|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
SPDIF out pitanje
Dakle imam matičnu ASrock ALiveNF7G-HDready koja ima HD audio codec,te imam receiver Yamaha RX-V459.Koristim Windows Vistu.Spojio sam matičnu na receiver na multichanel input preko 3x3.5mm jacka,dakle 5.1.Medjutim, kako vista ima odvratno simuliranje virtualnog surrounda,koje je u XP puno bolje napravljeno prisiljen sam to nekako drugacije spojiti.U Realtek HD Audio manageru mi na slici jackova pored analognih stoji i jedan sivi, digitalni.Medjutim ja nemam otraga na maticnoj taj dodatni sivi konektor.Matična ima mogućnost plejanja HD auda ako se spoji na receiver ili TV preko DVI->HDMI kabela odnosno adaptera te onda sav zvuk ide kroz to.Ne kuzim kak bi i otkud izvukao onda taj jack,te kako bi bilo najbolje to spojiti (kupiti drugu zvucnu koja ima sve moguce ulaze i izlaze te dobro obavlja posao slusanja muzike i gledanja DVD-ova te u budućnosti bluraya i HD videa?? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Spoji digitalno i rjesio si problem. 5.1 ce ti propustati do recivera, a stereo ti moze reciver prosiriti na surround Treba ti najobicniji koaksijalni kabel sa 2 RCA konektora, par kuna u chipoteci i kompaniji |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pa dobro al kak digitalno?ovo da spajam sa 3 kabla 3.5mm->2RCA je analogno,i nikakve druge ja konektore nemam osim jos za Side rear zvucnike,mikrofon i sluške.Piše digital al ja nemogu nikak shvatit sto je to.Na maticnoj ima konektor HDMI_spdif_header koji se kopča na negu VGA graficku koja ima HDMI izlaz da preko nje pusti i audio,a inace zvuk ide preko DVI-ja integrirano.Medjutim ostaje mi ta treca stvar za odabrat u postavkama a nemrem skuzit kak da ukopčam to,jer na maticnoj odozada nemam zasebno jedan RCA digitalni izlaz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
meni pod vistom neće da radi digital out, no možda je problem u driverima z a Creative Live!... ako nemaš spdif out na ploči, onda ti ne gine ili držati spojeno analogno, ili kupiti neku zvučnu (koju) koja ima digital out na sebi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ma tak sam i mislio,samo neznam,za sto mi onda sluzi to sto stoji u programu a nemam u harveru.A i Zao mi sto onda necu moc iskoristit HD-audio na HDMI-u.Koju preporučate? neku M-audio u seriji 700kn? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
A da prije kupovine malo zaviriš na ploču i manual? Po manualu sa neta na str. 12 je dan raspored priključaka na ploči, pod Br. 29 (do konektora za floppy - ja) se nalazi priključak za HDMI_SPDIF Header (HDMI_SPDIF1). Nažalost, u manualu stoji: HDMI_SPDIF Cable (Optional). Ako pogledaš str. 28, tu je dan raspored kontakata za spominjani konektor: 1 = +5V 2 = prazno 3 = SPDIFOUT 4 = GND Ono šta tebi treba su zadnja dva kontakta. Na njih treba spojiti mikrofonski kabel i to tako da "živi" kraj spojiš na pin 3, a masu na pin 4. Drugi kraj tog kabela (a treba ga nekako "izvuči van pc - a) spajaš na digital koaksijalni ulaz risivera. Dakle, malo "snalaženja sa žicama" i desetak krznenih i stvar mora šljakati ako na tom priključku postoji digital audio out signal. UPOZORENJE: Ako nisi siguran i opisano ti nije jasno, nađi nekog iskusnijeg da ti pomogne da nebi posli bilo . . . |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Imam jedno pitanje vezano uz taj SPIDF. Naime, nikako da povuce 5.1 prek njega. Niti kod mene doma, niti kod frenda nece. Samo stereo. Reciveri: Yamaha RX-v459 (frendov) i Sony STR-DE697 (moj) Kod mene realtek zvucna sa izlazom za digitalni koaksijalni, kod frenda onboard Audigy SE sa koaksijalnim i optickim. Namjesteno 5.1 u control panelu i driverima od zvucne, ukljucen digital output only i nista. OS je XP Pro kod obojice. Jel netko zna zast zeza? Vrlo rado bi to rijesio. ![]()
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Mozda moras u postavkama receivera ponovo namjestiti 6 zvučnika ako već niste.Al sta nebi receiver trebao sam rasprostrti zvuk na sve zvučnike nekom opcijom ako spajam samo prek SPDIF-a?Naravno govorim o slušanju mp3-ca koje su kodirane na stereo.Praktički bi trebalo samo ono sto se pusta na prednje zvučnike pustit i na zadnje,a centar da mixa lijevi i desni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Tako nekako, samo sto reciveri imaju pro logic koji simulira (manje vise uspjesno) surround. Meni osobno se to nimalo ne svidja. Jos kad bi se panzer udostojio reci o kakvom se signalu radi, mozda bi mu i mogli dati odgovor |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Daj mi samo jos reci kako mislis mikrofonski kabel?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Što se tiče širenja stereo zvuka > 6ch - to ovisi o o softveru ponajprije. Neki playeri to rade po defaultu čim ga ukljućiš, nekima je to potrebno namjestiti u opcijama. No, meni je potpuno besmisleno slušati mp3-ce u 6ch zvuku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mislio sam na normalni oklopljeni audio kabel (Chipoteka - 3570018501 CAB. 1x0,08 OKLOPLJENI , AUDIO *!). Možeš upotrebiti i one kabeliće s kojima se nekad u pc - ju spajao audio sa cd/dvd - a na zvučnu karticu: ![]() Na jednoj strani tog kabelića će biti konektor koji odgovara razmaku kontakata na ploči samo moraš premjestiti pinove (a to se lako napravi laganim podizanjem plastičnog zupca) tako da je: 1 - prazno 2 - prazno 3 - bijela ili crvena ("živi" kraj - vidi sliku), drugi "živi" kraj ili izoliraj il odcvikaj 4 - crna Na drugi kraj zalemi ženski cinch (obrati pažnju da na srednji kontakt zalemiš isti "živi" koji si stavio na 3. kontakt poviše, a na vanjski kontakt ide crna). Nadam se da je dovoljno jasno. Poslje ovoga i spajanja sa reciver - om treba u postavkama zvučne uključiti digital out. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Preko spdif-a može se prenositi samo dvokanalni audio signal. Višekanalni zvuk se prenosi samo u komprimiranom obliku, kao dolby digital ili DTS surround. To znači da moraš i u samom playeru u kojem gledaš DVD uključiti spdif opciju, čime se isključuje softversko dekodiranje. Komprimirani zvuk tada, u nepromijenjenom obliku, kao data stream putuje digitalno do receivera, i tamo se dekodira. Igre proizvode nekomprimirani višekanalni zvuk i preko digitalnog izlaza može proći samo kao stereo signal. Soundstorm na nforce2 pločama je imao opciju live dolby enkodiranja, tako da je "hvatao" zvuk, prebacivao ga u dolby digital, i onda si to mogao digitalno voziti do receivera. Danas to (dakle, live ac3 enkodiranje bilo kojeg zvuka na kompu) možeš izvesti softverski, preko ac3 filtera, ffdshow-a ili redocnexk -a
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|