Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 30.05.2007., 00:36   #181
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Gledam ovo sve pa reko da i ja nesto napisem.
Kod nas se vec par godina uvodi zakon o polaganju vozackog koji bi trajao 6 mjeseci, dakle tu bi se ucilo sve od organizacie saobracaja preko mehanike (motora i ostalih dijelova auta) do prve pomoci. Samo molim Boga da me to promasi (a kako sada stvari stoje navjerovatnije hoce jer je uvodjenje zakona opet odgodjeno ).

Vidim da puno vas ide na more preko BiH/RS pa ako bude u prolazu kroz Banjaluku ili Doboj broj mi je 065/481-449 (zavisi gdje se nadjem - zivim u oba grada - multitasking ) OBAVEZNO se javite.
U subotu prodjoh kroz Doboj na putu u Kondžilo a u nedjelju sam bio sat-dva i u Banja Luci, drugi puta ću se javiti za koji hladni Nektar
Staro 30.05.2007., 00:37   #182
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
nema zaista nikakve potrebe da se na semaforu drži stisnuto minutu-dvije.
Pa ko normalan na semaforu drži minutu-dvije nogu na kuplungu???

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline  
Staro 30.05.2007., 00:43   #183
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
novi vozaci koje instruktori uce da na sameforu drze u prvoj,,,,, tako da kad se zeleno upali mogu odmah krenut
speedy-3 je offline  
Staro 30.05.2007., 00:44   #184
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
quote Vuco : Od tada, ako sam prvi negdje di stojim ili je noć, uvijek u prvoj na semaforu ili nekom stajanju. Noga mi neće otpast...
Staro 30.05.2007., 01:07   #185
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Veky Pregled postova
Zasto je stetno pred semaforom biti u prvoj brzini i sa stisnutim kvacilom?
Nije štetno toliko koliko može biti korisno, a spojku je tako i tako preporučeno mjenjati nakon nekoliko desetaka tisuća kilometara, a ne kad ona sama pukne (ako ćemo već o pravilnom održavanju auta). Redoviti servis košta, ali i spriječava sranja.
Citiraj:
Kakva je stvar sa kolonama? Biti u prvoj ili kod svakog stajanja prebaciti u ler?
Ovisi o vozaču. U autoškoli te uče non-stop biti u prvoj kada negdje stojiš na cesti. No velika većina vozača drži ler, pa onda kada je semafor kratak a bedak ne gleda druge semafore kako se pale/gase (ovo što AMD-a nervira), pa kroz 10 sekundi prođu samo 2 auta.
Citiraj:
Isto tako vezano za trkeljanje u kolonama, kad se ne razvije dovoljna brzina za drugu (znaci stvarno spora kolona), pa se kvacilo dosta stisce/otpusta.. je li i to lose? Je li bolje kad krene kolona prebaciti u prvu, dati gasa, prebaciti u ler i inercijom se dokotrljati do mjesta kad kolona ponovno stane?
Neznam za druge, no mene su i u autoškoli i stari me učio da je prva brzina samo za start sa mjesta. Ja uvijek, čim se krene, pa makar bila manja brzina šaltam u drugu. Jer držati prvu brzinu i dodavati i puštati gas je ko vožnja na ringišpilu. Cimaš se napred nazad. To sigurno nije zdravo za auto, a ni ugodno. Dizelaš je toliko bolji što ima veći okretni moment u prvoj i može bez problema na ravnici (i na uzbrdici) krenuti u prvoj da se samo pusti kuplung. Tako da dizelaša u pravilu ne moraš u takvim situacijama šaltati u drugu.
Benzinac sa druge strane može isto na ravnici krenuti samo sa kuplungom (ne diraš gas), ali samo ako lagano otpuštaš kuplung (inače gecrk i odu zupčanici ako se dobro sjećam). Na uzbrdici sa benzincem kretati ko sa dizelašem (da se ne dira gas) - ne buš daleko otišao .
Ja sam učio na dizelašu i imao sam sitnih problema prvih par sati sa benzincem od starog jer sam konstantno kao kod dizelaša, puštao prvo kuplung pa onda gas (tako je instruktor zahtjevao). A krenuti samo sa kuplungom na benzincu na semaforu, jedva da ćeš i ti proći kroz semafor. No nakon 2-3 sata skuži se i benzinac, pa čak i kretanje sa ručnom na nizbrdici
Inače, nije loše, ako si nov sa benzincem malo prije stisnuti gas nego kvačilo, time ti se auto ne bu zgasil. A kako ćeš voziti onda ćeš nakon par sati već i simultano puštati kvačilo - stiskati gas
Citiraj:
Autor speedy-3 Pregled postova
novi vozaci koje instruktori uce da na sameforu drze u prvoj,,,,, tako da kad se zeleno upali mogu odmah krenut
Nikada neznaš što može biti. Ja ću uvijek zbog svojeg iskustva reći da se ako si prvi u koloni, pa makar i ako nisi, držati kvačilo i biti u prvoj.
Zašto? Šta ako te netko pokuša opljačkati na semaforu ? Taman taj trzaj i dobiješ malo na vremenu. Jesu ovo ekstremi, ali ***iga. Nije bezveze
Citiraj:
quote Vuco : Od tada, ako sam prvi negdje di stojim ili je noć, uvijek u prvoj na semaforu ili nekom stajanju. Noga mi neće otpast...
Meni kuplung nije tvrd i velim, čovjek procjeni situaciju u kojoj se nalazi. Ako sam u koloni, ne držim u prvoj.
Ali velim, procjena je majka. Vidio sam vozača što mladih što starih, da tokom vožnje u 2 sata ne pogleda unutrašnji retrovizor, a kamoli bočne...

***iga, meni su se smijali moji kada sam morao voziti 3-4 mjeseca sa starim prvo, bez njega pješke. Iako Panoramix veli da je on protivnik da je roditelj učitelj, to ovisi o roditelju. Al eto, dao mi je par savjeta, ne koči po oštećenoj cesti nego ranije (pa čak ako je i potrebno malo jače stisnuti kočnicu), ako ti se auto ugasi na željezničkoj pruzi, što napraviti (naravno, ako ide vlak, odma dati petama vjetra iz auta, ali ako ne ide ?) ?

Uf, koje je tema uopće ?
Nije ovo loše, dapače, ova neka iskustva su poučna. Onaj primjer od Panoramix-a sa vozačem koji isto vozi po planinama i ravnici je dobar primjer. Isto tako i ekipa koja sa mećkom po ravnici opali 100-ku, a u zavojima 40. Nemreš ga prestići da se ubiješ, a vozi ko debil.
Vuco je offline  
Staro 30.05.2007., 01:10   #186
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
To kaj je napisao AMD-u potpunosti se slažem.

A napisao je "Ono što me stvarno žifcira je kad ljudi stoje na semaforu i tek kad se upali zeleno ubacuju u brzinu i kreću"

Ne znam kaj ste se svi rastrubili o lameli a radi se o normalnoj vožnji po gradu.
Jer dok neki IDIOT koji ne prati semafor skuži da je zeleno, lagano digne nogu na kuplung, stisne, polagano doda gas-moglo je već tri-četri auta proći.

Pa to lijepo napravi pet-šest puta po najvećoj gužvi u nekoj ferkventnijoj ulici i još se čudi kad ga neko hoće razbit ko vola u kupusu.

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline  
Staro 30.05.2007., 08:13   #187
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Evo kak je kod mene u autoškoli..

Kak ja vozim već puno prije nego sam išao u autoškolu dosta tog znam, sad je to trebalo malo usavršit i saznat neke nove detalje
Ugl na semaforu UVIJEK držim u leru, ali zato gledam i okolo (iza, semafore) i prebacujem u brzinu kad se pješacima na suprotnom semaforu upali crveno, jer kak znamo ubrzo nakon toga se pali zeleno vozačima, a u pravilu uvijek krečem na zeleno, nekad čak i na žuto pa se instruktor ljuti..
Ali držat nogu na kuplungu cijelo vrijeme je za ubit, isto tako i kočnicu..
E sad neki će se složit samnom neki neće ali zašto da držim u prvoj cijelo vrijeme ako pratim semafore i ja sam lud kad netko ne krene odmah na zeleno (starci to rade, upali se zeleno i oni tek onda ubacuju u prvu pa ih špotam )

Osim toga, ako vidiš neš da se iza tebe brzo približava nije problem,meni, brzo ubacit u 1 i naglo krenut (bar nekoliko metara).

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline  
Staro 30.05.2007., 08:32   #188
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Evo kak je kod mene u autoškoli..

Kak ja vozim već puno prije nego sam išao u autoškolu dosta tog znam, sad je to trebalo malo usavršit i saznat neke nove detalje
Ugl na semaforu UVIJEK držim u leru, ali zato gledam i okolo (iza, semafore) i prebacujem u brzinu kad se pješacima na suprotnom semaforu upali crveno, jer kak znamo ubrzo nakon toga se pali zeleno vozačima, a u pravilu uvijek krečem na zeleno, nekad čak i na žuto pa se instruktor ljuti..
Ali držat nogu na kuplungu cijelo vrijeme je za ubit, isto tako i kočnicu..
E sad neki će se složit samnom neki neće ali zašto da držim u prvoj cijelo vrijeme ako pratim semafore i ja sam lud kad netko ne krene odmah na zeleno (starci to rade, upali se zeleno i oni tek onda ubacuju u prvu pa ih špotam )

Osim toga, ako vidiš neš da se iza tebe brzo približava nije problem,meni, brzo ubacit u 1 i naglo krenut (bar nekoliko metara).
Očito si imao dobrog instruktora a sudeći po vozačkom promišljanju prometa, za vjerovati je da ćeš biti dobar vozač Samo nastavi u tom smjeru
Staro 30.05.2007., 09:39   #189
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
buljo, same here. Kad se upali pješacima crveno uglavnom će se nama upaliti zeleno, ako nije raskrižje sa više semafora, znači s jedne strane posebno za lijevo i za ravno npr. Jednostavno takve stvari ovise od vozača do vozača, ponekad i o lijenosti - zašto pratiti, kad lijepo možeš ubaciti u prvu i okolo zjakati ili možda čačkati po svom radiu. Npr. ja imam običaj na otvorenoj cesti di nema nikog voziti skoro po sredini, jerbo imam običaj često pogledati u unutrašnji retrovizor, ako ima nekog iza na 100m vraćam se u desnu traku. Ima 1000 sitnica i ovisi od vozača do vozača. Kočim bez motora po gradu, nekad znam i s njim, ako vozim brže onda naravno sa motorom i kočnicom, ili idem nizbrdo. Po gradu plovim u četvrtoj na 50-60km/h, dok neki teraju i 55KS u trećoj na 75km/h.
Što se tiče benzinca i kretanja... 1, 2, 3 brzina sve bes gasa, cca 30 km/h.

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline  
Staro 30.05.2007., 09:56   #190
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
***iga, meni su se smijali moji kada sam morao voziti 3-4 mjeseca sa starim prvo, bez njega pješke. Iako Panoramix veli da je on protivnik da je roditelj učitelj, to ovisi o roditelju. Al eto, dao mi je par savjeta, ne koči po oštećenoj cesti nego ranije (pa čak ako je i potrebno malo jače stisnuti kočnicu), ako ti se auto ugasi na željezničkoj pruzi, što napraviti (naravno, ako ide vlak, odma dati petama vjetra iz auta, ali ako ne ide ?) ?
eh tu se slazem s Panoramixom,,,,,,, pazi ovo s instruktorom sto god kako god nikad bad,,,,,,, sjeo sa starim u auto i od svih silnih savjeta i paz vamo pazi tamo na prvih 500m sam se skoro razbio jer je bilo onak ko iz topa ipaljeno jedno P A Z I na biciklista,,,,,, naravno bio jedan jedini bicikl ispred kojeg sam vidio i naravno fino mislio obic kad on paff drekne pored mene i onda sam mislio gdje sa ko kako koga i po kocnici,,,,,, (mislio sam da ima nesto sa nisam vidio) anyway tak me u***o da se lik iza jedva zaustavio "prije ulaska u straznji kraj mog auta" pa sam fino starom reko da od***e sa savjetima i pizdarijama ili da sam vozi jer mi ide na ****c i samo mi smeta,,,, starci ti jednostavno vrse prevelik pritisak jer samo traze gresku u voznji ono ovo i sad kad znas da tek kreces vozit i ono sad ce stari sina naucit (sa ta autoskola zna bla bla...) i tu te vec zivci laganini deru jos prije no sa sjednes u auto i onda bas ono sto nikad nisi napravio glupost se desi naravno kad ti je pametnjakovic na suvozackom sjedalu,,,,,,

je da zavisi kako koji ali vecina roditelja je opasnije na suvozakom sjedalu opasniji od koristenja mobitela tokom voznje

anyway par dana nakon toga je opet poceo s komentarima dok sam vozio pa sam mu vratio istom mjerom pa je par puta naglo kocio bezveze i gledao posvuda sav izgubljen zbog mojih komentara sa strane i onda mu je bilo malo jasnije kako je to kad ti netko govori kako da vozis kad da pazis sa da pazis gdje je pjesak gdje parkirani auto,,,,,, pa je fino komentiranje i savjetovanje dok ja vozim prestalo

anyway instruktora se naravno slusa jer on je tu da ti govori sto kako kada da radis i da te nauci,,,,a kad polozis dobijes vozacku.... pa ocito je da si savladao sve sto je trebalo tako da mozes sam voziti bez da ti netko sastrane svake 3 sec sere o tome sto gdje kako......

jedino jedan veliki bad,,,,, neznam kako u ostalim gradovima ali u Os koliko sam primjetio s autoskoml se bas i neide malo izvan naselja uciti obilazenje sto je jako lose jer nauci te kako ces se vucarat po gradu u guzvama ali ono najopasnije ne,,,,,,,

a ovo sa semaforima i brzinom,,,,,, pa samo moras pratit semafor kad se zuto pocne palit u prvu i kreces,,,,,,, a kakva korist od toga sto sjedis u prvoj i nepratis semafor,,,,,,, moze zeleno doc i proc dok ti zuijis okolo i fino drzis auto u brzini tako da mos krenut ono ovo a zeleno i bilo i proslo,,,,,,
speedy-3 je offline  
Staro 30.05.2007., 10:45   #191
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Panorama vam je lijepo objasnio kad se troši lamela.
Dok auto stoji u leru ne troši se jer nije u pogonu.
Dok je auto u brzini i stisnut je kuplung lamela se ne troši nego trpi druklager ili potisni ležaj jer se na njemu vrti lamela, ali lamela nema doticaj s drugom stranom.
Lamela se troši samo prilikom kretanja dok proklizava.

Mislim da se kuplung ne drži stisnut 2 minute, ali 20 do 30 sec da dok se čeka da se prebaci na zeleno, a ne tražiti brzine kad se zeleno upali.
Ako netko zna onaj semafor u Jarku prema Zaprešiću, na skretanju za ZG iz smjera Bistre nekad skrenu 3 auta i 4 već ide na žuto.
A nekad prođe 8 auta, 2 love žuto i jedan na lagano crveno jer semafor ima još 3 sec praznog hoda dok se počne paliti žuto iz smjera ZGa.
Jer kad su normalni vozači svi kreču ko jedan i ne vuku se po cesti

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline  
Staro 30.05.2007., 11:56   #192
Shinichi
Taiketsu Master

Shinichi's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor J@nos_Herc Pregled postova
Evo, muci jedan problem kao i vecinu mladih vozaca (koji imaju probnu vozacku na 2 god.)
Nek vrijede sva druga pravila, ali zašto ono "nema vožnje poslije 23h"...
idem neko vece doma (dosao sam s vlakom, i moram dalje doci do svog mjesta s autom koji me je cekao na stanici), i zaustave me "frajeri" u 23:10 i napišu mi kaznu!...a imao sam još 15 min do kuce...objasnjavam ja njima kak nisam mogao prije i sve to, ali ništa...nemreš ti "mozgovima dokazat". i što je najžalosnije, to su bili balavci od max. 22 god. ...dobili za voziti novu Škodu, i pazite sad ovo... sjede oni u autu a ja stojim kraj suvozacevog mjesta i razgovaram s jednim. pricao sam im kak idem s faksa...bla bla, i dok vise nije znao što da mi kaze, podigne prozor, ovaj koji vozi ubaci u "rikverc" i povezu se tako 2m unazad. zatim nešto se dogovaraju, i onda opet se povezu naprijed do mene. i ono faca spusti prozor s el. podizacima i nastavimo mi dalje razgovarati...
i naravno, "mozgovi" mi napisali kaznu i iskljucili me iz prometa. te sam tako morao ostati do 5h u auto i onda si otici po vozacku u policijsku stanicu. Naravno, dali su mi i puhati...ali imao sam 0.0 ...šta bi tek bilo da sam imao alkohola u krvi...završio bih u zatvoru.
E da, morali su mi i pregledati cijeli auto (prtljažnik, zadnja sjedala...).
Balavci se umislili da su neznam šta, samo zato što imaju značku...ko im ih je samo dao....uhhh, što sam bio živčan onda

Šta bi se trebalo uciniti da se ukine taj zakon???...nekakva peticija ili???

ma stvarno neznam što da više kažem...vidim divljake koji se voze 150km/h po gradu...i nikom ništa , a mene zaustave za qrac!
Žalosno je to da mi "mali ljudi" nadrapamo. Ali to je tako kod nas. Bez brige famozni direktori poznatih firmi ili njihova djeca neće zbog ovakvih stvari nastradat.
Zakoni su tu da 5y3bu "male ljude" uglavnom.
Shinichi je offline  
Staro 30.05.2007., 12:10   #193
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
eh tu se slazem s Panoramixom,,,,,,, pazi ovo s instruktorom sto god kako god nikad bad,,,,,,, sjeo sa starim u auto i od svih silnih savjeta i paz vamo pazi tamo na prvih 500m sam se skoro razbio jer je bilo onak ko iz topa ipaljeno jedno P A Z I na biciklista,,,,,, naravno bio jedan jedini bicikl ispred kojeg sam vidio i naravno fino mislio obic kad on paff drekne pored mene i onda sam mislio gdje sa ko kako koga i po kocnici,,,,,, (mislio sam da ima nesto sa nisam vidio) anyway tak me u***o da se lik iza jedva zaustavio "prije ulaska u straznji kraj mog auta"
Tako je moj stari imao skoro nesreću na autoputu kad je stara zavikala "PAZI!". Naime, približavali smo se automobilu u desnoj traci straga, i stara je valjda mislila da ga stari ne vidi i zavikala, na što je ovaj po kočnici i odmah u zaustavnu traku.

Citiraj:
Autor MadBoy
Cek, vi govorite da dok auto stoji i ubacim u brzinu, drzim kvacilo pritisnuto, to je lose za lamelu? o.O ... onda bi na mom golfichu to trebalo mjenjat svako 3 mjeseca... a mjenjamo je obicno svako 3 godine (cca 210 000km).

EDIT: U zadnje 2 godine smo ih promjenili cak 4 komada, 2 jer su za***ali dok su stavljali lamelu, jos jednu jer je bila neka kineska, i evo 4 drzi vec dosta dugo
Golf je druga priča. Stari ga je dotjero iz Austrije na jednom cilindru, to sve govori.

Mislim da je bezveze držati auto u prvoj dok čekaš na semaforu, premda to možda ne nanosi veću štetu lameli. Kad se upali žuto, u stisneš kvačilo, prebaciš i u taj trenutak već puštaš kvačilo i daješ gas.

Vezano uz kretanje u isto vrijeme, da li je to u praksi moguće? Da stoji recimo 20 auta na semaforu i svi krenu isto vrijeme. Mislite li da je to moguće izvesti?
frANZi je offline  
Staro 30.05.2007., 12:58   #194
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Očito si imao dobrog instruktora a sudeći po vozačkom promišljanju prometa, za vjerovati je da ćeš biti dobar vozač Samo nastavi u tom smjeru
Imam ok instruktora

Ali on je meni govorio da stalno držim u prvoj i da polako krečem već na žuto (to je bilo prvih 2-3 sata) a kad je skužio da me ne treba učit skroz sve i kad je vidio da pazim i gledam i krečem kad treba više ništa nije govorio.

Tnx za ovo za vozača, nadam se da će tako biti

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline  
Staro 30.05.2007., 13:13   #195
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
Vezano uz kretanje u isto vrijeme, da li je to u praksi moguće? Da stoji recimo 20 auta na semaforu i svi krenu isto vrijeme. Mislite li da je to moguće izvesti?
Vidio svojim ocima. Naravno da treba koncentracije i opreza, al tam su valjd tak navikli... ak ne krenes odma ostali te lincuju

Naravno da neces moci ako ti kreten ispred tebe naglo krene, pa uspori, pa naglo udje u skretanje pa opet uspori i vuce se van skretanja. Ovo isto mrzim, najbolje da stanemo u zavoju, ubacimo u prvu i lagano krecemo.
SPLiFF je offline  
Staro 30.05.2007., 13:14   #196
rams
80286
Moj komp

rams's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Vjerovatno ne u milisekundu, ali ako svi vozaci prate semafor i svi krenu kad se upali zeleno, svi ce i krenuti u optrilike jednakom vremenu. Doduse, rjetke su takve situacije kada bas svi prate jer se uvijek nade netko tko citiram " kopa nos radi kuglice i sa kažiprsta ih ispucava van" jer mu se hebe za semafor.
Staro 30.05.2007., 15:10   #197
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Lijepo je vidjeti kako panoramix i AMD prodaju demagogiju prometa početnicima. Ništa im ne vjerujte. Da i ja napišem koji redak na tu temu. Vrlo je zanimljiva.

Ne bojim se za svoju lamelu jer ponekad držim kuplung. Imam mazdu, a zbog toga me niti noga ne boli. Kao 3. auto iza semafora sam obavezno u leru. Niti da zaspem neće biti loše jer ću sigurno na vrijeme moći ubaciti i krenuti na vrijeme.

Najbolji suvozač je mrtav suvozač, autoradio i GPS. Nije da ponekad zbog PAAAZIII! ne bi htio izbaciti suprugu iz auta ali trudnicu nije uputno ostaviti da ide pješice doma.

Mladim vozačima samo treba objasniti da je auto prijevozno sredstvo i kao takvo ga valja i koristiti. Ne trebaš imati baš nimalo pameti da se stisne papučica gasa. Treba biti pametan i znati je koristiti u skladu s mogućnostima. Niti neki starci to ne kuže. Osobno volim sa autom biti jedan-od... Tako znam da idem taman kako treba. Ne kočim promet niti divljam sa autom. Izgubim se u gomili i niti AMD me ne bi zaustavio (osim ako prevozim buncek).

Napraviš krug vozila. 5 auta idpred, svi sa strane i 2-3 iza. Svi su oni potencijalni sudar. Tvoj je posao voziti tako da te oni od iza ne pretječu (opasna situacija) i pratiti one od naprijed tako da ti ne ideš prebrzo. Oni sa strane su posebno opasni i pratiš njihove kotače jer žmigavci nisu mjerilo ničega. ne treba predviđati što će oni napraviti, treba točno znati i prije nego oni pomisle.

Mene najviše živciraju ubacivači. Sa trake sa pretjecanje produži ravno. jedan sa Golfom na koji je okačio GTU je jučer skoro napravio sudar ispred mene. Ja sam se lagano držao podalje jer sam znao da taj Golf neće skrenuti. Govno je mislilo da sa oznakom GTI može krenuti kako treba i biti brži od sasvim novog Audia ispred mene. Onda je još napravio 10-15 prekršaja da bi prošao kroz crveno na semaforu i sl.
RAK je offline  
Staro 30.05.2007., 15:38   #198
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor rams Pregled postova
Vjerovatno ne u milisekundu, ali ako svi vozaci prate semafor i svi krenu kad se upali zeleno, svi ce i krenuti u optrilike jednakom vremenu. Doduse, rjetke su takve situacije kada bas svi prate jer se uvijek nade netko tko citiram " kopa nos radi kuglice i sa kažiprsta ih ispucava van" jer mu se hebe za semafor.
Ponašanje pri kretanju na semaforu je vjerojatno i stvar nacionalne vozačke tradicije i još mnogo toga...
npr. u Italiji svi kreću na semaforu kao jedan ! Jao onome tko eventualno čita Il Piccollo ili zove punicu da mu spremi pašta šutu...
Slučaj koji Rak spominje je nažalost odraz stanja u našem društvu. Isto je od rata naovamo postalo nasilno u svim segmentima pa tako i u prometu.
Kaj bi sad neki dotepenec koji je semafor poznavao samo s privjeska za ključeve ( bilo moderno krajem šezdesetih ) čekal iza desetak vozila na crvenom, kad se lijepo može biti prvi u traku za skretanje ulijevo pa kad krene zeleno udri po gasu i moli boga da prvi u koloni nije Rak pa i on stisne gas i evo nasilnika u rinzolu. I praf mu budi !
Nažalost, često puta takve situacije završe vađenjem pajsera, podzemnog peterožilnog kabla ili nečeg "crnog sa cjevčicom"
Staro 30.05.2007., 15:48   #199
mikimikic
Premium

sve u svemu jako zanimljiva tema

sta se tice drzanja kuplunga i kocnice na semaforu ja to radim i sasvim normalno mi je, kocnicu drzim uvijek makar to nerviralo suvozaca iza mene, jer vozim i automatika i obicnog (manualca ) pa se onda jako tesko naviknuti da pustam ili nepustam kocnicu i odlucio sam je drzat stvarno nije tesko a nije niti naporno, a tako je i sa kuplungom dok vozim noga mi uvijek na njemu, nikada pokraj njega nije da ga stiscem nego mi tako najbolje imat noge i najopusteniji sam (koliko to glupo zvucalo)

a sada da ja vas sve pitam, dali itko od vas zna kako pravilno sjediti u automobilu? znaci koji je najbolji polozaj noga u automobilu (naravno kada vozite)? garantirano 90% ljudi nesjedi pravilno jer im je to naporno, nego vecina ljudi ima onaj "lezeci polozaj", nadam se da svi znate kada imate nesrecu da nekoga/nesto udarite sa prednje strane da kod jaceg sudara (naravno mora biti jaci) izlazete kuk velikoj opasnosti da pukne. Mnogi na to nepaze ali kada je kasno onda misle zasto nisam mislio na to, imao sam prilike vidjeti poznanike/prijatelje kako im je pukao kuk kod jacih sudara jer nisu pravilno sjedili, a samo za one koji neznaju kada kuk pukne on nemoze zarast kako je bio, a postoji neki plasticni kuk ali nije to to, pa se zapitajte kako sjedite, a onda kada sjednete pravilno vjerovatno vam nece biti problem drzati kocnicu kuplung (ako to zelite)

sta se tice trosenja lamele da se trosi kako vi pricate onda bi je ja mjenjao vec par stotina puta jer stalno stiscem kuplung i drzim u prvoaj auto, a dok nevidite prednosti toga necete ga drzat u prvoj

toliko od mene
Staro 30.05.2007., 16:02   #200
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
....
Nažalost, često puta takve situacije završe vađenjem pajsera, podzemnog peterožilnog kabla ili nečeg "crnog sa cjevčicom"
Takvih se najmanje bojim. neki su imali ideje o svačemu dok nismo buraz i ja izašli iz auta. Brzo su odustali. A da su imali cjevčice, tek bi to bila pogreška. na njih sam posebno alergičan a treniran sam da se obranim od takvih. A takvi na 10m (koliko je sigurna udaljenost) ne mogu pogoditi kuću.
RAK je offline  
Staro 30.05.2007., 16:13   #201
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Samo primitivci vade pajsere.

A otom potom da bih ga fulao na 10 metara

Moj najdraži suvozač je pumperica dvanaestica.

Asus N750JK (Upgrade)

RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline  
Staro 30.05.2007., 16:58   #202
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Autor AMD Pregled postova
Samo primitivci vade pajsere.

A otom potom da bih ga fulao na 10 metara

Moj najdraži suvozač je pumperica dvanaestica.
Ti i ne bi izvadio devetku zbog toga sto te netko nije propustio.
RAK je offline  
Staro 30.05.2007., 17:22   #203
windfucker
Guest

Vidim da skoro nitko ne uzima u obzir da se na cestama kreće veliki broj vozača-početnika,starijih ljudi sa posljedično spori(ji)m refleksima,ljudi koji su neispavani,umorni,depresivni...a nerijetko i voze automobile sumnjivih tehničkih karakteristika/ispravnosti.I neadekvatnih guma.Probaj "dovoljno brzo" startati sa "ćelavim" gumama.Pa,sto puta je bolje da me takav naživcira zbog tog "sporog" kretanja na semaforu,nego da mi izvodi vratolomije pred nosom.Ili iza mene.A sada mi recite:jel' bi baš tako jako voljeli imati svoga "idealno brzoga vozača od ispred", jednakim žarom i na svome repu?Ha? Mislim, "dovoljno" brzo kreće za vama,pa baš kao i vi,ono,treba malo i prikočiti u odnosu na omražene "sporaće".A jel' znate da je isto tako jako opasno imati auto baš u brzini sa stisnutim kvačilom?Jedna mala dekoncentracija,noga sklizne sa kvačila(zakašljete se,zagrcnete,ulovi vas grč,i 100drugih stvari...).Ili jednostavno smetnete sa uma da ste u brzini...(priča na mob.,snajpanje okolo...).Jedna riječ:katapult.Ali onaj bez kontrole...
Opet ponavjam:dovoljno vješt vozač može zanemarivo sporije startati "iz lera",u odnosu na "pobornika kvačila+1.brzina".A sigurnije je znatno.

Staro 30.05.2007., 17:51   #204
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor RAK Pregled postova
Napraviš krug vozila. 5 auta idpred, svi sa strane i 2-3 iza. Svi su oni potencijalni sudar. Tvoj je posao voziti tako da te oni od iza ne pretječu (opasna situacija) i pratiti one od naprijed tako da ti ne ideš prebrzo. Oni sa strane su posebno opasni i pratiš njihove kotače jer žmigavci nisu mjerilo ničega. ne treba predviđati što će oni napraviti, treba točno znati i prije nego oni pomisle.
Ja sam alergican na kolone. Prestizem cim vidim da mogu. Mislim, obicno su kolone spore, vucaju se 60-70km/h... a takav ritam me ubije, onda cim vidim da mogu prestic po gasu prestizem ... i mrzim kad je kamion ispred mene (slaba preglednost ispred), njega gledam sto prije prestic.
Staro 30.05.2007., 19:10   #205
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor mikimikic Pregled postova
a sada da ja vas sve pitam, dali itko od vas zna kako pravilno sjediti u automobilu? znaci koji je najbolji polozaj noga u automobilu (naravno kada vozite)? garantirano 90% ljudi nesjedi pravilno jer im je to naporno, nego vecina ljudi ima onaj "lezeci polozaj", nadam se da svi znate kada imate nesrecu da nekoga/nesto udarite sa prednje strane da kod jaceg sudara (naravno mora biti jaci) izlazete kuk velikoj opasnosti da pukne. Mnogi na to nepaze ali kada je kasno onda misle zasto nisam mislio na to, imao sam prilike vidjeti poznanike/prijatelje kako im je pukao kuk kod jacih sudara jer nisu pravilno sjedili, a samo za one koji neznaju kada kuk pukne on nemoze zarast kako je bio, a postoji neki plasticni kuk ali nije to to, pa se zapitajte kako sjedite, a onda kada sjednete pravilno vjerovatno vam nece biti problem drzati kocnicu kuplung (ako to zelite)
O takvi su mi najdrazi. Da bi primio vrh volana mora se odmaknut od sjedala i naravno da su mu refleksi ravni nuli. Jos po mogucnosti s laktom na prozoru.

Sjetim skoro pod 90 jer je tak najbolje, jedino malo po autoputu zna kicma otpast.

Kaj se semafora tice mrzim kad netko zaspe pa produ 2 i pol auta, i opcenito drzim u prvoj osim na onim semaforima koje znam.

kocenje s kuplungom je totalna glupost, radije ja lijepo saltam u nize, pa mogu i ak slucajno zatreba potegnut, a ne da mi na 40 na sat zatreba, a ja u cetvrtoj il petoj.
vga killer je offline  
Staro 30.05.2007., 21:25   #206
speedy-3
Premium
Moj komp

speedy-3's Avatar

Citiraj:
Autor windfucker Pregled postova
Vidim da skoro nitko ne uzima u obzir da se na cestama kreće veliki broj vozača-početnika,starijih ljudi sa posljedično spori(ji)m refleksima,ljudi koji su neispavani,umorni,depresivni...a nerijetko i voze automobile sumnjivih tehničkih karakteristika/ispravnosti.I neadekvatnih guma.Probaj "dovoljno brzo" startati sa "ćelavim" gumama.Pa,sto puta je bolje da me takav naživcira zbog tog "sporog" kretanja na semaforu,nego da mi izvodi vratolomije pred nosom.Ili iza mene.A sada mi recite:jel' bi baš tako jako voljeli imati svoga "idealno brzoga vozača od ispred", jednakim žarom i na svome repu?Ha? Mislim, "dovoljno" brzo kreće za vama,pa baš kao i vi,ono,treba malo i prikočiti u odnosu na omražene "sporaće".A jel' znate da je isto tako jako opasno imati auto baš u brzini sa stisnutim kvačilom?Jedna mala dekoncentracija,noga sklizne sa kvačila(zakašljete se,zagrcnete,ulovi vas grč,i 100drugih stvari...).Ili jednostavno smetnete sa uma da ste u brzini...(priča na mob.,snajpanje okolo...).Jedna riječ:katapult.Ali onaj bez kontrole...
Opet ponavjam:dovoljno vješt vozač može zanemarivo sporije startati "iz lera",u odnosu na "pobornika kvačila+1.brzina".A sigurnije je znatno.
da jos treba dodati i da neki auti su malo puno tromi pri kretanju,,,,, npr do proslog tjedna sam vozio Renault Thaliu 1.5dci mislim da je imao oko 60KS anyway pravi mali zvrk pomislis na gas i on vec leti,,,,,, sad imam Passata 1.9TDI koji ima samo 90KS sto je malo za taj auto i full je trom (za razliku od renaulta),,,,,,, eh i jos ga je neki babac ocito prije imao jer se cini da je motor dosta zagusen,,,,, il bar bio zadnja dva dana je malo "poletniji" ali jos uzhasno tromo,,,,, s njim je tesko fino brzo krenut,,,, i ima puno takvih tromih auta na cesti,,,, pogotovo stariji dizelasi,,,,, pa treba malo razumjevanja imat i za to
speedy-3 je offline  
Staro 30.05.2007., 21:40   #207
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Si siguran da ti turbo radi, tj. da nije začepljen?! To se desi kad gaziš auto i onda ga odmah ugasiš tj. ne ostaviš ga 1-2 minute u leru da radi. To se desilo istom takvom autu kolegi od starog. Na 2200rpm je jednostavno bio mrtav. Thalia ima 65KS.

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline  
Staro 30.05.2007., 21:43   #208
Matth€w
Premium
Moj komp

Matth€w's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Eh....i ja imam tog Renolčeka, ali Kliača, isti motor 1.5dci(mislim da je to 68KS), isto leti, pogtovo ove više brzine, 3. i 4. vuče fest s obzirnom na samu jačinu motora.
Matth€w je offline  
Staro 30.05.2007., 21:56   #209
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Citiraj:
Autor vga killer Pregled postova
O takvi su mi najdrazi. Da bi primio vrh volana mora se odmaknut od sjedala i naravno da su mu refleksi ravni nuli. Jos po mogucnosti s laktom na prozoru.

Sjetim skoro pod 90 jer je tak najbolje, jedino malo po autoputu zna kicma otpast.

Kaj se semafora tice mrzim kad netko zaspe pa produ 2 i pol auta, i opcenito drzim u prvoj osim na onim semaforima koje znam.

kocenje s kuplungom je totalna glupost, radije ja lijepo saltam u nize, pa mogu i ak slucajno zatreba potegnut, a ne da mi na 40 na sat zatreba, a ja u cetvrtoj il petoj.
Mislim da je najbolji položaj da su ti ruke pod malim kutem, držiš volan sa strana (ne ono 11h-14h i te priče, to sam pročitao u časopisu) i tako možeš najbolje reagirati. Nikako jedna ruka na volanu, druga na mjenjaču i malo naget na desno (i po mogućnosti ćelava glava i oči ispod volana). Ima također puno vozača, pogotovo vozačica koji su toliko približeni volanu da imam osjećaj da malo jače skrenu da bi im se ruke polomile.
frANZi je offline  
Staro 30.05.2007., 22:56   #210
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
da jos treba dodati i da neki auti su malo puno tromi pri kretanju,,,,, npr do proslog tjedna sam vozio Renault Thaliu 1.5dci mislim da je imao oko 60KS anyway pravi mali zvrk pomislis na gas i on vec leti,,,,,, sad imam Passata 1.9TDI koji ima samo 90KS sto je malo za taj auto i full je trom (za razliku od renaulta),,,,,,, eh i jos ga je neki babac ocito prije imao jer se cini da je motor dosta zagusen,,,,, il bar bio zadnja dva dana je malo "poletniji" ali jos uzhasno tromo,,,,, s njim je tesko fino brzo krenut,,,, i ima puno takvih tromih auta na cesti,,,, pogotovo stariji dizelasi,,,,, pa treba malo razumjevanja imat i za to
Pa nemožeš uspoređivati kruške i jabuke.
Thalia ima od 1000 do 1060 kg, a Passat od 1420 do 1600 kg, a razlika je samo 20 KS.
Thalia ima više KS po jedinici mase i zato je startnija.

Asus N750JK (Upgrade)