|
![]() |
#1 |
Mala crna
Datum registracije: Feb 2007
|
Konfiguracija-savjet(oko 12 soma kn)
Ovo mi je prvi post-pa prvo pozdrav svima na forumu. Uzimam novi komp pa rekoh sama sebi da se obratim ekspertima.Nisam noob ali ima puno informiranijih ljudi pa savjet dobro dodje. Zasad mi je u planu ovo: -matična:Asus P5W-DH Deluxe ili intel Badaxe2 -CPU:Intel duo core E6600 -Disk:Seagate 320GB Sata II 16MB ili 2 po 160 GB -RAM 2x1GB,Crucial Balistix 677 MHz E sad molim savjet za: -grafička:nvidia 7950GT ili 7900GS ili ATI 1950 i čija? -LCD:Philips 190P7ES ili Samsung 931bf ili 940 ili 960? -napajanje sesonic(S12-500) ili neko drugo? -Chietec ili ? Dali bi trebalo stavljati dodatni vent na proc. ili u kućište.Periferiju i pržu imam.Komp bi bio pretežno za zabavu(gaming,filmovi,net).Zasad ga ne bi clockala ali u budućnosti vjerojatno.Puno hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Maticna po zelji,oba dvije su odlicne mada moj glas ide za Badeaxe2(intel&intel). Graficka 8800gts 320mb imas u formel za 2400kn(ako zelis odvojit). napajanje bilo bi ti dosta i seasonic s12 380w,ali posto mislis jednog dana clokat uzmi radje s12 430w.A na ostalo neki odgovore stariji profesionalci(mcg,gorluk,wolw,tor itd...) A sto se tice colera pa mozes stavit ako zelis da ti bude tisi komp...frezzer 7 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Ja ću se držati svoga da za taj proc ne treba preskupa mema, već 2GB Kingmax-a po 667 MHz, tu se dobra lova ušpara, to spucaj u 8800 GTS 320MB, pošto je to novo pa da kasnije ne nadograđuješ. Hard slobodno od 320GB, monitor nemam blage, a može se i jeftinija ploča uzeti, DS3 i sl. ![]() EDIT: žene su vrijednije, vidi se da ipak čitaju i znaju šta treba, a ne šta se može uzeti za toliko i toliko ![]()
![]() |
#4 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Prvo bok i dobro došla. Drugo - što da ti kažem, odabrala si manje-više sve opake komponente. Ja bih rekao ovako nešto: Matična ploča: Asus P5W DH Deluxe / Intel Bad Axe 2 Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 Memorija: 2x1GB Super Talent CL4 800MHz Grafička kartica: 7900GS / X1950Pro HDD: 320GB Barracuda, 16MB cache (serija 7200.10) Optički uređaj: Pioneer DVR-111D (ili neki LG ili NEC) Napajanje: Seasonic S12 380W / S12 430W / S12 500W / Corsair HX 520W / Silverstone Element 500W Kućište: Lian Li PC-7 Plus / Antec Solo E sad, ne znam da li ti je jasno da za namjenu koju si navela možeš uzeti i do 7000kn jeftiniji komp? Ili barem 3-4-5k kuna. Ukoliko se ne namjeravaš baviti nekim zahtjevnijim poslovima tipa 3D modeliranje / rendering / animacija, video editingom itd. takav komp je definitivno overkill i komotno bi mogla proći s Gigabyte P965 DS3 / E6300 / Kingmax 667MHz / 7900GS / 320GB Barracuda Fortron 400W, a ostatak love utući u 23" - 24" monitor. U svakodnevnom radu (kod namjena koje si navela) teško da ćeš osjetiti razliku između takve i navedene konfiguracije, budući da je za office / filmove / muziku / net dovoljan PIII na 800MHz s 512MB rama i nećeš vidjeti apsolutno NIKAKVU razliku između E6300 i E6600, a za igrice je ipak najvažnija grafička (E6300+8800GTX je puno bolja kombinacija za igre nego E6600 i 7900GS npr.). Dobro razmisli o tome prije kupovine. Ako si 100% sigurna da želiš baš takve komponente (opet - dobro razmisli o tome nekoliko puta) onda ok. Kratki pregled: Asus P5W DH i Intel Bad Axe 2 su odlične ploče, idealne za E6600, a pored jako dobrih performansi i dobrog overclock potencijala pružaju ti mogućnost da instaliraš Mac OS X bez većih problema, te ga dual bootaš s Win XP (ili Vistom, odnosno triple boot sva tri sistema). Mislim da bi čak Intel Bad Axe 2 bio bolji izbor (osim ako ti se baš toliko ne sviđa bundle + onboard features na P5W DH). Ukoliko uzimaš E6600 to je odličan izbor (a kasnije ćeš ga moći nafrljiti i do 3.5-3.6GHz, na obje ploče). Super Talent CL4 800MHz je jako dobra memorija na kojoj se latencije mogu namjestiti jako nisko, te se dobro ponaša pri overclocku (ja imam CL5 koji je također jako dobra memorija i držim je na ful niskim latencijama bez ikakvih problema, a CL$ je naravno još bolja). CL4 košta oko 2100-2200kn (u www.adm.hr), dok je CL5 1800kn. Iskreno, mislim da bi ti CL5 bila sasvim dovoljna, sve i ako ćeš overclockati. 7900Gs i X1950Pro imaju slične performanse, iako je X1950Pro nešto itno bolja (no to opet ovisi od igre do igre). S druge strane 7900GS se da jako dobro overclockati. Nećeš pogriješiti s nijednom, iako ću te upozoriti da, ukoliko ti se ideja da instaliraš Mac OS X čini primamljivom (a mislim da je definitivno pirmamljiva - ja na E6600 + P5W DH od prvog dana dual bootam Win XP i Mac OS X 10.4.8 bez večih problema, tek nekoliko sitnica poput Wi-Fi i sl. nisu podržane), su nVidia kartice bolji izbor (ful podržan Quartz Extreme i Core Image, te dual display setup). 320GB Barracuda je jako dobar disk, velik i brz, tu nema što puno dodati. Za DVD burner vidi sama, mislim da je Pioneer DVR-111D ok izbor - pržilica definitivno ne spada među "najbolje", ali je sasvim solidna i kvaliteta snimanja je na visokom nivou, a to je na kraju najvažnije (opet, prednost tog uređaja je što inače dolazi isporučen u novim Macovima, tako da je 100% podržan - naime neki LG burneri rade probleme na Hackintoshima). Što se napajanja tiče, za navedenu konfiguraciju je Seasonic S12 380W u biti dovoljan, no ako želiš ostaviti lufta za upgrade na 8800GTX, te dodavanje još rama, diskova, optičkih uređaja itd. uzmi S12 430W ili S12 500W. Corsair HX 520W je također odlično napajanje (proizovdi ga Seasonic), a uz to je i modularno (znači kablove koji nisu u uporabi možeš skinuti). Silverstone Element 500W je također jako dobro napajanje (i jako snažno - ima preko 430W na kombiniranim 12V railovima), pa i njega uzmi u obzir. Lian Li PC-/ Plus je izvrsno kućište i pored uobičajene Lian Li kvalitete izgleda odlično (IMHO). Samo gledaj da uzmeš model s 12cm ventovima (naprijed i odostraga) - mislim da je sitna razlika u imenu, tipa PlusII ili tako nešto, to sama provjeri. To kućište možeš naći u Linksu (btw. većini navedenih komponenti možeš naći u Linksu). Drugi izbor bi bio Antec Solo, također jako dobro kućište. Budući da vanjski izgled igra veliku ulogu pri odabiru kućišta sama procijeni da li ti se neko od ova dva kućišta sviđa, ili bi radije neko trće (samo gledaj da ima barem jedan 12cm vent napred i jedan 12cm vent otraga). Od navedenih monitora Philips 190P7ES je daleko najbolji izbor. No, kao što sam već ranije istaknuo, stvarno mislim da bi puno bolje i pametnije mogla rasporediti budget - stvarno nećeš osjetiti razliku između one dvije konfiguracije u svakodnevnom radu, a za ušparanu lovu možeš ubosti i neki 23" ili 24" monitor s 1920x1200 rezolucijom. Mislim da ti ne trebam posebno objašnjavati kakava je razlika raditi na 19"@1280x1024 i 23"@1920x1200. Po treći put, stvarno dobro razmisli o tome, takvo preslagivanje budgeta će ti IMHO puno više koristiti za svakodnevni rad. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Matična, moj prijedlog bi ti bio BadAxe2, a ako ju ne nađeš onda P5W DH, ni s jednom nežeš pogriješiti... Memorija, točno to što aski kaže, Kingmax 667 sasvim dovoljan za tu kombinaciju... Hard, uzmi si bolje jedan od 320gb... Napajanje, Seasonic 430W, odličan izbor... Za monitor ti nemogu reći sigurno... Uglavnom, u vezi hlađenja... A kad već ulažeš u komp, najbolje bi bilo da i to riješiš sad kad to uzimaš, tako da bih ti za procesor preporučio Freezera 7 Pro, a i poželjno je imati provjetreno kućište, tako da ako nemaš ventove u kućištu i to uzmi...nije neka velika investicija, a nisu na odmet ![]() Btw...dobrodošla na forum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mala crna
|
Hvala svima na prijedlozima i savjetima,posebno gorluk na iscrpnom i detaljnom postu.Mučila me mema već duže tako da je to sad riješeno.Što se tiče ostalih komponenti išla sam na ovo jer dosta radim sa videom(užoj i široj rodbini sređujem snimke sa kamera).Ovo što je gorluk rekao za Mac OS X i dual boot je jako primamljivo i meni korisno.Sad sam na dual-u Viste i Server 2003.(ostao još jedan MCSA ispit-završila medicinu,ali sam još od Spectruma uz računala pa mi nije vrag dao mira). Što se tiče grafičke možete li mi reći kojeg proizvodjača (Gigabyte,Saphire,Leadtek) -koji stavlja bolji hladnjak,neki imaju podignute taktove itd.Sorry sto gnjavim ali malo sam ispala iz "djira"-ipal sam "sistemka" a ne "hardveruša" |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Čovjek
|
Ukoliko ti je Mac OS X primamljiv možeš me kontaktirati na PM u svezi detalja. Inače imaš i jedan thread o tome na ovom forumu (podforum "Operativni sustavi"), pa ga možeš pročitati informativno (nema nešto specifičnih detalja, više okvirno). Što se pak konfiguracije i videa tiče, takva vrsta video obrade komotno bi prošla i na E6300. No, već sam rekao - sama procijeni koliko love misliš dati i kako ti je najpametnije rasporediti budget (ja stvarno mislim da bi ti dobro sjeo neki bolji / veći monitor). Npr ukoliko bi ostala na E6600, ali uzela Intel Bad Axe 2, 7900GS, Seasonic S12 430W (ukoliko ne misliš stavljati 8800GTX, 4GB rama i još 3-4 diska u komp komotno možeš uzeti S12 380W, koji je oko 200kn jeftiniji). To je ipak ušteda naspram P5W DH Deluxe / S12 500W i 7950GT (preko 1000kn), tako da bi već mogla uzeti 20" NEC 20WGX2 (to je widescreen monitor, tako da ima vertikalnu stranicu nižu od 190P7ES, ali je monitor odličan), ili pak 20" HP LP2065, također odličan 20" monitor, samo 4:3 omjera (1600x1200 rezolucija, naspram 1280x1024 kod 190P7ES, dok NEC 20WGX2 ima 1680x1050)). NEC 20WGX2 košta oko 4000-4500kn, dok je HP LP2065 oko 3500-4000kn. naravno, ukoliko bi išla na onu "slabiju" konfiguraciju koju sam ti preporučio mogla bi već uzeti i neki 23" / 24" model. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Mala crna
|
Evo sada sam došla na ovo: CPU INTEL Core 2 Duo E6400 2130MHz BOX MBO ASUS P5WDH Deluxe HDD 320.0 GB SEAGATE, Serial ATA II, 16MB cache VGA PCI-E GAINWARD Bliss 7900GS, GeForce 7900GS, 512MB RAM PC-5300, 1024MB, DDR2, KINGMAX, 667 MHz X 2 SEASONIC 430W, S12-430(430HB) Kućište LIAN LI PC-7 Plus II Cooler ARCTIC-COOLING Freezer 7 Pro DVD±RW PIONEER DVR-111D Sve Links.Monitor mi uletio Samsung 971P(preko veze)-po ekstreeemno niskoj cijeni.Jel ovo može proć-neka sugestija još? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
Itekako da prolazi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Čovjek
|
Citiraj:
![]() ![]() Oko monitora bi se dalo razmisliti. Koliko ćeš platiti taj Samsung? (mislim da bi ti mogli iskopati nešto bolje). |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Mala crna
|
Citiraj:
Monitor bi me došao oko 2300 kn.Ili ovo ili Philips ili Samsung 960BF. Što se tiče matične mi cure volimo sve te điđe-miđe,a WiFi će mi koristiti.E da jel treba floppy? Doma stoji SAITEK Eclipse Keyboard i LOGITECH MX518 pa ću sa frendicama umjesto u šoping peglat CounterStrike.: CoolRamb |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Je suis Schumi
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
po gorlukovim rijecima je philips 190p7es dosta bolji monitor od samsunga 971p (koji je svakako bolji od 960bf), a redovna cijena mu je oko 2600kn, iako je ovo prilicno primamljiva cijena za ovog samsunga, ipak drasticno bolje izgleda od philipsa doticnog pa ak ti je to bitno... ![]() a floppy, ako mislis da ce ti ikad trebat uzmi, al ja vec vise od 5 godina to nemam u kompjuteru uopce i ne fali mi ni najmanje.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Čovjek
|
Mislim da si pomiješao modele - govorio sam da je 190P7ES daleko bolji od Samsung 931BF (što naravno stoji), a ne za 971P. Samsung 971P koristi PVa matricu i ok je monitor (naspram nekih drugih iz Samsung linije). U prethodnom postu sam rekao "mislim da bi ti mogli iskopati nešto bolje" računajući da će ga platiti po redovnoj cijeni u dućanima (u tom slučaju stvarno ima boljih opcija), ali ukoliko ga dobija za 2300kn onda se isplati. Iako bih ja Susan prije sugerirao da uzme 20" HP LP 2065, budući da je to jako dobar monitor s rezolucijom 1600x1200. Nešto je skuplji od cijene za koju možeš dobiti Samsung 971P (mislim da ga se može naći već za oko 3500kn), ali monitor je daleko bolji. Susan, stvarnmo bih ti preporučio taj model, tih 1600x1200 će ti biti iznimno korisni za svakodnevni rad, a kao što sam rekao, HP LP2065 je jako dobar monitor za taj cjenovni razred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
: stoopid ooops, bas, a procitao tih par threadova o tim monitorima i konstantno citam 971 i ne gledam slova iza... a samo sam htio pomoci.. ![]() @susan.. gdje god da ti to kupujes, cjene su stvarno vrhunske! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|