Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Prijenosnici
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.12.2007., 10:47   #1
ZPat
Registered User

Datum registracije: Dec 2007
Dual channel - par pitanja

Pozdrav svima!

Za pocetak, ne radi se o nekom problemu nego cisto o nedostatku informacija ne netu koje nastojim popuniti jer me zanimaju, a nema ih, pa me mozda netko moze vise uputiti. Imam MSI-jev M670 laptop s mobilnim Sempronom 3600+, 1 GB RAM-a, integrirana nVidia 6100. Buduci da mi memorija trenutno radi u single channel, zanima me u kojoj bi se mjeri stvari ubrzale ako bih ugradio jos jedan modul od 1 GB. Stroj me inace zadovoljava, ali buduci da je memorija jako jeftina, razmisljam u stilu "zasto ne".
Nadalje, buduci da je lap pod garancijom, moram ga za ugradnju nositi u ovlasteni servis. Zna li netko koliko se otprilike ceka na ugradnju memorije, tj. mora li im se ostaviti stroj na duze od nekoliko sati (zanimljivo bi mi bilo kad bi se mogao ostaviti ujutro, a podici popodne)? Razmisljam i o tome da ga sam otvorim jerbo nemam nikakvu naljepnicu preko vrata za otvaranje sistema (naljepnice sam dobio nezalijepljene), samo bi trebalo odvrnuti vijke. Sto bi vi napravili na mom mjestu?
ZPat je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2007., 10:52   #2
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor ZPat Pregled postova
Pozdrav svima!

Za pocetak, ne radi se o nekom problemu nego cisto o nedostatku informacija ne netu koje nastojim popuniti jer me zanimaju, a nema ih, pa me mozda netko moze vise uputiti. Imam MSI-jev M670 laptop s mobilnim Sempronom 3600+, 1 GB RAM-a, integrirana nVidia 6100. Buduci da mi memorija trenutno radi u single channel, zanima me u kojoj bi se mjeri stvari ubrzale ako bih ugradio jos jedan modul od 1 GB. Stroj me inace zadovoljava, ali buduci da je memorija jako jeftina, razmisljam u stilu "zasto ne".
Nadalje, buduci da je lap pod garancijom, moram ga za ugradnju nositi u ovlasteni servis. Zna li netko koliko se otprilike ceka na ugradnju memorije, tj. mora li im se ostaviti stroj na duze od nekoliko sati (zanimljivo bi mi bilo kad bi se mogao ostaviti ujutro, a podici popodne)? Razmisljam i o tome da ga sam otvorim jerbo nemam nikakvu naljepnicu preko vrata za otvaranje sistema (naljepnice sam dobio nezalijepljene), samo bi trebalo odvrnuti vijke. Sto bi vi napravili na mom mjestu?
Kod vecine proizvodjaca (IBM, Dell, HP) ugradnja novog modula, ako se normalno pristupa, ne samo da ne ukida jamstvo vec je i detaljno objasnjena u korisnickom prirucniku. Kako je kod MSI-ja ne znam.
Oglas

Oglas
Staro 24.12.2007., 13:19   #3
ZPat
Registered User

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Kod vecine proizvodjaca (IBM, Dell, HP) ugradnja novog modula, ako se normalno pristupa, ne samo da ne ukida jamstvo vec je i detaljno objasnjena u korisnickom prirucniku. Kako je kod MSI-ja ne znam.
Hmmmm, zvat cu onda servis jerbo iz papira koje sam dobio s lapom ne moze se jednoznacno odrediti smije li se ovo na ovom modelu. U svakom slucaju, hvala na info.
Staro 24.12.2007., 16:55   #4
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor ZPat Pregled postova
Pozdrav svima!

Dual Chanel Topic ovde možeš vidit ubrzanja i sve ostalo.
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2007., 19:06   #5
ZPat
Registered User

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Dual Chanel Topic ovde možeš vidit ubrzanja i sve ostalo.

Hvala, ali to je ono sto sam i sam znao. Medjutim, ono sto ne mogu nigdje pronaci je koliko se dual channelom dobije kad je u igri integrirana graficka. Po onome sto sam vidio kad sam imao komp s integriranom grafom i naknadno dodanom "pravom", jest to da je koristenjem integrirane grafe brzina na relaciji procesor <--> memorija do 10% manja, jer jedan dio bandwidtha uzme integrirka za svoje potrebe. E, sad, buduci da sam koristio s754 proc, nisam mogao provjeriti kako se ponasa integrirka kad ju se pojaca DC-om i vrijedi li i tada onih 10% manje u slucaju koristenja integrirke ili je tada "steta" koju integrirka radi propusnosti CPU <--> mem manja. Izgleda da cu ovo ipak morati sam izmjeriti...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno