Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.10.2007., 14:19   #1
R@zzoR
Yippie-Ka-Yay
Moj komp

R@zzoR's Avatar

Datum registracije: May 2007
Exclamation Hitachi Deskstar HDD

Ovako ide:
Kupio sam HDD Hitachi Deskstar T7K500 320GB SATA i kad ga spojim ne vidim ga ni u BIOS-u ni u Windowsima. Prijatelj mi kaže da se možda treba premjestit sa 3,0GB/s na 1,5GB/s mod ali na navedenom hardu nema nikakvih jumpera za to.
Što da napravim????HELP!!!

Zadnje izmijenjeno od: R@zzoR. 13.10.2007. u 19:58.
R@zzoR je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2007., 14:32   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Slobodno reci prijatelju da nema pojma... BIOS mora vidjeti hard ako je isti u SATA modu bio on na SATA ili SATA II kontroleru, da je disk u SATA II modu na nekoj prastaroj ploči onda je još i moguće da serucka dok ga se ne prebaci na SATA mod ali obratno ne...

Nadalje hitachiji se pomoću malog alata kojeg možeš s njihovih straica skinuti mogu prabaciti u SATA II mod a po deafultu su (valjda) u SATA modu, Hitachi Feature tool mislim da se zove ili tako nekako...

Nadalje ako ti ga niti Bios ne vidi nda ili
a) Nije uključen taj SATA kanal u biosu
b) nešto ti nije dobro spojeno
c) neki RAID setup ti prcka detekciju
d) imaš peh i disk i ploča ti se nevole (jako rijetko se dešava ali se zna desiti)
e) nekaj je scrvrljeno

Da bi provjerio prvo provjeri sve spojeve onda proroštaj BIOS u potrazi za IDE opcijama i stavi sve u compatibility IDE ili kako ti se već zove, onda ako ni onda nebudeš vidio provjeri na nekom drugom kompu dal je disk uopće ispravan...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.10.2007., 19:56   #3
R@zzoR
Yippie-Ka-Yay
Moj komp

R@zzoR's Avatar

Datum registracije: May 2007
Ovako disk je ispravan, radi jer sam ga ubacio u case i spojio i sve je ok. Druga stvar spojevi su ok jer sam uključio drugi hdd koji je namješten na sata1 mod i čita ga uredno. I ja se ispričavam na pogreški rekao je da hdd treba prebacit sa 3,0GB/s na 1,5GB/s.

Još mi samo preostaje jedno da ga spojim na sata2 matičnu i promijenim ga u sata1 mod, pošto ga moja ne čita.
R@zzoR je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2007., 00:50   #4
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
taj hard disk NIJE na sata2 osim ako ga netko nije prije tebe stavio na sata2. jer se on aktivira posebnim softwareom...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2007., 07:57   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Čekaj kako je sad odjeddnom sve OK? Mislim ako ga nevide BIOS niti OS onda valjda nije ok ne? Pa kvragu ili radi i ti možeš na njega i s njega kopirati podatke ili NE radi jer to nemožeš treće opcije nema, ako ga vidi BIOS a ne vidi OS onda je očito problem u OSu vjerojatno driver za kontroler, ako ga vidiš u device manageru a nema ga u My Computeru onda treba napravit particije i formatirati ga (pazi da ga staviš na basic type), ako ga nema u biosu a zuji kod paljenja onda je vjerojatno ugašen SATA kanal na kojem je uštekan ili se kolje s kontrolerom...

O kako Codiac veli jako mala šansa je da je disk u SATAII modu jer to je moguće samo i samo ako ga je neko prije tebe testirao, benchao ili kaj sl jer SVI proizvođači upravo radi sranja sa nekim starim počama daju diskove podešene na SATA mod, a sad ako je iz dućana, nije isključeno da se tamo neko igrao ii da su ti dali disk koji je došao u povrat...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno