cu morat na bolje valjke.
Po mojoj kalkulaciji, ako ti motor na 4.5k rpm ima okretni moment 400 Nm, tvoj auto ima 188.5 kW (dakle, preko 250 KS)...
Staro 28.07.2006., 13:12   #316
Bleki
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor vex
Ma jesi li ti zdrav ??? Nema tu NPR, nego imaš već serijske 2.0 motore koji imaju od 180-400ks...

2.0 TFSI iz vw-a sa 180 ( recimo seat leon FR ) dižeš na 240 ( seat leon cupra ) ili još više ako hoćeš...

60 ks za džabe ??? Pa skoro... Po motor neće biti većih problema jer su svi isti, ali moglo bi biti po turbinu ili po ovjes koji nije dimenzioniran za tu snagu...

Ponavljam, ja govorim o after chipanju, ne o tvornickom izvlacenju snage, ili nekom ozbiljnom tuningu motora.
A taj leon FR nece vidjet 100k km, bez kvarova.
Staro 28.07.2006., 13:17   #317
Bleki
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Sky
Po mojoj kalkulaciji, ako ti motor na 4.5k rpm ima okretni moment 400 Nm, tvoj auto ima 188.5 kW (dakle, preko 250 KS)...
gadna ti je kalkulacija, ali i ja bi volio da ima toliko KS, onda bi mi gume tako patile
Staro 28.07.2006., 13:27   #318
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Sky
Ma da? Nisam znao...
Zar ti nisi gore rekao da svaki dizelaš s obzirom da ima veliki teški motor naprijed da understeera?
Da citiram :
Što se tiče FQa, misliš da jedan R10 ne može njemu prismrditi? Rekao si, citiram, "nijedan dizel".
I još jednom kažem da je FQ400 smeće s obzirom da su da bi dobili višu brojku (400) žrtvovali ono po čemu je EVO za klasu iznad ostalih - eksplozivnost, elastičnost i na kraju krajeva, užitak vožnje.
A tebi sve treba crtat...
Ako ti nije klizao , to samo znači da ga nisi brzo vozio ...
Staro 28.07.2006., 13:28   #319
Sky
Guest

Staro 28.07.2006., 13:29   #320
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Citiraj:
Autor Bleki
Ponavljam, ja govorim o after chipanju, ne o tvornickom izvlacenju snage, ili nekom ozbiljnom tuningu motora.
A taj leon FR nece vidjet 100k km, bez kvarova.
Pa ij govorim o after čipanju, ne tvorničkom. A o kvarovima ne bih sada...
Staro 28.07.2006., 13:32   #321
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Dakle to *urca ne valja
Staro 28.07.2006., 13:34   #322
Sky
Guest

Citiraj:
Autor vex
A tebi sve treba crtat...
Uzmi bojice, možda ćeš mi tada objasniti zašto, iako auto ima teški dizelaš ispred, lagano preupravlja? I ne znaš kako sam ga vozio.
Staro 28.07.2006., 13:35   #323
Sky
Guest

Citiraj:
Autor vex
Dakle to *urca ne valja
Ok, ako ne valja, objasni mi kako se kalkulira snaga ako znaš broj okretaja i okretni moment?
Staro 28.07.2006., 13:39   #324
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Na znam, ali ovo ti ne valja ništa...

Ubacim podatke od svog auta i sve krivo izračuna

Bmw ti lagano preupravlja jer ipak više snage na zadnju osovinu dobiva...
Ja sam govorio o uobičajenome, dakle fwd autima sa dizelčinama u nosu
Staro 28.07.2006., 13:49   #325
d0X
Kostolomac
Moj komp

d0X's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
ja se držim mog bica. auto sam vozio par puta ali samo po selu jer sam još maloljetan za duža putovanja
Staro 28.07.2006., 13:51   #326
BladeRunner
Type R
Moj komp

BladeRunner's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Thumbs up

Ja sam novu pilu nabavijo ima misec dana,Mazda 323 iz 87 g,900jura,ko nova je..
68 konjica,1.3 motor,uskoro nutra ide 1.6 105 ks(mazdin motor iz kie sephije) i plin..
auto super ide,vrti se ko lud i nisan siguran jel uopce ima blokadu..prva brzina,fata 40 km/h,dere se ko lud,druga 80 ,treca 120,dalje neman gdje testirat(neman vozacku..),ustvari vjerojatno ima blokladu,al negdje na 8-9000 rpm...
Staro 28.07.2006., 13:52   #327
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor vex
ovo je istina. ali ovo nije slučaj samo sa dizelašima. masa benzinaca understeer-a...

al čitam i čitam i čitam.... i koliko ste ga nakenjali o dizel vs benzin...

i u pravilu pobjednika nema.
dizel motori su se jako razvili u zadnje vrijeme, i po performansama su jednaki benzincima. nećemo sad o trkama na stazi i dragovima, već o klasičnoj cestovnoj vožnji..

samo da napomenem, onaj Alfin JTD od 150ks... to ne ide uopće kako bi trebalo ić... Vozio sam vectru novu s tim motorom... VW sa 140ks ga pojede...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2006., 14:11   #328
Sky
Guest

Ti si govorio o dizelima koji imaju težak nos, nisi ništa rekao o pogonu ni o ovjesu (po meni, dvije daleko važnije stvari koje određuju preupravljanje/podupravljanje od težine samog nosa). Opet, možda sam u krivu i vrlo rado ću biti dokazan da sam u krivu.
A sad, ajmo malo nazad u osnovnu školu, 7. razred, ako se ne varam i idemo učiti kako je snaga (kW) jednaka okretnom momentu (Nm) pomnoženom sa brojem okretaja.
Čisto radi provjere da li kalkulator dobro računa, na netu sam našao par dijagrama snage i uveo sam podatke u kalkulator. Rezultat štima u decimalu.

Matematika je gadna stvar...
Staro 28.07.2006., 14:51   #329
Bleki
Premium
Moj komp

Ovo ne racuna dobro. Meni izbaci da imam 284Nm, a kad stavim 1900rpm i 310Nm (tvoji podaci) izbaci da ti auto ima 83KS.

Ako se ne varam, snaga u kW se racuna rpm*Nm/X (tocnog broja se vise ne sjecam)
Staro 28.07.2006., 15:06   #330
Sky
Guest

Moj motor pri 1900 okretaja razvija maksimalni okretni moment (310 Nm), a na 4000 okretaja maksimalnu snagu (96 kW).
I da, pri 1900 okretaja moj motor zbilja razvija 80-ak konja.

Dečki, pod hitno ponoviti osnove, zapanjen sam da ne znate ove stvari...

edit : Bleki, ova formula koju si naveo je kada se računa snaga u HP, tada je podijeljeno sa 0.754.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno