Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Rezultati ankete: Hože li avion poletjeti?
Da. Poletjeti će. 43 45.26%
Ne. Neće poletjeti. 52 54.74%
Glasači: 95. Ne možete glasati na ovoj anketi

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 23.02.2007., 08:24   #151
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Vido Pregled postova
Ako ga motori guraju ravno (ako nije neki harrier ili nešto slično) onda nema šanse da poleti dok god traka prati njegovu brzinu. To su ustvari dvije sile. Sila motora (F1) i sila trake (F2). Pošto djeluju u suprotnim smjerovima i imaju jednak intezitet (pošto je brzina 0) Frezultanta je 0.
Samo sto sila trake nemoze djelovati na avion, nego djeluje na kotace koji se okrecu.

Eto jedan dobar link u kojem je dosta toga objasnjeno.
http://multilet.fpz.hr/

Downolads

video zapisi - sile u polijetanju
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 08:35   #152
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ali kad avion rula, koja sila tjera njegove kotače? Sila motora. Kotači se ne okreču pomoću nekog svog motora. Njih pokreće motor aviona koji je dok god je avion na tlu ustvari motor za po zemlji, a zbog krila aviona on poleti kad ga motor ubrzaju, a da bi mogao ubrzavati na zemlji mora imati kotače, kao i auto.

Znači da se sila sa motora prenosi na kotače jer su ni ti koji imaju dodir sa zemljom. tek kad avion poleti motori ne utječu na kotače.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 08:36   #153
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
TomRi, Tor, Pogi - fino receno sve, kako sam i spomenuo na pocetku, avion ce poletjeti.
Izjave poput "odite profesoru fizike da vas poduci" su zbilja nepotrebne, ovdje je potrebno i malo logike.
atha je offline  
Staro 23.02.2007., 08:38   #154
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Znači da se sila sa motora prenosi na kotače jer su ni ti koji imaju dodir sa zemljom. tek kad avion poleti motori ne utječu na kotače.
Kako se prenosi na kotače? Pa ne ovise kotači o ubrzanju aviona, oni služe samo za kotrljanje aviona.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline  
Staro 23.02.2007., 08:41   #155
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Kako može poletjeti ako ne uhvati brzinu ? Nikako.
Kako može uhvatiti brzinu ako stoji na mjestu zbog trake? Nikako.

Sila motora aviona gura avion i zbog toga se kotači okreću. Ako toj sili suprostavimo drugu silu (traka) koja se kreće istom brzinom kolikom i kotači aviona onda nema sile koja bi digla avion pošto on nema brzinu pa ne djeluje uzgon.

Ova rasprava je dobra ali možda sam ja u pravu, a možda i u krivu. Trebalo bi pitati nekoga tko je profesionalac za ove stvari, a ne da se svi to sada isposvađamo zbog neke teorije.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 08:45   #156
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Kako se prenosi na kotače? Pa ne ovise kotači o ubrzanju aviona, oni služe samo za kotrljanje aviona.
A kako će se gibati po zemlji ako nema kotača? Motor tjera avion naprijed i on ide po zemlji zato što se kotači okreču. Oni se okreču zato što na njih djeluje sila motora koja gura naprijed. Znači da se sila motora na zemlji prenos na kotače. Kako? Pa zato što gura avion koji je na zemlji. Kao posljedica se javlja okretanje kotača. Okretanje kotača je proizvod sile motora. Naravno da se sve ovo odnosi samo kad je avion na zemlji.
Kužim šta hoćete reći, ali ako traka neutralizira silu motora koja se manifestira na kotačima avion se ne giba, a pošto se ne giba nema uzgona, a pošto nema uzgona nema ni uzlijetanja. Avion na traku pritišće G i dok got sila uzgona nije veća od G nema poljetanja.

Kotači itekako utječu na ubrzanje aviona dok je on an tlu. Po tvome bi mlajžnjak koji da gas i istovremeno ima kočnice na trapu uključene krenuo bez obzira. Ali on to ne može jer se sili motora suprostavlja sila kočnice. Tek kad otpustimo kočnicu avion može krenuti i akd postigne određenu brzina na kraju i poletjeti.

Sorry za dva posta za redom.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 08:49   #157
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:
Kako može poletjeti ako ne uhvati brzinu ? Nikako.
Točno.

Citiraj:
Kako može uhvatiti brzinu ako stoji na mjestu zbog trake? Nikako.
Sa obzirom da se radi o avionu krivo, ali dio di stoji na mjestu zbog trake.

Citiraj:
Sila motora aviona gura avion i zbog toga se kotači okreću. Ako toj sili suprostavimo drugu silu (traka) koja se kreće istom brzinom kolikom i kotači aviona onda nema sile koja bi digla avion pošto on nema brzinu pa ne djeluje uzgon.
Sila motora aviona gura avion i zbog toga se kotači okreću. Ako toj sili suprostavimo drugu silu (traka) koja se kreće istom brzinom kolikom i kotači aviona onda ta sila okreče kotače aviona duplo večom brzinom a pošto se kotači nalaze na ležajevima onda to ne ovisi na avion, na njegov smjer i brzinu.

Opet kažem to što pišete vrijedi ukoliko je pogon na onoj stvari koja je u kontaku sa trakom, tj kotači.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
buljo je offline  
Staro 23.02.2007., 08:53   #158
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Sila motora aviona gura avion i zbog toga se kotači okreću. Ako toj sili suprostavimo drugu silu (traka) koja se kreće istom brzinom kolikom i kotači aviona onda ta sila okreče kotače aviona duplo večom brzinom a pošto se kotači nalaze na ležajevima onda to ne ovisi na avion, na njegov smjer i brzinu.

Opet kažem to što pišete vrijedi ukoliko je pogon na onoj stvari koja je u kontaku sa trakom, tj kotači.
Kotači se okreču istom brzinom ali zbog izmicanja podloge ne mogu se pomaknuti s mjesta. Isto kao kad mi ljudi trčimo po onoj traci. Mi trčimo, ali se ne gibamo.

Editirao sam gornji post.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 08:54   #159
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Evo imam pitanje jedno za negacijsku grupu:

Da avion ima kotače koji su zakočeni, dakle ne miču se dal bi se avion pokrenuo i micao (polijetanje nisam naveo tako da se ne bunite)?

EDIT: Vido ne uspoređuj ljude sa avionom jer ljudima fali 1 sila više koja vas sve zbunjuje.

žmnpp
buljo je offline  
Staro 23.02.2007., 08:59   #160
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Evo imam pitanje jedno za negacijsku grupu:

Da avion ima kotače koji su zakočeni, dakle ne miču se dal bi se avion pokrenuo i micao (polijetanje nisam naveo tako da se ne bunite)?
Ovisi koji avion ima motor.

Kod malih putničkih sila kočnica je veća od sile potiska i oni stoje. Malo se nagnu za naprijed ali uglavnom stoje.
Kod vojnih aviona sila kočnica je ponekad puno manja od potiska pa avion ipak krene. Ali ako krene, kotači mu se isto okreču. Otežano zbog kočnice ali ipak da.

Evo savjeta: probaj igrati Flight Simulator 2002, 2004 ili X. Ljudi koji se kuže u avione kažu da je realan. Napravi par pokusa sa raznim avionima.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:00   #161
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
ja ne mogu vjerovat da ljudi još uvijek nisu shvatili...
ja sam na prvu mislio da neće poletit, ali malo pomnijim razmišljanjem se shvati.

možda da ovako napišem:
traka djeluje na kotače koji nisu odgovorni za ubrzavanje aviona, za ubrzavanje aviona su odgovorni njegovi motori koji svoju snagu ne prenose na kotače.
Avonski motori će gurati avion naprijed, znači ubrzavati ga da dobije potrebnu brzinu za polijetanje, neovisno da li taj avion stoji na kotačima, skijama, skejtbordu...

masa ljudi je objasnila detaljno, i još uvijek ima nevjernih toma....
Gabre je offline  
Staro 23.02.2007., 09:06   #162
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Pa odakle vam to da se traka prilagođava brzini kotača? Tamo lijepo piše:
Citiraj:
Traka ima kontrolni sustav koji trenutno prati brzinu aviona i podešava brzinu pomične trake tako da uvijek bude jednaka brzini aviona (ali u suprotnom smjeru).
Kako će onda avion poletit kad u odnosu na bilo koju točku izvan trake on stoji na mjestu? Motori mogu avion ubrzat do 1000 km/h (primjer), ali će se i traka vrtit 1000 km/h jer se prilagođava brzini aviona. Druga stvar da se prilagođava brzini kotača... U tom slučaju bi avion možda poletio, ali opet je pitanje... A priče kako se avion po traci kreće brzinom od 300 km/h, traka se okreće 600 km/h (LOL), a u odnosu na okolinu avion se kreće 300 km/h možete objesit mačku o rep. Čemu onda služi taj kontrolni sustav? Da je to tak, avion se ne bi kretao naprijed nego natrag jer je traka brža od njega.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 09:06   #163
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
ja ne mogu vjerovat da ljudi još uvijek nisu shvatili...
ja sam na prvu mislio da neće poletit, ali malo pomnijim razmišljanjem se shvati.

možda da ovako napišem:
traka djeluje na kotače koji nisu odgovorni za ubrzavanje aviona, za ubrzavanje aviona su odgovorni njegovi motori koji svoju snagu ne prenose na kotače.
Avonski motori će gurati avion naprijed, znači ubrzavati ga da dobije potrebnu brzinu za polijetanje, neovisno da li taj avion stoji na kotačima, skijama, skejtbordu...

masa ljudi je objasnila detaljno, i još uvijek ima nevjernih toma....
Ali avion ne može ubrzavati na tlu ako su kotači neutarlizirani! Zaboga kako neki ne mogu to shvatiti. Shvatite razliku u kretanju aviona na tlu i u zraku.

Idi u neki avion i daj gas dok je kočnica uključena. Neće krenuti! Po tvome bi krenuo. Čemu zaboga onda kočnica na tim avionima i zašto se prije poljetanja da gas dok su kočnice uključene kako bi avionovi motori došli na 100% bez da avion krene. Kad bi odma krenuo uzljetanje bi trajalo duže jer motori ne bi bili na 100% snage odmah.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:08   #164
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Pa odakle vam to da se traka prilagođava brzini kotača? Tamo lijepo piše:

Kako će onda avion poletit kad u odnosu na bilo koju točku izvan trake on stoji na mjestu? Motori mogu avion ubrzat do 1000 km/h (primjer), ali će se i traka vrtit 1000 km/h jer se prilagođava brzini aviona. Druga stvar da se prilagođava brzini kotača... U tom slučaju bi avion možda poletio, ali opet je pitanje... A priče kako se avion po traci kreće brzinom od 300 km/h, traka se okreće 600 km/h (LOL), a u odnosu na okolinu avion se kreće 300 km/h možete objesit mačku o rep. Čemu onda služi taj kontrolni sustav? Da je to tak, avion se ne bi kretao naprijed nego natrag jer je traka brža od njega.
Točno tako. Samo dok je na tlu brzina aviona je brzina kotača. Tek kasnije kad avion uzleti otači se zaustavljaju, a avion ipak ide.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:10   #165
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Vido
Ako toj sili suprostavimo drugu silu (traka) koja se kreće istom brzinom kolikom i kotači aviona onda nema sile koja bi digla avion pošto on nema brzinu pa ne djeluje uzgon.
Ne znam kako drugi, ali ja navedenu silu ne vidim?? Djeluje li ta sila na avion? Iz kojeg položaja? Avion ne pokreću kotači, nego mlazni pogon, koji djeluje na trup aviona, moglo bi se reći.

Donesi si autić na pokretnu traku, zaveži ga špagom, stavi na pokretnu tragu i potegni, pa vidi hoće li krenuti ili će stajati na mjestu.

Citiraj:
Idi u neki avion i daj gas dok je kočnica uključena. Neće krenuti! Po tvome bi krenuo. Čemu zaboga onda kočnica na tim avionima i zašto se prije poljetanja da gas dok su kočnice uključene kako bi avionovi motori došli na 100% bez da avion krene. Kad bi odma krenuo uzljetanje bi trajalo duže jer motori ne bi bili na 100% snage odmah.
Da avion ima dovoljno snage u svojim motorima da savlada silu trenja, naravno da bi krenuo. Kotači bi bili fiksirani i strugali bi po podlozi, ali bi opet avion krenuo.
frANZi je offline  
Staro 23.02.2007., 09:15   #166
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor frANZi Pregled postova
Ne znam kako drugi, ali ja navedenu silu ne vidim?? Djeluje li ta sila na avion? Iz kojeg položaja? Avion ne pokreću kotači, nego mlazni pogon, koji djeluje na trup aviona, moglo bi se reći.

Donesi si autić na pokretnu traku, zaveži ga špagom, stavi na pokretnu tragu i potegni, pa vidi hoće li krenuti ili će stajati na mjestu.
Hvala bogu da ne vidiš silu

Kotači su ono što motorima aviona omugućava da se avion kreće po zemlji i dok god je avion na zemlji sila motora se prenosi na kotače koji se zbog nje okreču.
Zamisli avon bez kotača (osim hidroaviona). Kako će on krenuti? Nikako. tj, može on češati zemlju trupom ako ima motor koji može savadati trenaj , ali kad bi i njega stavio na traku isto bi mu bilo v=0.

Autić bih morao vući istom brzinom kao što se kreće i traka samo u suprotnom smjeru. Normalno da bi stajao ako su ti uvjeti ispunjeni. Drugo je kad ja djelujem jačom silom i autić uhvati veću brzinu od trake. Onda bi krenuo. Ali to ovdje nije slučaj.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:18   #167
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Da avion ima dovoljno snage u svojim motorima da savlada silu trenja, naravno da bi krenuo. Kotači bi bili fiksirani i strugali bi po podlozi, ali bi opet avion krenuo.
Ali nema. I da taj avion isto staviš na traku on bi ponovo imao brzinu 0 ako ga traka prati. On se pomakne 1m naprijed, traka ga vrati 1m nazad. Stoji na mjestu. Rezultirajuća brzina = 0. Ako je brzina 0 nema strujanja zraka, a to znači nema uzgona.

Sorry zbog ovoliko duplih postova.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:27   #168
rib@
Premium

rib@'s Avatar

domy_os i Vido promakla vam je jedna stvar, a to je ta da se avion krece.
Kad se ne krece i traka stoji. Npr opseg kotaca je 1m, kad avion napravi 1m, traka isto napravi 1m, ali u suprotnom smjeru, dok su za to vrijeme kotaci napravili 2 okretaja (2m). Jednostavno - da bi se uopce traka pokrenula mora se gibati i avion, a to znaci da se giba kroz zrak, a to je najbitnije.
1+1=2 i matematika stima
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 09:31   #169
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Heheheheheh.

Znači da se traka vrti 50000000km/h, ti bi morao autić potegnuti silom od ne znam ni ja koliko milijuna njutna da se autić pomakne??? Smiješno.

Zamisli još jednu situaciju. Dođeš kod automehaničara i on ti digne auto na dizalicu, ti daš gas i naravno - auto se ne miče. Zamisli da staviš mali avioničić (koji ima mlazni ili propelerski pogon) na dizalicu i da onda daš gas, šta misliš, šta bi bilo?
frANZi je offline  
Staro 23.02.2007., 09:34   #170
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor rib@ Pregled postova
domy_os i Vido promakla vam je jedna stvar, a to je ta da se avion krece.
Kad se ne krece i traka stoji. Npr opseg kotaca je 1m, kad avion napravi 1m, traka isto napravi 1m, ali u suprotnom smjeru, dok su za to vrijeme kotaci napravili 2 okretaja (2m). Jednostavno - da bi se uopce traka pokrenula mora se gibati i avion, a to znaci da se giba kroz zrak, a to je najbitnije.
1+1=2 i matematika stima
Ako je opseg kotača 1 m, znači da će kotač u jednom krugu prijeći 1 m, a zajedno s njim i avion će se pomaknut 1 m jer je fiksiran za kotače. U isto vrijeme će i traka napravit put od 1 m, ali unatrag. Gdje si bio? Nigdje. Što si napravio? Ništa.

Citiraj:
Heheheheheh.

Znači da se traka vrti 50000000km/h, ti bi morao autić potegnuti silom od ne znam ni ja koliko milijuna njutna da se autić pomakne??? Smiješno.

Zamisli još jednu situaciju. Dođeš kod automehaničara i on ti digne auto na dizalicu, ti daš gas i naravno - auto se ne miče. Zamisli da staviš mali avioničić (koji ima mlazni ili propelerski pogon) na dizalicu i da onda daš gas, šta misliš, šta bi bilo?
Nije ti prava usporedba...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 09:37   #171
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Heheheheheh.

1. Prvo bih usporio traku jer nemam dovoljnu silu da ga guram tako brzo.

2. Stalno vam govorim razliku između aviona na tlu i u zraku. Kreće se drgačije. Na tlu motor gura naprijed, ali kotači su ti koji ga mogu usporiti ili zaustaviti bez obzira na motor na tlu, a u zraku je sve na motorima.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:38   #172
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Usporedba je taman na mjestu.

Citiraj:
1. Prvo bih usporio traku jer nemam dovoljnu silu da ga guram tako brzo.

2. Stalno vam govorim razliku između aviona na tlu i u zraku. Kreće se drgačije. Na tlu motor gura naprijed, ali kotači su ti koji ga mogu usporiti ili zaustaviti bez obzira na motor na tlu, a u zraku je sve na motorima.
1. Pa čovječe, koja sila? Dovoljno ti je da toliko slabo držiš autić, kotači će se okretati a auto se neće pomicati. Tada samo maluuuu silu upotri***iš i auto će se već pomaknuti.

2. Ali pretpostavlja se da kočnice nisu aktivirane. Kako ne možeš shvatiti? Kotači na avionu služe samo da bi ublažili trenje i da bi kočili.

AVION NEMA POGON NA KOTAČIMA!
frANZi je offline  
Staro 23.02.2007., 09:40   #173
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Nije jer u tom slučaju avion opet ne bi poletio nego bi (kada sila motora bude veća od sile trenja) pao s dizalice na zemlju koja je fiksna i tek bi onda poletio, ako ostane i dalje čitav nakon pada.

domy_os je offline  
Staro 23.02.2007., 09:42   #174
GoGzS
Premium

GoGzS's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Poleti bez problema...samo će se kotači duplo brže vrtit nego obično...al to neigra ulogu...kotači su tu da omoguće kretanje...a ne da daju brzinu...

A u anketi...više ne nego da...a tek ovih 6 stranica...uljepša mi jutro
GoGzS je offline  
Staro 23.02.2007., 09:43   #175
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Zamislite avion na nizbrdici(npr 45° ili vise). Koja traka bi ga ostavila u stanju mirovanja da su kocnice otpustene? A u ovom se slucaju traka krece istom brzinom ko i avion.
rib@ je offline  
Staro 23.02.2007., 09:43   #176
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

Citiraj:
Nije jer u tom slučaju avion opet ne bi poletio nego bi (kada sila motora bude veća od sile trenja) pao s dizalice na zemlju koja je fiksna i tek bi onda poletio, ako ostane i dalje čitav nakon pada.
Nisam aludirao na to, već na činjenicu da će se avion ipak pomaknuti, a automobil neće.
frANZi je offline  
Staro 23.02.2007., 09:46   #177
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Nije jer u tom slučaju avion opet ne bi poletio nego bi (kada sila motora bude veća od sile trenja) pao s dizalice na zemlju koja je fiksna i tek bi onda poletio, ako ostane i dalje čitav.
Ne nužno ako je neki RC model koji imaju snažne motore i lagan je. Oni bi eventualno mogli uhvatiti dovoljno brzine da se održe u zraku, ali pravi avion bi pao.

Ona traka koja ide 50000000km/h je nemoguća. Malo si glupo to zamislio. Kad bi stavio autić na tu traku bi odletio u 3 pm u smjeru gibanja trake.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:47   #178
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor rib@ Pregled postova
Zamislite avion na nizbrdici(npr 45° ili vise). Koja traka bi ga ostavila u stanju mirovanja da su kocnice otpustene? A u ovom se slucaju traka krece istom brzinom ko i avion.
Tu bi ga gravitacija izvalila, ali kad ne bi, traka bi ga opet držala ako je čvrsto pritisnut za podlogu.

Vido je offline  
Staro 23.02.2007., 09:48   #179
frANZi
Dr. Gonzo
Moj komp

frANZi's Avatar

A joj... pa naravno da je ne moguća traka koja ide brzinom 5000000km/h. Ali si ti rekao bi usporio traku jer ne možeš imati toliku silu. Ta "ogromna" sila je sila ekvivalentna onoj kad staviš prst na stol. Eto tolika je to sila.

Citiraj:
Tu bi ga gravitacija izvalila, ali kad ne bi, traka bi ga opet držala ako je čvrsto pritisnut za podlogu.
Daj, ko boga te molim, promisli malo. Zar bi ga stvarno traka zadržala?
frANZi je offline  
Staro 23.02.2007., 09:51   #180
Tuna
Unregistered User
Moj komp

Tuna's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
hm!
da avion ima idealne ležajeve u točkovima nikakva sila nebi trebala da ga održi na mjestu dok ispod njega se okreče traka! jel tako!?!
e sad pošto ima neki otpor ležajeva, avion treba samo malo upaliti motore da se održi na mjestu a kada bi upalio motore da sile motora i trake budu jednake on bi odletio sa te trake kao da je nema

Tuna je offline  
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno