Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.05.2007., 22:44   #1
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
Vegas pitanja

Evo krenuo sam se malo igrati u Vegasu. I što se dogodi kad se klinci idu igrati s profi programima?...

Evo imam neka početnička pitanja:

1.Kako da označim da prenesem sve dijelove istovremeno na jedno mjesto(dakle zvuk, video i sve što je u tom označenom periodu da zajedno prenesem?

2.Nakon obrade videa i rendeniranja u PAL DVD, video kao da je primio neki smooth efect pri bržim pokretima, u čemu je problem?

3.Ima li koji način da video "premotavam" u periodima proizvoljne vrijednosti(npr.1s, 10s..., a ne da koristim onaj klizač iznad video "trake")?

4.Kako da postavim traku u kojoj piše npr. ime voditelja, grad i sl., ono kao na dnevniku, explozivu...

bit će pitanja još, pa molim one koji se bave ovim programom da nešto nauče nas noobove

Zadnje izmijenjeno od: Buger. 27.05.2007. u 10:46.
Buger je online   Reply With Quote
Staro 21.05.2007., 13:20   #2
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Bugger Pregled postova
1.Kako da označim da prenesem sve dijelove istovremeno na jedno mjesto(dakle zvuk, video i sve što je u tom označenom periodu da zajedno prenesem?
Ako sam dobro razumio pitanje, onda to možeš napraviti sa shiftom. Stisneš shift i držiš i označiš prvo video pa zatim audio. Naravno, isključi opciju "auto ripple" u options meniju jer će ti se onda fajlovi iza onog koji vučeš, a nisu označeni, povući na njegovo mjesto pa ti se može sve ispremiješati.

Citiraj:
2.Nakon obrade videa i rendeniranja u PAL DVD, video kao da je primio neki smooth efect pri bržim pokretima, u čemu je problem?
Može bit da je to interlace a može bit i da je do motion blur postavki projekta, no nisam baš siguran ni u jedno.

Citiraj:
3.Ima li koji način da video "premotavam" u periodima proizvoljne vrijednosti(npr.1s, 10s..., a ne da koristim onaj klizač iznad video "trake")?
za ovo nemam pojma, al u čemu je problem s klizačem? meni je to daleko najbolji način. klikneš strelicu za dolje par puta pa će ti klizač prikazivati svakih nekoliko frejmova a ne baš svaki.

Citiraj:
4.Kako da postavim traku u kojoj piše npr. ime voditelja, grad i sl., ono kao na dnevniku, explozivu...
Desna tipka - insert text media i tu traku postaviš iznad videa.
Oglas

Oglas
Staro 21.05.2007., 19:14   #3
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor mrga Pregled postova

Može bit da je to interlace a može bit i da je do motion blur postavki projekta, no nisam baš siguran ni u jedno.
ajd hvala na odgovorima

za ovo quoteano, nisam stavljao motion blur i taj "efekt" se ne ističe toliko, ali ako se malo bolje gleda onda se uspjeva zamijetiti. To je video prenesen s VHS kamere na komp i u originalnom fileu nema tog "efekta"(a koliko sam shvatio taj interlace se javlja samo kad se video prenosi s digitalne kamere ili..?)

EDIT: u vezi s mojim 4.pitanjem: ovo kako si upisao se ubacuje tekst u video, ali mene zanima kako ubaciti tekst s nekom podlogom u video, npr. ovi u explozivu imaju ime voditelja i onda neku photoshop made pozadinu na kojoj sve informacije pišu, e kako to napraviti
Staro 21.05.2007., 19:46   #4
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Citiraj:
u vezi s mojim 4.pitanjem: ovo kako si upisao se ubacuje tekst u video, ali mene zanima kako ubaciti tekst s nekom podlogom u video, npr. ovi u explozivu imaju ime voditelja i onda neku photoshop made pozadinu na kojoj sve informacije pišu, e kako to napraviti
skombiniraj si u photoshopu neku zgodnu sličicu za podlogu, uneseš sliku i dodaš tekst na nju. za početak prikaza podloge i teksta dodađ npr. fade in, a za kraj fade out efekt.

druga opcija je sve iskombinirati u photoshopu, jer vegas ima rundimentalne mogučnosti obrade teksta ako želiš nešto posebno ispisati...

imaš ovdje manual od vegasa, slobodno se i time poslužiš

http://sony-122.vo.llnwd.net/dspcdn/...s70_manual.exe
jonyb je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2007., 19:58   #5
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor jonyb Pregled postova
skombiniraj si u photoshopu neku zgodnu sličicu za podlogu, uneseš sliku i dodaš tekst na nju. za početak prikaza podloge i teksta dodađ npr. fade in, a za kraj fade out efekt.

druga opcija je sve iskombinirati u photoshopu, jer vegas ima rundimentalne mogučnosti obrade teksta ako želiš nešto posebno ispisati...

imaš ovdje manual od vegasa, slobodno se i time poslužiš

http://sony-122.vo.llnwd.net/dspcdn/...s70_manual.exe
Hvala na manualu
Staro 21.05.2007., 22:21   #6
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Citiraj:
Autor jonyb Pregled postova
i možaš još staviti za level negdje 50% tak da dobiješ onak fini poluproziran izgled
Staro 22.05.2007., 02:18   #7
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Citiraj:
i možaš još staviti za level negdje 50% tak da dobiješ onak fini poluproziran izgled
a baš sam mu htio napisati da nabaci transparentnost
jonyb je offline   Reply With Quote
Staro 22.05.2007., 07:47   #8
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Imam i ja jedno pitanje, kako napraviti da mi se video konstantno okreće? POstoji li neki automatski način, da ne moram raditi stotine keyframeova u track motionu?
Staro 22.05.2007., 09:08   #9
Buger
Premium
Moj komp

Citiraj:
Imam i ja jedno pitanje, kako napraviti da mi se video konstantno okreće? POstoji li neki automatski način, da ne moram raditi stotine keyframeova u track motionu?
Evo ak je to to(str 88 iz manuala):
http://www.imagesforme.com/images/4842Vegas loop.JPG
Staro 22.05.2007., 09:12   #10
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

ne, hoću da mi se baš slika rotira, ali konstantno, daklem napravi 360 stupnjeva, pa opet tako stalno. ide to s keyframeovima, al zanima me jel postoji neki lakši način, da sam kažem da se video vrti i to je to.
Oglas

Oglas
Staro 22.05.2007., 13:21   #11
Buger
Premium
Moj komp

Evo ovak izgleda da sam našao gdje je problem u onom motion efektu

U propertiesima, kakve su vam postavke, meni je:
Frame rate PAL(25)
Rendering quality:best
a motion blur type:Gaussian, e što je vama tu namješteno, ima ih nekoliko u ponudi
a interlace mode mi je none? jel te postavke valjaju?
Staro 22.05.2007., 14:08   #12
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Rendering quality možeš staviti na good, best koristiš samo ako u projektu imaš slike osim videa.

Ne znam da li govorimo o istome, interlace ti je ono kad ti s kod pokreta pojavljuju vodoravne crte na pomičnim djelovima. Probaj staviti nešto drugo pod interlace mode osim none. Uglavnom, rendaj samo mali dio filma i mjenjaj settinge dok ne nađeš što ti najbolje odgovara.

Sad, ako ti nitko ne da bolje rješenje, onda instaliraj debugmode frameserver, i izbaci projekt u njegovom formatu pa onda taj fajl učitaj u gordianknot i stavi tomsmocomp za deinterlace pa vidi u previewu kako izgleda. To ti je dvije minute posla.

Osim toga, ovisi za šta koristiš video - ako je za gledanje na telki, onda možeš ostaviti interlaceano.
Staro 25.05.2007., 09:09   #13
Buger
Premium
Moj komp

ajd sam da javim, pišem ovo treći puta al je forum bio u komi

ako vam smeta gore opisani blur effect onda u propertiesima umjesto blur motion:Guassian postavite box
Staro 08.08.2007., 20:04   #14
Buger
Premium
Moj komp

Imam mpeg file koji otvorim u vegasu, ja iz tog mpega izrežem dijelove i onda ga ponovo renderiram u mpeg, a to dosta traje, pa jel ima koji brži način da se podesi, jer koja je svrha renderiranja iz mpega u mpeg, da to netraje tako dugo
Staro 09.08.2007., 07:18   #15
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Ako samo trewbaš rezati fajl, onda koristi Mpeg2Schnitt ili VideoReDo, oni ti rade rrezanje bez rekodiranja videa.
Staro 11.08.2007., 13:37   #16
Buger
Premium
Moj komp

ok, hvala, koristim VideoReDo i svoj posao obavlja dobro
Staro 01.02.2008., 21:06   #17
Buger
Premium
Moj komp

Podižem opet malo temu jer me zanimaju neke stvari.

Snimljeni materijal prenesem sa digitalne kamere firewireom i sad imam pitanja

1. što trebam postaviti pod deinterlace, naime snimljeni film mi drugačije izgleda na LCDu i na CRT, na CRTu je kao lagano ubrzano (tj. neznam kako bih opisao, nije baš ubrzano, možda bi čak bilo bolje postaviti gaussian efekt za renderiranje), uglavnom probat ću sa još postavki.

2. Može li se iz Vegasa provjeriti da li video ima oštećene framove, ako ne, kojim programom bi to bilo moguće (znam da to podržava video re do, ali nakon obrade)
Staro 27.06.2008., 17:16   #18
Buger
Premium
Moj komp

Opet podižem temu

Ovih dana sam se intenzivno uživio u Vegas

i sad imam pitanje, kako da na jednoj slici primjenim dva različita chroma keya, zapravo, neznam kako da napravim ovo:
http://pce.hostili.com/images/chromaa4qa.jpg

namie, imam jednu sliku (ili video, nebitno) i sada htio bi napraviti da se jedan drugi video materijal prikazuje u crvenom kvadratiću, a neki tamo treći u plavom. I uspijem napraviti preko anchor toola i chroma keya da se jedan video prikazuje u željenom kvadratiću, ali neznam kako napraviti da imam drugi video u plavom kvadratiću.

Probao sam staviti plavu boju iznad trećeg filma i postaviti plavi chroma key, ali to tako ne funkcionira...

jel zna netko kako riješiti moj problem?
Staro 27.06.2008., 23:48   #19
Buger
Premium
Moj komp

opet si sam odgovaram

uglavnom, ne treba koristiti chroma key, već track motion...
Staro 30.06.2008., 14:15   #20
Buky
Premium

Buky's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
radis nesto odredeno ili se samo zekas sa vegasom ?
mogao si uploadad negdje samplove da vidimo kako ti ide
Buky je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2008., 14:18   #21
Buger
Premium
Moj komp

vidit ćeš, najkasnije u utorak

e da, moram icq instalirat... (evo čim mi se bude dalo, ili ti msn instaliraj )
Staro 30.06.2008., 14:29   #22
Buky
Premium

Buky's Avatar

uf zajebava me msn, daj ti icq ili gtalk
Staro 04.07.2008., 00:49   #23
Buky
Premium

Buky's Avatar

Jel moguce render postavke iz Vegasa prebaciti na drugi PC i kako ?
Staro 04.07.2008., 07:00   #24
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Kak misliš render postavke?

možeš prebacit projekt
Staro 04.07.2008., 10:14   #25
Buky
Premium

Buky's Avatar

pa custom template koji sacuvas za render. Recimo napravis si template da ti kodira 640x480 2500k wmv i nazoves to "moj template", sljedeci put kad trebas kodirati sa tim postavkama samo izaberes taj template, ne moras sve isponova unositi.
Staro 04.07.2008., 10:26   #26
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

postoji način, naletio sam prije na to, al ne znam više napamet. imaš na sonyjevim stranicama alat za prebacivanje preseta s jednog stroja na drugi, samo on radi čini mi se s efektima i pluginima. vegas preset manager se čini mi se zove.
Staro 04.07.2008., 13:35   #27
Buky
Premium

Buky's Avatar

custom render templejti se nalaze na:
Code:
C:Documents and Settings/Application Data/SonyFile Templates
i samo ih treba iskopirati na isto mjesto na novom PCu. Sve sljaka bez problema!
Staro 06.07.2008., 00:35   #28
Buky
Premium

Buky's Avatar

zelim preporuciti http://www.peachrock.com/software/index.html i njihov MultiRender (dio veggie toolkita) onima koji trebaju kodirati vise projekata. Uskoro izlazi verzija koja je kompatibilna sa Vistom 64.
U vise navrata sam kontaktirao autora plugina za podrsku zbog prebacivanje license, upita za vista 64 kompatibilnom verzijom i slicno, a odgovor i rjesenje sam dobio u roku od par sati do max 24 sata.
Osim "MultiRendera" Veggie Toolkit 3.0 ima jos par alata koje nisam koristio previse al siguran sam da ce nekome posluziti. Takoder 3 skripte na stranici su besplatne sto je dovoljan razlog za posjetu.

nisam nikako vezan za tu tvrtku, ovo je samo topla preporuka od zadovoljnog korisnika.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno