|
![]() |
#31 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
Ove matrice koriste obično 6-bitnu matricu, ili 16.2 milijuna boja koje postižu ditheringom (brza izmjena npr. između 253 i 255 nijanse) da bi postigli dojam 244 nijanse. Često su jedini izbor za jeftinije monitore, ali nipošto se ne smiju smatrati lošima. Kako tehnologija napreduje tako napreduju i TN matrice, tako da današnje verzije imaju poprilično solidan vidljvi kut i izražene boje (iako ne pretjerano vjerne), te monitori zasnovani na ovoj tehnologiji mogu vrlo dobro poslužiti za igre, filmove, office i sl, pogotovo uzevši u obzir njihovu cijenu. TN modeli se mogu prepoznati po tome što im je deklarirani vidljvi kut iskoro uvijek =<160°, te imaju 16.2 milijuna boja. PVA/MVA matrice su 8-bitne matrice koji prikazuju svih 16.7 milijuna boja, imaju dobar vidljvi kut, dosta dobre boje, najbolji kontrast, najbolju definiciju crne (u svijetu LCD-a), te predstavljaju odličan izbor za igrače, gledanje filmova, uredski rad (iako su ipak malo overkill za office aplikacije). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2003
|
apsolutno ne...npr. samsung 226bw i 2232bw imaju prenaglašene boje i kontrast a to se ionak da fino podesiti npr. na jednom philiju 220ws8fb..uz to samsung ima jako klimavo postolje, puno klimavije od konkurencije + kaj mu je vidljivi kut čak nešto MALO lošiji od Philipsovog (po okomici odozdola)...vidio, usporedio..ova debilana sa veličanjem jednog jako reklamiranog i preskupog brenda je otišla predaleko.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Mozilla Slave
Datum registracije: Feb 2006
|
Ako gledamo 971P onda i više ![]() Što se tiče optimalne udaljenosti gledanja u monitor slažem se da je to cca 1m, probao sam, no meni je to predaleko. Dalekovidan sam sa dioptrijom +0.5, +0.7 i nosim "cvikere" da to ispravim i dalje mi je 1m predaleko, na svim monitorima na kojima sam dosad duže sjedio(<= 20"). Na 22"(1680x1050) skoro, a nekom 24" bi 1m bio taman. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Ne osjeti se.
![]() |
![]() |
#35 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2003
|
http://icrontic.com/forum/showthread.php?t=51193 mogao sam ti staviti još 17 ovakvih linkova..da mi se da...sve iskustva iz prve ruke...taj monitor ima staru s-pva matricu koja je bila dosta problematična sa lagom.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
samsungovi TN paneli ove zadnje serije su u potpunosti precijenjene, i po ničemu nisu bolji od monitori koji su čak i do 1000kn jeftiniji. samsung je imao solidne TN matrice za vrijeme kad su se LCD-i tek počeli masovnije prodavati, no na tome je i ostao, a konkurencija je lagano stigla i prestigla... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
|
Citiraj:
Isto tako konzumenti trave "čupaju" linkove kako time smanjuju očni tlak i sl. (hint onima sa tim problemom ![]() Daleko veći (meni) problem je jeftino napravljeni stalak koji "obožava" zapinjati kad se monitor podigne do kraja i kvalitativno je daleko od samog ekrana i monitora kao cjeline. Lag svakako postoji, ali nakon 2 dana privikavanja nestane tj. mozak kompenzira postojanje istog. Za usporedbu lag prosječnog čovjeka - od pomisli do reakcije (klika, pomaka ruke) je izmjeren na najmanje 250ms. Dinamika S-PVA matrice je takva i kod njih se javlja relativno veći lag, ali u apsolutnim okvirima zanemarivo mali.
![]() |
![]() |
#38 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Propali Amigaš
|
Citiraj:
Nisam baš siguran u ovo, sjećam se u doba UT-a da je ekipa sa ISDN-om (oko 60ms ping) redovito rasturala ove na modemu (120-250ms ping), naravno ako se radilo o podjednakom skilu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
kada gledam nesto onda se zavalim u fotelju to je jedno metar a nekada znam i leci u krevet pa gledati ili u fotelju pa na 2. stranu sobe i onda gledati kako kada. ali za normalan rad mislim da bi mi 22" monitor bio prevelik ako ne udaljim monitor od sebe ili sebe od monitora. jer sam inace oko 60-70 cm od monitora |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
|
Citiraj:
Znanstvena činjenica. Igrao sam Q3 preko dialupa i svaka milisekunda je bila važna. No to nije (d)efekt sličan ovom, barem ne u tolikoj mjeri. Tamo je recimo kasnilo ispucavanje, kretanje i skokovi i bilo je evidentno. Kod input laga taj osjet je prisutan prvih 10ak sati korištenja monitora. Gledaj to ovako: Prosječan TN će promjeniti sliku nakon 0.235s, a spva samsung nakon 0.275s Nekome malo, nekome puno...
![]() |
![]() |
#42 | |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Mada vecina ljudi misli da je bogom dana u svim sferama zivota ja mogu samo rec da u vrhunskom gamingu sudjeluje manje od 3% igraca a najzalosnija cinjenica je da njih 75% misli da su Pro.......jadno i zalosno(tako cesto se desi da nakon totalnog ponizenja ne zele sebi priznat da su samo prosjecni igraci). Input lag monitora, misa, tastature, covijeka.............u potpunosti si u pravu sa AVERAGE konstatacijom, ali ima onih koji taj lag zele eliminirati na minimum, jer skill je najvazniji ali hrdware igra veliku ulogu isto (bas jucer igro na bezicnom logitechu...uff tesko, zamorno i jadno, ali izgleda COOL na stolu). TN matrice su SMECE, to kazem evo 15ti put (mada imam 220WS8FB) i skoro svaki dan koristim 226bw, ali za brzu igru 19" nonwide TN je CAR(sto zbog velicine sto zbog odziva, a quake i UT se ionako igraju na 8bita sa iskljucenim teksturama). ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
|
Citiraj:
![]() Što se tiče ovog Average, potpuno si u pravu, svi se povode za nekim milisekundama, a to će osjetiti možda 3% populacije.
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|