|
![]() |
#1 |
Gamer 2 the Bone
Datum registracije: Feb 2007
|
Ghost temperatura u Everestu?
Ovako, jučer sam blago klokao proc od cure, ima E4300 i Gigabyte N965-DS3 (rev.3.3). Stavio sam za početak na 2.5ghz, pa ću poslije pomalo dizat...brinu me temperature. Kao i kod mene doma, ima 1. i 2. jezgra, ali i neki (iznad njih) CPU koji se grije preko 60 stupnjave...ja to nemam. Što je to? E da, i matična je 45 stupnjeva idle, pod opterećenjem 48?!?! Meni doma veli 20-22 idle a 47-48 full load za mobo.... Jel se trebam brinut oko ove CPU temp.? Vidi se na slici... Evo: ![]()
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
62 °C za proc je sasvim prihvatljivo, dapače do 65 je prihvatljivo. Tek iznad te vrijednosti može se reći da nešto nije dobro. Naravno, problem jest u tome što bi se takve temp. trebale javljati tek pri 3.2 ili višem taktu. Tako da neki veći overclock nije dobro raditi. Ali to ti ovisi o proca do proca. Neki se malo jače griju, neki slabije. Osim toga, meni se na stock cooleru pod orthosom brzina vrtnje penjala na 3k okretaja. Koliko vidim ti nemaš niti 2k. A što se tiče MBO, do 50 °C pa i koji stupanj više se ne moraš brinuti... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Gamer 2 the Bone
|
Da, ali za CPU1 i CPU2 piše (očekivane) temperature oko 52-53 stupnja. Pa što je onda ova "samo CPU" stavka iznad njih što se grije preko 60?
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Pa na toj temp moj barton več zakipi a di tek ova bebica...
![]() |
![]() |
#6 |
Gamer 2 the Bone
|
I opet, za matičnu piše 48 C. Jezgre 52-53. Chipset je matična, nije li? To je onih 48 C. Još uvijek ne znam što je CPU. Prosjek od dvije jezgre nije 62C nego 52...
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Chipset nije matična... Senzor za mjerenje temp matične se nalazi negdje dole. Meni je ta temp oko 45°C kad je grafa u idle, a oko 50°C kad je grafa u loadu. Accelero puše prema ploči pa je zato tako velika temp, ali ne zabrinjavam se.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gamer 2 the Bone
|
Hmmm....Dakle, temeljeno na ovom mom screenshotu, da probam ić na 3.0 ili bar 2.8 ili ne?
![]() |
#9 |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gamer 2 the Bone
|
Ha eto, he he he... Dok mene nije upoznala, bio joj je dobar i Athlon XP 2500+... ![]() A sada samo traži više i više.... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Osim toga, pogledaj ovaj Link |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
S obzirom da nemrem vidjet sliku (baca neki error), te temp. u everestu, taj CPU što ti je toliko visok, je vjerojatno temp. senzor za CPU, ali od matične. Ako ti Coretemp, koji vadi temp direkt iz jezgri (zato ta temp. i skače toliko odmah pri load-u) veli manje - vjeruj njemu, jer očito senzor od matične za proc nije dobro poštelan i ne očitava dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
I da i ne ... radi se zapravo o filozofiji Gigabyte-a i njihovom shvaćanju temperature cpu-a. Na primjer što se moje matične tiče svi biosi od F7 pa nadolje prikazuju temperaruru CPU-a normalno, ista je kao i 1 ili 2 jezgra. Od biosa F8 pa nadalje temp CPU-a je obavezno u plusu 8-9C spram bilo koje jezgre. Dakle radi se isključivo o Gigabyte-vom baždarenju sensora putem biosa i taj sensor za CPU više ne uzima informaciju "iz jezgri" nego proračunava neku temperaturu kao zbroj temperatura obe jezgre. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
Krivo sam napisao na kraju, trebalo je ići "ili ne očitava dobro". U svakom slučaju, mislio sam slično kao i ti ![]() Iako, iskreno ne vidim više potrebe za tim CPU senzorima, jedino kod regulacije CPU FAN-a, ali onda bi mogli drugačije baždariti senzore. Ili nek se uzme temperature najtoplije jezgre ili zlatna sredina dvije jezgre. Što ne bi bilo to logičnije ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Možda Gigabyte malo štiti ploče od Ocanja, na većini s3, ds3 i ds4 te još nekim pločama su najnoviji biosi podigli tu famoznu temperaturu CPU-a + 8-9C a samim time i Rpm na fanu. Prije se vrtio sa 15xx a sad je 18xx i sad se sljedeće dešava: temp jezgri mi je manja za 1-2C jer se fan vrti brže a CPU mi je veći i ako primjerice malo jače ocam proc u toplijim danima kao što je bilo prije par dana, desi mi se dai matična pišti jer je naštimana na 70 dok temp jezgri stoji na 62 sa Orthos-om. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
Ako već idu ugađati maloj zajednici poput OC-era (jer, nedvojbeno je da vulgaris korisnika ima puno više), onda su mogli bolje postaviti takve stvari u BIOS-u. Npr. opcija za manualnu naponsku regulaciju neovisno o CPU temp. Jer većina ljudi bi onda ostavila takvo što na AUTO, a OC-eri bi išli kako im treba. Ali, svjestan sam ja da bi takvo što trebalo tjedan dana programiranja, a napraviti offset na temperature u BIOS-u 1minuta (ako ne i manje). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|