Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.12.2007., 11:54   #1
dumatx
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2007
Jel moguce?

Da spojim dva racunala koja su udaljena odprilike 25m , izmedu njih je zid i da mogu igrat cod 4 i ostale igre u mrezi ...jel se isplati vise bezicno ili zicno?moze neka preporuka i objasnjenej kako se to slaze?hvala
dumatx je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2007., 12:23   #2
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Ako zid nije debeo i ako odašiljač (access point, router...) postaviš na visoko mjesto onda mislim da bi to trebalo raditi solidno. Npr. ja imam u ovom trenutku signal na "excellent" a između laptopa i AP-a je debeli nosivi zid i prepreke poput stola (AP je ispod stola) ,polica, kreveta itd...
RisingPower je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.12.2007., 12:39   #3
dumatx
Registered User
Moj komp

hm zid je debeo , al kaj moram kupi da bi mi to radilo , jedan odasiljac ili dva , ne kuzim , jel mozes mi to malo objasnit?
Staro 26.12.2007., 12:46   #4
RisingPower
čudovište

RisingPower's Avatar

Pa na svakom računalu ti treba wireless. Mislim da ih onda podesiš u ad-hoc način i to je to... I ja sam nov u tim bežičnim čudima pa neka se ostali slobodno uključe u raspravu.

Ako imaš uvjete za postavljanje kabela, onda radije kupi LAN kabel (naglasi da ti treba za povezivanje 2 računala jer se taj malo razlikuje od onog "običnog"). Novu mrežnu karticu koja ide u PCI slot (ako ti treba) možeš nabaviti za cca. 50 kn.
RisingPower je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2007., 12:54   #5
dumatx
Registered User
Moj komp

znaci trebaju mi dvije ovakve i nista drugo:http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.509.110
Staro 26.12.2007., 13:05   #6
mikimikic
Premium

Datum registracije: Dec 2005
po meni sasvim nepotrebno ici na verziju sa wirelesom, nego sa zicom

dali ti dopusta mogucnost da stavis zicu? verzija sa zicom ce te kostat 100kn, i to je plafon, dakle samo manje

a verzija sa wirelesom kostat ce te cca 600kn

ukoliko ides na wireless, onda te kartice moraju biti 108, kao sta si dao link, jer nema smisla ici ispod toga, ali postoji problem, ukolko su kompovi sa vanjskim preprekama, dakle ukoliko se ta dva kompa nenalaze na istom katu ili zgradi, po meni nema smisla raditi wireless jer kada pada kisa veza je losa, njeg, itd, dakle puno utjecaja ima na to, a na zicu nista neutjece jedino da je neko nepresjece

dakle kada sam sa sobom odlucis koliko novaca imas na raspolaganju, te dali ces se ici zezat sa slaganjem zice, ili wirelessa javi se pa cemo to sloziti
Staro 26.12.2007., 13:47   #7
komer
motocross
Moj komp

komer's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
racunaj na to da ce ti zicom biti veci transfer rate,za razliku od wlana!a to je itekako vazno ako mislis prebacivat vece kolicine podatakameni naprimjer zid,30m udaljenosti, daju transfer rate od 600-1300 kb/s(kilobajtaposekundi)ovisi o svemu....zicano nemam uvjeta jer treba mi preko 100m kabla.....i ovak smo do ap-a povezali jedno 35m kabla!
komer je offline   Reply With Quote
Staro 26.12.2007., 15:16   #8
dumatx
Registered User
Moj komp

a neznam , kisa i to sve nece smetat jer su kuce spojene , a za kabal neznam jer morao bi busit neke rupe , a i vise kabla bi onda trebalo jer bi okolo kuce isao..barem duplo ....sad di toga ima i kolko bi doslo?
komer na koju ti udaljenost spajas kompove , par km?kak na toj udaljenosti signal funkionira , jel prekida cesto?
Staro 26.12.2007., 15:20   #9
mikimikic
Premium

kabel kosta manje od 1.5kn po metru te dva konektrora ti trebaju koji kostaju 1kn, pa izracunaj cca koliko ti treba, eh da ukoliko je vise od 100m onda ti treba repiter
Staro 26.12.2007., 15:34   #10
dumatx
Registered User
Moj komp

kojem ducanu to ima , a da mi oni to sloze , znaci da nemoram ja?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.12.2007., 15:38   #11
mikimikic
Premium

a od kuda si ?

