Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.12.2007., 12:55   #61
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
iskreno ne znam što osim hd-a izgleda dobro na jeftinom lcd-u

inače blurej i hddvd ima za kupiti u http://www.sophoslab.hr/
syss je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2007., 13:59   #62
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
hehehe btw decki pitanje plasma je +40'' sto mi ne stane samo 32 eto.. a za te novce se da kupiti odlican LCD Tv 32d3000 ako se ne varam ili 32s3000
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2007., 01:31   #63
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
a ako stvarno ne može stati nešto veće od 32", iako bih se ja potrudio nać mjesta, pa valjda prostorija ima 4 zida, pa na jednom mora bit mjesta... to mi definitivno ne bi trebao biti odlučujući faktor kod kupovine TV-a...

plazmi ispod 37# nema, a LCD-i... iskreno, tu stvarnonemam pojma, jer me takvi ekrani tako male dijagonale uopće ne zanimaju, jer ih smatram totalno neisplativim.. rađe ostati na 72cm običnom TV-u, pa prištediti do ekrana od 37" ili većeg...
Gabre je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2007., 10:17   #64
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
a ako stvarno ne može stati nešto veće od 32", iako bih se ja potrudio nać mjesta, pa valjda prostorija ima 4 zida, pa na jednom mora bit mjesta... to mi definitivno ne bi trebao biti odlučujući faktor kod kupovine TV-a...

plazmi ispod 37# nema, a LCD-i... iskreno, tu stvarnonemam pojma, jer me takvi ekrani tako male dijagonale uopće ne zanimaju, jer ih smatram totalno neisplativim.. rađe ostati na 72cm običnom TV-u, pa prištediti do ekrana od 37" ili većeg...
vjerujem onda da živiš u velikom stanu ili kući...ako ne...

http://www.forum.hr/showthread.php?t=290550
gnomisa je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2007., 10:39   #65
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

gabre ne mozes ti gledat LCD tv od 40'' + na 3 m udaljenosti glava ti nastrada tj oci tako sam cuo od ljudi koji su kupovali takve tv.ove na takve male udaljenosti po nekom pravilu treba imat bar 5m udaljenosti od ociju i ekrana za 40''tv ja ne znam jel to istina.....

EDIT znaci svejedno tu ima neke vatre koliko ja vidim tek sam sada otvorio link mislim da kupovat 40'' trebas imat metara i metara a moj stancic je od 40kvadrata max duljine 4m od tv.a do ociju najveca udaljenost a 32'' bi stavio na zid koji je 3m udaljen
Staro 16.12.2007., 11:29   #66
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor jurbAs Pregled postova
gabre ne mozes ti gledat LCD tv od 40'' + na 3 m udaljenosti glava ti nastrada tj oci tako sam cuo od ljudi koji su kupovali takve tv.ove na takve male udaljenosti po nekom pravilu treba imat bar 5m udaljenosti od ociju i ekrana za 40''tv ja ne znam jel to istina.....

EDIT znaci svejedno tu ima neke vatre koliko ja vidim tek sam sada otvorio link mislim da kupovat 40'' trebas imat metara i metara a moj stancic je od 40kvadrata max duljine 4m od tv.a do ociju najveca udaljenost a 32'' bi stavio na zid koji je 3m udaljen
Neće im nastradati oči, naprotiv, vježbati će očne mišiće jer ako je TV preblizu, gledanjem u jednu točku ne može se pokriti cijela slika, ekstremni primjer bi bilo sjedenje u prvim redovima kina.

Preporučenja udaljenost je 3 do 4 dijagonale, znači za tv od 40" optimalna udaljenost je 3 - 4m.
Staro 16.12.2007., 12:24   #67
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
vjerujem onda da živiš u velikom stanu ili kući...ako ne...

http://www.forum.hr/showthread.php?t=290550
dapače, živim u stanu od 38m2...

Citiraj:

glupost. ovo očito piše netko tko nije imao priliku gledati takav ekran u takvom okruženju.

onda po tome nitko ne bi smio ić u kino. dovraga, treba im reć da smanje platno jer nije zdravo i ne može se to tako gledat, treba biti udaljen barem tri dijagonale platna onda...

37" plazma se gleda bez ikakvog zamora, napora, ili ne znam čega sa 2 m udaljenosti.
Staro 16.12.2007., 12:53   #68
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
dapače, živim u stanu od 38m2...

glupost. ovo očito piše netko tko nije imao priliku gledati takav ekran u takvom okruženju.

onda po tome nitko ne bi smio ić u kino. dovraga, treba im reć da smanje platno jer nije zdravo i ne može se to tako gledat, treba biti udaljen barem tri dijagonale platna onda...

37" plazma se gleda bez ikakvog zamora, napora, ili ne znam čega sa 2 m udaljenosti.

čuj postoje pravila koja se odnose na većinu ljudi....za razroke i manijake to ne vrijedi....37" je max za 2.5m.....baš sam neki dan testirao kod frenda....37" ispod 2m je napor za duže gledanje....sa 2.5 je taman...kažem, ako si razrok onda je ok zdravo ljudsko oko ima svoja ograničenja u kutu gledanja....
Staro 16.12.2007., 17:35   #69
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

gabre pa nisam gledao jer ne zelim jer mislim da je glupo i treba imat neki razmak ako ti tako volis samo naprijed btw nadam se da si od onih ljudi koji sjede u prvom redu kina kad gledaju film.... ja vise volim zadnji red i sve dobro pogledat i da mi glava tj oci ne nastradaju tj da ih previse ne naprezem jer onda mi popucaju sve kapilare u oku i eto sranja bezveze.....
Staro 16.12.2007., 17:44   #70
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Citiraj:
tj da ih previse ne naprezem jer onda mi popucaju sve kapilare u oku i eto sranja bezveze.....

I onda dodjes doma mami/ženi pa se moraš pravdati da nisi pio

Napisao sam već da su preporuke proizvođača 3 do 4 x dijagonala. To nije naredba, to se ne mora, tv-u neće biti ništa, ali je najprikladnije za 90% populacije.

Analogna formula se može primjeniti i na monitore.Imam 21" wide monitor, kad radim, oči su na nekih 80-90 cm od zaslona, ali kad gledam film, volim se još malo odmaknuti jer je nekako ugodnije pošto treba zahvatiti cijelu sliku bez zamora.
Staro 16.12.2007., 18:58   #71
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

ne, ne sjedim u prvom redu, i to nije nikakva usporedba sa tv ekranom, i ne, nisam razrok. dapače, imam odličan vid.

jer bi po tome bilo, ako sjediš u sredini kina, bilo ekvivalentno gledanju tv-a sa jednog metra udaljenosti... pošto je dijagonala,, barem u cinestaru velika koliko i dubina samog kina...

onda po toj računici bi svi trebali sjediti od komp monitora udaljeni barem metar, metar i pol... ako je 3-4 x dijagonala monitora... znači,20cm wide monitor je 51cmx3= 150cm, ili metar i pol.
a daj da vas vidim tko gleda monitor sa metra i pol udlajenosti... a i definitivno više smeta monitor za oči nego jedna plazma. Zbog jakog pozadinskog osvjetljenja koje non stop blješti u oči i to na maloj udaljenosti.
Staro 16.12.2007., 19:13   #72
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

gabre ima i tu vatre dakako i slazem se sa tobom ali ne treba pretjeravat meni je covijek koji prodaje tv.ove rekao da ne pretjerujem sa velicinom jer se vec dogadalo da su se ljudi zeznuli i vracali televizore nazad radi tog problema... sve ok sa plazamam ali po meni dva nedostatka prvi sto se nakon nekog vremena mora servisirat radi plina drugi problem mala razolucija (kod onih od 7000kn ne govorim o onima od 10 i vise) makar ces sad rec da reza ne igra ulogu ali meni je npr bitna sto veca to bolje a da imam casha dovoljno isao bi na lcd koji je full hd ali posto nemam 15k kn u dzepu za tako nesto neki malo jeftiniji tv i dobar monitor sa takvom rezom od 1900x1200 ce posluzit svrsi (mislim na dell 2407WFP-HC) za hd.ove i ko bog btw nisi nam otkrio koju ti to plazmicu imas... ili sam ja negdje to propustio u ovoj temi....
Staro 16.12.2007., 19:38   #73
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Citiraj:
onda po toj računici bi svi trebali sjediti od komp monitora udaljeni barem metar, metar i pol... ako je 3-4 x dijagonala monitora... znači,20cm wide monitor je 51cmx3= 150cm, ili metar i pol.
a daj da vas vidim tko gleda monitor sa metra i pol udlajenosti... a i definitivno više smeta monitor za oči nego jedna plazma. Zbog jakog pozadinskog osvjetljenja koje non stop blješti u oči i to na maloj udaljenosti.
Gabre,

Kad sam napisao "analogno", mislio sam ukazati da se sličan princip koristi kod monitora (nesvjesno, uvijek ću se odmaknuti kad sjednem pred veći monitor), naravno ne sa tim istim (3-4) omjerima, zbog dolje navedenog razloga:

Monitori su bliže zbog rezolucije tj. veličina pixela, primjer: 26" LCD-tv ima 2 puta manje pixela nego monitor te dijagonale, dakle stvari su mnogo finije na monitoru tj. moraš biti bliže da bi razlikovao 2 susjedna pixela i imao što oštriju sliku, što je kod monitora bitno i poželjno, dok se kod TV-a traži upravo suprotno, tj. izbjegava se "pikselizirani" izgled i radi toga se gleda iz daljega (što je opet posljedica neadekvatne kvalitete svih non-HD sadržaja).

2)Zbog uvjeta (1) prosječan LCD TV/Plazma ima svjetlinu ~500cd/m^2, dok su monitori od 250 do 400.

HD mogu gledati na 32" telki sa metra ako treba, upravo zbog nedostatka pikselizacije i "blokavosti", ali tko bi normalan gledao npr. dnevnik sa te daljine, grozno izgleda.

Nezahvalno je generalizirati, ali radio sam prošle godine u dućanu i 90% ljudi se složi sa sugestijom proizvođača što se tiče omjera dijagonale i udaljenosti gledanja. za 32" im je optimalno 2,5-3m, 40" 3-4m itd.

Nije rekla kazala nego iskustvo iz prve ruke sa stotinama kupaca LCDa/plazmi, kao i uvijek, prije kupnje preporučam izlet do dućana i donošenje odluke tamo.
Staro 16.12.2007., 19:43   #74
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

ja spadam u onu skupinu koja želi imat pošten velik ekran, i ne spadam u onih 90% ljudi koji su navikli na 55cm televozore, pa sad kad kupuju nove panele, sve im je OGROMNO. pitaj nekoga tko ima već 37" ekran da li mu je velik, ili onoga tko ima 42", svi bi odmah pristali na veći.

isti k je s monitorima. iskreno, ne treba većeg monitora od 19", ali eto ekipa uerdno kupuje ekrane 22", 24" pa čak i veće...

i da, u dolasku mi je plazma, veličine 42"

rezolucija plazme za 7000kn je 1024x720, odnosno x768. a to je sasvim dovoljnih i pristojnih 720p...

a reza LCD TV-a od 32" je 1366x768.. znači, opet 720p...
i da, naravno da reza igra ulogu, no ovisi što tražiš kod ekrana.. danas je ekran 720p sasvim dovoljan...

a o kakvom ti servisiranju PLINA pričaš, meni je to prvi glas??
Staro 16.12.2007., 20:26   #75
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

punjenje plina je stara urbana legenda

plazma gubi na kontrastu isto kao što lcd gubi na osvjetljenju... za 10-15 godina normalnog gledanja u modernijih panela, tako da sa te strane je apsolutno svejedno za koju tehnologiju se netko odluči prilikom kupovine.
Staro 16.12.2007., 20:41   #76
CatKiller
Moj komp

CatKiller's Avatar

Moglo bi se zaraditi na tom punjenju plina, ocemo neki obrt otvoriti?
Staro 16.12.2007., 20:57   #77
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

ja već evo požurio i naručio bocu tako da si mogu svoju anpunit kad pofali.

i onda se mi trudimo nešto pojasniti, a ekipa ovakve nebuloze izvali, odmah je sve jasno...
Staro 16.12.2007., 22:06   #78
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

mislite mene al dobro iskreno ja sam laik po pitanju televizora ko i vecina ljudi.... trazim nesto sto ce me zadovoljit a da nije skupo.... druga stvar 1024x720p hmm meni je malo iskreno da imam casha ne bi razmisljao odmah bi bubnio neki full hd od 37'' sa PVA matricom i 1920x1080 i to je to a ovako moram se krpat na neki nacin a valjda cu si jednom priustiti full hd tv
Staro 16.12.2007., 22:10   #79
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

aj jurbas, još malo nauči neke stvari i osnovne pojmove o velikim ekranima...
lol, tebi je malo 720p... NHF.
Staro 17.12.2007., 08:51   #80
virty
Ronon Dex
Moj komp

virty's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
aj jurbas, još malo nauči neke stvari i osnovne pojmove o velikim ekranima...
lol, tebi je malo 720p... NHF.
Ako mu je malo, malo je, ima dosta ljudi koji teže full HD-u iz ovih i onih razloga..
Nego, mene zanima najviše gledanje filmova, prvenstveno divx-a bilo HD ili "normal" te igranje xbox 360 na telki pa mi je to najvažnija stavka. Testirao sam na nekoliko LCD-a i plazmi te glas svakako za LCD dok TV program za plazmu...

Eto, ništa novo nisam reka, al da potvrdim
Staro 17.12.2007., 11:07   #81
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Citiraj:
Autor virty Pregled postova
Ako mu je malo, malo je, ima dosta ljudi koji teže full HD-u iz ovih i onih razloga..
Nego, mene zanima najviše gledanje filmova, prvenstveno divx-a bilo HD ili "normal" te igranje xbox 360 na telki pa mi je to najvažnija stavka. Testirao sam na nekoliko LCD-a i plazmi te glas svakako za LCD dok TV program za plazmu...

Eto, ništa novo nisam reka, al da potvrdim
i kako izgledaju prosječni divx-i (čija je reza znatno ispod reze LCD-a) na LCD telki? isto me zanima i za plazmu...
Staro 17.12.2007., 11:08   #82
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

pa iskreno sto ce mi 60'' ekran sa rezolucijom od 1024x720??! ne vidim smisao toga... druga stvar namjena mog lcd tv.a ce biti iskljucivo gledanje hd filmova i divx.a eventualno dnevnik i neka serija na tv.u ja tv kao tv ne koristim i zato mi ne treba.... a osnovne pojmove koliko toliko dobro znam plazme me nisu zanimale nikad radi male rezolucije a sad velicina ekrana manje bitna btw mogao bi si kupit projektor pa nemas frke oko velicine slike.... a kosta ti jednako ko i plazma od 42'' btw daleko od toga da plazme nevaljaju ali oni koji vise gledaju SDTV i slicne stvarcice kao dvd.ove itd... super za sad je plazma bolja sigurno u nasoj drzavi jer HD.ova je jako tesko nabavit osim preko neta itd... a ta slika ce se promjenit a ja naravno kupujem tv bar za 5godina ako ne i za vise... a u nekoj buducnosti hd.ovi ce se ustalit pa ce biti tako svejedno...

izmedu 1080p i 720p razlika je ogromna ako imas na cemu gledat razlika se vidi....
Staro 17.12.2007., 11:24   #83
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

jesi ti vidio koju dobro podešenu plazmu u zadnje vrijeme?
Staro 17.12.2007., 11:33   #84
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

iskreno ne a i definiraj dobro podesenu plazmu vidio sam neku pioneer koja je 15000kn hmm ta je imala odlicnu sliku.... ali toliko novaca bi jedino dao za lcd full hd
Staro 17.12.2007., 11:36   #85
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Kupuj sta ti sad treba ***es 3 ili 5 godina ko ziv ko mrtav, svasta se moze desiti do tada jer ovi budalasi izmisljaju svasta novo tako da ulaganje u buducnost postaje velika glupost.
Ja sam uzeo Philips LCD 32" i odlican je u svakom segmentu nije Full HD niti mi treba, a kada se rijesi rat formata i kada mognem uzeti HD film u svakoj vidoteci ili ga sam presnimiti za relativno sitnu lovu tek tada cu ovaj baciti jer je odradio svoje i kupiti Full HD dotle nema teorije.
Kada sam kupio prvi dvd player u zivotu teme negdje 2000g platio sam Panasonica 700 eura koji je vrtio samo originale jer drugo nije ni bilo, bolje opremljene videoteke su imale 3-5 filmova tako da od nove tehnologije nisam imao mnogo koristi do sada kada imaqm svoju kolekciju od oko 1000 filmova i koncerata, tako nekako hocu i sa HD formatom, nemam namjeru ponoviti istu gresku samo da bih imao nesto prvi u mahali, tek kada ti formati zasjednu na mjesto standardne televizije i DVD-a razmisljat cu o tome, previse puta sam popusio radi neceg novog i boljeg (Mini Disc, DAT, Pa cak i SACD) a biti sam samo skupa sa jos dosta budala finansirao razvoj tih komponenti.
Staro 17.12.2007., 12:01   #86
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Citiraj:
iskreno ne
ali bitno da trubiš o premaloj rezoluciji i daješ neke pro/con zaključke.

Citiraj:
a i definiraj dobro podesenu plazmu
svaka ona plazma koju korisnik nije izvadio iz kutije, upalio i tako stoji već godinu dana na factory defaults. znači podešena makar preko avia-e ili video essentialsa pošto je profi kalibracija ipak skup sport.
Staro 17.12.2007., 12:20   #87
virty
Ronon Dex
Moj komp

virty's Avatar

Citiraj:
Autor Ubleha Pregled postova
Kupuj sta ti sad treba ***es 3 ili 5 godina ko ziv ko mrtav, svasta se moze desiti do tada jer ovi budalasi izmisljaju svasta novo tako da ulaganje u buducnost postaje velika glupost.
Ja sam uzeo Philips LCD 32" i odlican je u svakom segmentu nije Full HD niti mi treba, a kada se rijesi rat formata i kada mognem uzeti HD film u svakoj vidoteci ili ga sam presnimiti za relativno sitnu lovu tek tada cu ovaj baciti jer je odradio svoje i kupiti Full HD dotle nema teorije.
Kada sam kupio prvi dvd player u zivotu teme negdje 2000g platio sam Panasonica 700 eura koji je vrtio samo originale jer drugo nije ni bilo, bolje opremljene videoteke su imale 3-5 filmova tako da od nove tehnologije nisam imao mnogo koristi do sada kada imaqm svoju kolekciju od oko 1000 filmova i koncerata, tako nekako hocu i sa HD formatom, nemam namjeru ponoviti istu gresku samo da bih imao nesto prvi u mahali, tek kada ti formati zasjednu na mjesto standardne televizije i DVD-a razmisljat cu o tome, previse puta sam popusio radi neceg novog i boljeg (Mini Disc, DAT, Pa cak i SACD) a biti sam samo skupa sa jos dosta budala finansirao razvoj tih komponenti.
Potpuno se slažem!
Ima 10 godina kupujen (audio-video-PC...) na takvu shemu i to je za mene najbolji put
Staro 17.12.2007., 12:33   #88
virty
Ronon Dex
Moj komp

virty's Avatar

Citiraj:
Autor gnomisa Pregled postova
i kako izgledaju prosječni divx-i (čija je reza znatno ispod reze LCD-a) na LCD telki? isto me zanima i za plazmu...
Super izgledaju. U zadnje vrime sam puno više gleda na LCD-ima tako da za njih mogu reći svaku pohvalu....
Staro 17.12.2007., 14:01   #89
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
ja već evo požurio i naručio bocu tako da si mogu svoju anpunit kad pofali.
Daj ne budi smješan.

Pa svi znaju da to ne ide po principu "odčepi butelju i nadolij".

opčepoznata stvar je da to punjenje plazmi izvršavaju isti ljudi koji ti freonom napune frižider ili klima uređaj jer jedino oni imaju tu posebnu specijaliziranu opremu te licencu za obavljanje tog posla.

tako da nemoj poslje plakat kad s tom bocom na budeš mogao ništa.

btw syss, znaš gdje se kod nas može uzet AVIA disk ?
Staro 17.12.2007., 14:09   #90
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

nema ničega kod nas i ponosan sam što sam reko frendu da mi povuče s neta jer se baš ne bavim torentima i sličnim glupostima (doduše video essentials imam)

bogati da kod nas nemreš kupit kalibracijski dvd od 15$ mi stvarno ne ide nikako u glavu.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno