|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove
dakle,dotični combo uređaj u laptopu (thinkpad R30) ne čita neke dvd-e.nije ovisno o vrsti i proizvođaču dvd-a,nego o pržilici na kojoj je spržen.jednostavno dvd-e s nekih pržilica čita bez problema,a s nekih nikako,ili uz veliku muku.kad ubacim dvd,čuje se lupkanje i vrti ga i sve,ali jako teško očitava.leću sam pokušao očistiti,kapnuo sam par kapi tekućine za čišćenje,ali nije pomoglo. cd-e čita i prži bez ikakvih problema. e da,model je QSI CDRW\DVD SBW242B.ima tko kakvu ideju? i dodatno pitanje,kad smo već kod toga-jel postoje neki hardverski zahtjevi koje treba ispuniti da umjesto tog comba ubacim dvd pržilicu u laptop ili je to nemoguće? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Što se tiče zamjene, u većini slučajeva nije neki veliki problem - odšarafiš vijak-dva, izvadiš staru, staviš novu, zašarafiš vijke. Navodno mogu postojati razlike u obliku pržilice kao i o načinu priključenja na kabel. Najbolje bi bilo da uzmeš postojeću i nađeš čim sličniju. Pogledaj Mikronis, hgspot,...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Re: QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove
Razlika je u tome što slim type optički pogoni nemaju jumpere za master/slave, nego su softverski podešene (firmware). Pa ako je tvoja recimo postavljena kao master, a ti kupiš neku koja je cable select... Znači, moraš paziti na to. Glede čitanja /ne čitanja - svaka marka prže ima neke svoje specifičnosti i događa se da npr. model A ne čita ono snimljeno u modelu B, a normalno čita snimljeno u modelu C, D, E... Istovremeno, model B ne čita snimljeno u modelu D itd. Je li stavr u optici, čipsetu, strategiji... teško je reći, ali neke si prže međusobno baš ne odgovaraju. Kad je optički pogon već stariji, ovakvi problemi se samo mogu potencirati, nikako smanjiti.
![]() |
#4 |
Premium
|
Re: QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove
ok,hvala. a jel možda hdd ima kakve veze s tim?jer mislim da se to prije nije toliko događalo,ali onda mi je krahirao disk i morao sam rušit windowse,pa mi je to malo čudno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Bad boy,kako si to riješio?jel postoji neko rješenje osim kupovine nove prže?jer sad već s poteškoćama čita dvd-e snimljene na uređajima B,C,E,G...i lista se povećava kako mi se čini.možda nekakvo čišćenje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Ja sam imao problema prilikom snimanja, a ne čitanja (u posljednje vrijeme i sa čitanjem). Nisam riješio problem, več koristim traxdata dvd-e jer njih gotovo svaka pržilica čita. Ja planiram kupiti novu pržilicu, nisam siguran ali možda je stvar u firmware-u.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|