koliko m kabla trebas? dali imas neki switch ruter modem na koji bi isao, ili direktno komp to komp?
Staro 26.12.2007., 15:41   #12
dumatx
Registered User
Moj komp

iz Jaske sam , imam switch sa 8 portova , treba mi oko 50 m kabla , al neznam koja je razlika ako ide direktno u komp , i ako je upiknuto jos u switch??
Staro 26.12.2007., 15:47   #13
mikimikic
Premium

dakle komunikacija switch komp je straight kabel, dakle onaj obican najjeftiniji koji kupis u trgovini, a komp komp je cross onaj skuplji koji kupis u trgovini (to je cista varka sa kablovima)

dakle izmjeri koliko ti treba od A kompa do switcha te od Kompa B do switcha te odi kupi kablove u obliznju trgovinu, imas ih gotove i jeftini su, tako da neces skupo platit a opet sa jedne strane neces nikog zicat da ti to naprave

pogledaj cjenike vemila, linksa, hgspota, tj velikih ducana pa ces vidjet cjene
Staro 26.12.2007., 15:51   #14
dumatx
Registered User
Moj komp

ok hvala ti , sam ne kuzim , imam neki kabal doma vec i koristim ga i za swith -komp i za komp komp i sve funkcionira..
Staro 26.12.2007., 15:56   #15
mikimikic
Premium

mora funkcionirat nebi sada objasnjavao jer cu te zbunit jos vise, ali kablovi i njihova cjena su cista zabluda, naime isti kabel kosta 5m 10kn i 2m 20kn, samo je razlika u poretku zica u konektorima (tj jednom komektoru) i tu se zaraduje novac

ako trebas jos sta samo pitaj
Staro 26.12.2007., 19:53   #16
dumatx
Registered User
Moj komp

jel mozes mi nac u linksu taj kabal koji trebam jer ja ga nemogu nac nikako?hvala unaprijed
Staro 26.12.2007., 20:31   #17
mikimikic
Premium

http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.512.053

to je gigabitni, dakle ako imas dvije gigabitne kartice evo ti kabla

btw kada trazis kabel samo naglasis UTP to svi znaju, nemoj kupovat cross jer nije potreban a skuplji je (da ponovimo cross je komp to komp)
Staro 26.12.2007., 20:59   #18
komer
motocross
Moj komp

komer's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor dumatx Pregled postova
komer na koju ti udaljenost spajas kompove , par km?kak na toj udaljenosti signal funkionira , jel prekida cesto?
meni je signal na 31% na kartici,dok ap kaze 17%...nema prekidanja...
uskoro ce bit i na par km linkovanadam se
komer je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2007., 00:04   #19
tihomir2
Premium

Datum registracije: Sep 2007
ja i frend umreženi wirelessom, na obje strane Canyon CN-WF511, signal kod mene oko 80%, kod njega oko 60 - 70..ovisi kako kada. udaljenost cca 30 metara, preko ceste, jedna kuća višije u odnosu na drugu, ad-hoc, dva zida od pune cigle (moj i njegov), i sve radi dobro..od sharinga do igranja u mreži. investicija cca 200kn prije 2 god. ili 1 god. više neznam ni ja.
tihomir2 je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2007., 08:35   #20
dumatx
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor tihomir2 Pregled postova
ja i frend umreženi wirelessom, na obje strane Canyon CN-WF511, signal kod mene oko 80%, kod njega oko 60 - 70..ovisi kako kada. udaljenost cca 30 metara, preko ceste, jedna kuća višije u odnosu na drugu, ad-hoc, dva zida od pune cigle (moj i njegov), i sve radi dobro..od sharinga do igranja u mreži. investicija cca 200kn prije 2 god. ili 1 god. više neznam ni ja.
a koje igre sve mozete igrat?
Staro 27.12.2007., 11:29   #21
tihomir2
Premium

Datum registracije: Sep 2007
do sada su sve radile koje smo probali. on je malo ograničen slabom konfom kao i ja, ali fifa, ssam, AvP čini mi se, quake 3, i tako neke starije. za ove novije neznam, jer ih ne mogu pokrenut.
tihomir2 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno