Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.02.2007., 10:50   #1
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
HDD za notebook

Malo je noob-ovsko pitanje ali nikad se nisam igrao oko notbook-a, dakle disk od bratovog notebook-a je dobio gomile bad sectora. Uspio sam spasiti ono najvažnije sa njega i sada mislim da mu je najbolje kupit novog. Dovoljan mu je 40 Gb disk ali ne znam kojeg bi mu preporučio. Kakvi su Samsungov diskovi jer vidim da su dosta jeftini, ili je bolje poći na sigurno pa kupiti Seagatovog? Inače ovaj je i bio Seagatov 30Gb, još nije ni 2 godine star.
frankof je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2007., 10:59   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Hitachi koriste mnogi proizvođači. Vodi računa o tome je li u bratovom laptopu IDE ili SATA disk, te da su to 2,5" HDD, a ne 3,5" kao za desktop kompjutere. Cijena 2,5" diska je osjetno viša od 3,5" istog kapaciteta.
Oglas

Oglas
Staro 16.02.2007., 11:06   #3
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Disk je PATA (samo ima manje pinova nego obični PATA ali to je valjda normalno za 2,5" diskove) a HITACHI mi je malo sumnjiv jer koliko se sijećam oni su preuzeli prozvodnu liniju od IBM-a koji je imao katastrofalno loše diskove. Zadnje vrijeme su se popravili ali ne znam koliko. Inače čitao sam testove za Samsungove diskove i bili su dosta dobri (doduše radilo se o desktop disku). Hm, mislim da će biti najbolje uzeti onog sa najdužom garancijom
Staro 16.02.2007., 13:22   #4
vedo
FC Bayern supporter

vedo's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Meni se upravu u laptopu vrti Samsung od 40GB,5400rpm,8MB cache i mogu ti reći da već 1.5god. radi odlično i još je jako tih....cijena je najmanja od svih 2.5" diskova.....eto,po mojem iskustvu hard je jako dobar....

Zadnje izmijenjeno od: vedo. 16.02.2007. u 16:29.
vedo je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2007., 14:03   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

IBM je imao kiksove (tzv. DeathStar serija), ali je Hitachi to ispravio. Uzmi one koji daju najveću garanciju.
Staro 16.02.2007., 14:27   #6
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Thnx na savjetima, uglavnom svi davaju garanciju na 36 mj tako da ću najvjerojatnije savjetovat brata da kupi Samsunga.
Staro 16.02.2007., 19:10   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor frankof Pregled postova
Thnx na savjetima, uglavnom svi davaju garanciju na 36 mj tako da ću najvjerojatnije savjetovat brata da kupi Samsunga.
Od svega, ti bas Samsunga. : stoopid

Usporedjivati ove Hitachije sa starim IBM diskovima nema bas nikakvog smisla.
Staro 16.02.2007., 20:06   #8
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Od svega, ti bas Samsunga. : stoopid

Usporedjivati ove Hitachije sa starim IBM diskovima nema bas nikakvog smisla.
Hm, pa znam da su se popravili ali isto je dosta ljudi skeptično prema njima, koliko sam pročitao po ovome forumu a i po drugima. A što se samsunga tiče još nisam čuo da se netko žali na njega (ovo sve govorim za desktop diskove jer me notebookovi baš i ne zanimaju pa dosad se nisam ni interesirao za teme o njima). Bilo bi mi drago kad bi mi bar malo više pojasnio svoj stav.
Staro 16.02.2007., 22:49   #9
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Hm, pa znam da su se popravili ali isto je dosta ljudi skeptično prema njima, koliko sam pročitao po ovome forumu a i po drugima. A što se samsunga tiče još nisam čuo da se netko žali na njega (ovo sve govorim za desktop diskove jer me notebookovi baš i ne zanimaju pa dosad se nisam ni interesirao za teme o njima). Bilo bi mi drago kad bi mi bar malo više pojasnio svoj stav.
Probleme su imale neke serije modela u to doba, cak ni ne sve. Nakon toga se vise bas i nije pojavljivalo, a ti modeli nemaju nikakve veze s danasnjima.
Otprilike kao da kazem da necu kupovati WD jer su imali problematicnu seriju prije deset godina, Seagate jer mi je vrisnulo brdo njihovih high-end diskova, Toshibe jer mi je crklo brdo malih, Seagate-Maxtor jer ih jos u send queueu imam desetine itd.
Hitachi je danas standard u prijenosnicima i tu su top. Nazalost, Samsunge vidjam samo one koji crknu u nekim serijama Dellovih prijenosnika, statisticki bitno vise nego Hitachi ili Toshiba. No, generalizirati je nemoguce, a neozbiljno odbijati neku marku zbog neceg od prije skoro 10 godina.
Staro 17.02.2007., 00:21   #10
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Probleme su imale neke serije modela u to doba, cak ni ne sve. Nakon toga se vise bas i nije pojavljivalo, a ti modeli nemaju nikakve veze s danasnjima.
Otprilike kao da kazem da necu kupovati WD jer su imali problematicnu seriju prije deset godina, Seagate jer mi je vrisnulo brdo njihovih high-end diskova, Toshibe jer mi je crklo brdo malih, Seagate-Maxtor jer ih jos u send queueu imam desetine itd.
Hitachi je danas standard u prijenosnicima i tu su top. Nazalost, Samsunge vidjam samo one koji crknu u nekim serijama Dellovih prijenosnika, statisticki bitno vise nego Hitachi ili Toshiba. No, generalizirati je nemoguce, a neozbiljno odbijati neku marku zbog neceg od prije skoro 10 godina.
Pa ja bi bio već i na to davno zaboravio da nisam dosta često susretao u postovima da se Maxtorovi diskovi izbjegavaju. Do sad sam uglavnom imao WD-ove i Seagatove diskove i super su me služili. Samo sam tražio savjet prema onome što sam pročitao. A sjećam se da su samsungove diskove u nekoj recenziji dosta nahvalili. Sada to može biti i reklama, ne znam pa zato i pitam. Uglavnom svi daju garanciju na 3 godine a pošto će nakon toliko vremana laptop već dosta zastariti najvjerojatnije mučim i vas i sebe bezveze
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2007., 19:19   #11
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Pa ja bi bio već i na to davno zaboravio da nisam dosta često susretao u postovima da se Maxtorovi diskovi izbjegavaju. Do sad sam uglavnom imao WD-ove i Seagatove diskove i super su me služili. Samo sam tražio savjet prema onome što sam pročitao. A sjećam se da su samsungove diskove u nekoj recenziji dosta nahvalili. Sada to može biti i reklama, ne znam pa zato i pitam. Uglavnom svi daju garanciju na 3 godine a pošto će nakon toliko vremana laptop već dosta zastariti najvjerojatnije mučim i vas i sebe bezveze
Maxtor je sad "na tapetu" jednostavno zato jer je zadnji vendor ciji su diskovi imali stopu neispravnosti bitno vecu od normale. Kad se sabere (sad pod Seagateom) vjerojatno ce opet biti OK, kao i sto je bio slucaj s ostalim proizvodjacima.
Staro 17.02.2007., 19:32   #12
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Ok onda samo treba (za sad) izbjegavati Maxtora a drugo sve dolazi u obzir, s time da je Hitachi sada top. Thanx
Staro 17.02.2007., 19:39   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ne možeš uspoređivati desktop i laptop hardove. Em daelko manje proizvođača radi laptop hardove, em su im uvjeti rada dosta nepovoljniji od onih desktop hardova. Kao što sam napisao u postu #2, mnogi proizvođači laptopa u zadnje vrijeme koriste Hitachi. A oni valjda znaju izabrati kvalitetu.
Staro 17.02.2007., 20:05   #14
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Hitachi, WD, Seagate - neces pogrijesiti s niti jednim.
Samo uzmi onoga koji daje najbolji odnos kapacitet/cijena i to je to.
Staro 17.02.2007., 22:30   #15
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Ok onda samo treba (za sad) izbjegavati Maxtora a drugo sve dolazi u obzir, s time da je Hitachi sada top. Thanx
Sumnjam da ces lako i naci Maxtora u 2,5".

Hitachi, Toshiba, Seagate... Sto god nadjes, gledaj price/performance i jamstvo.
Staro 18.02.2007., 11:56   #16
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Ok, hvala svima.
Staro 20.02.2007., 09:25   #17
igx
Premium

Datum registracije: Mar 2002
mala napomena za segate diskove...

Sony ih koristi u svojim laptopima i dosta su se kvarili.

Hitachi i Toshiba su pouzdaniji. ja bi bilo koji od ta dva odabrao jer sam radio sa Toshibom 80gb 5400 i Hitachiem 100gb 7200 i niti jedan se nije previše zagrijavao (oko 34stupnja). obje marke IBM koristi u svojim laptopima
igx je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2007., 12:59   #18
frankof
Premium
Moj komp

frankof's Avatar

Ovo je HP-ov notebook i izgleda de će ovaj Seagate ipak proraditi jer sam slučajno našao program HDD Regenerator koji popravlja bad sektore. Nadam se da ću popodne vidjet koliko je bio uspješan. Po onome što je izbacio popravio je sve bad sektore koje je našao. Vjerojatno će ga uskoro trebat zamijenit ali dok radi neka radi.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno